Jump to content

Anime ve Mangalarla Öğrendiğimiz Japon Hikaye ve İnanışları


jans09

Önerilen İletiler

Bir çoğumuz izlediğimiz anime ve okuduğumuz mangalardan türlü türlü Japon efsanesi duymuş ve etkisinde kalmışızdır. Hatta öyle ki çeşit çeşit tanrıları bir yana dağların, ağaçların, nehirlerin ruhları ve bunlara benzer bir çok yerel inanışları ile de karşılaşmışızdır. Bunlardan hangileri sizi daha çok etkiledi acaba?

Bugün Ore Monogatari adlı bir mangaya başladım ve orada Kızıl Şeytan isimli, oyun haline de getirilmiş yerel bir efsaneyi gördüm ve araştırdım. Hikayesi kısaca;

Kızıl şeytan ürkütücü görünüşüne rağmen çok yumuşak kalpli bir dağ şeytanıdır. İnsanlarla arkadaş olmayı çok istemektedir fakat dağın eteğindeki köyde yaşayan insanlar onu ne zaman görse korkudan saklanmaktadırlar. Bunu gören Mavi Şeytan arkadaşının durumuna çok üzülür ve buna çare olarak bir fikir öne sürer. Kendisi köy ahalisine saldırır gibi yapacak ve Kızıl Şeytan da gelip insanları ondan kurtaracaktır. İkilinin bu oyunu işe yarar ve Kızıl Şeytan köylülerin gözünde çok değer kazanır. Günler, haftalar, aylar geçer ve bir gün Kızıl Şeytan'ın aklına Mavi Şeytan'ın nasıl olduğu ne yaptığı düşer. Dağa çıkıp yaşadıkları yere baktığında Mavi Şeytan'ın ardında bir not ile orayı terk ettiğini görür. Notta ise; "Eğer bir gün gelip beni bulmaya kalkarsan ve bunu köydeki insanlar fark ederlerse senin benimle dost olduğunu anlarlar. Bu yüzden gitmeliyim ki, seni asla kötü olarak düşünmesinler" yazmaktadır.

 

Oyun yazarı:  Hamada Hirosuke

 

tumblr_nicjrvRvbU1ttvd0go1_250.jpgVarsa eğer bildiğiniz efsane ya da hikayeler sizler de paylaşın... İyi okumalar :)

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

47 ronin var mesela, bir yıl önce filmide çıktı. Japonların en ünlü efsanelerinden biri. Bir tür feodal dönem var ve efendileri öldürülen bir grup samuray isyan ediyorlar savaşlar dövüşler falan baya ünlü bir efsane yani

 

Bir de Meiji döneminde eski düzeni isteyenlerle yenilikçiler arasında çok kanlı savaşlar oluyor. Karşı taraftaki önemli adamları öldürmek için samuraylar tutuluyor yani bir nevi kiralık katiller. Bunlar çok iyi kılıç ustları. Ünlü anime Rurouni Kenshin de o zamanın samuraylarından esinlenerek yapılan bir karakter.

 

Bunun dışında Japonya nın yerel dini var Şinto. Bu din göre doğadaki her şeyin bir ruhu var bu ruhlarada kami deniliyor hatta çoğuna tapınak yapılıyor ve yiyecekler sunuluyor falan buna çok animede rastladım mesela hatırladığım Noragami var :)

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok gördüm animelerde ama araştırmadım. İzanami ve izanagi var naruto'dan bildiğimiz.

Wikipedia'dan alıntı;

İnanışa göre, gökyüzü ile yeryüzünün kaostan sonra ortaya çıkan kardeş tanrıların 8. çiftidirler. Gökyüzünün yüzen köprüsünden, tanrısal mücevherlerle süslü bir mızrakla okyanusu karıştırarak ilk kara parçalarını yarattıklarına inanılır. İlk cinsel birleşmeleri sonucunda Hiru-Ko (ひる-こ) (Japonca Sülük Çocuk) adlı sakat bir çocuk doğar. Bu çocuğu sazdan bir sal içerisinde suya bırakırlar. Çocuğun sakatlığını, kadın olduğu için asla ilk konuşmaması gereken İzanami'nin kuralları çiğnemiş olmasına bağlarlar. Yeniden işe başlayarak birçok ada ve tanrı yaratırlar.

Ateş tanrısı Kagutsuçi'nin (Ya da Homusubi -ほむすび-) doğumu sırasında ölümcül yanıklar alan İzanami, karanlıklar ülkesi Yomi'ye gider. İzanagi de onu izler; ama Yomi'nin yiyeceklerini tadan İzanami artık geri dönemez. İzanagi bir ateş yakarak etrafı aydınlatınca, İzanami'nin bedeninin çürümeye başladığını ve kurtçuklarla kaplandığını görür. İzanami'nin buna öfkelenmesi üzerine ayrılırlar.

İzanagi'nin ölülerle kurduğu ilişkiden arınabilmek için denize girerek yıkandığı sırada birçok tanrı ortaya çıkar.

Güneş tanrısı Amaterasu (ぁまてらす) onun sol gözünden,

Ay tanrısı Tsukiyomi (つきよみ) sağ gözünden,

Fırtına tanrısı Susanoo (すさのお) da burnundan doğar.

Şinto dininde, İzanagi'nin yıkanması önemli bir arınma işlemi sayılan harainin kökeni olarak kabul edilir.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ben şu aralar bir kaç animede örümcek ağı ipliği hikayesine rastladım hikayenin detaylarını tam bilmiyorum ama basitçe şöyle bişey tanrı birine son şans olarak cehennemden cennete çıkması için örümcek ağı ipliği sarkıtmış adam belli bi yere kadar tırmanmış ama arkadan gelenler olduğunu görünce bencilliği yüzünden bi hata yapmış ve şansı kaçırmış 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Teşekkürler arkadaşlar..

 

Benim anime ve manga olarak yerel efsanelerini en çok beğendiğim eserlerden biri de Natsume Yuujinçou'dur. Her bir bölümünde farklı tatlar bırakan çok sevimli sakin ama merak uyandırıcı yönleri olan bir anime/manga serisidir. 

 

tumblr_ltd9s11Zgi1r2vcn2o1_r1_500.gifmesela bu minik, sevimli ejderhanın hikayesi :) 

Yumurta olan ve kurban edilmek için hayata getirilmiş bir ejderha, onu kurban etmek için seferber olan bir çok Youkai. Natsume'nin onu yaşatmak için çabaları. İzlemeye de okumaya da değiyor.

 

Eski inançtan kalma efsaneleri, günümüz dünyasına taşıyarak, yaygın bir inanç olmaktan çıkmış olsa da kültürlerini korumak adına bu ve başka şekillerde devam ettirmelerini çok saygı değer olarak görüyorum :) 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 2 sene sonra...

Dün okuduğum bir mangada Hyakudo Mairi diye bir inanışlarını gördüm... Eğer tapınağın etrafını 100 kere koşarak çıplak ayakla tavaf edersen dileğin gerçekleşiyormuş. Mangada çocuk ona bakan teyzesinin hastalığı geçsin diye hastaneden teyzesi uyuyunca çıkıp yakınlardaki büyük bir tapınakta çıplak ayak dua ederek koşturuyordu. 

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • jans09 başlığı Anime ve Mangalarla Öğrendiğimiz Japon Hikaye ve İnanışları olarak değiştirdi

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.