Jump to content

Türkiye'deki manga çalışmalarını takip ediyor musunuz?


EvilKing

Önerilen İletiler

Olay popülerite de bitiyor olabilir mi acaba? Eğer manga zamanında popüler hale gelseydi, şimdi can havliyle manga çizmek isteyen insanlar olmayacak mıydı? Bu şekilde düşünürsek bir kısır döngüye bağlıyor aslında çünkü talep olunca çizim oluyor ve çizim olursa talep oluyor gibi...

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

japonlarda manga anlayışı yerleşmiş bi kere yani sokaktan geçen 70 yaşında bi japon teyzeye sorsan bizim zamanımızda şu şu manga vardı die anlatır kültür meselesi bizdede aynı kültürün oluşması için çok büyük bir zaman emek ve bu emekleri oluşturmak için paraya oluşturduğun emeğin karşılığını almak için yine paraya ihtiyaç var ancak sondaki para maalesef böyle bi kültürümüz olmadığı için olmuyor e kültürü oluşturmak içinde o gelecek paraya gene ihtiyaç var karmaşık bi durum yani şimdi asıl olay sen bi manga dergisi yapsan bunu millete nasıl satıcaksın bizim milletimiz okumayı seven bi toplum deil bi kere yani bu dergiyi gözlerine gözlerine sokcan ki okumaya meyletsinler bu işlem içinde reklama ihtiyaç var reklamda bedava olmuyor maalesef hele ki tamam reklamını yaptın ama bunun sana geri dönüşü olmadı işte o zaman harcadığın emeklerde reklam için kullandığın parada yanar biter ki dediğim gibi bizim toplumumuzda manga kültürü olmadığı için bu feedback ı alamıyacaksın zaten

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

sen sırayla sormuşsun soruları bende sırasıyla cevap vereyim

1-Manga çizimiyle uğraşıyorum. Kurgular birçok şekilde hayata geçirilebilir bunlardan biri de mangadır. Bende manga çizerek bazı hikayelerimi somutlaştırmayı istedim. Şu an istediğim seviyede değilim fakat yavaş yavaş geliştiğimide hissediyorum. Bir kaç projem var çizmek istediğim onları çizme uğraşındayım. Mangayı bir gelecek olarak görmüyorum. Ciddi anlamda bir uğraş olarakda görmüyorum benim için uğraşmayı sevdiğim bolca vakit ayırmaya çalıştığım bir hobi gibi.

2-Ülkede bir kaç deneme olmuş fakat belli başlı bazı sorunlardan dolayı ilerleme katedikememiş. Çünkü manga zor bir iş ve çok fazla emek gerektiriyor herhangi bir karşılık almadan bu işi sürdürmek kolay bir şey değil. Ayrıca bu arkadaşların temel sorunlarından biri de kurgu eksikliği. Herkes meselenin çizimde olduğunu düşünüyor bu bence çok yanlış bir bakış açısı çünkü bir manga çizeri çizim seviyesinin yanında muhakkak iyi bir yazar, iyi bir kurgucu olmak zorunda çünkü okuru sürükleyen çizimin kalitesi değil kurgunun derinliği ve işlenişidir.

 

3-Kaliteye ancak çok fazla çalışmayla, denemeyle ulaşılabilir. Şu an ülkede manga üzerinden konuşursak desteklenecek düzeyde bir eser mevcut değil. Çünkü kalite talebi doğurur ve talep olunca manga çizerleri ve dolaylı olarak mangalarda çoğalır.

 

4-Ülkedeki tüm manga çizerlerini destekliyorum. Hepsinin iyi yerlere gelmesini istiyorum. Bu ülkedende kült eserlerin çıkmasını parlamasını çok isterim. Manga bastıran birininde mangasını alarak destek olmak isterim fakat bu hatır işi olmamalı yani sırf bu ülkeden bir vatandaşım diye mangasını almak istemem benim için çizerin uyruğu önemli değil kaliteye bakarım. Sonuçta bu karşılıklı bir alış-veriş olayı aldığım şeyden zevkte almalıyım, fayda da görmeliyim.

