Jump to content

Animeleri Hazırlayanlar Kaç Para Kazanıyorlar?


Misafir Leffwn

Önerilen İletiler

Sanata Sanat Katan Animeleri Hazırlayanlar Kaç Para Kazanıyorlar?

 

Neon Genesis Evangelion’un yapımcısı Hideaki Anno’nun Japonya’daki anime sektörü hakkında ümitsiz konuşması büyük yankı uyandırdı ve anime severler tarafından sektöre dair pek çok şeyin yeniden sorgulanmasına neden oldu. Durum böyle olunca doğal olarak akla gelen ilk konulardan biri şüphesiz anime yapımcılarının ne kadar kazandığı.

 

NHK’nin raporuna göre günde ortalama 11 saat mesai yapan 759 animatörün yıllık kazancının ortalaması $8860. Bu hesapla aylık ortalama kazanç $738’a denk geliyor. Yapımcılardan çok azı biraz olsun tatmin edici bir miktar kazanırken bazı stüdyolar $300’a yani Japonya gibi bir ülkede, Türkiye’deki asgari ücretin bile altına (ayda yaklaşık 800 TL’ye) insanları çalıştırıyorlar. Japonya hükümetinin de artık konuyu yakından takip ettiği, sektörün geleceği adına çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiği konuşuluyor.

 

animeleri-hazirlayanlar-kac-para-kazaniy

 

Konuyla ilgili olarak ayrıca Kotaku, önde gelen anime stüdyolarından biri olan Studio Pierrot‘ta çalışan, The Last: Naruto the Movie, Tokyo Ghoul ve Akatsuki no Yona gibi önemli animelerin animatörlüğünü yapan Henry Thurlow’un Reddit üzerinden cevapladığı sorulara yer vermişti. Animatörün kendisine sorulan başlıca soruları ve yanıtlarını alt paragraftan itibaren okuyabilirsiniz.

 

 

Anime stüdyoları en çok hangi bölgede bulunuyor?

 

Japonya’daki stüdyoların çoğu Tokyo’nun batı bölgesinde bulunuyor. Bunun sebebi stüdyoların birbirlerine dokunacak yardımları elbette. Herkes sahneden sahneye koşabiliyor çünkü bir diğeri hemen alt sokakta.

 

 

Japonya’ya gelmeden önce Japonca biliyor muydunuz?

 

Japonya’ya geldiğimde Japoncayı çok az biliyordum. Bu sebepten dolayı da anime endüstrisine hemen giriş yapamadım. Yıllarımı aldı ve gerçekten de zorlu bir süreçti. Şu anda bile akıcı bir şekilde konuşamıyorum ama röportajlar ve Japon dünyası için yeterince bildiğimi söyleyebilirim.

 

 

Taşınmak zor muydu?

 

Japonya’ya direk bir animatör olarak gitmek oldukça zor olurdu. Ben önce bir İngilizce öğretmeni olarak geldim, dili biraz öğrendim, ve burada bulunduktan birkaç yıl sonra stüdyolara başvurdum. Muhtemelen en iyi yolu budur. İngilizce öğretmeni olduğunuz o sırada kültürel farklılıklara yavaş yavaş alışıyorsunuz, metro hattına ve daha birçok şeye alışıyorsunuz. Doğrusunu söylemek gerekirse alışmak o kadar da uzun sürmüyor, en azından benim için çok uzun sürmemişti. Yarım yıl belki. Sonrasında “etrafı dolaşmak” gibi şeyler pek bir sorun olmuyor.

 

 

Ücretlerin berbat olduğu gerçekten de doğru mu?

 

Kim olduğunuz ve işinizin ne olduğu saat başına aldığınız ücreti değiştirebiliyor. Sadece çok usta kişilerin başarabileceği “serbest anahtar-kare animatörü” mevcut en iyi konum. İstediğiniz ücreti talep edebilirsiniz ve eğer dilerseniz projeden sonra tatil yapabilirsiniz. Benim gibi arada kalanlar dahil diğer herkes için o kötü söylentiler doğru. Şu an çalıştığım “Pierrot” stüdyosuna geçmeden önce “Nakamura pro” isimli stüdyoda adeta bir köle gibi 8 ay çalıştım. Ve her çizimime 1 dolar veriyorlardı. Yani günde 5 dolar ile 25 dolar arası bir gelir elde ediyordum. Pierrot’ta çok daha iyi durumdayım. Ama yine de kötü sayılır. Bir çizim 2 dolar ile 4 dolar arası değerlendiriliyor. Burada da günlük 40 dolar gibi bir para kazanabiliyorum. Normal birisinin standartlarına göre berbat bir rakam. Ama müthiş animelerde çalışmak istiyorsanız başka seçiminiz yoktur. Pierrot’ta aylık yaklaşık 1000 dolar kazanıyorum. Köle gibi çalıştıran stüdyodan ise sadece 300 dolar kazanabiliyordum aylık.

