Jump to content

Oregairu(Yahari Ore no Seishun Love Come wa Machigatteiru) Analiz, Serideki Gözden Kaçan Şifreler, Karakter Şarkıları ve Merak Edilenler - Tamamlandı(Resimler Yenilendi)


Shiba Tatsuya

Önerilen İletiler

tA9zrm8.png

 

(Bu resme dikkat edin, neden en başa koyduğumu anlayacaksınız. Kısaca buna animede atlanan en önemli yer diyebiliriz: Hachiman’ın Yukino’yla ilgili monologlarının en önemli kısımları)

 

Oregairu(Yahari Ore no Seishun Love Come wa Machigatteiru) serisini tanıtmama gerek yok zaten, konuya gelenlerin hepsi bilerek gelmiştir. Bu yazı daha çok analiz yazısı olacak(ve semboller(şifreler), şarkı sözleri vs). Başta söyleyeyim baya uzun ve hepsini muhtemelen okumazsınız ama analiz içlerine(uzun olanlara) “İçindekiler” kısmı koydum, ona göz atabilirsiniz. Çok üşenen varsa en azından “Semboller/Şifreler” kısmına bakmanızı şiddetle öneriyorum(serideki ayrıntılara verilen öneme şaşıracaksınız!!!).

Peki analiz kısımları kimlerin işine yarar? Konuyu animeden tam anlayamamış, soruları olanlar cevaplarını muhtemelen bulabilir. Analizleri okumayı düşünüyorsanız, konuyu anlama açısından en önemli ve başta okunması gereken “Servis Klübü ve Araba Kazası” bölümü. Serinin başlangıcını ve genel konuyu biraz açıklıyor.

Başta uyarımı yapayım: animenin işleyişinden dolayı çoğu izleyici Yui’ye pembe gözlüklerle bakarken, Yukino hikayede hak etmediği kadar nefret ediliyor. Burada suçlu siz değilsiniz, animede atlanan sahneler baya var ve büyük çoğunluğu Yukino’nun Hachiman için feda ettikleri şeyler. Bu yüzden konuya Yui fanlarından tepki gelebilir büyük ihtimalle ama okurken göreceksiniz zaten, yazılan şeyleri LN ve anime kaynaklarını göstererek yazdım yani konu bu şekilde yazılmış yapacak birşey yok:

Spoiler

Bu arada unutmadan söyleyeyim, koyu bir Yukino fanıyımdır ama Yukino’yu iyi göstermek için uydurma yapmadım, tersine hikaye Yukino’yu bu kadar iyi gösterdiği için onun fanıyım :D

Konuyu açmamdaki bir sebep de birçok kişiden “Yui, Hachiman ile ilişkileri için daha çok çalışıyor, Yukino ise genelde problem yaptığından Yui, Hachiman’ı daha çok hak ediyor” gibi şeyler duymam. Aslında bir kısmı yanlış değil ama biraz da anime yüzünden büyük bir yanlış anlaşılma var:

Özetle evet, Yui Hachiman ile ilişkileri için daha fazla çalışıyor. Ama asıl sorun da tam olarak bunu yapması: Yui için “Hachiman ile ilişkisi”>“Hachiman’ın kendi iyiliği”. Buna karşı çıkan olabilir ama nedenini yazdım aşağıda. Merak etmeyin Yui’ye kötü falan demiyorum ve finalde eksilerini telafi ediyor.

Yukino için ise hep “Hachiman’ın kendi iyiliği” > “Hachiman ile ilişkisi”(Bunu da aşağıda uzunca anlattım). Zaten bu yüzden Hachiman kendine zarar verirken ya da yalan söylediği zamanlarda vs. ona bu kadar sert çıkıyor. Hachiman’ın iyiliği için kendi hislerini bile feda etmeye razı.

TLDR:

Yukino: “Hachiman’ın kendi iyiliği” > “Hachiman ile ilişkisi”

Yui: “Hachiman ile ilişkisi” > “Hachiman’ın kendi iyiliği”

Önemli Not: Konuda yazanları İngilizce bir kaynaktan aldım. Direk çeviri değil ama oradan çok faydalandım ve orijinal konu çok daha uzun.

