Jump to content

Hayao Miyazaki 2. Oscar’ını Aldı


Mileydi

Önerilen İletiler

  • Forum Admin

Efsane Yönetmen Hayao Miyazaki 2. Oscar’ını Aldı!

 

26 Ağustos 2014 tarihinde, Sinema Sanatları ve Fen Bilimleri Akademisi’nin Yönetim Kurulu tarafından yapılan bir oylama ile onur ödüllerinin kimlere verileceği kararlaştırılmıştı. Buna göre; Jean-Claude Carrière, Hayao Miyazaki ve Maureen O’Hara onur ödülüne; Harry Belafonte ise “Jean Hersholt Hayırsever İnsan Ödülü” ne layık görülmüştü. Sinema Sanatları ve Fen Bilimleri Akademisi tarafından verilen bu ödüller, film endüstrisinde yer almış sanatçıların ve bu endüstri üyelerinin ömür boyu süregelen başarılarını kutlamak için var. Bunun için, onur ödülü olarak verilen “Oscar Heykelciği” de ömür boyunca sürdürülmüş bu başarıyı, sinema ve fen bilimleri alanlarında gösterilmiş olağanüstü katkıyı veya akademiye gösterilen üstün hizmeti onurlandırmak için veriliyor. Akademi başkanı Cheryl Boone Isaacs, bu ödüllerin yıl içindeki tek filmlik bir başarıyı değil de ömür boyu sürmüş başarıları ödüllendirmelerine izin verdiğini söylemiş ve küresel sinema yapımcılarının bu seçkin üyelerini onurlandırmak için sabırsızlandıklarını sözlerine ekleyerek 8 Kasım günü gerçekleşecek ve bu dört ismin ödüllerini alacağı törene atıfta bulunmuştu.

 

Geçtiğimiz cumartesi gerçekleşmiş olan bu törende ödül alacaklar arasında yukarıda da bahsetmiş olduğum üzere efsane yönetmen Hayao Miyazaki de vardı. Bilindiği üzere Miyazaki 2002 yılında “Sprited Away (Ruhların Kaçışı)” filmiyle “En İyi Animasyon Oscar’ı”na layık görülmüştü. Sonrasında ise “Howl’s Moving Castle” ile 2005 yılında, “The Wind Rises” ile de geçtiğimiz yıl yine bu kategoride ödüle aday olmuştu. Bu dört ödülün sahiplerini buluşu televizyonlarda gösterilmezken; akademi ödüllerinin resmi Youtube kanalında paylaşıldı. Bizim konumuz ve ilgilendiğimiz ödül sahibi Hayao Miyazaki ile alakalı olarak ilk önce Pixar’ın sanat yönetmeni (chief creative officer (CCO)) John Lasseter konuşuyor ve bu konuşmasıyla Miyazaki’yi tanıtıp, onurlandırıyor.

 

 

Lasseter, Miyazaki’nin Lupin III: The Castle of the Cogliostro filmi ile alakalı olarak, bu filmde maceranın, kalbin, aksiyonun ve mizahın yer aldığını belirterek; filmin, bu tür bir stil ve çok yönlülüğünün yanında insan davranışlarındaki detayları görebilen mükemmel gözler ile yapılmış olduğunu sözlerine ekliyor. Bunun, Walt Disney’in yıllar önce göstermiş olduğu “animasyon herkes içindir” görüşünü kanıtlar nitelikte olduğundan bahsediyor. Ne zaman Miyazaki filmi izlese, film yapmak adına yeni şeyler öğrendiğini belirten Lasseter; Miyazaki’nin Lupin III: The Castle of the Cogliostro’sunu karısına kur yapmak için kullandığını söylemekten de geri durmuyor.

 

hayao-miyazaki-accept-honorary-oscar.jpg
Miyazaki ödülünü John Lasseter’in elinden aldı.

 

Lasseter’in bu onurlandırıcı konuşmasından sonra nihayet Miyazaki, akademi tarafından verilen bir ödülü ilk olarak bizzat kendisi almak için sahneye çıktı. “Spirited Away” ile kazanmış olduğu akademi ödülünü bile bizzat kendisi almamış olan Miyazaki, daha öncesinde de akademi tarafından kendilerine katılması için davetler almış ancak her seferinde bu davetleri reddetmişti. Bu sefer ödülü almaya gelişini ise LA Times’a verdiği demeçte, arkadaşı Lasseter’in isteği üzerine ödülü bizzat almayı kabul ettiğini açıklamış. Genel olarak ne ödüllerin ne de uçak yolculuklarının meraklısı olmayan Miyazaki, yine yapılan bu röportaja göre, Lasseter’in törenden sonra bahçesinde bulunan model treni kullanabileceği konusunda söz verdiğinden ve kendisinin dört gözle beklediği şeyin bu olduğundan bahsetmiş.

