Jump to content

Gundam ve Oyun Dünyası


Saki Asamiya

Önerilen İletiler

(Diğer başlığı anonim olarak açmışım. Bilgisayarım müzelik ve sürekli şifreleri unutuyor. Teknoloji konusunda da malesef özürlü bir insanım. Salaklığımdan dolayı özür dilerim.)

original.jpg

1979 da ilk ekranlara düştüğü yıl fazla ilgi görmeyen ama 80'lerin ortasında (Z-Gundam sağolsun) bir fenomen haline gelen Gundam serisini anime ile yakından uzaktan ilgisi olan herkes az çok tanıyordur. Gundam o zamanlarda mecha türü animelerde bir mihenk taşıydı. 

O zamana kadar mecha animeleri Power Rangers (ya da Sentai, bu konuda hassas olanlar için) gibi "Kötü robot çıktı, hadi iyi robotu getirip hesabını görelim" konularından ibaretti. Gundam farklıydı çünkü mechalar bu seride sadece bir araç idiler. Gundam bir savaş dramıydı. Anlamsız bir savaşta birbirini yokeden iki taraf ve bu tarafların arasında kalan tek amaçları sadece hayatta kalmak olan gençlerin hikayesiydi.

Bu kadar popüler olan bir serinin oyunlarının çıkmamasını beklemekte saçma olurdu. Bu başlıkta şu ana kadar elimden geçen tüm Gundam oyunlarının kısa bir incelemesini bulacaksınız. Malesef Gundam ismini taşıyan bir sürü vasat ve rezalet oyunda var. Teker teker hepsine burada değinmek imkansız. Bu nedenle seçeneklerimi en iyi, en kötü ve en çok tanınan oyunlarla sınırladım. 

İyi okumalar. 

Resimler çeşitli sitelerden araktır. Yorumlar ise bendenizin.

 

 

smile?i=22842783.L

Gundam : Cross Dimension 

Platform: SNES

Tür: Strateji

Cross Dimension, isminden de anlaşılacağı üzere "One Year War" yani ilk Gundam serisini konu alıyor. Amuro Ray ve White Base mürettebatının savaş boyunca başlarına gelenleri ve ölüm kalım mücadelelerini anlatan bu oyun kaynağına büyük ölçüde sadık kalmış. Çoğu görevde Amuro'nun kullandığı Gundam, Hayato ve Kai'nin kullandığı Guncannon ya da Guntank ile önünüze çıkan Zeon MS'lerini biçmeye çalışıyorsunuz. Oyun da tıpkı Fire Emblem serisi gibi bazı RPG öğeleride mecvut. Temizlediğiniz her düşman ve bitirdiğiniz her görev size tecrübe puanları kazandırıyor ve siz bu puanları harcayarak yeni saldırılar ve silahlar öğrenebiliyorsunuz. Bu özellikle Amuro'nun Gundam'ı için çok gerekli çünkü düşmana saldırıken D-Pad ile komut girerek sanki bir dövüş oyunundaymışsınız gibi ağır hasar veren saldırılar yapabiliyorsunuz.

Görevler genelde basit. Savaş alanındaki tüm düşman MS'lerini ortadan kaldırmak yeterli oluyor ama bazen animeyi esas alan görevlerde belirli bir şey yapmanız gerekebliyor.

Bu oyunun bence esas çekici kısmı, White Base görevlerini bitirdikten sonra başlayan yeni bir senaryo. Bu senaryo'da Gobi Çölünde ki ıssız bir Federasyon üssünde test edilen yeni bir Gundam ve bu Gundam'ı yoketmeye gelen bir Zeon birliğinin hikayesi anlatılıyor. Bu senaryo, One Year War'a bağlı kalmasına rağmen, sadece bu oyun için yaratılmış yeni karakterlere sahip. Sadece bu oyun için yaratılmış (Kunio Okawara abimiz sağolsun) Gundam Pixie'yi de burada görebilirsiniz.

Gundam Cross Dimension, kötü oyunlarla dolu Gundam havuzunda yüzünüzü güldürebilecek alternatiflerden biri. Eğer zamanınız varsa (oyun biraz uzun) ve strateji oyunlarndan hoşlanıyorsanız bir göz atın.