---Kaynaklar:"Yahari Analysis" sitesi en fazla yararlandığım yerdi. Yazar 6 ay civarı uğraşmış ve muazzam boyutta bir site. Ben sadece bir kısmını aldım o yüzden merak ettiğiniz şeyler için bakabilirsiniz. Ama site İngilizce.

http://yaharianalysis.x10host.com

Oregairu Reddit alt forumu:

https://www.reddit.com/r/OreGairuSNAFU/

Son olarak pek kaynak değil ama bilmeyen vardır, serinin bir mangası vardı zaten bilirsiniz. Adı “Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru.: Monologue” çizimleri çok iyi ama bir sorunu var: kaynak olan LN yerine birebir animeyi takip ediyor, o yüzden animede atlanan yerler bunda da atlanmış. Bunun yerine alternatif bir manga serisi daha çıkmaya başladı, çizimleri ilki kadar güzel değil ama anime yerine direk LN’yi takip ediyor. Adı “Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. @comic”(Sayfadaki ilk resim bu mangadan alıntı). Sanırım şu anda 30 civarı bölüm çıktı(raw olarak). İngilizce sadece ilk bölümü bulabildim:

İngilizce ilk chapter:

https://kyakka.wordpress.com/2014/11/28/yahari-comic-volume-1-chapter-1/

Sen Manga Raw:

http://raw.senmanga.com/Yahari-Ore-no-Seishun-Love-Comedy-wa-Machigatte-Iru-@-Comic/

 

Konu Başlıkları(Birbirlerinden noktalı virgül(;) ile ayırdım): Animede Atlanan ya da Eksik Kalan Yerler ve Bazı Önemli Sorular; ANOTHER Nedir, Ne Anlama Geliyor?; Diğer Karakterlerin Monologlarını-Düşüncelerini Görebilir miyiz?; Önemli Karakterlerin Şarkı Sözleri; Yukino ve Yui’nin Karakter Şarkıları(Zoku)’nın Karşılıkları(Reddit Kaynaklı); Servis Klübü ve Araba Kazası; Hachiman&Yukino; “Gerçek Şey” Ne?; Yukino - Yui Farkı, Hangisi Hachiman için Daha Çok Şey Yaptı?; ===Semboller/Şifreler===; ===Soundtrack===

 

Önemli Edit: Tüm konuyu tek seferde göndermeye çalıştığımda bilgisayar kitlenip hata veriyor. O yüzden her konu başlığını ayrı mesajda atmak için başta 11 mesaj atmam gerekiyor. Spam değil, her konu bir alt mesajda devam edecek. Yukarıdaki konu başlıklarını kullanarak Ctrl + F ile sayfayı aratabilirsiniz. Yalnız hepsini yüklemem birkaç gün alabilir.

Edit 2: Yükleme ve resim yenileme bitti, artık hepsi VPN'siz görünüyor. Ayrıca ilk sayfada sadece Hachiman, Yukino ve Yui'ye odaklandığımdan hikayeye çok etkisi olan 2 karakteri(Haruno ve Hayama) atladım. Onları 2. sayfada bulabilirsiniz. Buda linki:

http://forum.turkanime.tv/konu/16610-oregairuyahari-ore-no-seishun-love-come-wa-machigatteiru-analiz-serideki-gözden-kaçan-şifreler-karakter-şarkıları-ve-merak-edilenler-tamamlandıresimler-yenilendi/?do=findComment&comment=337624

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Yanıtlar 46
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler mesajlar

(Bu resme dikkat edin, neden en başa koyduğumu anlayacaksınız. Kısaca buna animede atlanan en önemli yer diyebiliriz: Hachiman’ın Yukino’yla ilgili monologlarının en önemli kısımları)   Oreg

Animede Atlanan ya da Eksik Kalan Yerler ve Bazı Önemli Sorular İÇİNDEKİLER: 1 – Hachiman’ın ilk sezon finalinde yaptığı şeyin(Sagami’ye çatıda saydırması) kendisine etkisinin gerçek boyut

ANOTHER Nedir, Ne Anlama Geliyor? ANOTHER Watari’nin ana hikayeye(Yukino) alternatif olarak çıkardığı seri. Ana hikayede Vol 6-7 gibi başlıyor, buraya kadar olanlar aynı bundan sonra ise genel ol

Posted Images

Animede Atlanan ya da Eksik Kalan Yerler ve Bazı Önemli Sorular

İÇİNDEKİLER:

Spoiler

1 – Hachiman’ın ilk sezon finalinde yaptığı şeyin(Sagami’ye çatıda saydırması) kendisine etkisinin gerçek boyutu ve Yukino’nun “aşırı” tepkisinin nedeni:

2 – İkinci sezondaki yılbaşı festivalinde(9-10. bölümler) asıl işi yapan Iroha değil Yukino idi(anime yine Yukino’nun emeklerini göstermedi):

3 – (!)Hachiman’ın monologlarında Yukino ve Yui’nin muazzam farkı(!)(ÇOK ÖNEMLİ):

4 – Hachiman’ın Yukino’ya “Açıklayamadığı bir sebepten” dolayı pembe toka hediye etmesi:

5 – Yukino, Hachiman’a Yui gibi kendisine yardım ettiği için mi aşık oluyor?:

6 – Hachiman’ın aslında nefret edilmekten acı çektiğinin itirafı:

7 – Yui, Yukino gibi Hachiman’ın kendine zarar vermesini engellemiyor mu?:

8 – Hachiman’ın Yukino’yu Öğrenci Konseyi Başkanı olmaktan “Kurtarıp” klübü koruduğu halde Yukino’nun sevinmeyip “Anlayacağını düşünmüştüm” demesinin nedenleri:

9 – Hachiman’ın kendini feda etmeye devam etmesindeki en büyük neden:

10 – Kızlar, Hachiman’a bazı şeyleri direk söyleselerdi çok şey değişir miydi?:

11 – Tamanawa ile Yukino&Hachiman saydırması aslında ikilinin özeleştirisiydi:

12 – “Gerçek Şey”i ilk isteyen kimdi?:

13 – Hachiman ikinci sezonda Yukino’yu başkan olmaktan “Kurtarıp” klübü koruduktan sonra(6. Bölüm) Hayama’nın grubunu izleme nedeni:

14 – Yui’nin acı gerçek yerine tatlı yalanı tercih ettiğini söylediği yerler:

15 – Hachiman, monologlarından birinde şifreli bir şekilde(teori değil, kesin) istediği şeyin Yukino’nun kalbi olduğunu söylüyor!:

16 – Yui, Hachiman’ın “Gerçek Şey” konuşmasını anladı mı?:

17 – Animede hiç belli olmasa da Yukino ve Hayama’nın sevgili olduğu söylentileri Hachiman’ı çıldırttı:

18 – Yukino geçmişte neden Hayama’ya çikolata verdi, yoksa eskiden ona aşık mıydı?:

19 – Yukino Hachiman’a “Bana birgün yardım et, olur mu?” dediğinde, Hachiman’ın hisleri:

Extra: Hachiman ve Yui’nin yalanlarını merak edenler kaynak olarak verdiğim analizin Part 4’ünün 5 ve 6. Sayfalarına bakabilirler.

1 – Hachiman’ın ilk sezon finalinde yaptığı şeyin(Sagami’ye çatıda saydırması) kendisine etkisinin gerçek boyutu ve Yukino’nun “aşırı” tepkisinin nedeni:

Spoiler

İlk sezon finalinde(Kültür Festivali) Hachiman için işler animede gösterilenden çook daha kötüydü. Tüm okul ondan gerçekten nefret ediyordu ve hatta Hachiman’a zorbalık yapmaya başlayanlar bile olmuştu(ayakkabı dolabına çöp bırakmalar vs). Onu bu durumdan kurtaran Yukino’ydu ve aynı zamanda bunlarla karşılaştıktan sonra Yukino Hachiman’ın yöntemlerinin ne kadar yanlış olduğunu anladı. Ayrıca Hachiman’ı bu bulunduğu durumdan kurtaran Yukino idi(bu kısım tamamen atlandığı için sanki hep kahraman Hachiman gibi biliniyor ama Yukino da Hachiman için çok şey yapıyor). İlk sezon finalinde Yukino’nun ona o kadar tepki vermeyip ikinci sezonda ilk olayda o kadar tepki vermesini abartı karşılamanız normal çünkü bu kısım animede atlandı. Başta Yukino Hachiman’ın bu kadar zarar gördüğünü bilmiyordu ama anlayınca bunu yok etmek için herşeyiyle çalıştı ve ayrıca o zaman yaptığı iyi bir neden içindi. Ama tam sıkıntı çözülmüşken Hachiman yine gidip kendini Hayato grubunun yüzeysel ilişkileri için feda etti, hem de Yukino’nun önünde... Sizce verdiği tepki abartı mıydı?

