Jump to content

Bleach Animesinin 10. Yılı


Berker51

Önerilen İletiler

Bleach Animesinin 10. Yılı Geride Kaldı

 

10 sene önce bugün anime dünyası için büyük bir gündü. One Piece ve Naruto’dan sonra Weekly Shonen Jump‘ı eski altın çağına taşıyacağı umulan “Üç büyükler” denilen oluşumun en genç üyesi olan Bleach’in anime uyarlaması, oldukça uzun bir yapım sürecinin ardından nihayet 5 Ekim 2004’te başlamıştı. Şu an üzücü bir şekilde sessiz sedasız 10. yılına giren anime serisi için 10 yıl öncesinde başta Weekly Shonen Jump ve TV Tokyo olmak üzere Japonya’da anime dünyası adına büyük bir geri sayım gerçekleştiriliyordu.

 

http://www.youtube.com/watch?v=KImvw3emnB4

 

 

İlk kez bir eseri animeye uyarlanacak olan ve anime serisinde aktif rol alan az sayıdaki mangakalardan biri olan Tite Kubo oldukça heyecanlıydı ve her şeyi dört dörtlük istiyordu. Yapım sürecini yakından takip etti. Müzik konusunda biraz takıntılı olduğundan, anime ekibi kendisine beğendirebilmek için işini sağlama aldı ve her seferinde “bundan da iyisi olmaz” dedirtecek usta sanatçı Shiro Sagisu ile anlaştı. Kimler geldi, kimler geçti Bleach’in açılış ve kapanışlarından… Aqua Timez, Sid, High and Mighty Color, Scandal, UVERworld, ViViD, Miwa, Ikimono Gakari, Beat Crusaders, Orange Range, Porno Graffiti, Yui, Asian Kung-Fu Generation ve dahası…

 

 

 

Bölümler yayımlanmadan önce Tite Kubo’ya gösteriliyordu. 10 sene öncesinde de harika bir çizim ve animasyon tekniği vardı ve zamanındaki diğer animelerden ayrılıyordu. Daha sonra hem Tite Kubo’nun hikâyenin ilerlemesiyle birlikte çizimlerini de değiştirmesi, hem de gelişen teknoloji ile birlikte 4:3 formatından 16:9 geniş formata geçilmesiyle, yazının en alt kısmında görebileceğiniz üzere görsel açıdan büyük değişiklikler gerçekleşti. Serinin hayranları da ikiye bölündü. Bazıları old-school tarzından uzaklaşan animenin yeni halini daha çok beğenirken, bazıları da ne kadar zaman geçerse geçsin eski görüntüleri tercih ediyordu. 10 sene sonraki yeni animelerin bir kısmında bile hala kalitesiz animasyon ve özensiz çizimleri görünce o zamanki işe şapka çıkarmamak mümkün değil. Bunun dışında animenin en önemli isimlerinden Animasyon Direktörü ve Karakter Tasarımcısı Masashi Kudo çizimlerde Kubo-sensei’yi örnek alıyor ve mangakanın verdiği taktiklerle karakterlerin animede hayat bulmasında oldukça iyi iş çıkartıyordu.

 

 

Tite Kubo’nun Ichigo Çizimi                         Masashi Kudo’nun Ichigo Çizimi

 

 
Anime serisi, manganın kazandığı “En İyi Shounen – Shogakukan Ödülü” kadar büyük prestijli bir ödül alamamış olsa da pek çok kesimin büyük beğenesini kazanmıştı. Başta o zamanın en büyük anime veritabanı adresi -hala en büyüklerden- AniDB ve eskilerin meşhur anime topluluklarından AnimeReactor tarafından “En İyi Aksiyon Animesi” “En İyi Dövüş Sanatları” gibi ödüller olmak üzere pek çok kategoride en iyi seçildi. Seiyuularının da ödül kazanmasını sağlayan serinin Shiro Sagisu’ya ait müzikleri ise yine pek çok adreste en iyi seçildi. Defalarca Toonami anlık izleyici reytinglerini kırdı, anime bitmiş olsa bile… (Şu an da bu rekor Bleach’e aittir.)  Ayrıca çok sayıdaki “En İyi Anime Açılışları / Kapanışları” listelerinde Bleach’in açılış ve kapanışlarını görmek hiçbir zaman sürpriz olmuyordu.