Cross Dimension birkaç yıl önce, AGTP tarafından İngilizce'ye çevrildi. Japonca bilmiyorsanız bile oyundan keyif alabilirsiniz.

gfs_21698_2_1.jpg 

 

 

kwqcxu8ltlbwk253f659.gif

 

Gundam Wing : Endless Duel

Platforum: SNES

Tür: Vs Fighting

Gundam oyunlardan bahsederken herhalde bu şaheseri es geçmek olmazdı. Endless Duel, 2 boyutlu dövüş oyunlar içerisinde çok sevilen ve hala iyi hatıralarla anılan bir oyun. Kontroller ve oynayış o kadar güzel ki, şu an piyasada olan dövüş oyunlarından bile daha fazla eğlenebilirsiniz. 

Oyun isminden de anlaşılacağı üzere Gundam Wing serisini kaynak olarak almış. Ama seriyi bilmeseniz bile kaybedeceğiniz bir şey yok çünkü oyun bir hikayeyi takip etmiyor. İstediğiniz mechayı seçip birbirinize giriyorsunuz. Her MS'in kendi özel hareketleri ve rakibinizi haşat eden süper hareketleri var. Animasyon, grafikler, ses efektleri, müzik vs hepsi harika bir biçimde yapılmış. 

Bu oyun o kadar popüler di ki, Amerika ve Avrupa'da sırf bu oyunu oyanabilmek için Super Famicom (Japon SNES'i) alan kişiler vardı. (Emülatorler çıkmadan önce tabiki)

Gundam Wing'ten haz etmeseniz bile (Bkz. Ben) bu oyunun kalitesini görmenize engel olmayacaktır. Mutlaka bir göz atmanızı öneririm.

Endless Duel, AGTP tarafından İngilizce'ye çevrildi. Ama patch kullanmasanız bile bir şey kaybetmezsiniz çünkü karakterlerin raund bittikten sonra söyledikleri sözler dışında çevrilecek bir şey de yok.

(Şimdi burada bu 20 senelik oyunun bile Street Fighter 5'ten daha fazla içeriği olduğuyla ilgili bir espiri yapardım ama yapmıyorum. Geçen aydan beri baydı çünkü.)

gwendlessduel-1.png 

 

 

18929_front.jpg

Gundam : Federation vs Zeon DX

Platform: PS2

Tür: Third Person Shooter

 

Şimdi ki hali hakkında fazla yorum yapmak istemiyorum ama Capcom bir zamanlar efsaneydi. Deney yapmaktan, yeni konseptler geliştirmekten çekinmezlerdi.

Federation vs Zeon, İngilizceye çevrilen ilk Gundam oyunlarından biri olmasına ek olarak, şahane kontrolleri ve oynanışı ile çoğu kişinin, en azından benim, kalbinde yer bulabilmiş bir oyundur. İlk olarak oyun salonlarında piyasaya sürülen, çok tutulduktan sonra konsollara çıkartılan FedvsZeon, benim bayağı zamanımı çaldı.

Konsol versiyonlarında ki en büyük farklılık, tek kişilik bir senaryo modudur. İsterseniz Federasyon, isterseniz bir Zeon pilotu olarak savaşa girip, yaklaşık 100 kadar kısa görev sonucunda kendi hikayenizi yazabilirsiniz. Gundam ve 08th MS Team'de ki MS'lerin çoğunu (hepsini değil) kullanarak devasa savaş makinelerinizin içinden etrafı yakıp yıkmak çok eğlenceli. Karada, denizin altında hatta uzayda bile mükemmel kontroller sayesinde rahatça savaşabilirsiniz.

Ama bence oyunun en can alıcı noktası yukarıda bahsettiğim gibi kendinizi gerçekten savaşta ülkesi için mücadele eden bir pilot gibi hissetmeniz. Oyunu yapan şahıslar herhalde efsane pc oyunları Aces of the Pacific ve Aces of the Europe'u oynamış insanlar olabilirler çünkü konsept aynı.

Capcom, oyunun İngilizce versiyonu için paraya kıyıp Kuzey Amerika'da yayınlanan Gundam'ın ses sanatçılarını bile getirmiş.

PS2 oyunlarını şu aralar bulmak zor ama eğer bir yerden bulabilirseniz, eski filan demeyin, mutlaka oynayın.

 

37649_front.jpg

Z-Gundam : Away to the Newtype

Platforum: SNES

Tür: Rail shooter & Strateji

Bu oyunu burada tanıtmamın tek nedeni benim gibi "Gundam" kelimesini görüp sonradan hayal kırıklığına uğramamanız içindir. 

Cross Dimension ne kadar güzel bir oyun ise, Away to the Newtype, her ne kadar aynı insanların elinden çıkmasına rağmen o kadar kötü bir oyun.

