Jump to content

Omoide no Marnie / Bilinçdışı Bir Sevgi Öyküsü


Nayru

Önerilen İletiler

Omoide no Mânî (Marnie Oradayken)

 

aD0Jzz.png

 

GENEL BİLGİLENDİRME

 

ORİJİNAL ADI è Omoide no Marnie (思い出のマーニー)

 

TÜRÜè Movie, Psikoloji, Dram, Gizem

 

UZUNLUKè 103 dk

 

YAYINLANMA TARİHİè Japonya (19 Temmuz 2014), Türkiye (5 Haziran 2015)

 

YÖNETMEN è Hiromasa Yonebayashi

 

YAPIMCI è Yoshiaki Nishumura

 

PRODÜKSİYON èStudio Ghibli

 

*Joan G. Robinson’un aynı adlı Marnie Was There eserinden uyarlama bir movie

 

 

 

Omoide no Mânî ile karşımıza çıkan çok tanıdık bir o kadar da içimizden olan Stüdyo Ghibli’de bu sefer yönetmen koltuğuna alışkın olduğumuz Miyazaki yerine yine onun kanatları altında yetişmiş bir ismi görüyoruz: Hiromasa Yonebayashi.Ben bu yönetmeni bir yerden hatırlıyorum diyenleri çok düşündürmeden geçmişte Kari-gurashi no Arietti moviesine de aynı ismin imza attığını belirteyim.O dönem daha çok ustası Miyazaki’nin yardımıyla ayakta duran yönetmenimiz bu sefer tek başına işin altından kalkmışa benziyor. Tabii artık kendi yolunu çizdiğini alışık olmadığımız bu Ghibli yapımıyla da anlamış olduk. Stüdyo Ghibli’nin kapanması ve Miyazaki’nin emekliliğiyle ardından geleceklerin neler yapabileceği sorusu halen tazeyken bu tür yapımlar bence umut ışığı niteliğinde.

 

Omoide no Marnie -Stüdyo Ghibli’nin son filmi- acaba stüdyoya yakışır bir son mu buna izleyip kendiniz karar verebilirsiniz.

 

KARAKTERLER

ANA KARAKTERLER

 

Anna Sasaki

 

1krmX1.jpg

 

Marnie

 

PoB49v.jpg

 

OTHERS

 

Yoriko Sasaki (Üvey annesi ama teyze diyor)

 

kgJ3qA.jpg

 

Kiyomasa/Ooiwa Setsu (Hokkaido’daki Akrabalar)

 

YlJ2nl.jpg  ZVJNgG.jpg

 

Hisako (Ressam Teyze)

 

vLRzoz.jpg

 

Toichi (Balıkçı Emice)

 

J46LEJ.png

 

Sayaka (Çok Bilmiş Komşu Kızı)

 

ng2P5M.png

 

 

??? (Spookieee  :smile_bilmem: )

 

ZVJNL3.jpg

 

HİKAYE

 

0kLbGo.jpg

 

İzin verin sizi Anna ile tanıştırayım. Moviemizin ana karakteri olan Anna ergenliğin eşiğinde astım hastası olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bu hastalıktan öte ruhsal bir bunalımın içinde olduğu hemen gözümüze çarpıyor. Duygusal olarak güçlenmesi ve geçmişi ile alakalı bazı şeyleri aşması gereken bir karakter. Küçük yaşta ebeveynlerini kaybeden ve üvey ailesinin kendine bakmasıyla ilgili önemli bir durum öğrenen Anna dünyaya karşı küsmüş desek adeta yeridir.

Yapayanlız kalmışlık hissiyatı ve geçmişine olan öfkesiyle dolu olan Anna’nın iyice içine kapanmasıyla üvey annesi onu Hokkaido’daki aile dostlarının yanına gönderme kararı alıyor. Böylece Anna’nın benlik problemlerini çözmeye dair olan serüvenine hep beraber başlıyoruz.

