Jump to content

Festivaller/Bayramlar/Özel Günler


MangaTR

Önerilen İletiler

Bu konuda, Japonya'ya ait festivaller, bayramlar, özel günler üzerine duracağız.

Konunun ilk öğesi, biraz önce lafı geçen bir gün olan; Shichi–go-san 'dır. Çocuklara yönelik olan bu gün resmi bir gün olmamakla birlikte, 15 kasım gibi bir günde kutlanır. Daha doğrusu, hafta sonuna denk gelmesi planlanacak şekilde ayarlanır. Ne de olsa, çocuklar için. Bu güzel günü, rahat rahat kutlayıp, eğlenebilsinler.

Neyse devamı için şöyle bir alıntı yaparak devam ediyorum:

Shichi–go-san

Bu günde Japonları bir kez daha çocuklarına ve gençlerine sağlıklı, mutlu ve uzun ömürler dilemek için tapınak ziyaretlerinde bulunurlar. Bir kez daha diyorum takvime bakarsanız kız çocuklarına özel kutlamalar, gençlerin erişkin olmalarına dair kutlamalar gibi bu konsepte başka günler de göreceksiniz.

Şimdi Shichi-go-san kelime manası olarak aslında 3 tane yan yana gelmiş rakam. 7-5-3. Evet tek rakamların uğurlu olduğu düşünülürmüş eskiden o yüzden bu 3 rakamda tek sayı.

Tabii bu ismin bir sebebi var, bugün 3 yaşındaki tüm çocuklar, 5 yaşındaki erkek çocuklar ve 7 yaşındaki kız çocuklarına özel bir gün.

photo_lg_tokyo-300x203.jpg

Shichigosan eski zamanlarda sadece soyluların ve samurai ailelerinde evlatlarının bebeklikten çocukluğa geçmesini kutlamalarına dayanan bir gelenekti. O zamanlarda 3 yaşına gelene kadar kazınan çocukların saçları 3 yaşından sonra ilk kez uzamaya bırakılırmış, 5 yaşına gelen erkek çocukları ilk kez toplum içinde hakama giyebilirmiş ve 7 yaşına gelen kız çocukları ilk kez kimononalarında obi kuşağı kullanabilirmiş. Edo döneminde halka da yayılan bu uygulamalara tapınakları ziyaret edip dua etme de eklenmiş. Günümüzdeki şekli daha çok Meiji döneminde şekillenmiştir. Özellikle Tokyo’daki Akasaki bölgesindeki Hie Tapınağı Edo döneminden beri bu amaçla ziyaret edilen, günümüzde de 2000den fazla ailenin her yıl ziyaret ettiği bir yerdir.

7539-300x225.jpg

Shichigosan Milli tatil olmadığından 15 kasım günü hafta içine geliyorsa aileler genelde bir önceki ya da sonraki haftasonu kutlamayı da tercih edebilirler. Zaten kutlama dediysek olay daha çok geleneksel kıyafetler giydirilmiş çocukların, (kızlar için kimono erkekler için don haori ceket ve hakama pantalonlar) aileleriyle birlikte tapınakları ziyaret etmesinden ibarettir. (Şimdi her ne kadar geleneksel kıyafet dediysek son yıllarda çocuklara bugünde de Batı tarzı kıyafetler giydirildiği görülmüştür diye not düşelim) Ziyaretten sonra çocuklara chitose-ame denilen bin yıl şekeri alınır, bu uzun ince bir çubuk şeklindedir (genelde kırmızı-beyaz) ve bir çanta içinde satılır ki o çantanın üzeri turna ve kaplumbağa gibi japonların vazgeçilmez uzun ömür sembolleriyle süslüdür.

familys-230x300.jpg

Peki neden 15 kasım derseniz, eskiden bugün kasımda uğurlu(!) bir günde kutlanırmış. Bu nedenle günümüzde de 15 kasımın uğurlu bir gün olmasından ötürü bugünde kutlanıldığını düşünenler var. Ama aslına bakarsanız 12.yy öncesinde de (Kamakura dönemi öncesi) hala 15 kasımda kutlanır mıydı bilmiyorum ama özellikle bu dönemde o zamanki lider Tsunayoshi Tokugawa’nın oğlu Tokumatsu’nun shichigosanını 15 kasımda kutlaması ile festivalin 15 kasım şeklinde ortaya çıktığını söyleyenler de var.

Kaynak: CafeBunka

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Japonya ve kültürüyle az çok alakalı olan birinin bayram ve festivaller denilince aklına en azından birkaç isim gelmektedir. Manga/Anime, serilerinde de karşılaştığımız olur. Örneğin;
"Ay seyretme" (Tsukimi) ve "Altın Hafta"(Golden Week) gibi günlere bazı yapımlarda denk gelmişizdir. Bunlar gibi bir çok özel gün bulunmaktadır. İşte bu yazıda, bahsi geçen bu özel günlere değineceğiz.

Ama ondan önce örnek olarak verdiğimiz 2 özel günden kısa ve öz bir biçimde bahsedelim.