Oyuna başlar başlamaz kendinizi Cross Dimension gibi bir izometrik haritada bulacaksınız. Sakın olaki ilk oyun gibi iyi yapılmış bir strateji oyunu oynayacağınızı zannetmeyin. Koca oyunda toplasanız bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar strateji ekranı var. Oyunu kalanı aşağıdaki ekranda göreceğiniz garip, ne olduğu belirsiz bir "Rail Shooter" türü bir sisteme sahip. Tıpkı House of the Dead, Operation Wolf ya da Virtua Cop gibi. Tek fark: bu oyunların hepsi eğlenceli oyunlardır. Away to the Newtype ise işkence den başka bir şey değil. Yaptığınız tek şey hedef karesini düşmanın üzerine getrip düğmelere basmaktan ibaret. Bazen düşmanlarınız size kitlenip, kaçma şansınızın olmadığı şekilde ateş açıyorlar. Sırf Cross Dimension da ki gibi yapılmış strateji kısımlarını oynamak için dişimi sıkıp oynamaya devam ettim ama en sonunda sabrım iflas etti.

Uzun lafın kısası, Z-Gundam hayranı olsanız bile bu oyundan uzak durmanızı öneririm. İndirmek için harcadığınız bandwith'e bile değmez.

Away to the Newtype, İngilizce'ye AGTP tarafından çevrildi. Ama Gideon'ın neden bu lanet oyunla vakit harcadığını hala çözebilmiş değilim.

gfs_15656_2_4.jpg

 

hqdefault.jpg

 

Mobile Fighter G-Gundam

Platform: SNES

Tür: Vs Fighting

Hazır kötü oyunlardan bahsediyoruz, G-Gundam ismininde siz oyunseverlerin iyiliği için buraya konulması gerekiyor. G-Gundam, doğal olarak bir dövüş oyunu. Mechaların birbirine yumruklarla ve tekmelerle giriştiği bir seriyi TPS yapmak olmazdı.

Eğer Endless Duel'i beğendiyseniz, sakın G-Gundam'ın onun kalitesine ulaşacağını zannetmeyin. Değil yanından geçmek, Endless Duel ile G-Gundam'ı aynı cümlede kullanmak bile Endless Duel'e hakaret olur.

Kontroller ve animasyon (dolayısıyla oyunun hızı) inanılmaz derecede hantal. Basit bir hareketi bile yapmak insanüstü bir efor istiyor. Serideki tüm Gundamların oyunda bulunması ve serinin hikayesini yakından takip etmesi güzel ama bunlar bu oyun için söyleyebileceğim tek iyi şeyler.

Bence pas geçin. Away to the Newtype kadar kötü olmasa bile Endless Duel varken bu gerabete vakit harcamanız gereksiz.

AGTP tarafından İngilizce'ye çevrilmiştir. Neden? Bende bilmiyorum.

Kidou%20Butouden%20G-Gundam%20(J).png

Mobile-suit-gundam-journey-to-jaburo-cov

Mobile Suit Gundam : Journey to Jaburo

Platform: PS2

Tür: TP

Gundam'ın Kuzey Amerika'da ilk yayınlanması ile birlikte seriye ilgi çekmek amacıyla yapılan Journey to Jaburo için resmi olarak İngilizce'ye çevrilen ilk Gundam oyunu diyebiliriz. Bu malesef JtJ'nun iyi bir oyun olduğu anlamına gelmiyor.

Grafikler o zamanın standartlarına göre çok güzelde olsa, burada problem gene, çoğu Gundam oyununda olduğu gibi, kontroller. Hantal kontroller ne ateş ederken ne de yakın dövüşe girerken size yardım etmiyor.

Oyun zaten bütün One Year War'ı anlatmıyor. İsminden de anlaşılacağı üzere White Base'in Jaburo'ya (Federasyon'un Amazon'da ki Karargahı) gidene kadar maceralarını sunuyor. Hiç uzay savaşı yok.

Bu oyun Zeonic Front ile hemen hemen aynı zamanda piyasaya sürüldü. Neyseki Zeonic Front, hala sorunlu kontrollere sahip olmasına rağmen, içeriği ve stratejik oynayışı sayesinde çok daha eğlenceli bir oyundu.

Journey to Jaburo'nun söylenmesi gereken sınırlı artılarından biri oyunda orijinal seriden alınmış anime cut-scene'lerinin olması. Fed vs Zeon'a bir tane bile yoktu.