 

ng2Yba.jpg b2YQ9Y.jpg

 

 

Hokkaido günleri başladığında Anna’nın içindekileri söylemek konusundaki pasif tavırları, insanları kendisine yabancı görmesi, duygu ve düşüncelerini aktarmaktaki isteksiz tavırları halen devam eder.Ta ki bir gün bataklık bölgesinde gördüğü konağın bahçe kapısından içeri girmesiyle ve ardından gelişen olaylarla hikayemize ismini veren kahramanımız Marnie ile tanışıncaya dek. Başta Marnie’nin gerçek olup olmadığına dair şüpheleri olan Anna sonraları bu duruma takılmadan Marnie ile zaman geçirmeye başlar. Bu süreçte bazı şeyleri aşmaya ve kendini bulmaya başlayan bir Anna seyretmeye başlarız.

 

0kLbWW.jpggAyjp2.jpg

 

Filmin gelişme kısmı tam da kalbimize dokunan olayların yaşanmasıyla devam eder. Sevgi kavramına farklı bir cihet kazandırmış Anna ve Marnie ikilisiyle derinden gelen sevginin insan üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu muhakeme etmeye çalışırız. Anna’nın algı değişimleriyle bizde kendi içimizde istemsizce bir durum değerlendirmesi yapmaya başlarız. Marnie ile olan ilişkisiyle sadece Anna’nın değil kendimizin de aslında sevgiye  ne kadar muhtaç olduğumuzu idrak etmeye başlarız.

 

WZEWy2.jpg

 

Epey bir ilerleyişin ardından kafada zamanla pek çok soru birikiyor. Gelişen sürreal olaylara odaklanmadan olsa gerek rüya, hayal hatta doğa üstü şeylere dair acabalar sıklaşıyor. Sonuç olarak bağlanan yer olması gerektiği gibi ve içe sinen bir şekilde oluyor. Hepimizin aslında derinden gelen bazı duygularımıza, bir olay ya da bir durumun rehberlik ettiği gerçeği ile başbaşa bırakılıyoruz.

 

Final için özellikle hiçbir şeyden bahsetmek istemiyorum buraya kadarki ufak bilgiler, değerlendirmenin arasındaki ufak spoilerlar, hikayenin gidişatına ve seyir zevkine gölge düşürmeyecek cinstendi. Ancak final için bahsedeceğim en ufak bir şey bile işin büyüsünü bozabilir o bakımdan finale dair değerlendirmeyi şahsınıza bırakıyorum.

 

 

GENEL DEĞERLENDİRME

 

 

  • Her zamanki gibi alışkın olduğumuz Stüdyo Ghibli’nin şahsına münhasır çizimleri bu sefer de bir o kadar etkileyici.
  • Gerçeklik dokusu gayet iyi işlenmiş. Teknolojik yeniliklerin de getirdiği yüksek piksel movieye bambaşka bir tat katmış.
  • Karşılaştığımız manzaralar yönüyle de Ghibli’nin yine aşağı takılmadığı aşikar
  • Abartılacak şekilde güzel, müthiş, ou abi sen daha izlemedin mi ya düzeyinde bir movie değil ancak tam kararında, yerinde, belli kriterleri fazlasıyla sağlamış bir yapım
  • Akıcılık konusunda pek optimistik değilim
  • Hikaye, kökeni yönüyle fazlasıyla klasik aşina olduğumuz bir yapıda ancak işlenişi profesyonelce
  • Üzülerek söylüyorum ki herkese hitap etmeyen bir movie zaten herkese hitap etmesi mümkün mü diyeceksiniz de bunu şu yönden diyorum açıkçası bu movieyle alakalı epey  yazı okudum ve o kadar uç yorumlar gördüm ki beğenen biri olarak herkesin bu movie içindeki anlam katmanlarını hazmedemeyeceği, duygu yoğunluğunu kavrayamayacağı kanaatindeyim.

Bireysel Bir Saptama

 

**Atalarımızın pek çok anıları aslında bilinçaltımızda yatarmış biz görmesek bilmesek bile…Uzun zaman önce öğrendiğim bu bilgiyle bu movienin örtüşmesi en azından bağlantılı olması ayrıyeten beni hayret içinde bıraktı**

 

DİĞER DETAYLAR

 

BAŞLICA SEİYUULAR

 

Sara Takatsuki (Anna)

 

2k57d2.jpg

 

97 doğumlu bu genç seiyuumuz ilk projesi olan Omoide no Marnie ile epey göz doldurmuşa benziyor. Umarım ilerde yine böylesi güzel projelerde kendisiyle karşılaşırız.

