Jump to content

Animelerin ve mangaların geleceği


Morgion

Önerilen İletiler

Piyasa ne kadar yozlaşırsa yozlaşsın her zaman iyi ve kötü seriler vardır. Ama büyük sorun piyasanın ekonomik sebeplerden dolayı sürekli genele hitap ederek yeni şeyler denememesi ve eski serilerin daha kötü kopyalarını yapmaktan öteye gidememesidir.

Süper kahramanların filmi yapılacaken deadpool gibi çok tutan bir karakterin bile filminin sırf +18 olması gerektiğinden yapılmasının desteklenmediği ve filmin gizlice marvel logosu altında dandik bir fragman yayınlanması ve marvelın tamam hadi yapın filmi deyip düşük bütçeli ama çok tutan bir süper kahraman filmi çıktı. Ve bu yüzden boka saran film piyasası en azından bir umut 1-2 iyi film çıkaracak diye bekliyoruz. Ama batmanvsüpermende iyi kar elde edilmemesi sonucu tutmuş marvel filmlerinin çakmasını yapıp karakterlerinin içine eden dc, star wars,ındiana jonesun adı var diye sürekli çekilmesi. Nolan olmasa iyi film çıkmayacak neredeyse abdden. 

Neyse film sektöründe para miktarları çok büyük olduğundan bu kadar kadar amacı gütmesi yeni şeyleri denememesi normal diyebiliriz peki animeler?

Animeler hep izlensede, son 10 yılda dünya çapında daha çok tutmaya başladı. Bunun nedeni değişik türlerinin olup her türlü insana hitap edecek şeylerin olması ve farklı olması ve animasyon sektörünün hızlıca gelişmesi. Kyojin gibi bir animeye dragon ball animasyonunu koyun 10. bölümde anime erken final yapardı misal ama günümüzde en çok sevilen oyunları yapılan bir seri. Aynı şekilde sao gibi içi boş bir kabuk olan bir anime sırf konu ilginçliğinden izlendi ve gereksiz piyasayı bozdu. Veya tek amacı manga tanıtmak olan animeyle alakasız ve aşırı düşük bütçeli akame ga kil, tokyo ghoul gibi boş animelerin çok izlenmesi bu formulün tutmasına sebep oldu. Yani mangakaya git ucuza anime yap ve mangayla alakasız oldukça da mangaya yöneltir.

Kaçınız fmanın mangasını okudu?Veya sadece animesini izledi?

Kaçınız akame ve tokyonun animesini izleyip mangasına bakma gereği duydu?

Cevap vermeye gerek yok formül tutuğuna göre cevaplar belidir zaten. Yani piyasa gitgide kötüye gitsede izleyici burun kırın ederek yeni şeyleri izliyor, gitgide yaratıcılık düşüyor, gözlemcilik yeteneği olan mangakalar gitgide azalıyor ve piyasa gitgide kolaya tutulacak anime nasıl yapılır diye düşünüyor.  Bunu ya konusu ilginç mangaların ucuza animesine yaparak veya, konusu vasat olup aşırı iyi animasyon yapmakta buluyor(fate stay night kusura bakılmasın 10 üzerinden 4lük anca bir seridir ama çok tutuldu zerodan bile çok)

Anime yapan şirket de kar yapmak için kar yapan yöntemlere bakıyor ve onları yapıyor, ve kar dışı düşünen şirketlerde batıyor. Sağlıklı 16 yaşını geçmiş bir bireyin eski sevilen bir seriyi izlediğinde yeni serilerin o serilerin ne kadar geride olduğunu görürler.

 

He hiç mi iyi seri çıkıp tutmuyor? Tutuyor tabi ama piyasa böyleyken yeni fikirlere rağbet azaldığından girişimci bir mangakayı anında bu okunmaz deyip bir ton sıkıcı değişiklik yaptırılıyordur mutlaka.  Souma misal yeni serilerden bana göre(shoenen olarak) en umut edici seri peki neden?