 

Arkadaşların bu işi sadece Japonlar iyi yapar laflarına katılmıyorum, bu önyargılı bir bakış açısı bence. Çünkü gerekli kaliteye ulaşabilmiş herkes manga çıkarabilir. Örnek veriyorum bu biraz da bir şarkıyı asıl söyleyen sanatçıdan başka bir sanatçı söylediğinde -hatta daha iyi söylese bile- ilk söyleyen eser sahibinin söylediği kadar hoşumuza gitmemesi gibi. Yani içimizden biri gerçekten kaliteli bir eser yapsa ve bunun Japon yapımı olduğunu söyleyip okuyuculara okutsak (eğer gerçekten kaliteliyse) aradaki farkı anlamayacaktır. Bu bilinç altımızdaki bir kalıplaşmış olgu bence.

 

Şu vakitten sonra kalkıp Japonya nın 30-35 yıllık manga kültürüne ulaşmanın imkanı yok zaten sadece kaliteli özgün eserler verilerek okuyucuları manga sanatına çekmek ve bir ortam oluşturabilmek mümkün.

 

göz atamak istersen bu da çalışmalarımı yayınladığım facebook adresim: https://www.facebook.com/DarkHallArtworks

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Dünya üzerinde Dc ve Marvel öndedir ..

Çizgi roman sektörü Manga ve Anime sektörünün 100 kat daha fazlasıdır..

Halen bile yeni güncel seriler gelmekte ..

Tüm ülkelerin kendine has kültürü ve farklı özellikleri vardır..

Türkiyede de var çizgi romancılar ama beklenen ilgiyi göremedikleri için fazla çıkmıyor..

Biz dışarıya aşık bir milletiz..

Bizde de ne cevherler vardır da işte arz talep meselesi.. 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Marvel veya dc zamanında manga metodu ile eserler verdi ama tutmadı doğal olarak işleyişleri çok farklı çünkü.

 

Ülkemizde daha bir tane adam akılı tek sayılabilecek animasyon bölümü var çizgi roman olarak abd japonya kore gibi ülkelerden sonra gelen, fransa gibi ülkelerde 10un üzerinde animasyon bölümü var. Bu tür şeyler kültür meselesidir kabura gibi 500 tane iş yapılsa yinede bu tür şeyler gelişmez, kendi çapında bir ilgi oluşturur ama ilgiyi o kendi çapı dışındakilere çıkamaz. Ülkemizde yılardır heykel seramik gibi alanlar olsada sıfır gelişme göstermişken, bu tür bir çizgi roman kültürü hele hele manga gibi başka tarzda bir kültürün gelişmesini bekleyemezsin. 

 

 

Ben bizzat çizimle uğraşıyorum üniversiteye hazırlanıyorum. Ve bu alanın gelişmeyeceğini düşünüyorum, gelişmesini bekleyen arkadaşında emeğine ömrüne yazık diyorum. Abd japonya fransa gibi ülkelerin yolunu tutsun bu tür bir ilgisi varsa. Durumu yoksa eskişehirin yolunu tutsun ordan yine yurt dışı yoları.

 

Ki marvel ve dcde çok iyi türk çizerler vardır bizat onların ağzından araştrıp bilgi edinebilirsiniz. Zaten bu tür şeylere ilginiz varsa bu forumu okumadan araştırıp öğrenmişsinizdir.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

1-Mangadan daha çok hobi  çizimleri yapıyorum diyebilirim.Gelecek düşünmüyorum sebebi Türkiye bu yeteneği geliştirmeye yeterli bir ülke değil.

 

2-Ciddi bir araştırma yapmadım hiç bir zaman.Manga konusunda kaliteye önem veren biri olduğum için yeterli bulursam arkadaşlarımla kesinlikle paylaşırım.

 

4-Direk dörde gelelim.Elbette herkes ister , ilgimi çekecek seviyede ise kesinlikle destek çıkarım.Türkçe mangaya aç insanlarız sonuçta :D

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.