Jump to content

Sayonara Zetsubou Sensei - Deli İşi Bir Anime


Önerilen İletiler

Sayonara Zetsubou Sensei - Deli İşi Bir Anime


sayonara_zetsubou-sensei.jpg?w=593


Mangaka = Kouji Kumeta

Bölümler: 12 (Zoku ile başlayan 2'nci Sezonuda var ama Türkçe'ye çevirilmemiş)

Yayın tarihi = 8 Temmuz 2007 ile 23 Eylül 2007 arasında

Tür = Komedi, Parodi, Okul

Myanimelist Puanı = 8.10


Evet bu anime kesinlikle genel izleyiciye hitap etmiyor, baştan belirtelim. Zaman zaman delilikle dahilik arasında dolaşması, bazen gülmekten yere yatıran çoğunlukla “hmm bu iyiydi” dedirtip gülümseten esprileri, absürdüğün sınırlarını zorlaması, acayip ve hasta karakterleri, akıllıca göndermeleri ile çok sevdim ben bu animeyi.


Neden genel izleyiciye hitap etmediğine gelirsek, bu animede aşk meşk yok, duygusallık namına bir şey yok, dövüş yok, aksiyon yok. Sadece şahsına münhasır karakterlerle dolu bir sınıf, onlardan da garip bir hoca ve bu manyak ekibin başına gelenler var. Eh artık konudan bahsetmenin vaktidir o zaman.


despair.jpg?w=593


Sayonara elveda demek malumunuz, Sensei’nin de öğretmen demek olduğunu biliyoruz. Zetsubou ise umutsuzluk demek, aynı zamanda burdaki öğretmenimizin ismi farklı bir şekilde yazılınca bu kelimeye dönüşüyor. Zaten animede isimler öylesine seçilmemiş, her karakterin ismi ya doğrudan yada çağrıştırdığı başka bir kelime itibariyle o kişinin özelliklerine gönderme yapıyor, ilk bölümlerin sonlarında zaten açıklanıyor bunlar.


sayonara-zetsubou-sensei-01-ocean23-50-5


Evet elimizde intihara fazlasıyla meyilli, karamsarlığın adeta kitabını yazmış bir hoca var. Benim en sevdiğim anime karakterlerinden oldu bile kendisi, bayıldım. Kendimi karamsar zannederdim ama Sensei’nin yanında tam bir Polyanna’yım. O kadar garip şeylerden bunalıma girip, intihara sürükleniyor ki kendisi, adeta fırsat kolluyor. Mesela bir bölümde bir öğrencisinin iç çamaşırını görüyor, öğrencisi de onu dava etmekle tehdit ediyor, bizimki neden bunalıma giriyor dersiniz? Mahkemede çizilen resimlerde kötü görüneceğini düşünüp, “Çok umutsuzum, ölmem gerek” diyor. İşte hayalinde canlandırdığı hali:


sayonara-zetsubou-sensei-03-ocean00-56-4


Karakteriyle ilgili bir başka acayiplik ise intihara kalkışmasına karşın, biri onu kurtarınca kızması ve “Ya ölseydim” demesi, manyak gerçekten. İşte bu hoca yine bir intihar girişimi esnasında yeni öğrencilerinden biriyle karşılaşıyor. Bu öğrenci ise onun tam tersi, Polyanna’nın teki. Her şeyin iyi yanını görüyor, Sensei’nin teorilerini çürütmek için elinden geleni ardına koymuyor.


Zetsubou Sensei’nin yeni sınıfı da işte tam böyle sorunlu tiplerle dolu. Ağzını bıçak açmadığı için sessiz ve masum görünen ama mail yoluyla anlaştığı ve bu maillerde pek de sanıldığı kadar masum olmadığı anlaşılan bir öğrencisi var mesela, bir “stalker” var, bir adet teşhirci var, bir “hikikomori”, bir adet mülteci bile var (çok sevimli ve şapşal). Mesela bir tanesi de eziğin teki, kimse onu tanımıyor, fotoğraflarda bile yarım çıkıyor. Güya sınıf başkanı ama 40 yılın başı konuştuğunda herkes “Bu kim be?” şeklinde tepki veriyor. Animede arada çıkan öğrenci tanıtımlarında şöyle sunuluyor kendisi:


sayonara-zetsubou-sensei-08-ocean11-37-4


İşte animemiz bu manyak karakterlerle dolu ortamda oldukça geyik bir anime. Aykırı olduğu da su götürmez. Dikkatli izlemek lazım, çoğunlukla ani bir görüntü gelip hemen kayboluyor. Bu görüntü o esnadaki konuşmayla ilgili bir şeyler içerebiliyor. Ben genelde üşenmeyip geri sarıp, durdurup, inceledim. Kesinlikle bir anda geçti önemsizdir herhalde denmemeli, acayip komik şeyler çıkabiliyor. Herhalde TVde izleyenler çok şey kaçırmıştır^^