 

 

Anime stüdyoları yabancı çalışan almaya karşı mı?

 

Bu stüdyoların çoğunda daha önce neredeyse hiç yabancı birisi çalışmamış, bu yüzden “yabancı çalışan almaya karşı” demek pek mantıklı bir şey olmaz. Sanırım “Bekleyin, yabancı birini alırsak dil engellerini düşünmek zorunda kalmayacak mıyız? Vizelerine destek olmak zorunda kalmayacak mıyız? Uğraşılmaz bunlarla. Bunları mülakata bile almayalım.” gibisinden şeyler düşünüyorlardır.

 

 

Bazen animeleri sert bir şekilde eleştirebiliyoruz ancak bunların bilinmesi, paylaşılması ve göz önünde bulundurulmasında fayda var. Bu yazılanlardan sonra Japonya’daki anime sektörünün geleceği hakkında olumsuz konuşanları daha iyi anlayabiliyoruz. Obama’nın bile Japonya’ya teşekkür mesajında animelerden bahsetmesi animelerin Japonya için ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Umarız kısa zamanda genel olarak çalışma şartlarının iyileşmesi sağlanır ve animeleri izlememizi sağlayan işin mutfağındaki insanların yüzleri gülmeye başlar.

 

Alıntı: Anime Fantastica

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Yanıtlar 32
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler mesajlar

Sanata Sanat Katan Animeleri Hazırlayanlar Kaç Para Kazanıyorlar?   Neon Genesis Evangelion’un yapımcısı Hideaki Anno’nun Japonya’daki anime sektörü hakkında ümitsiz konuşması büyük yankı uyandırdı

Alınan ücret az gibi görünüyor ama nasıl bir çalışma koşulları var o da önemli, bir diğer etken ülkede paranın değeri yani 10 dolara biz 1 kg et alıyorsak onlar 10 dolara 2 kg et alıyorsa ücretlerin b

Kaç para kazanıyorlar demek tek bana mı komik geldi asdkhasf kim yazmış bunu. :lol: Kaç para kazanıyon sen. Aaksdjlasf. Neon Genesis Evangelion nasıl bir anime ya izlemedim her konuda karşıma çıkıyor.

Türkiye'deki uyduruk maaşların aynısını alıyorlarmış hemen hemen, yani 800 ile 1750 lira arası, adamların çalışma saatleride hitler toplama kampı ile aynı türkiyedeki gibi, bazıları bizim asgari ücrettende az alıyormuş. Kapitalizm her yerde, köle gibi çalışıyor insanlar işadamları ve şirketler için. :depressed1-onion-head-emoticon:

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Alınan ücret az gibi görünüyor ama nasıl bir çalışma koşulları var o da önemli, bir diğer etken ülkede paranın değeri yani 10 dolara biz 1 kg et alıyorsak onlar 10 dolara 2 kg et alıyorsa ücretlerin bizim ücretlerle kıyaslanması doğru olmaz. Çizim başı ücret alıyorlarmış güzel bir mantık çizer örneğin standart bir çizimi ne kadar sürede bitirebiliyor. Japonya da 2012 yılında asgari ücret 17.000 dolar yıllık görünüyor bu röportajı yapan kişi 12.000 dolar kazanıyor yılda o zaman bu kişi asgari ücretten daha az bir ücrete mi çalışıyor ? Bunlar sorgulayıcı yaklaşımlarım yani onların fazla ücret almasına tabiki karşı değilim tarafsız bakmak lazım.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Alınan ücret az gibi görünüyor ama nasıl bir çalışma koşulları var o da önemli, bir diğer etken ülkede paranın değeri yani 10 dolara biz 1 kg et alıyorsak onlar 10 dolara 2 kg et alıyorsa ücretlerin bizim ücretlerle kıyaslanması doğru olmaz. Çizim başı ücret alıyorlarmış güzel bir mantık çizer örneğin standart bir çizimi ne kadar sürede bitirebiliyor. Japonya da 2012 yılında asgari ücret 17.000 dolar yıllık görünüyor bu röportajı yapan kişi 12.000 dolar kazanıyor yılda o zaman bu kişi asgari ücretten daha az bir ücrete mi çalışıyor ? Bunlar sorgulayıcı yaklaşımlarım yani onların fazla ücret almasına tabiki karşı değilim tarafsız bakmak lazım.

 Bildiğim kadarıyla Japonya'da yaşam Türkiy'den daha pahalı. Eğer bildiğim doğruysa gerçekten yazık adamlara. Çok saygı duyduğum bir iş halbuki kolay mı o kadar şeyi 1 haftaya yetiştirmek :(

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bende Japon'ya da ki yaşamın Türkiye'den pahalı olduğunu duymuştum.Peki mangakalar içinde aynı durumlar geçerli mi?