Tıpkı Fed vs Zeon gibi Kuzey Amerika'da ki Gundam seslendiricileri oyuna dahil edilmiş. Bu ne kadar iyi bir şey, tartışılır. Sizi bilemem ama Brad Swaile'in (Amuro'nun seslendiricisi) sesi kısa bir süre sonra kulağınızı tırmalamaya başlıyor.

Oynamazsanız fazla bir şey kaybetmezsiniz.

hqdefault.jpg

Mobile_Suit_Gundam_-_Zeonic_Front_Covera

Mobile Suit Gundam: Zeonic Front

Platform: PS2

Tür: TPS / Strateji

Rainbow Six ile Gundam'ı birleştirmek herhalde sadece Japonların aklına gelirdi.

One Year War sırasında geçen Zeonic Front'ta isminden anlaşılacağı üzere Federasyon değil Zeon askerleri olarak oynuyorsunuz. Kishiria Zabi tarafından kurulan elit bir MS takımı olan Mindnight Fenrir'in üyeleri olarak göreviniz Zeon'un Dünya'ya indiği andan itibaren Federasyonun canına okuyup, Zeon'un gücünü herkese göstermek.

Oyun her ne kadar bir Third Person Shooter'da olsa, kontrolleri alıp etrafa ateş etmeye başlarsanız, Zeonic Front'ta fazla ilerlemeniz mümkün değil. Görevlere başlamadan önce, tıpkı Rainbow Six'te ki gibi bir plan çizmeniz gerek. Oyun zaten size belirli bir plan veriyor ama bu planda istediğiniz gibi değişiklikler yapmak sizin elinizde. Kullanabileceğiniz sürüyle MS, silah ve ekipman size sayısız taktik seçenekler sunuyor.

Oyunun bence en güzel tarafı, ekibinizde ki herkesin rastgele seçilmiş şahıslar yerine kendi kişilikleri olan karakterlerden oluşması. Her duruma karşı kendi tepkilerini veriyorlar ve buna sizin onlara bağlanmanızı ve bu karakterin umurunuzda olmalarını sağlıyor.

Tıpkı 2000'lerin başında yapılmış diğer Gundam oyunları gibi uzay savaşı olmaması ve bazı görevlerin belirli bir strateji kullanmadığınız sürece geçilmesinin imkansız olması oyunun başlıca eksileri.

Bütün bunlara rağmen Zeonic Front, yaratıcılığı ile normalde dandik olan Gundam oyunlarında ortalamanın üstüne çıkabiliyor.

Elinize bir kopyası geçerse, bir göz atmanız yararınıza olacaktır.

(Zeonic Front İngilizce olarak PS2'de piyasaya sürülmüştür.)

zeonic-front-zaku-vs.-warship.jpg

 

43877_front.jpg

Mobile Suit Gundam : Encounters in Space

Platform: PS2

Tür: TPS

Konu oyunlara gelince Dünya'nın en popüler serilerinden biri olan Gundam'ın şansı pek yaver gitmiyordu. 2000'li yıllardan önce bir iki istisna dışında Gundam ismini alan oyunların çoğu oynanmayacak kadar kötüyken, 2000'li yıllara girerken durum birazcıkta olsa düzeldi. Oyunlar rezalet'ten "vasat" ya da "tahammül edilebilir" seviyesine ulaştı.

Encounters in Space o kadar güzel bir oyun ki, sanki Bandai tarafından Gundam hayranlarına yazılmış bir özür mektubu gibi duruyor.

Grafikler, kontrol, sunum her şey (Bir kaç ufak problem hariç) mükemmel yapılmış. Gene isminden de anlaşılacağı üzere oyun uzayda geçiyor. (Evet. Hiç kara savaşı yok. Bandai dengeyi bir türlü tutturamadı.) Oyun bir kez daha One Year War'ı konu alıyor. Oyunun ana teması tahmin edeceğiniz gibi Amuro Ray ve White Base'in maceraları. Ama isterseniz Ace Pilot modu ile Char Aznable'dan, Anavel Gato'ya, Cima Garahau'dan, Black Tri Stars'a kadar serinin tanınmış yüzleri ilede oynayabilirsiniz.