 

Mangaka oturup ciddi ciddi her türlü yemeği kültürü araştırıyor ve aşçıları gözlemliyor. Ve o gözlemlerine göre anime karakterlerini oluşturuyor ve karakterin öyle flashbacklerle ağır geçmişler göstermese bile bir derinlik hisiyati vermesine sebep veriyor. kirito gibi boş kabuk değiller yani.  Konuda hiç ilgi çekici değil ama işleyişi öyle harika ki seni sürekli izletiriyor. Ve bu seri 300 bölüm gitsede izlenebilecek bir kaliteye varıyor. Tek kötü yanı bir süre sonra adam uydurmak zorunda kalacak o zaman serinin kalitesi düşer. Spor animeler de böyledir, konu düzdür ama öyle işler saçaklandırır ve iyi gözlemler ki izlerken zevk alırsın kalite akar. O yüzden nba izleyip  hareketleri mangaya uyarlamaya çalışmakla  kuroko gibi basketle hiç alakası olmayan klasik shoenen yapmak aynı değildir.

Soumadan iyisi yok mu? Var, belkide benim görmediğim çok daha iyileri de vardır ama ben zihniyete bakıyorum. Sizin sevdiğin popüler animeyi yapan zihniyetin kötü bu seriyi yapan adamın zihniyetinin iyi olduğunu anlatmaya çalışıyorum kısacası.

Her zaman daha dar kitleye hitap eden iyi seriler çıkıyor ama ben genel serilere bakıyorum çünkü piyasanın gidişatını onlar belirleyecek. 

 

 

Yazı içine dökme oldu pek öyle üzerinde düşünülmüş bir yazı değil öyle random duygularımı atım toparlayacak olursam;

Benim bu yazıyı yazmam hiç bir işe yaramayacak ama en azından insanlar fikirlerini söylesin paylaşsın ve tartışsın diye açtım konuyu. Konunun başlığına uyacak olursam ben animelerin geleceğini iyi görmüyorum çünkü çok fazla tür ve gidişat var, yani aradan piyasayı değiştirecek şeyler çıksa bile bütün türleri etkilemez. Ama animelerin popüleritesi düşerse yeniden güzel bir seyir alabilir, Mangalarda öyle büyük bozulmalar yok çünkü onun kitlesi pek değişmedi. Mangada olan bozulmalarda animelerin eseri büyük boyuta. 

 

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ecchi'ye kayma çoğaldıysada eskisi gibi geliyor bana piyasa, eskidende ecchi çoktu arada tek tük iyi seriler çıkıyordu, şimdide öyle. Yıllara göre iyi animeleri sıralarsak hemen hemen aynı çıkar büyük ihtimalle.

Eskiler daha yaratıcıymış gibi gözüküyor, şimdikilere işleyecek pek konu kalmadı. Bu yüzden hep tekrara düşülüyor, aynı şey film ve müzik dünyası içinde geçerli.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ben uzun serilerinin azalmasına üzülüyorum en çok. Bleach'in 2. sezonunun bir türlü gelmemesi ve mangasının bitmesi, HXH'ın 2. sezonunun gelmemesi ve mangasının devam etmemesi, Naruto mangasının bitmesi... Bir de fan service olayının iyice zıvanadan çıkması sıktı artık bence. Bu yüzden konu değil çizim ve animason kalitesi üzerinden yürüyo çoğu seri. Tabii ki yeni serilerden çok güzel seriler var ama eski serilerden iyi olanların sayısı ve senaryo kaliteleri her türlü daha iyiydi.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sana katılıyorum.

Sektör giderek kısırlaşmaya başladı, bir türde diğerini taklit, yada benzetme.

Seiyuular bile bu klasmanda.

Manga kitlesinin farkı ortada, manga kalitesinin farkı ortada, ama söylemek istemediğim şeyler de yok değil bu konuda.

Kar amacı! Nasıl daha bağlayıcı olur! Kimleri çekmeliyiz! Daha gerçekci olmalıyız! vb...

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 3 ay sonra...

Anime dünyası Naruto-One Piece-Bleach 3lüsü ile altın dönemini yaşadı bence.Psycho Pass,Another vb çok iyi animeler çıktı ama üzerinden 3-4 yıl geçti bu tatlarda anime bulamıyorum.Ne yazıkki altın dönemini yaşayan herşeyin düşüşü oluyor.Birde artık insanlar Hoolywood filmlerinde içi boş full aksion olan senaryolu filmleri seviyorlar.Animelerde oraya kayıyor Sao ve Tokyo Ghoul buna örnek.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.