BLEACH’İN ALTIN ÇAĞI VE SONRASI

Anime serisi kuşkusuz altın çağını 2. ve 3. sezon olan Soul Society hikâye bölümü ile yaşadı. Tıpkı mangada olduğu gibi… Bu zamanlarda karakter sayısı katlandı, seiyuu kadrosu hızla genişledi. Kim kimin nesiymiş, Soul Society, Gotei 13, kaptanlar, shikai, bankai vs. derken bambaşka bir kimliğe büründü ve kısa zamanda inanılmaz bir hayran kitlesine ulaştı. İlk sezonu sevmeyenlerin bile hayranlığını kazandı. Ancak daha sonrasındaki doldurma olan 4. ve 5. sezonda kalite birden düştüğü için ve Baunto hikâye bölümü çok uzun tutulduğu için bazı hayranlar seriye karşı ilgisini kaybetmeye başladı ve o günden sonra da olumsuz eleştiriler başladı. Kubo-sensei mangada tamamen karakterleri ön plana çıkartan bir anlayışla devam ettiğinden anime, mangaya çabuk yetişiyordu bu da uzun doldurma bölümleri beraberinde getiriyordu. Ayrıca animenin yönetmeni Noriyuki Abe mangayı takip eden bölümleri gereğinden fazla uzatıp eserin orijinalini kötü göstermek istemiyordu ve bunun yerine doldurma bölümleri tercih ediyordu. Yaptıkları ilk doldurma sezonlar beğenilmiyordu hatta serinin hızla düşmesine neden oluyordu. Ancak ilerleyen dönemlerde yaptıkları Zanpakutō: Alternatif Hikaye ve İstilacı Ordu doldurma sezonları yine büyük beğeni kazanmayı başarmıştı. Kubo-sensei doldurma bölümlerdeki karakter tasarımlarını hazırlıyor ve anime ekibi ile paylaşıyordu. Anime ekibi son doldurma sezonlarında dahi baştan savma işler yerine elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştı. Özellikle animasyonların doruk noktasına ulaştığı 15. sezon çok ilginçtir ki doldurma bir sezondu ve görsel açıdan mükemmel olup son sezonu bile gölgesinde bıraktı. Bunun dışında Kubo-sensei’nin de geçiş dönemi olduğunu belirttiği animenin son sezonu mangada olduğu gibi animede de büyük bir düşüşe daha sebep olmuştu. Bu noktadan itibaren dünyada hala en önemli anime ve manga serilerinden biri olmaya devam eden Bleach, Japonya’da ise bir daha eskisi gibi toparlayamadı ve Japonların eski ilgisini kaybetti. Bunun üzerine yine mangaya yetişen ve oldukça uzun bir doldurma arası vermesi gereken anime serisi 27 Mart 2012 tarihinde sona erdi.

ANİMEDEKİ ZORUNLU SANSÜR

Anime ekibi, doldurma bölümlerin haricinde mangayı uyarlarken en iyi şekilde uyarlamak için elinden geleni yaptıysa da önünde bazı engeller vardı. Bunlardan en önemlisi ise yaş sınırıydı. Aslında Weekly Shonen Jump dolayısıyla mangada da yaş sınırı bulunuyordu ancak Kubo-sensei uyarıları dinlemeyip zaman zaman bu yaş sınırını zorluyordu. Anime ekibi aynı cesareti gösteremedi. Kopan uzuvlar, geri fırlatılan uzuvlar, çıplaklık ve bolca kan shounen bir TV serisi için hiç de uygun değildi. Uzuv yerine kaya fırlatmak, bazı sahnelerde kadın karakterlerin giysilerinin biraz daha kapalı olması, kopan uzuvların olmaması gibi anime ve manga sahneleri arasında pek çok farklılık bulunuyordu. Eğer anime serisi devam edecek olursa bu sansürlerden daha fazlasını göreceğimiz de kesindir. Animede kullanılan sansürlerden yalnızca birkaçı:

 

qUxUUr2.png qwC6fw9.png

bVaW2f7.jpg9ZkLAF4.jpg

 