2 – İkinci sezondaki yılbaşı festivalinde(9-10. bölümler) asıl işi yapan Iroha değil Yukino idi(anime yine Yukino’nun emeklerini göstermedi):

Spoiler

İkinci sezonda yılbaşı festivalinde (9-10. bölümler) animede Iroha sanki çok iş yapıyormuş gibi görünüyor ama aslında işin neredeyse tamamını yapan Yukino idi. Sabahlara kadar plan yapıp herşeyi hazırladı ve Iroha’ya verdi. Iroha’nın yaptığı bunlara göre etrafa emir vermekti. Bunu ilk sezonda Hachiman’ın Yukino için yaptığının, Yukino’nun Hachiman için yaptığı versiyon olarak düşünebilirsiniz. Orada Hachiman’ın yaptığı gibi Yukino olayı neredeyse Hachiman için hallediyor.

Spoiler

Yukinoshita greeted Yuigahama and Isshiki and began talking and giving instructions with occasional yawns mixed in. 
“You look sleepy.” 
“I haven’t slept. There were some things I had to do, you see…”(!) 
When I asked her, Yukinoshita answered briefly. Still, what ever could it be that she had to stay up all night for?(!) As I thought that, Yukinoshita began taking things out from her bag.(!) She then looked straight at Isshiki. 
“Isshiki-san.” 
“Y-Yes…” 
It might’ve been her lack of sleep, but Yukinoshita’s eyes were sharper than normal. Thinking she got her upset again, Isshiki stiffened up. Yukinoshita made a sudden smile when she saw that. She then handed her numerous sheets of printouts.(!) 
“I put this together so use it if it’ll serve as references.”(!) 
“Haa…” 
Isshiki took the papers and I looked at it as well. When I did, it looked like a checklist and documents.(!) The checklist had things that should be completed before the day of the event along with necessary goods.(!) And for the documents, written on them were Yukinoshita-esque advice.(!) 
It proposed preparing compensation for the children who would participate in the play(!), had recipes for Christmas cakes, Gingerbread cookies along with an estimated cost of the ingredients.(!) There were also a vacancy report regarding the cooking rooms located at the school and the community center.(!) As for advice for the play, there was a scenario of the sort written about having the guests participating. Hahaaan, this was totally that. It’s basically like that Miracle Light stuff you used to cheer at a Pretty Cure movie. Yuigahama, Isshiki, and I let out an “ooooh”, “haaaah”, “heeeeh” and as we became impressed, we continued reading on. Yukinoshita cleared her throat seemingly finding that a little uncomfortable and took something else from her bag.(!) 
“Also, this.” 
In Yukinoshita’s hands were several books.(!) She gave them to Isshiki. 
“I’m not sure if these are to your tastes, but I gathered what I could find on traditional types of Christmas plays.(!) And also, there should be a free CD player in the student council room, so try looking for that. I believe it’ll be necessary for the play.” 
“…T-Thank you very much.” 
Isshiki stood there firmly with books and printouts in hand in bewilderment. I imagined being given all this stuff so suddenly would be a surprise. At least I was since I didn’t think Yukinoshita would go this far in her preparations.(!) 
“You sure are something.” 
When I blurted that out, Yukinoshita gently looked away. 
“It’s because I can’t deal with people the way you and Yuigahama can.”(!) 
When she said that, Yuigahama and I looked at each other. We then laughed a little. Despite how she was, Yukinoshita was probably quite worried about Isshiki. You’re so hard to read, gosh! 
“So with this, most problems should’ve been dealt with.”(!) 
Yukinoshita crossed her arms and placed her hand on her chin. It looked like she still had other things in mind. I tried to think as well, but the program was pretty much decided with this(!), so the only remaining problem should’ve been the time to finish the work.(!)

 

3 – (!)Hachiman’ın monologlarında Yukino ve Yui’nin muazzam farkı(!)(ÇOK ÖNEMLİ):

Spoiler

Animede bunu hiç fark edemeyebilirsiniz ama LN’de muazzam bir fark var... Yui’yi anlatırken Hachiman genelde tek cümle kullanıyor ve kısaca vücudu güzel diyor(klasik “oppai” şakaları falan), çok bir tepki yok. Yukino’da ise neredeyse her zaman nefesi kesiliyor, donup kalıyor vs. Sonra ise paragraf paragraf şiirsel biçimde Yukino’yu anlatıyor. Ayrıca çok büyük ihtimalle Hachiman ilk görüşte Yukino’ya aşık oldu(ya da en azından ona hayran kaldı, ama aşık olma ihtimali yüksek çünkü Hachiman bu konularda kendisine karşı bile dürüst değil, monologlarında bile birine hislerini direk itiraf edemiyor)

tA9zrm8.png  

 