 

Yine Bir Saptama

 

Aslına bakılırsa bu benim keşfettiğim bir şey değil ama sonuna kadar katılıyorum

 

  kgJror.jpg  d20jpr.jpg

 

Sizce de Sara Takatsuki seslendirdiği karaktere benzemiyor mu?

 

 

Kasumi Arimaru (Marnie)

 

N4WVzk.jpg

 

Bu tatlı, hanım hanımcık seiyuumuz da (Allah sevdiğine bağışlasın  :rolleyes: ) ekip arkadaşı Sara Takatsumi gibi ilk seiyuu deneyimine bu movie ile imza atmış.(Taze kan yani :LTkJN9u:)

 

Gerçekten başarılı ses olduğunu vurgulamak istiyorum. Daha büyük projelerde ,ana rollerde görmeyi umut ediyorum.

 

Diğerleri :

 

Sasaki Yoriko è Nanako Matsushima

 

Kiyomasa Ooiwa è Susumu Terajima

 

Setsu Ooiwa èToshie Negishi

 

Toichi è Ken Yasuda

 

Hisako è Hitomi Kuroki

 

Sayaka è Hana Sugisaki

 

Boşuna düşünmeyin tanıdık çıkmaz çünkü neredeyse hepsinin ilk projesi. Yine de yazdım ayıp olmasın emek vermişler  ^_^  Sanki bilerek tüm çaylakları toplamış yönetmen

 

SOUNDTRACK (OST)

 

Ghibli’nin önceki yapımlarında olduğu gibi yine harikülade arka plan müzikleriyle karşı karşıyayız. Bu konuda benim insiyatifim gerçekten indirilip dinlenmesi yönünde. Olayın atmosferine girmek açısından ostlerin yeri yadsınamaz bir konumda.

 

Ending müziğini ne kadar beğendiğimi kelimelerle ifade edemem. Priscilla Ahn imzalı ‘’Fine On The Outside’’ parçası movienin bitimi ile artan duygu yoğunluğunu bir hayli harlıyor. Takatsugu Muramatsu da diğer ostlere el atmış.

 

 

https://soundcloud.com/andrea-fahreza/this-old-house

 

Priscilla Ahn sırf bu movie için bir albüm yapmış. ‘ANATA NO KOTOGA DAISUKI’ isimli bu albüm içinde çok değerli, dinlenmeye değer epey bir şarkı barındırıyor. Tarzını ve sesini çok beğendiğimi bilmem söylemeye gerek var mı?

 

Albümün diğer parçalarını buradan dinleyebilirsiniz

 

Sanırsam söylenecek fazla bir söz kalmadı, benden bu kadar eğerki izlemediyseniz kesinlikle bu movieye bir 103 dk ayırın derim :)  İstifade etmeniz temennisiyle…  ^_^

 

1krjvB.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İzlediğim zamanki o duyguları tekrar yaşatan dolu dolu bir tanıtım. Ellerine sağlık, ayırdığın onca saate onca uğraşa ziyadesiyle değen bir inceleme olmuş. Bir yandan güzel endingi dinlerken okuyunca sanki tekrar izlemiş gibi oluyor insan. Sonuyla ayrı bir etki bırakan bir movie, gerçek mi hayal mi düşünceleri arasında gidip gelirken sonunda her şeyin açığa çıkmasıyla yüzünde kolayca sönmeyen bir gülümseme oluşuyor insanın. Akıcılık konusunda bana kalırsa gidişat akıcıydı, bazı sahnelerde elle tutulur bir olay olmamasına karşın o belirsizlik sıkılmadan izlememi sağlamıştı. Tekrar ellerine sağlık, zevkle okudum. Başka incelemelerini de sabırsızlıkla bekliyorum, umarım devamı gelir  ^_^ 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İzlediğim zamanki o duyguları tekrar yaşatan dolu dolu bir tanıtım. Ellerine sağlık, ayırdığın onca saate onca uğraşa ziyadesiyle değen bir inceleme olmuş. Bir yandan güzel endingi dinlerken okuyunca sanki tekrar izlemiş gibi oluyor insan. Sonuyla ayrı bir etki bırakan bir movie, gerçek mi hayal mi düşünceleri arasında gidip gelirken sonunda her şeyin açığa çıkmasıyla yüzünde kolayca sönmeyen bir gülümseme oluşuyor insanın. Akıcılık konusunda bana kalırsa gidişat akıcıydı, bazı sahnelerde elle tutulur bir olay olmamasına karşın o belirsizlik sıkılmadan izlememi sağlamıştı. Tekrar ellerine sağlık, zevkle okudum. Başka incelemelerini de sabırsızlıkla bekliyorum, umarım devamı gelir  ^_^ 

