Jump to content

Animeye dönüş,farklar ve Anime Sektörünün Evrimi


Pøllux

Önerilen İletiler

Yaklaşık 1 yıllık bir aradan sonra Anime izlemeye tekrar başlamak gerçekten tuhaf birşey.

 

O kadar tuhaf ki , önceden izlediğin animeler sana çok farklı gözüküyor.

 

 

Animeye dönüş,farklar ve Anime Sektörünün Evrimi , Pollux

 

 

O kadar tuhaf bir duygudur bu. Eski arkadaşlarınla tekrar konuşmaktır, izlediğin şeyleri tekrar izleyip nostaljinin dibine vurmaktır, tüylerinin diken diken olmasıdır.

 

Öncelikle beni tanımıyorsanız, adım Tunç. Adana'da yaşıyorum , Dil ve Tercümanlık okuyorum , yabancı dizilere altyazı ve grafik tasarımı / editörlük yapıyorum şu aralar.Ayrıca forumda Fan Fiction yazıyorum, Anime ve değişik şeyler hakkında yazılarım var. Ayrıca animeleri yorumladığım ufak bir serim de var. Ciddi gibi görünsemde hiç değilimdir, zamanla fark edersiniz. 

 

Konumuza gelirsek ,daha yeni uyandım ve anime izlemeye dün sabah tekrar başladım. Yaklaşık 17 saattir anime izliyorum ve "Map anime yorumluyor" adlı serimdeki animeleri  tek tek tekrar izliyorum ve bir fark hissetim. Animeler artık eskisi gibi gelmiyor.

 

3 yıl önceki Tunç'un zevkleri ile benimkiler arasında , maalesef, dağlar var. 1-2 anime dışında diğerleri bana gerçekten çok kötü geldi, hatta izlemeye bile gelemedim. Şimdi , fark nedir? Öncelikle 2-3 yıl önceki  ben , ergenin tekiydim. Ecchi izlediğimi falan hatırlıyorum yani. Ancak şimdi bana normal gelen animeler , seks propagandası gibi geliyor resmen. Gereksizce bir cinsel mesaj veriliyormuş gibi hissediyorum bazı animelerde ve bu beni rahatsız ediyor. Animeleri aile seviyesinden düşürüyor. Şu an izlediğim animeleri ailemle oturup izleyemiyorum artık. Tabi 1-2 istisna var. Bu konu gerçekten kafamı kurcaladı . Gerçekten böyle bir Ecchi saldırısı gerçekten vardı  ve ben önceden kafamı mı takmadım yoksa normal mi geldi? Şimdi ben demiyorum ki bütün animeler ecchi  saldırısı mı yapıyor? Hayır tabisiki . Gerçekten güzel konusu olanlar var . Mesela Elfen Lied'daki çıplaklık ve ecchi seviyesi tamamiyle normaldi. Yani bekleniyordu. Evet, işte bu, beklenti.  Bana garip  gelmesinin sebebi de bu. Çıplaklık beklenen bir animede çıplaklık görünce şaşırmadım. Ama bazı aksiyon/macera türü animeler 10 bölüm boyunca hiçbir şekilde cinsel simge veya çıplaklık yokken bir anda 11. bölümü çıplaklıkla doldu. Belki bana bu düşünceyi veren odur. Neyse , konu iyice tuttu gidiyor , şimdi adminlerden biri (Ezgi) silmeden önce susayım.

 

 

Şimdi , Animeye dönüş  ve farkları geçtiğimize göre asıl konuya gelelim. Anime Sektörünün Evrimi. Yaklaşık 1 yıl önce Anime Sektörünün nasıl büyüdüğünü  ve bunun beni garip bir şekilde rahatsız ettiğini ve Anime kültürüne verilen zarardan bahsetmiştim. Linki burada . 

 

Ve gerçekten bir arkadaşın dediği gibi oldu. Türkiye'de anime popülasyonu çıktığı gibi düştü  diyebiliriz. Anime izleyen kızlar/erkekler çoğunlukla animeyi bıraktı ve LoL oynamaya başladı (ne alakası var bilmiyorum, ama bırakanların hepsi LoL'e başlıyor.)  . Sorunca ne söylüyorlar biliyor musunuz? "Sıkıldık" , "Yeni bölüm gelmiyor" , "Naruto bitti(wtf?)" vb. vb.