sayonara-zetsubou-sensei-06-ocean13-22-1


Ben özellikle öğretmen karakterine bayıldım. O kadar garip bir düşünce yapısı var ki. Mesela bir bölümde bir öğrencisinin manga çizdiğini öğreniyor. Öğrencisi doushinji çiziyor. Yani fanart diyebiliriz. Manga hayranlarının genelde sevdikleri mangalarla ilgili kendi bakış açılarını gösterdiği mangalara deniyor. Mesela zavallı Naruto kahramanlarının macerası yaoi’ye evrilebiliyor, bir anda gay olabiliyorlar. Böyle bir yaoi muhabbeti dönerken manganın aşamalarından bahsediyor öğrencileri. Buna göre mangalar Giriş-Gelişme-Dönüm Noktası ve Sonuç olarak ilerliyor, sensei buna bir aşama daha ekliyor, bu aşamanın adı Karanlık. İşte bu aşama yaoi bir mangada hemoroid olarak gösteriliyor animede^^


İşte anime böyle manyakça ayrıntılarla dolu. İzlerken geri planda mesela sınıftaki tahtadaki yazılara, tabelalara da dikkat etmek gerek. Ordaki yazılar da sürekli değişiyor. Bazen anlamlı sözler oluyor, bazense tamamen saçmalıyorlar. Tabi animeden ektra tat alabilmek için de Japon kültürüne hakim olmak gerek, yoksa yapılan göndermeler anlaşılmayabilir, eminim ben de pek çok ayrıntıyı kaçırmışımdır.


Anime 12şer bölümlük 2 sezona sahip, 2 de OVAsı mevcut. İlgisini çeken mutlaka açsın izlesin diyerek aşağıya eğlendiğim bir kaç sahnenin capslerini ekleyerek ayrılıyorum^^


sayonara-zetsubou-sensei-07-ocean13-43-0



sayonara-zetsubou-sensei-10-ocean17-52-1


sayonara-zetsubou-sensei-05-ocean12-48-5


şişkoyken göbeği açık giymek yada kel olduğun halde saç uzatmak sensei için yapılabilecek en büyük hatalardan. sensei burda öğrencilerine "kendinizi ve kapasitenizi bilin" diyor:)



Alıntıdır = https://kimbapsushi.wordpress.com/2010/08/27/sayonara-zetsubou-sensei-manyakca-bir-anime/

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

tumblrda bir gifine rastlayıp hemencecik izlenecekler listeme eklemiştim.ama daha başlayamadım.bu yüzden bu tanıtım yazısı harika oldu.aklıma düşürdünüz yeniden.

bu arada ana karakter bana Dazai 'i hatırlattı Bungou Stray Dogs'tan.o da büyük bir intiharsist - :p sanırım ona böyle demek yanlış olmaz  - olmasına rağmen acıdan korkması karakterin en çekici yönüdür. :D her neyse yakın zamanda sanırım bu gün başlayacağım, ellerinize sağlık ! 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Forum Admin

İZLEYECEĞİM admire-onion-head-emoticon.gif?129286248

 

Öncelikli izleme sebebim öğretmen mi daha karamsar ben mi sorusunun cevabını bulmak :D 

 

Binbougami ga! da da aşırı şekilde parodi vardı.. Hatta "Dünyanın ortasında aşk için ağlıyorum" filminin parodisini de orda görmüştüm.. Japonlar için de gereksiz dram ve yeşilçam saflığı komedi ürünü olabiliyor :D

 

Paylaşım için teşekkürler :)

 

Edit: Ek bir bilgi... Fark ettiyseniz öğretmenin saç tipi emolarınkine benziyor.. Emo bizim Türkiyede gördüğümüz conoların saç kesim biçimi değildir :D Emo: Emotion dan gelir ve Japonyada Dünyevi zevklere ilgi duymayan Türkçeye manası ile "Hiççilik" akımının saç tipidir.. Bir çok animede karamsar tiplerde bu saç şeklini görürsünüz. Karakterin karamsarlığı ölme isteği ile saç tipi.. Adamlar işsiz ya :D Biz olsak bir çizgi film yapsak ki işsizlik olarak gördüğümüz için ( piyasada dini çizgifilmlerimizden başka bir şeyimiz yok :D ) üstünde düşünmeden geçer gideriz.. Adamların her şeyi bir anlam ifade ediyor 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.