Jump to content

Kokuhaku (Confessions)


kawaii kereste

Önerilen İletiler

Bir yarıyılın son günü, çığrından çıkmış bir sınıf ve sınıfın bütün hareketlerine rağmen sakince veda konuşması yapan bir öğretmen. Ne kadar sakin görünse de aslında öğretmenimiz hiç de sakin değil, çünkü tek kızı yıllar önce o sınıftaki öğrencilerden bazıları tarafından havuzda boğulma suretiyle öldürülmüştür. Polis yeterli kanıt bulunmadığı ve katil sanıkları Çocuk Kanunları’ndan yararlandığı için davayı sonuç almadan kapatmıştır. Bu da öğretmenimize tek bir ihtimal bırakır: İntikam.

 

confessions.jpg

 

KOKUHAKU

 

 

Ama öyle basit bir intikam değil. Zaten filmimizin türü aksiyon falan değil, dram yüklü psikolojik – gerilim. Kanae Minato’nun ödüllü romanından uyarlanmış. Başrollerde Takako Matsu ve Yukito Nishii var ve gerçekten oyunculukları bayağı başarılı. Özellikle öğrencilerin oyunculukları çok iyiydi, nerdeyse çocuk olmalarına rağmen oyunculuk olarak büyük bir eksikliklerini göremedim. Filmdeki “yozlaşmış gençlik” temasını oldukça iyi sundular. Animelerden gördüğümüz veya turist halleriyle bildiğimiz Japonların çoğunun böyle bir çocukluk geçirdiğini görmek oldukça şaşırtıyor beni. Huysuz atın çiftesi pek olurmuş diye boşuna dememişler herhalde.

 

Film ilerledikçe hikayeyi farklı kollardan ele alıyor. Filmin ismi de burdan geliyor aslında, çünkü her ana karakterin itiraf etmesi gereken şeyler var. Böylece bütün karakterlerle empati yapma şansımız oluyor. Bu sayede finalde çoğu intikam hikayesinde olduğu gibi kimin haklı olduğu seçimi bize bırakılıyor. Oldboy(Oldeuboi) izleyenler bu duyguyu iyi bilir. Bu film kurgu konusunda Oldboy ile yarışabilecek nadir filmlerden. Bir çok farklı sahnede defalarca şaşırtabilecek kapasiteye sahip.

 

db0c11fa12.jpg

 

Daha önce Japon veya Kore filmi izlediyseniz şunu bilmeniz lazım, bu Asyalılar korku ve gerilim işinde çok iyi. Bu filmde korku yok, ama psikolojik gerilim açısından film boyu dikkatinizi üst seviyede tutuyor. Öyle ki, filmin sonu hakkında tahmin yürütmenizi bir nevi engelliyor. Anca film izin verdiğinde tahmin yürütebiliyorsunuz ki bu da filmin sonlarında gerçekleşiyor zaten.

 

Biraz da filmin başarılarından söz edeyim ki size de bir nevi referans olsun. Bir Japon filmi olarak 2011 senesinde Oscar ödülleri için ilk 8′e kalmış, fakat Oscar Ödül Törenleri’nde yer alması için ilk 5′e girememiş. Bence kesinlikle ilk 5′e girmeyi hakediyor. Oscar harici uluslararası farklı törenlerden 3′ü “En İyi Film” olmak üzere 13 ödülü bulunuyor.

 

Anime izlemeyi ne kadar seviyorsam Japon filmlerinden de o kadar uzak dururum. Bu filmi de bir arkadaşımın yoğun ısrarı üzerine izlemeye karar verdim. Evde bir arkadaşım varken öylesine açtım, 10 dakika falan görüntü kalitesini ve filmin konusunu göreyim diye. Sonra kapatamadım. Arkadaşla birlikte oturup izledik. Böyle garip bir etkisi oldu bende. Belki de ilk sahnelerden itibaren film insana hitap etmeye başladığı içindir. Müthiş bir görüntü yönetmenliği var, her sahne tam bir bütün gibi ve üstelik Radiohead – Last Flowers to the Hospital gibi şarkılar geçiyor filmin içinde, böyle yaparlarsa ben Japon filmi önyargımı kaybederim arkadaş.

 

ConfessionsQuad.jpg

 

Filmle ilgili söyleyebileceğim tek kötü şey, finalindeki garip sahne. Müthiş geçen ve müthiş bir final yapan filme öyle bir sahneyi yakıştıramadım. Gerçi birlikte izlediğim arkadaşım o sahneyi de çok beğendi. Bunun haricinde benim için oldukça başarılı bir filmdi, izlemeyi planlayanlara söylüyorum: Umarım siz de beğenirsiniz.

 

orjinali: http://neyapsam.gen.tr/kokuhaku-confessions.html/

 

hiç film tavsiyesi yokmuş burda, o yüzden buraya da ekliyorum.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 2 ay sonra...
  • 4 ay sonra...

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.