Jump to content

Wuxia/Xianxia (Fantastik, Dövüş Sanatları) Tavsiye/Tartışma Bölümü


Shiba Tatsuya

Önerilen İletiler

Bugünlerde anime, manga ve LN dünyasında baskın olan türlerden sıkılıp farklı şeyler ararken bu türü buldum. En başta yazayım kaynakları Japonya değil Çin. Bu yüzden baya farklılıklar var. Wuxia ve Xianxia’ya genel olarak abartılı dövüş sanatları hikayeleri denilebilir ama farkları var tabii. Hem bilmeyenler için türü tanıtmak hem de tür hakkında tavsiyeler için yeni konu açayım dedim.

 

Wuxia: Genelde fantastik öğeler barındırmayan abartılı dövüş sanatları. Bu türde uyarlanmış çok sayıda film de var. Karakterler genelde içsel enerjilerini kullanarak çok yükseklere zıplayabiliyor, su üzerinde yürüyebiliyor hatta bazılarında uçabiliyorlar. Büyük bir ordunun fırlattığı ok yağmurunun altında biraz kılıç hareketiyle vurulmadan kalabilen birinin olduğu bir film gördüyseniz bu büyük ihtimalle Wuxia’dır.

 

Xianxia: Türkçe karşılığı ‘Ölümsüz Kahraman’ demekmiş. Dövüş sanatları ve meditasyon yoluyla evrenin yollarını keşfedip ölümsüzlüğe ulaşmaya çalışan kişileri anlatır. Wuxia’dakinden daha da abartılı dövüş sanatlarına fantastik öğelerin de katıldığı hikayeler. Çok sayıda mitolojik yaratık ve büyü bulunur. Bu hikayelerde genelde her varlık yeterli çalışmayla ölümsüz olabilir. Dövüş sanatlarını çok kullansalar da daha çok taoizmden esinlendikleri söyleniyor. Maymun Kral Sun Wukong’un hikayesi de bir Xianxia’dır.

 

Wuxia çok ilgimi çekmediğinden fazla bilgim yok ama Xianxia türünde en çok bilinen yazar ‘I Eat Tomatoes/IET’. Bundan sonra gelen 2 yazar daha var ama kitaplarının İngilizce çevirisi maalesef yok(Biri ‘Üç Küçük Bacak’ diğeri de ‘Bitmeyen Patates’ti sanırım. İsimleri çok güzel :lol: ). IET’in 3 kitabının çevirisi SPCNET ( http://www.spcnet.tv/forums/forumdisplay.php/29-Wuxia-Translations ) sitesinde mevcut. Kitapları genelde 20 cilt civarı ve 2 kitabının ilk 10 cildi çevrildi. Diğer yazarlar hakkında pek bilgim yok ama IET’in serilerinde biraz ileriki kitaplarda DBZ güç seviyeleri çocuk kavgaları gibi kalıyor. Yine de dövüş boyutları çok abartılı hale gelmiyor (spoiler vermiyorum).

 

IET’in çevrilen 3 kitabını kısaca tanıtayım:

 

Stellar Transformations: Uzak bir galakside içsel teknikleri çalışamama sakatlığıyla doğan bir çocuk ana karakterimiz. Babasının saygısını kazanabilmek için çok daha zor ve acı verici olan dış tekniklere çalışmaya karar veriyor. Yıllar geçtikçe büyüyor ama hayatını asıl değiştiren şey gizemli bir meteorik kristal taş… Meteorik Yaş. Bu taş gencin vücuduyla fark edilmeden birleşiyor ve bedenini muazzam değişikliklere maruz bırakıyor. Oğlundan fazla bir şey beklemeyen babası oğlunun muazzam yetenekleri olduğunu fark ediyor.

 

18 kitaptan oluşuyor ve şuan 11. kitabı çevriliyor.

Çeviri(İngilizce): http://www.spcnet.tv/forums/showthread.php/38155-Stellar-Transformations-(%E6%98%9F%E8%BE%B0%E5%8F%98)-by-I-Eat-Tomatoes-(%E6%88%91%E5%90%83%E8%A5%BF%E7%BA%A2%E6%9F%BF)-UNABRIDGED#.VOOE8vmsVmw

Manhua(Çince): http://www.weiwei123.com/3276/ (8 bölüm çıktı)

 

 

Coiling Dragon: Kırsal alanda düşük seviyeli bir soylunun oğlu olarak dünyaya gelen Linley’i anlatıyor. Bu hikaye biraz yavaş başlıyor ama sonrası baya iyi(Üçü arasında favorim). Klanı oldukça fakir hale gelmiş ve sürekli aile antikalarını satmak zorunda kalıyorlar. Ailesini bu durumdan kurtarmaya karar veren Linley’in hayatı klanın eski binalarının birinde bulduğu ejder şekilli yüzük ile tamamen değişiyor.

