Jump to content

Japonya’da Anime Sektörü Sona mı Erecek?


Cao Cao

Önerilen İletiler

Geçtiğimiz günlerde Japonya'daki animatörlerin kazançları ile ilgili bir makale yayınlanmıştı. http://kotaku.com/the-average-anime-salary-in-japan-is-shockingly-low-1700892325

 

Bu makalede bahsedilenlerin yanında Japonya'daki amansız iş yaşamanı da göz önünde bulundurursak animatörlerin sayısındaki azalaşı pek de yadırgamamak lazım. Bunun üzerine bir de Japonya'daki amansız iş yaşamını eklerseniz animatör olmanın tutkulu bir avuç insan dışında hayalleri süsleyen bir meslek olmayacağı bir gerçektir. 

 

Ayrıca sektörün teknik açıdan da kendisini çağ ile hizaya getirmesini isteyen bir kitle var. Bana kalırsa Geleneksel X Modern çatışmasından ziyade metinsel bazda kaliteli ve Miyazaki'nin bahsettiği gibi insan ile bağını muhafaza eden işlere ihtiyaç var. Elbette anime, geniş bir kitleye hitap eden sınırsız bir fantezi alanı. Fakat bu fantezi alanını ticari kaygılarla sadece 12-17 yaş gençler ve otakuların hazlarını tatmine mahkum ederseniz bunun sonuçlarını kısa vadede olmasa bile uzun vadede sektörün kendisi öder. Burada sektörün devasa bir ticari kayıpla tepetaklak olma ihtimalinden bahsetmiyorum. Her zaman bu animelerin izleyicisi otakular ve gençler olacaktır. (sonuçta her malın bir alıcısı vardır) Fakat global anlamda Japon animasyonunun saygıdeğerliği azalacaktır.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Yanıtlar 27
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler mesajlar

Bu sadece Neon için geçerli değil ki. D.Grayman olsun Hellsing olsun Dante's inferno vs..bu tarz kokan anime var. Ama bence sebeb tam olarak o değil. Tam açıklayamasamda çoğu eski yapımın ağızda bırak

Moe, ecchi, harem, shounen, Shoujo, okul... türlerinden ve içeriklerinden bıktık diyor insanlar. Seinen, psikolojik, karanlık, apokaliptik, Ütopik, Distopik v.b. türler önerincede ağız burun kıvırıyor

Yeni Animelerdeki hristiyanlık propagandasını yetersiz bulduğu için de böyle düşünüyor olabilir. Neon Genesis Evagelion baştan aşağı yahudilik ve hristiyanlık propagandası içinde geçtiği için....incil

Çizim ve hayal gücüne dayalı olduğu sürece batmaz o sektör. Mutlaka dandik ve benzeri işler yanında arada kaliteli yapımlarda çıkacaktır az da olsa. Ki öyle az değil gördüğüm izlediğim kadarıyla gayet değişik güzel yapımlar çıkıyor baya. Kimisi dizi tadında oluyor hatta. Hentai ve Echhi diyorlarsa o da kendi sapıkları dizilere saklasınlar çizgi filmde aşırı sapıklığa gerek yok bence.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Her sezon çıkan 50 animenin 51'i ağır derecede fanservice içerdiğinden doğru bence. Dünya çapında bilinçli anime izleyicilerinin özellikle son 3 senedir belli başlı bir kaç seri hariç anime sektörüne ilgisi neredeyse kayboldu ve stüdyolar şu anda çoğu animeyi sadece s#>£½$$#½ otakularından olabildiğinde para tırtıklamak için yapıyor.

 

Anime ölse dahi manga baki kalacaktır bizimle dostlar emin olun.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 4 hafta sonra...

Yeni Animelerdeki hristiyanlık propagandasını yetersiz bulduğu için de böyle düşünüyor olabilir. Neon Genesis Evagelion baştan aşağı yahudilik ve hristiyanlık propagandası içinde geçtiği için....incil, havva, adem, melekler, isa, meryem ana, havariler uçuşuyordu seride...sembolizm almış başını gitmişti :blush:

Adından belli zaten. "Evangelion"

Evangelizm Yahudileri İsa Mesih geldiğinde yüce Irk adleden Hristiyan mezhebidir.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Buraya hemen bir ekleme yapayım. Şu an için serileri turkanime.tv vb siteler aracılığı ile izlediğimizde pek farkına varmıyoruz ama http://www.amazon.com/gp/offer-listing/B0000639E0/ref=dp_olp_0?ie=UTF8&condition=all gidip evangelion boxset almak istediğinizde fiyatın dudak uçuklatacak cinsten olduğunu görüp cayabilirsiniz. Bu fiyatları ödeme karşılığında bu eserlere sahip olanlar ise ne yazık ki ya profesyonel amaçlı arşivcilik yapan kimseler ve yahut otakular oluyor. Anime bu nedenle niş pazar olarak kalıyor. Daha önceki mesajımda da bahsettiğim gibi, animatörlerin ortalama kazançları sektörün içerisinde bulunduğu duruma dair ipuçları verir nitelikte. Sektör finansal olarak varlığını sürdürebilmek için yüzünü dvd setlere yüzlerce dolar yada onbinlerce yen harcayabilecek otakulara çeviriyor. Bunun karşılığında ödenen bedel ise dar bir kitlenin hazlarına yönelik tatmin hedefleyen eserler oluyor. 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.