LN’den örnekler:

Spoiler

Other than the light brown kelp, the vivid red and green sea anemone and the corals illuminating the area, the room was otherwise pitch dark. There was even a bench intentionally placed in front of the water tank, making seem all the more like a small movie theatre. Yet, there wasn’t so much a figure of anyone sitting down there now. It was deserted to say the least. However, in the direction of the water tank where the light was spilling out, the faint shadow of a person standing there could just be made out against the dark backdrop. That standing figure. There was no way I could mistake that for anyone else. 
Yukinoshita Yukino. 
Her appearance, illuminated by the dim light of the water tank in the darkness, caused her to resemble a painting. I couldn’t call out to her. The breath that I wanted to spit out was stuck at the back of my heart. Therefore, I stopped walking. Noticing the break in the sound of the footsteps, Yukinoshita turn towards my direction. She made a gesture that vaguely seemed to be nodding her head. With that, I began to walk towards her, little by little. 

The figure of her extending her hand, it looked like she was about to be sucked into the water and yet, she was unable to return to the place she ought to go, owing to the obstruction by the glass wall. Just like the bubbles disappearing, this moment was short-lived. The room was quiet; not a single sound could be heard. The sound of the bubbles gushing forth and bursting open could not reach us as it was blocked by the glass. As I watch Yukinoshita stare into the water tank as though she had been isolated from the world. As we stood there, the sound of one footstep could be heard.

Spoiler

Within the cluster of trees stood a girl whose long hair reached towards the ground. That scene in particular was divorced from reality, like I was looking at some kind of spirit or fairy. I had to be hallucinating. When the moonlight shone gently upon her, her pale skin came clearly into view. When the breeze danced, her swaying hair danced along with it. As this fairylike girl bathed in the moonlight, she began to sing - softly, oh so softly. In the chilly darkness of the forest, her quiet singing voice felt unusually pleasant to my ears. For my part, I merely gazed at the scene. If I took one step, I might destroy this world where only she existed. With that thought in my mind, I stood back and admired the music.

 

4 – Hachiman’ın Yukino’ya “Açıklayamadığı bir sebepten” dolayı pembe toka hediye etmesi:

Spoiler

Hachiman yılbaşında Yukino ve Yui’ye saç tokası alıyor. Yukino’nunki pembe, Yui’ninki ise mavi(pembe sevgiliye, mavi ise arkadaşa verilen bir renkmiş). Yukino, Hachiman’ın hata yapmış olabileceğini, pembenin Yui’ye daha iyi gidebileceğini söylediğinde Hachiman buna harşı gelip pembenin Yukino için olduğunu söylüyor. Ayrıldıklarında ise içinden “Açıklayamadığı bi sebep”ten dolayı Yukino’ya pembe verdiğini söylüyor. Sonra Yukino Hachiman arkasını dönmüş giderken sesleniyor, yolun ortasında tokayı saçına takıp Hachiman’a “Mutlu Yıllar” diyor:

LN Spoiler:

Spoiler

“Yuigahama’s blue while mine’s, pink…? I feel like this should’ve been the opposite.” 
“No, that’s good, or at least I think…” 
Just why I decided to do it that way, I wouldn’t have been able to explain it properly at all. I was at a loss even if I was asked. However, I felt that it was surely right, because it was something I considered in my own way; a conclusion that only I arrived at. It’s fine even if I didn’t understand it. I think gifts were just those kinds of things.

eE5wNgx.png 

mlMbicA.jpg 
XxRTESl.jpg 

5 – Yukino, Hachiman’a Yui gibi kendisine yardım ettiği için mi aşık oluyor?:

Spoiler

Yukino’nun Hachiman’a aşık olması, Hachiman ona yardım ettiği için değil; araları bozulduktan sonra bile tekrar ona gelip daha da güçlü bir ilişki istemesinden. Yukino o zamana kadar kimseden böyle birşey görmemiş, onunla arkadaş olmak isteyenlerin hepsi art niyetlerle yüzeysel ilişki içindeydiler. En ufak engelde ise onu terk ediyorlardı. Hachiman ise ne zaman önlerine engel çıksa ya da ilişkileri yara alsa geri gelip bu ilişkilierini güçlendirmek isteyen ilk kişi. Yukino’nun ona karşı tavrının değişmesi Sagami olayından önce oluyor hatırlayın: kurul toplantısında onu desteklediğinde... Yani Yukino’ya gereken şey bir kahraman değil, onu engellere, tartışmalara rağmen bırakmayacak biri yani Hachiman’ın istediğinin aynısı: Gerçek bir ilişki.