 

Bu hikayede diğerlerinin aksine batılı isimleri kullanılmış. Ayrıca daha çok büyü ve yaratık var. Çevirisi özellikle aşırı hızlı çünkü bağış sistemi sayesinde çevirmen aylık 10000$ civarı kazanıyor :D çoğunlukla günlük 4 bölümden fazla çeviriyor(20 sayfadan fazla yapıyor).

 

Çeviri(İngilizce): http://www.wuxiaworld.com/cdindex-html/

Manhua(Bunun konusunu resmen yeniden yazmışlar tamamen değiştirilmiş önemli yerler var(Mesela hikayede önemli bir yere sahip yaşlı bir eğitmen genç bir kız yapılmış…) ama yine de tamamen renkli olması bir artı)(Çince): http://www.073.cc/mm/PanLong.html

 

 

Swallowed Star: 2056 yılında geçiyor. Diğer iki hikayenin modern hali denilebilir. Çevirisi daha 4. kitapta ve sonu yarım kalıyor dediklerinden başlamadım ve fazla bilgim yok.

 

Çeviri(İngilizce): http://www.spcnet.tv/forums/showthread.php/38495-Swallowed-Star#.VOOGqvmsVmw

 

IET’in kitaplarında güç seviyeleri çok yüksek demiştim. Güç seviyeleri düzenli bir sisteme göre ilerliyor ve seviyeler birbirlerinden keskin çizgilerle ayrılıyor. Yani alt güç seviyesinden biri aşırı nadir durumlar (süper güçlü bir silah gibi) hariç üst seviyeden birine zarar bile veremiyor. Nakama güçlendirmesi ya da ‘çok sinirlendim seni yendim’ durumları yok. Güçlenmek isteyen özel durumlar (genetik dönüşüm gibi) hariç eğitim yapmak zorunda.

 

Konuyu etkileyecek spoiler değil ama güç seviyeleri genelde ileriki kitaplarda açıklandığından spoilere koyuyorum:

 

Genel Spoiler(Önemsiz): 

IET’in hikayelerinde kişilerin güç seviyesi arttıkça ömürleri de artıyor. Her insan biraz çalışmayla 200 yıl civarlarında yaşayabiliyor. Belli bir seviyeden sonra da tamamen ölümsüz oluyorlar(öldürülmedikleri sürece) ama bu seviyeye gelmek tabi ki basit değil

 

Stellar Transformations Seviyeleri:

>Zayıftan güçlüye doğru sıralı

Houtian, Xiantian: Ölümlü seviyeleri. Xiantian seviyesindeki bir insan 500 yıl yaşayabiliyor.

Jindan, Yuanying, Dongxu, Kongming, Dujie, Dacheng: Bu seviyelerdeki herkes uçabiliyor ve yemeğe hatta havaya bile ihtiyaçları yok. Sadece evrenden enerji alarak yaşıyorlar. Jindan seviyesindekiler 1000 yıl, Yuanying seviyesindekilerse 5000 yıl yaşayabiliyorlar. Dongxu ve sonraki seviyelerdekiler ise öldürülmedikleri sürece ölümsüzler.

Normal Immortals(1-9), Golden Immortals(1-9), Mystic Immortals(1-9): Bu seviyeler daha çevrilen kısımlarda olmadıklarından fazla bilgim yok ama gezegenler arası ışınlanabilecek güçte olduklarını biliyorum.

Gods(Low-Middle-High), God Kings: Bunlar da spoilerlere göre zamanı ve mekanı bükebiliyorlar.