Bir başka can alıcı kısım ise, kendi pilotunuzu yarattığınız Mission Mode. Burada yarattığınız pilot ile bilgisayar tarafından yaratılan 10 kadar görev ile tecrübe puanları kazanarak, karaterinizi geliştirebiliyorsunuz. Japon versiyonunda karakterinizi Ps2'nin internete bağlanan aksamı sayesinde diğer oyuncularla dövüştürebiliyordunuz ama PS2'nin internet aparatı batıya çok geç geldiği için bu sistem İngilizce versiyonlarına katılmamış. Yarattığınız pilotları sadece Versus Mode da kullabiliyorsunuz.

Encounter in Space, en iyi Gundam oyunları listesine ilk 3'e rahatlıkla girebileceği gibi yapılan en iyi oyunlardan biri desek herhalde abartmış olmayız.

Mutlaka oynayın.

mobile-suit-gundam-encounters-in-space-i

gundam_oneyearwar.jpg

Mobile Suit Gundam : One Year War - Project Pegasus

Platform: PS2

Tür: TPS

2005'te Gundam'ın 25. yılı nedeniyle piyasaya sürülen Project Pegasus bir kez daha bizi Amuro Ray ve White Base'in maceralarına götürüyor. Bu kez ellerinde geldiğince grafiklere, oynayışa ve sunuma odaklanmışlar. Encounters in Space'te ki gibi extra modlar olmasada bu oyunun kötü olduğu anlamına gelmiyor. Sadece nicelik yerine niteliğe odaklanmışlar.

Hem uzay hemde kara savaşları olan Project Pegasus'ta, White Base'in girdiği neredeyse tüm çatışmaları ve olağan üstü olayları yeniden yaşayabilirsiniz. Yapımcılar ellerinden geldiği kadar ilk gundam'ın bölümlerinin çoğunu oyuna yansıtmışlar. Oyunda bir kaç tane Rail Shooter kısmı bile var. Bir tanesinde Amuro'nun elinde tabanca ile White Base'i basan Ramba Ral'ın askerlerine karşı savaşıyorsunuz.

Ama bu oyunun özellikle belirtmek istediğim avantajı kontrolleri. Kontroller şu ana kadar oynadığım gundam oyunları içersinde en iyisi. İnanılmaz derecede iyi yapılmışlar. Silahlarınızı kullanmak ya da ışın kılıcınızla Zaku'ları biçmek inanılmaz derecede tatmin edici.

Daha önce de bahsettiğim gibi oyunda fazla bir extra mod bulunmuyor. Bir versus ya da co-op filan yok. Sadece oyunu bir kere bitirdikten sonra, istediğiniz Federasyon MS'ini kullanabileceğiniz bir mod açılıyor.

Oyun tatmin edici derecede uzun sürüyor ve mükemmel kontroller sayesinde sizi sıkmıyor.

Project Pegasus malesef İngilizceye çevrilmedi. Kimbilir, daha önce çevrilen ve rezalet notlar alan oyunların çoğunluğu göz önüne alındığında yapımcıları belki de suçlamamalıyız.

Bu oyunun bence akılda kalan tarafı, en azından benim için, yapılan son iyi Gundam oyunu olması. Malesef Projet Pegasus'tan sonra Bandai gene vasat oyunlar yapmaya devam etti. 2006'da çıkan ve PS3'ün ilk oyunlarından biri olan Gundam: Crossfire / Target in Sight ilk hatalarıydı. Ona da ileride göz atacağız.

slps25478shots.jpg

 

36637_front.jpg

Mobile Suit Gundam : Char's Counterattack

Platform: PS1

Tür: TPS

Char's Counterattack adını alan OVA'nın 10. yılını, Gundam'ın da 20. yılını kutlamak amacıyla 1998'te Playstation için çıkarılmış tek ya da iki kişilik oynanan bir TPS. Char ile Amuro arasında ki rekabetin epik sonunu anlatıyor.

CCA bir OVA olduğu için ve dolayısıyla oyunun süresini biraz daha arttırabilmek için yapımcılar First Gundam'dan da bazı bölümler eklemişler. Her iki karakterinin ilk üç bölümü 0079'da, geri kalan 3 bölümleri ise CCA sırasında geçiyor. Bol miktarda anime cut-scene'ler izlemeniz için orada.

Oyunun tüm bölümleri uzayda geçiyor. Yerçekimsiz bir ortamda 360 derece hareket ederek karşınızda ki rakibinizi ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz. Kontroller çok rahat olmasının yanı sıra her biri birbirinden özgün silahlara ve yeteneklere sahip bir sürü MS ve pilot ile savaşabilirsiniz. 