Yapım ekibinde animenin sona ermesine en çok üzülenler ise seiyuulardı. Onca yıl seslendirdikleri karakterlerle bütünleşen hatta karakterlerin doğum günlerini kendi doğum günleri gibi kutlayan bazı seiyuular için hiç de kolay değildi. Soi Fon Taicho’nun seiyuusu Tomoko Kawakami’nin vefatından sonra en üzgün günlerini yaşıyorlardı. (Anime devam ederken henüz Yamamoto Genryuusai’nin seiyuusu vefat etmemişti.) Kendisine ağlamayacağına dair söz veren Kubo-sensei, anime bittiğinde gözyaşlarını tutamadı, bütün ekipteki herkese tek tek teşekkür etti. Son çekimde anime ekibiyle beraber yer aldı ve kendisini tebrik eden herkese asıl teşekkürü hak edenin seiyuular ve yapım ekibi olduğunu söyledi. Baccano! ve Durarara!!’nın yapımcısı Ryohgo Narita başta olmak üzere anime ve manga dünyasının pek çok önemli ismi tebrik ederek, animeyi daha fazla izleyemeyecekleri için üzüntüsünü dile getirdiler.

Bleach kimisi için en iyi anime ve mangalardan biri oldu, kimisi için bir zamanlar efsane iken sonradan pek ilgi göstermedikleri bir yapım oldu, kimisinin de çok beğenisini kazanamadı. Ancak dünyada anime ve mangaların yaygınlaşmasında, anime  ve manga sever nüfusunun artmasında her zaman için en önemli isimlerden biri oldu ve 10 yıl öncesinde güncel olarak seyretme fırsatı bulan pek çok kişiye unutulmaz bir anime deneyimi yaşattı.

 

Daha fazlası için 10 dakikada Bleach çalışmasına göz atabilirsiniz.

 

Kaynak: AnimeFantastica

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok güzel bir yazı olmuş. Bleach benim için de yeri ayrı ve çok özel bir anime. Umarım kısa sürede animeye kaldığı yerden devam etme kararı alırlar. İlk 18 bölümü okulda geçtiği için çok sıkıcıydı ama ne zaman ki Soul Society'e gittiler shinigamiler ortaya çıktı, ondan sonra anime müthiş derecede güzelleşti. Bleachte kaptanlara, teğmenlere bütün shinigami evrenine bayılıyorum. Normalde dövüş sahnelerinden, özellikle İchigo'nun dövüşlerinden sıkılırdım ama fake Karakura town arcındaki dövüşleri gördükten sonra daha da keyifli olmaya başlamıştı anime. Bence Tite Kubo'nun en büyük hatası Fullbringer arcıydı. Gerçekten çok sıkıcı ve hiç Bleachmiş gibi hissettirmiyordu. Yazıda da belirtildiği gibi eğer o arc yüzünden çoğu kişinin Bleach'e olan ilgisi azalmasaydı belki de anime şu an hala devam edebilirdi ama ben gene de Tite Kubo'nun şu an mangada devam ettiği arcı en güzel şekilde sonlandırıp hayranlarının güvenini yeniden kazanacağını tüm kalbimle inanıyorum.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

ilk başlarda meteryal eksikliği nedeniyle dendi ve mangaya iyice yaklaşmıştı her yaklaştığında 20 25 bölüm filler veriyordu buda hikaye açısından kötü oluyor. ve final bölüm'de ichigo'nun son lafı görüşmek üzere demesi baya umut verici ama bir Raportaj'da ise Masashi Kudo 'nun bleach animesinin devam edermi sorusuna bilemiyorum diyip cevap vermesi,

 

devam edip etmeyeceği belli değil kesin birşey yok kesin final arc bitince yani manga bitince kesin bir haber çıkabilir ek Olarak gelcek olsa bile manga bitene kadar kesin gelmez çünkü seri çok çabuk mangaya yaklaşıyor 1 bölümüne 4 5 sayı gittiği için rahat :)

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yazının üzerine bir de 10 dakikalık videoyu izleyince gözlerim doldu resmen.

 

Karakterlerin bakışları ve sözleriyle bütünleşen müzikler ve bu müzikleri her dinlediğinizde kalbinizde çoktan eriyip karakteriniz haline geldiğini fark ettiğiniz 'ne kadar güçsüz olursan ol pes etme' duygusu, gerçek arkadaşlığın ve sevginin aslında onları korumak için ne kadar ileri gidebileceğiniz olduğu,son ve en önemlisi olarak da gerçekten güçlenmeye başladığınız zaman bu güçle kendinizden geçip herkesten soyutlanarak karakterinizi hırsın bürümesine izin vermek yerine kim olduğunuzu asla unutmamanız gerektiğini size öğreterek hayatınızı değiştirebilecek güçte bir anime Bleach.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.