Tsukumi (月見 ) : Eylül ayının ortalarında dolunayı seyretmek amacıyla yapılan bir gelenektir. Bu dönemde dolunay olması sebebiyle, Ay’ın güzelliğini seyretmek amacıyla "Dango (Pirinçten yapılan hamur tatlısı)" gibi yiyeceklerin yanında Sake içerek geceyi geçirirler. Ve biz nasıl aya baktığımızda ay dede görüyorsak onlar da pirinç döven bir tavşan figürü görmektedir.

16 Eylül tarihinde Wakasa Parkı’nda yapılan bir Tsukumi toplantısından görüntüler.
 

24ch028.jpg

dw2a1f.jpg



İnsanlar, yerel çalgıları eşliğinde hem çalıp hem oynayıp hem de söylüyorlar. Güney adalarında kullanılan Ryukyuan diline ait, yani Okinawa lehçesine ait güney adası bölgelerinin inancına yönelik bir şarkı olan "月の美しさ - tsuki no utsukushisa " söylenilmesi en keyifli ve yerinde olan şarkılardan biridir.


"Altın Hafta"(Golden Week) : Bu isimle anılan hafta, Mayıs ayında olan 4 Japon resmi tatil gününün (Midori no hi, Kenpo kinenbi, Kokumin no kyujitsu ve Kodomo no hi) ve aradaki diğer günlerin de birleşmesiyle oluşan, 1 haftalık tatil dönemidir. Tabii bu, bazen 9-10 güne kadar da uzatılabilmektedir.

Bu haftada bütün işyerlerinin kapalı olması bir yana asıl sorun her yerin hınca hınç dolu olmasıdır ve genelde bu hafta içerisinde Japonya ziyaretlerinin yapılmaması gerektiği söylenir.


Bir sonraki tanıtım: Sapporo Kar Festivali

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sapporo Kar Festivali




Sapporo Kar Festivali, her sene şubat ayının 1 haftası boyunca kutlanmaktadır. Dünyanın hemen her yerinden yaklaşık 2 milyon insanın akın ettiği Japonya’nın en ünlü festivallerinden biridir.


Festivalin ilk yılları 1950’lere kadar dayanmaktadır. Ve festivalin ilk çıkışı liseli bir genç grubunun Odori Koen'de yaptıkları heykellerin inşaasıyla başlamıştır.


Odori Koen'de yapılan bu festivalde, aklınıza gelebilecek birçok şeyin kardan yapılmış bir şekline denk gelebilirsiniz. Önemli yapıtlardan tutun da kişilere kadar bin bir türlü heykelin bulunduğu bir etkinliktir ve yaklaşık 250-300 civarı heykel yapılmaktadır. Özellikle geceleri aydınlatılan heykeller olağanüstü bir şölene dönüşmektedir.


6ok4ub.jpg

ff0ht4.jpg

nlocvt.jpg



Eğer Japonya ziyaret edilecekse, Sapporo Kar Festivali’nin haftasına denk getirmeniz verebileceğim en iyi tavsiye olacaktır.

 

 

Bir sonraki tanıtım: "Kanamara Masturi" Festivali

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

"Kanamara Masturi" Festivali


Bana göre, "Kanamara Masturi" festivali Japon festivallerinden en ilginç olanı. Sebebine gelmeden önce kıssadan hisse ne için yapıldığını öğrenelim.

Festivalin amacı, bereket ve doğurganlık için düzenlenen bir dini festival olmasıdır. Kökeni Shinto inanışına dayanmaktadır. Eskilerde, fahişeler cinsel yolla bulaşan zührevi hastalıklardan korunmak için tapınaklara yani bizde ki türbe gibi yapıtlara giderek, dua ederlermiş. Bu inanış, günümüze kadar uzanır. Şimdilerdeyse, aynı inanış her ne kadar sürse de, AİDS gibi bulaşıcı zührevi hastalıklara karşı yardım toplamaya dönüşmüştür.

Bahsettiğim tapınakla ilgili bir fotoğraf ve göreceğiniz üzere penis şeklinde yapıtlarda mevcuttur.

Kanayama-jinja Tapınağı

2n7jh9f.jpg


Festival her yıl nisan ayının ilk pazar günü düzenlenmektedir. Ve bu festivalde sırtlarında tapınak şeklinde ufak yapıtlar taşımaktadırlar.


2rh8cw2.jpg


Bunun yanı sıra, festivalde sadece hediyelik eşyalar, şekerleme gibi tatlılar, yiyecekler de satılmaktadır. Tabi penis kostümlü insanlarıda görmek bir hayli mümkün.


2njyfzp.jpg

24wg3gg.jpg

33tjpli.jpg

a0xo4o.jpg



Görüldüğü üzere, Japonya oldukça renkli bir ülke. Ve insanlar bu tarz festivallerde ne art niyet ne de sapkınlık gösteriyor. Amacı neyse ona uygun hareket etmektedirler.

Kıssadan hisse, eğer Japonya yolculuğu yapacaksanız, önceden araştırma yapmalı ve ona göre gitmelisiniz –ki Sakura Festivali gibi görsel bir şöleni yada Kanamara gibi ilginç ve eğlenceli bir festivali kaçırmayı istemezseniz.
İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.