Kontrollerin bir güzel tarafıda daha önce görmediğim bir "hedefleme" sistemine sahip olması. İsterseniz düşmanınızı yavaş yavaş, tadını çıkara çıkara kol ve bacaklarından başlayarak yokedebilirsiniz. Yok olan her parça MS'in performansını etkiliyor. (Mesela kafa kopacak olursa, hedefleme sisteminiz daha yavaş çalışıyor, kollar koparsa silahları kullanamıyorsunuz vs. )

CCA çok güzel bir oyun. Kısa olması oyunun tek eksisi.

Bulursanız mutlaka oynayın.

(İngilizceye çevrilmemiştir)

 maxresdefault.jpg

 

 

latest?cb=20100515173052

Gundam Battle Assault

Platform: PS1

Tür: Vs Fighting

Gundam Battle Assault, garip bir oyun. Teknik olarak bir yıl kadar çıkmış olan Gundam Battle Master 2'nin İngilizce olarak piyasaya çıkmış versiyonu. Bilmeyenler için, (bu çok ta saçma bir beyan oldu, Gundam Battle Master 2'yi herhalde bu ülkede benden başka oynayan olmamıştır) GBM2'de her ne kadar MS'ler seriden alınmışta olsa, pilotların hepsi oyun için yaratılmış orijinal karakterlerdi. GBA'da ise programcılar hep Gundam serisinden tanınan karakterleri almışlar. Hikaye de biraz garip. Heero Yuy olarak (çok sevdiğim bir karakter değildir kendisi) istediğiniz bir MS'i seçerek henüz benim de anlayamadığım bir nedenden dolayı diğer pilotları teker teker indirmeye çalışıyorsunuz. Gundam Wing evreninden bir karakterin UC evreninde ne yaptığını bilmiyorum, ve öğrenmeye de niyetim yok.

Kontroller ve oynayış, Endless Duel kadar olmasada gayet rahat ve kullanışlı. Çok bir problem yaşayacağınızı zannetmiyorum. Her MS'in kendi özel hareketleri ve çok ağır hasar veren süper hareketleri var. Normal MS'lere ek olarak Big Zam ya da bu oyun için yaratılmış Psycho Gundam Mk3 gibi canavarları da kullabilirsiniz.

Bazı sinir bozucu detaylar hariç, Battle Assault eğlenceli bir oyun. Gundam'ın japonya dışında ki ilk oyun maceralarından biri olarak sizi uzun süre eğlendirebilir.

(Eğer yeterince açık olamadıysam, tekrar belirteyim: Oyun İngilizce dir)

gundam%2Bbattle%2Bassault_snap.jpg Gundam%20Battle%20Assault-PSX-PAL.jpg

 

latest?cb=20141030100613

 

Gundam Battle Assault 2

Platform: Ps1

Tür: Vs Fighting

GBA2 piyasaya sürüldüğünde artık Gundam az ya da çok Kuzey Amerika ve Avrupa'da ki anime severlerle tanışma faslını geçmiştir. Gundam Wing, G-Gundam ve MS Gundam yayına geçmiş ve izleyicileri ekrana bağlamıştı. Deniz aşırı bölgelerde ki Gundam hayranları için yapılan GBA2, bu popülerlikten faydalanmak için yapılmış bir oyun. 

GBA2, ilk oyunundan çok farklı değil. Oynanış şekli ve grafikler neredeyse aynı. Sadece ek bazı senaryo bölümleri, bazı ek seslendirmeler ve çoğunluğu Gundam Wing ve G-Gundam'dan (iki serininde pek hayranı olduğum söylenemez) olmak üzere yeni karakterler var.

Bazı sinir bozucu detaylar da yok değil. Mesela seçtiğiniz karakter ile süper hareketinizi yapınca oyun donuyor ve karakteriniz o saldırı ile ilgili bir şey söylüyor. Belli bir süre sonra bu lafı sürekli duymak gerçekten baymaya başlıyor. (Heero'nun "I'll kill you..." lafını 20. kez duyunca bana hak vereceksiniz.)

Kısaca, GBA2, eğer ilk oyunu beğendiyseniz sizi gayet güzelce eğlendirebilecek bir oyun. Eğer GBA'yı beğenmediyseniz uzak durun çünkü ilk oyunla neredeyse tamamen aynı.