 

Bu değerli yorumun ve manevi desteğin için teşekkür ediyorum 

 

İnceleme işini sırayla yapalım sen gekkan shoujo nozaki-kun yaptın şimdi ben bunu sıra yine sen de ona göre :D

 

Edebi bir seri... İzlemek isterim umarım vakit bulabilirim :)

 

 

Anlatım çok hoşuma gitti :) Devamını bekleriz :)

 

Tecrübeli bir isim olan senden de onay aldım ya abla ne mutlu bana .D

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Güzel bir tanıtım olmuş ;) Bu filmle ilgili çok şanslıydım, çünkü sinemada izleme fırsatı buldum B)  Şanssızdım, filmin finalini izleyemeden çıkmam gerekti  :lol:  Özellikle Anna'nn gözünden Marnie'nin durumunun ne olacağını çok merak etmiştim. Sonra pc den izlemek istemedi canım. Sinemadan sonra pc pek sarmadı :D ya da o kadar görsel güzellikten ve hikayeyi beğendikten sonra ya finali kötü olursa diye düşünmekten izlemedim. Neyse Nayru finalini de beğenmiş gibi, bi izlemek lazım artık :) Hikayeye 5 üzerinden 4 veriyorsam, müzik yüzündendir. Sanırım eksik olan şey oydu.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Güzel bir tanıtım olmuş ;) Bu filmle ilgili çok şanslıydım, çünkü sinemada izleme fırsatı buldum B)  Şanssızdım, filmin finalini izleyemeden çıkmam gerekti  :lol:  Özellikle Anna'nn gözünden Marnie'nin durumunun ne olacağını çok merak etmiştim. Sonra pc den izlemek istemedi canım. Sinemadan sonra pc pek sarmadı :D ya da o kadar görsel güzellikten ve hikayeyi beğendikten sonra ya finali kötü olursa diye düşünmekten izlemedim. Neyse Nayru finalini de beğenmiş gibi, bi izlemek lazım artık :) Hikayeye 5 üzerinden 4 veriyorsam, müzik yüzündendir. Sanırım eksik olan şey oydu.

 

Talihsiz bir durum olmuş

 

Şöyle bir durum var Ghibli yapımları genellikle sade bir şekilde yol alır az çok hepimiz biliriz, böyle beklenmedik vakalara pek rastlamayız, o bakımdan gerçekten izlemeni isterim finalini, yinede inceleme de bahsettiğim gibi movienin hitap etmeyen kesimindeysen yapacak bir şey yok .D

 

müzik konusunda neden böyle düşündüğünü sormayacağım zevk meselesi sonuçta iyi-kötü gibi yargılar sığ kalır  

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Tanıtımın çok güzel olmuş. Ben başta bu filme sinemaya gidecektim ama 1 gün ile gösterim tarihini kaçırdım çok içimde kalmıştı .. Filmi açıkçası ben çok sevdim başlarda kendine bağladı bir kaç yerde durağan oldu ama sıkmadı hiç. Görsel olarak beni çok etkiledi Anna'nın kaldığı eve hayran kaldım mesela çok değişik bir havası vardı. Belki filmin beğenilmemesinin nedeni diğer Ghibli filmleri ile kıyaslandırılmış olmasıdır sonuçta bu biraz daha yavaş ilerleyen her ne kadar kız hayaller görse de gerçekçi bir anime. Ben Ghibli filmlerindeki o sihirli havayı çok seviyorum tamamen farklı bir yere götürüyor insanı, bu film sihirli bir dünyaya götürmedi ama çok güzeldi duygusal açıdan.Filmin sonunda çıkan olayı açıkçası hiç düşünmemiştim değişik ve güzel bitti.Sonunda duygulandım ama müzik başlayınca daha da bir duygulandım gerçekten çok güzeldi.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.