 

Tabi ben bundan mutsuz muyum? Tabi ki değilim! Hatta onlar bırakmasaydı şu an geri gelmezdim büyük ihtimalle.Eğer Reddit vb. sitelerle alakanız varsa "mainstream" adlı terimi biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız mainstream  . Neyse, bu mainstream olan şeyler geldikleri gibi çabucak giderler ama geldikleri  zaman bütün dünya'yı veya belirli bir kısmını sarsarlar. Vine'lar , Ice Bucket Challenge , Harlem Shake , Gangam Style gibi şeyler . Tabi ki Anime'de bir zamanlar mainstreamdi, hala öyle ama eskisi kadar değil ve bu beni gereksizce mutlu yapıyor. Benim anime sektörü hakkında fikirlerimi bilmiyorsanız söyleyeyim. Ben anime sektörünün büyümesini istiyorum ama o kadar çok büyüyüp bir sürü gerizekalı insanın  sadece Naruto izleyip kendine otaku demesini  de istemiyorum. TürkAnime Forum bile eskiden resmen 25-30 kişiden oluşuyordu , şimdi nerdeyse 300 tane aktif üyeye sahip. Ben bunu ilk olarak iyi karşılamamıştım ve forumu bırakmıştım ama gerçekten dediğim gibi artık değiştim . Fikirlerim ve düşünce tarzım değişti ve geçmişte dediğim şeylerden utanç da duydum gurur da . Ama gerçekten bu yeni gelen arkadaşlarımız hakkındaki önyargılarım yanlışmış. Hepiniz çok güzel ve zeki , bilgili insanlarsınız ve foruma çok güzel  sahip çıkıyorsunuz ve Türkiye'deki Anime sektörü size borçludur . Ben Anime'nin ölmesini izlerken siz gerçekten sahip çıkan kişilersiniz . Ve düşünce tarzınız ne olursa olsun, isterseniz Boku no Pico en sevdiğiniz anime olsun hepiniz iyi insanlarsınız.Konumuza dönersek, anime sektörü mainstreamliğini sonunda kaybetti ve Türkiye'deki  GERÇEK anime takipçileri ortaya çıktı . Sonunda Anime, ilk defa, Türkiye'de olması gereken yere ulaştı ve ben bundan gurur duyuyorum.

 

 

 

 

Ayrıca, izlemek ve yorumlamak için bir anime önerir misiniz? , Teşekkürler. 

 

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Selam, seni çok tanımıyorum ama animeler ve Türkiye'deki anime popülasyonu konusunda söylediklerine katılıyorum ^^ ben de animeye sırf bahsettiğin çakma otakular yüzüden biraz gecikmeli başlamıştım :-/ sen söyleyince farkettim ben de etrafımda şunu izle bunu izle diye koşuşturan insanlar azaldıktan sonra güzel animeler bulup izleyebilmişim :D Bi de herkes şuanki zevkine göre animeler izliyo yani önceden beğendiğin bi animeyi şuan bayat görmen çok doğal ^^

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Forum Admin

Tunç bro Rainbow u izle gerçeklik gör :D izlediğim en gerçekçi animelerden birisi oldu :D

Bu arada bu uç yıl içinde değişen en büyük şey senin yaşın bro anime sektöründen çok sen değiştin :) zevklernin farklı gelmesi de en çok bu yüzden :)

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hah diline sağlık, yıllardır birinin çıkıp şu lafları etmesini bekliyordum. 

Bende açıkçası sinir oluyorum, tamam ecchi izleyin, benim tercih etmedigim bi tür fakat seveni de var kabul de çok abartmayın, bir sürü kaliteli anime şu sırf çogu daha anlamını bile bilmeden kendine 'otaku' diyen kesim tarafından geride kalıyor. 

Ayrıca şu 'on bölümde bir çıplaklık yok onbirinci bölümde birden çıplaklık ile doldu' olayı fanservice yüzünden. Arada bir sırf bu tür seven hayranları mutlu etmek için çogu animede bulunan gereksiz bir ekleme anlayışı bence. Hani o anime fanservice olmadan da güzel gidebilir yani. 

Ayrıca insanlar her şeyden çabuk sıkılır, böyle olması daha iyi hiç degilse gerçekten anime izlemekten keyif alanlar arındırılmış bir şekilde animelerinden keyif almaya devam edebilir.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bu arada bu uç yıl içinde değişen en büyük şey senin yaşın bro anime sektöründen çok sen değiştin :) zevklernin farklı gelmesi de en çok bu yüzden :)

 

Gerçekten haklısın ama zevkten çok görüş açısından bahsediyorum, olayları olduğu gibi görüyorum yani 

 

 

Hepinize çok teşekkürler iyi bir tepki için. Birçok kişiyi sinirlendireceğimi sanmıştım

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.