(Oyun tamamiylen İngilizcedir)

gfs_51476_2_9.jpg

maxresdefault.jpg

Gundam Battle Assault 3

Platform: PS2

Tür: İzometrik Beat Em Up / Vs Fighting

Belli başlı birkaç problemi dışında Gundam Battle Assault serisi çoğunlukla sevilen bir seri oldu. Gundam SEED'in Kuzey Amerika'da yayına başlaması sebebiyle gene ilgi çekmek amacıyla üretilen Gundam Battle Assault 3, yeni platforumu Playstation 2'nin performansını sonuna kadar kullanan bir oyun olmuş.

Bu benim için hem iyi, hem de kötü bir şey. Oyun gayet güzel, bunu reddedemem. Ama SEED'i konu alması maalesef büyük bir şanssızlık. Yeni yetmeler hariç, Gundam'ı uzun süredir takip eden neredeyse herkes benimle aynı fikirde: SEED ile Gundam'ın kalitesi düşmeye başlamış, SEED Destiny ile dibe vurmuştur. Neyseki SEED Destiny'den herhangi bir şey bu oyunu kirletmemiş. (Teknik olarak bu zaten imkansız zira Destiny 2005'te, bu oyundan sonra yayına girmişti.)

İki karakterin birbirine girebildiği VS mode dışında, ana senaryo modu SEED'i konu almış. Oyuna bir harita ekranında başlıyorsunuz. Seçtiğiniz rotaya göre farklı tür düşmanlarla karşılaşıyorsunuz ve kaybettiğiniz her savaşta, savaş geminiz hasar alıyor. Eğer geminin enerjisi biterse, sizde bölümü baştan oynamak zorundasınız

GBA3, oynayış sistemini kökten değiştirmiş. Artık izometrik, tamamen 3D bir ekranda hassas kontrollerle rakiplerinizle savaşıyorsunuz. Oyunu VS Fighting türünden biraz uzaklaşmış durumda. Bazı bölümlerde aynı anda 2 ya da 3 makine ile savaşmak zorunda kaldığınız bu hedeflerle ardı ardına savaşmak zorunda kalabiliyorsunuz. Bu her ne kadar bazen eğlenceli de olsa, ileride ciddi sorunlara da neden olabiliyor. Eğer kontrolleri ve kullandığınız MS'in hareketlerini iyi öğrenemediyseniz, hepsi birden üzerinize çöküp, oyunu kaybetmenize neden olabiliyor.

Grafikler gayet güzel. MS'ler harika bir şekilde dizayn edilmişler, yani grafik konusunda sizi rahatsız edecek bir şey yok. Seslendirmeler ise, Amerika'da yayınlanan SEED'de ki seslendiriciler tarafından yapılmış. Amerika'da ki versiyonu hiç izlemediğim için fazla yorum yapamayacağım ama Japonca seslendirmeleri daha uygun bulduğumu söylemeliyim. (Raw Le Kruuzet'in sesi hariç. Tam uymuş.)

Seçilebilen MS'lerin ve karakterlerin tamamına yakını SEED'den. Ama gizli karakter olarak Heero ve Wing Zero'yu ya da Domon ve Shining Gundam'ı (Hala İngilizce versiyonlarında Shining'in Burning Gundam olmasını anlayabilmiş değilim.) bulabilirsiniz.

Gundam Battle Assault 3, gayet eğlenceli bir dövüş oyunu. Benim gibi SEED'e uyuz olan biri bile bu oyunu sevebildiyse sizin de sevmemeniz için bir sebep yok.

Bulabilirseniz, mutlaka göz atın.

ba3featgundamseed-12.jpg

playstation-38808-31318916438.jpg

 

26734_front.jpg

Mobile Suit V-Gundam

Platform: SNES

Tür: Side Scrolling Action

Bu "oyun"a değinmeyi gerçekten istemiyordum ama madem "elimden geçen tüm Gundam oyunlarını inceleyeceğim" dedim, sözümü tutmam gerek.

V-Gundam, kelimenin tam manasıyla bir rezalet. Şu ana kadar oynadığım hiç bir Gundam oyununda bu oyunda ki kadar sakat kontroller görmedim. Sanki su altında ya da bir bataklıktaymışsınız gibi mümkün olabilecek en yavaş bir şekilde karşınıza çıkan düşmanları indirmeye çalışıyorsunuz. Sanki oyunun programcıları ne yapacaklarını bilmiyorlarmış gibi görünüyor. Platform oyunu mu yoksa bir side scrolling mi yapacaklarına karar verememişler.