Bu da Sagami olayı olmadan önce, Hachiman Yukino’ya geri dönüp onu savunduğunda Yukino’nun hal değişimi:

BLZt5r2.jpg
 

AzSkQM7.jpg
 

V2s9Ln5.jpg
 

Yjm6zFS.jpg
 

eszvZ2c.jpg
 

wtlXRqT.jpg
 

MyjWFGT.jpg
 

MqvlyHq.gif  

6 – Hachiman’ın aslında nefret edilmekten acı çektiğinin itirafı:

Spoiler

Hachiman hep “Kötü Adam” olmanın, herkesin kendisinden nefret etmesinin onu etkilemediğini söylüyor ama bu direk yalan. LN’de bunu monoloğunda itiraf ediyor(“Ben elmas sınıfıyım, elmaslar yok edilemez ya da zarar görmez. Bu bir yalan” diyor. Yani anlamı: “Evet bu konuda herkesten dayanıklıyım ama bende acı çekiyorum”)

Spoiler

The hot weather cooled down at short moment’s notice and what followed were not cool winds, but freezing ones. For this school that was erected on the coast, it was all the more expected. Something else worth mentioning was that my surroundings were just as cold.(!) The space around my seat, which was smack-dab in the middle of class, akin to the eye of the typhoon, mirrored an isolated vacuum that nobody dared to approach.(!) Maybe it was a special trait of Japanese people, but they do love their edges and corners. When you’re riding the train or bus, you’d want to sit at those spots. Give Edge-chan and Corner-chan a personality and you’ll find them to be quite popular. Because of that, the immediate vicinity of my seat that was situated in the heart of class was all but empty. It’s the same as usual. What was different was what the stares conveyed.(!) 
It wasn’t that they were being oblivious, but that they were deliberately giving gazes that screamed out “wait, what, you were there?”.(!) Stares that shot in my direction for a split moment and then they’d look like they were about to burst into laughter, those kinds of stares.(!) 
When I surveyed the room to pinpoint the origin of these stares, our gazes would meet. That exchange was something that would warrant me to look the other way, also known as the Hikigaya style.(!) With that being said, it was normal for them to avert their gaze. That was how it was up until now. But, now that they were in a position of superiority(!), that wasn’t the case. In fact, after our eyes met for a full two seconds, they’d sneer to themselves “he’s totally looking our way (lol)”, “what’s with him (lol)”, “gross (lol)”; these stylish jokes went back and forth in their witty conversations. 
You know, I’m feeling a little like Panda-chan. No, maybe that’s a little too much. Maybe a wooper looper and a sea monkey might be better. Oh dear, what’s with these lovable creatures? Both disgusting and cute fellows, aren’t they? …Well, I need this much encouragement or else I think my heart just might break a little. Though, I’m sure you’d cry yourself to sleep late at night when you find that there’s definitely something missing over at the edge. Speaking of the hardness of super humans, diamonds, myself being of diamond-level class(!), are quite resistant to scratches, but can actually easily be crushed by a hammer. Someone claimed diamonds couldn’t be destroyed.(!) 
That’s a lie.(!) 

(Hachiman admits that it does hurt him.)