Mangaları yapan eleman şirket olarak kendisi patron olduğundan, kendi asistanlarının maaşını maraflarını kendi karşıladığından ve yaptığı ürünü yayıncıya verdiğinden kazandığı parayı kendi belirliyor. İlk 10da satan bir mangaya sahipsen sağlam kazanırsın.  Reklamı anime yapan şirketin sana para ödemesi, film vs.  Kısacası mangada fena değil işler.

 

Animede ise sen bir şirkete çalışansın ve bizim ülkemizde lise mezunu grafikerlerle aynı maaş olmaları komik. Çünkü şu bir gerçek ki animasyon güzel sanatların en zor ve çalışılması gereken alanı özel ilgi yoksa başarılı olamazsın. Bu sebeple baya hayvani kazanmalılar. Ki bazı ülkelerde kazanıyorlar da. Gerçi her işte olduğu gibi özel sektör 5-6 yıl seni köle yerine koyar.

 

Çalışma koşulu olarak ise hayvan gibisin evine bile gitmiyorsun bazen. Şu an güzel sanatlara hazırlanan biri olarak animasyondan çekinmemin sebebide bu ağırlık. 

 

Ama bu işe kafa koyanlar zaten bu durumu kabulenip baş koymuşlardır. Ama büyük bir ilgi kaybı oluyor sektöre. 

 

Çizim başına para= özel sektör mantığı ne kadar köfte o kadar ekmek mantığı. Animatör olmanın zorluğu bizim ülkemizde tıp kazanmakla aynı zorlukta, japonyada nasıl bilemem ama bence hata animatörler de. Ne yapalım ekmek parası diye bu ücretleri kabulenmeleri sanatçı olarak aslında başarısız olduklarının göstergesidir görüşümce. Ben bu işin ünisini okuyacağım emek vericeğim yılarca 1000 lira alıcağım sonra. Bide bu arkadaş gibi extradan dil öğreneceğim.

 

Bana biraz rakamsal olarak fake geliyor. Yada japon parasının dengesizliğinden bilemeyebilirim. 100 yen 2 tl gibi oluyor. 2tl=1 dolar hemen hemen. 73800 yen. Tabi onlarda hayatın fiyatını bilmiyoruz. Sadece dolara falani drmek garip geliyor.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Anime şirketleri bu işten bu kadar az mı para kazanıyor ki bu adamlar da az aylık alıyorlar ya da sektörde işçi yoğunluğu mu fazla ? Her halükarda aylığın böyle tehlikeli bir durumda olması ggelecekte sektöre yöneleceklerin sayısını etkileyecektir ama bu sektör bitmez ya

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kaç para kazanıyorlar demek tek bana mı komik geldi asdkhasf kim yazmış bunu. :lol: Kaç para kazanıyon sen. Aaksdjlasf.

Neon Genesis Evangelion nasıl bir anime ya izlemedim her konuda karşıma çıkıyor.

Bu arada Japonlar gerçekten çalışkanlar ya.. O ülke insanları bu kadar çalışkan olduğu için ileri.. Açıkçası bizler tembeliz, lüksü seviyoruz. Ben de öyleyim yani lüksü sevmiyorum ama tembel olduğum bir gerçek. :lol: Öyle yetişiyorlar yani okullarda bile temizliklerini falan görüyoruz, biliyorsunuzdur. Ev gibi okulları. Öğrenciler temizliyor bu bir okula nasıl katkı sağlıyordur. Öyle büyüyünce, yani dizilerden de bildiğim kadarıyla, çalışan insanlar gerçekten çalışkan oluyor; gece geç saatlere kadar çalışıyorlar maaşları çok yüksek olmamasına rağmen. Ben şimdi bişi dicem de.. bugün çok rahatsız oldum bir konuda; hastaneye gittim ve neymiş, doktorlar grevdeymiş, acilde bir ton hasta var. Grev nedeni, haftanın 5 iş gününden birinde 24 saat çalışmaları gerekiyormuş. Evet çok zor 24 saat nedir, ölüm, kim dayanır, ama bence bir doktorun katlanması gereken birşey bu nedenle grev yapıp da onca hastayla ilgilenmemek bana hiç doğru gelmedi. Ha çok şükür benim bir şeyim yoktu sadece kontorldu ve doktorum aradı, konuşarak hallettik sağolsun. Ama ordaki insanların tepkilerini görünce hak verdim. Tembeliz yani.. Ha ülkeme kesinlikle bişi demiyorum ya da insanlarına, yanlış anlaşılmasın. -_- Çok şükür Türkiye mistir. Konudan biraz sapmış gibi oldu ama yorumlar öyle olunca katılayım dedim asdkjaskf.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.