 

 

Ödülünü Lasseter’in elinden alan Miyazaki, karısının onun çok şanslı olduğunu söylediğini belirterek sözlerine başlıyor. Kendisi de şanslı olduğunu düşündüğünü söylüyor. Çünkü, kalem ve kağıtla film yapabildikleri bu son çağın bu son zamanlarının bir parçası olabildiğini belirtiyor. Şanslı olduğu bir diğer noktayı da film yaptığı şu 50 yıl boyunca memleketinin herhangi bir savaş içerisinde olmayışıyla açıklıyor. Fakat bunlardan öte en büyük şansının burada, bu törende Maureen O’hara ile tanışmak olduğundan da bahsetmeden geçmeyerek konuşmasının noktalıyor.

 

hayao-miyazaki-accept-honorary-oscar.jpg
Yüzüklerin Efendisi filmlerinde Gollum’u canlandıran İngiiliz Aktör Andy Serkis’in törende Miyazaki ile çektirdiği fotoğraf.

 

Geçen sene, emekli olduğunu açıklamasına rağmen Miyazaki, Model Graphix Magazine için bir samuray mangası ve Ghibli Müzesi için kısa filmler yapmaya devam ediyor (ki bu durum Miyazaki Ghibli’ye geri mi dönüyor söylentilerine yol açmıştı.). Bunların dışında, İngiliz yazar Robert Westall’un “The Call and Other Stories” isimli kısa öykülerden oluşan kitabının kapağını da Miyazaki yapmıştı. Görüldüğü üzere hala bir şeyler üretmeye devam eden Miyazaki, ölene kadar çalışmak niyetinde olduğunu LA Times’ın röportajında belirtmişti. Kendisinin animasyondan değil de uzun metrajlı filmler yapmaktan emekli olduğunu söylemişti ki Ghibli Müzesi için yapacağı kısa filmler bunun kanıtı olsa gerek. Onur ödülünü alırken de belirttiği üzere, animasyon yapımında hala kalem ve kağıt kullanan Miyazaki, CG animasyonunun ya da el-çizimi animasyonun birinin diğerinden üstün olmadığını ancak el-çiziminin ölmesinden korttuğunu söylemişti.

 

Kapanıp kapanmadığı üzerine çok konuşulan Studio Ghibli içinse, stüdyonun şu an için bir film üzerinde çalışmadığını, sinemalarda gösterilmek üzere uzun metrajlı bir film yapamayacaklarını düşündüğünü ve kendisinin tüm yaptığının emekli olup daha fazla film yapmayacağını duyurmak olduğunu belirten Miyazaki, ancak Ghibli Müzesi için kısa filmler yapmaya devam etmek istediğini söylemişti. Bunun küçük bir ekiple yapılabileceğini belirterek Ghibli Müzesi’nin bir çalışanı gibi olduğunu söyleyen Miyazaki, yapmak istediği şeyleri yapmasına izin verdikleri sürece burada olacağını da sözlerine eklemişti.

 

Hollywood’un en başarılı animasyon yapımcılarının, yönetmenlerinin vs. sıklıkla adını andığı ve saygı duyduğu, belli ideolojileri veya iletileri, sembolik karakterler üzerinden verdiği ve kendisinin bitmek bilmeyen hayal gücünden beslenen olağanüstü öğelerle bezeli başyapıt sayılan eserleri ile ödüllere layık görülen Hayao Miyazaki’yi biz de buradan selamlıyoruz, tebrik ediyoruz ve kendisinin ölene kadar çalışmak niyetindeyim sözünden güç alarak başarılarının devam etmesini diliyoruz.

 

Kaynak: AnimeFantastica

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Miyazaki hayal dünyası ve düşünce sistemi oldukça garip birisi. Yaptığı bütün eserlerde farklı olduğunu kanıtlamış bir mangaka. Adamın yaptığı her iş bence bütün ödüllere layık kapasitede.

 

Okulda ingilizce olarak Miyazaki'nin hayatını ve kariyerini anlattığımda hoca dahil sınıfın büyük çoğunluğunun Miyazaki'yi tanımamaları hatta haberdar bile olmamaları beni etkileyen bir etmendi. Miyazaki'nin hayal dünyasından ve sanatından bi haber olmak :( 

 

Umarım sahip olduğu hayal dünyasından bizi emekli olmak gibi bir hata yaparak mahrum bırakmaz.

Gerçi kaç kere emekli olup vazgeçmiş birisi :D

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.