Bunların üstünde 1-2 seviye daha olabilir ama onları bilimiyorum

 

Ayrıca Stellar Transformations evreni hakkında biraz spoiler(büyük spoiler):

Tüm evren 3 ayrı boyuttan oluşuyor. En başta ölümlü dünyadan başlayan biri (Bu arada ana karakterin gezegeni Güneş’ten 100 kat civarı daha büyük) Dacheng seviyesinde zor bir testi geçerek üst boyuta, yani ölümsüzler boyutuna geçiyor. Orada ise Mystic Immortal 9 olan biri yine başka bir testi geçerek Kutsal Boyuta geçip Low God olabiliyor.

Güç seviyesine örnek verirsem; Dujie seviyesinde ortalama biri kıtaları yok edebiliyor gerisini siz düşünün. Mystic Immortal olanlar çok sayıda devasa gezegene hükmediyor ve onları yok edecek güce sahipler. Son boyuttaysa dövüş şekli tamamen değişiyor. Dövüşü kimin zamanı ve mekanı daha iyi kontrol etmesi belirliyor.

 

 

 

Coiling Dragon Seviyeleri:

>Zayıftan güçlüye doğru sıralı

Deity seviyesine kadar Savaşçılar ve Büyücüler diye ayrılıyor güç seviyeleri ama ayrı yazmadım. Ayrıca büyücü olmak savaşçı olmaktan çok daha zor ve büyücülerin ruhsal güçleri aynı seviyedeki savaşçılarınkinden 100 kat civarı daha fazla. Ama Deity seviyesinden sonra savaşçı ve büyücü diye bir ayrım yok.

 

1-9. Seviyeler: Ölümlü seviyeleri. 6. seviyeye kadar herkes ilerleyebiliyor ama 6. ve 7. seviye arasında biraz zorluk var ve herkes bunu geçemiyor. 9. seviyede olan biri 500 yıl yaşayabiliyor.

Saint(Early-Middle-Peak): Bu seviyedeki herkes uçabiliyor ve öldürülmedikleri sürece ölümsüzler. Ama 9. seviyeden Saint seviyesine geçmek çok zor. Güçlü olanlar tek vuruşta dağları ikiye ayırabiliyor.

Demigods, Gods, High-Gods: İsimlerinden belli zaten. Ama Saint seviyesinden Demigod seviyesine geçmek bile çok zor. Saint seviyesindeki birinin çalıştığı yolun (7 element ve 4 üstün büyü tipi(Her biri 6 alt özelliğe ayrılıyor)) 6 özelliğinden birinde tamamen ustalaşması gerekiyor. God seviyesi için 3 özelliğe ustalaşmak gerekiyor, High-God olmak içinse çalıştığı yolun tüm özelliklerinde ustalaşmalılar.

Completion Gods: Çalıştığı yolun 6 özelliğini de birbiriyle birleştirmesi gerekiyor. Bunu yapanlar Lord God seviyesi altında yenilmez oluyorlar ve çalışarak ulaşılabilecek en üst nokta. Ama ulaşması Lord God olmaktan çok daha zor ve genelde milyonlarca yıl gerekiyor. Tüm evrende yaşayan 30-40 civarı var bu seviyeden.

Lord Gods(Lower-Middle-Upper): Dünya ilk kurulduğu sıralarda yaşayan High-God seviyesindekilerden Lord God hazinesini bulanlar bu seviyeye geçiyor. Yani daha çok şans işi. Toplam 77 tane var ve Completion Gods’lardan çok daha güçlüler. Yine de şans eseri güçlü olduklarında Completions Gods seviyesindekiler tarafından nefret ediliyorlar.

Overgods: Evrenin dengesini sağlayan kurallar. Vücutları ve duyguları yok toplam 4 taneler.

 

CD Evreni hakkında spoiler:

Evren çok sayıda evrensel düzleme ayrılmış. Ölümlülerin yaşadığı yerlere Maddesel Düzlemler deniliyor ve bunlardan milyonlarca var(her birinde çok sayıda dünya). Bu Düzlemler birbirlerine kapılarla bağlılar ve Saint seviyesindekiler bunlar arasından geçebiliyor. Maddesel Düzlemler dışında 4 Üst Düzlem ve 7 Elementsel Düzlem var. Saint olduktan sonra buraya geçilebiliyor ve her biri Güneş’ten binlerce kat büyük dünyalara sahip.

 

Güç seviyeleri dışında IET hikayelerinde eşya seviyeleri de var ve gerçekte olmayan çok fazla malzeme hikayelerinde mevcut. Bunların seviyeleri biraz RPG sistemlerine benziyor

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 3 ay sonra...

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.