İşin ilginç yanı şu: V-gundam o kadar vasat bir seri ki, yaratıcısı Yoshiyuki Tomino bile seriyi yaptığı en kötü işlerden biri olarak kabul ediyor. Kötü bir animeye kötü bir oyun. 

Belki programcılarda analoji yapmaya çalışmışlardır.

Şurada yazdığım iki satır yazıyla bile bu oyunun programcılarından daha fazla çaba gösterdiğimden eminim.

V-Gundam İngilizce'ye çevrildi mi bilmiyorum. Umurumda da değil.

Kidou%20Senshi%20V-Gundam%20(J).png 457029-kido-senshi-v-gundam-snes-screens

 

 

latest?cb=20110629171659

Mobile Suit Gundam : Crossfire / Target in Sight

Platform: PS3

Tür: TPS

Project Pegasus'tan sonra artık Bandai Namco'nun (Namco ile Bandai birleştikten sonra ki adları) dersini aldıklarını ve daha iyi oyunlar piyasaya süreceklerini sanmıştım. Neticede Namco, Ace Combat gibi harika bir seriyi biz oyunseverlere armağan etmişti. Böyle kaliteli işler çıkaran bir firmanın Bandai'ye daha iyi oyunlar yapması konusunda birşeyler öğretebileceğini düşünmüştüm.

Beni hayal kırıklığına uğratmak konusunda Bandai'nin kararlılığı inanılmaz...

Playstation 3'ün ilk oyunlarından biri olan Crossfire / Target in Sight (Amerika'da, Avrupa ve Japonya'da farklı isimlerle piyasaya sürülmüş) ilk bakışta kötü bir oyun gibi gözükmüyor. PS3'ün ilk yıllarına göre grafikler gayet iyi. Oyun aynı zamanda şu ana kadar dinlediğim en iyi soundtrack'lardan birine sahip. (Ciddiyim. Oyunu oynamayı bırakıp internetten müziklerini bulup dinledim. Böyle vasat bir oyuna bu kadar güzel bir OST yapmaları çok tezat bir durum.) Ama sorun, eğer bu başlığı şu ana kadar takip ettiyseniz: evet bildiniz, kontroller. 

Kontroller Journey to Jaburo kadar hantal olmasa da hantal ve kullanışsız. PS3'ün klasik Framerate problemi de olaya eklenince oyundan aldığınız zevk dibe vuruyor. Oyunda çok zor farkettiğim bir hedefe kilitlenme tuşu var. Bu tuş olmadan birilerini vurabilmeniz, ya da oyunda ilerlemeniz bile mümkün değil.

Oyunun esas kısmı tıpkı Federation vs Zeon'da ki gibi bir campaign (şu kelimeyi "kampanya" diğer çevirenlere uyuz oluyorum) modu. Seçtiğiniz tarafta savaşan bir asker olarak bir harita ekranından görevleri seçip, bitirdikten sonra para ve tecrübe puanı kazanarak yeni görevlere çıkıyorsunuz. Kazandığınız para ile yeni MS'ler, silahlar, pilotlar ve MS'leriniz için eklemeler satın alabiliyorsunuz. Görevlerin hepsinde bir zaman sınırlaması var. Zaman bu oyunda öncemli bir faktör. Hasar gören MS'lerinizi ya da yaralanan pilotlarınızın düzelmesi için zamana ihtiyacınız var. Eğer bunları iyi ayarlamaz ya da iyi oynamazsanız ileride başınız çok yanabilir.

Bir başka sinir bozucu durum ise oyunda Gundam'ı anlatan herhangi bir video, resim ya da bir şey olmaması. Mesela yüksek zorluk seviyelerini bitirdiğiniz zaman Gundam evreninden tanınmış karakterler ekibinize katılıyor. Ama sadece ismen. Char oyunda ama ne yüzünü görebiliyorsunuz ne de sesini duyabiliyorsunuz. İsmi orada, ama başka hiç bir şey yok. Eğer orada olduklarını isimleri dışında bilmeyecekseniz onları oyuna katmanın ne manası var?

Senaryo kısmına çok emek harcadıkları belli ama geri kalan bu saçma dizayn seçimleri, Crossfire'ın vasat'ın üzerine zar zor çıkabilmesinden başka bir işe yaramıyor.

Gundam Crossfire kötü bir oyun değil ama Project Pegasus ya da Encounters in Space ile karşılaştırıldığında büyük bir hayal kırıklığı. 

mobile-suit-gundam-crossfire-20061103075

(Devam Edecek)

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.