Fortunately, it seems that the entire school body had moved on from the anti-Hikigaya phase.(!) In the first place, my presence was all but nonexistent, though everybody was quick to latch on to something else of interest. There was a phrase that said gossip lasted seventy five days and that was fitting. It’d be something similar to changing your “waifu” every season. 
The poor treatment that I’ve been subjected to gradually diminished over time(!) to the point that I won’t even be called on to “That Person is Now!?”; that was my current relevance. The world has absolutely no interest in me. It’s because there are a lot of fun things out there. Class was bustling with lighthearted and refreshing conversations today as well. Coming from the back of class were loud voices that sounded similar to a gorilla drumming its chest, voices that carried on a conversation and were loud enough to attract attention. By the way, if we translate that to Japanese, it’d be “drumming”. In their conversation of many assorted flavors, they talked with voices as if to assert their existence in class. When I slightly glanced over in their direction, it was the trio of three, Tobe, Oooka, and Yamato sitting on their desks. You have seats, so why aren’t you sitting in them? 
“Beh, whacha gonna do on the field trip?” 
When Tobe brought up a topic, Oooka responded with his hands elevated in the air. 
“Kyoto, right? Definitely the USJ. The U. S. J! U. S. J!” 
“Ain’t tha’ in Osaka?” 
“There it is! An authentic comeback, I’d say!” 
…Wow. 
Yamato retorted in an oddly low voice while Tobe frolicked around. Seriously, I could drop dead anytime listening to that. If there was an actual Kansai person here, he’d toss an ashtray at them. Getting angry at terrible imitations of the Kansai dialect is a special characteristic of theirs. It’s what Conan-kun said, ya kno’. 
The Kansai dialect of an individual from Kanto isn’t as delicate. They’d just be as guilty if you checked whether they’d let it go or not. For me, it was something I was completely unaware of, but those three continued to talk happily. Occasionally, they’d turn to the girls and give them a look with wretched grins as if to say “we’re talking about some good stuff here, ain’t we?”. 
“You know, going out to Osaka would be a total pain though.” 
“Ain’t you right.” 
Oooka’s face brightened with an awfully satisfied expression at the talking Tobe who was playing with his hair. Then, there was the collected and slow-witted Yamato. He was quick on the uptake and after some careful thinking, as if he was carefully aiming at something, he opened his mouth. 
“…You can go by yourself Tobe, yeah.” 
“Oh waait! You’re gonna leave me out like that! That should be for Somethingtani-kun~!”(!) 
A sudden burst of laughter.(!) On closer inspection, the nearby Oda and Tahara were trying to hold in their laughter, shoulders trembling as they played on their phone; “pfufufu”. Yes, yes, totally interesting. Totally a white tale. Well, that’s the treatment I’m getting these days.(!) They trudge along the limit of what they think they can say, adding a joke in one after the other.(!) By the way, at our school, the only bullying that exists comes in the form of jokes. It was something along the lines of we’re not bullying him~ or we’re just teasing him~.(!) Regardless of how cruel their words or conduct were, “it was a joke” would settle things for good, super convenient.(!) No matter whom it was, akin to where “Vegeta, you should laugh”, you can’t help but laugh. However, the reason for this behavior is none other than for the sake of their usual practice of “accepting”. For times when they can’t deal with something, they compromise by turning it into a laughing matter. It’s a necessity that allows cliques to deal with unknown irregularities.(!) Indeed, the first period of class F had a band of Sagami sympathizers who fervently lobbied in her favor.(!) The glares of contempt directed at me and their beautiful camaraderie with Sagami was quite the sight to behold(!), but our time as high school students is all but fleeting. Around the time the Sports Festival had ended, the “Sagami is pitiful” boom shifted to the current “let’s make fun of Hikitani-kun” boom.(!) I am the loved child of the century, seriously.(!) With Sagami, who was originally the root of all things, already being forgotten, the remaining precedent of the treatment of Hikigaya Hachiman smoothly transitioned into a pastime.(!) 
This pastime, as it was, turned into something akin to a religious rite and that was understandable. Back then, rites were carried out because it had a purpose, but now the meaning of that had been lost altogether. For example, Christmas and the Bon Festival dance is enjoyed by everyone regardless of how it came to be and this mirrored how people chose to accept things. Before long, by assimilating it into the culture, they can reestablish their unity as well as seeing their identity as a group in a new light. Well, they’ll lose interest soon enough though.(!) But, the class that was swelling up in excitement over the field trip was currently at its peak. People flock to their own cliques, making talk of where they plan to go and what they should do. Indeed, when they needed to flaunt their “clique power”, it was a necessary rite. Tobe and his buddies continued blurting “Somethingtani-kun, Somethingtani-kun” all the while shifting the topic of their conversations.(!) You know, my name isn’t actually Hikitani in the first place…

 

7 – Yui, Yukino gibi Hachiman’ın kendine zarar vermesini engellemiyor mu?:

Spoiler

Yui Hachiman’ın kendine zarar vermesinden hoşlanmıyor ve bunun “İyi” olmadığını söylüyor ama bunu engellemek için fazla birşey de yapmıyor, çünkü onunla tartışıp arasının açılmasını istemiyor. Yui Hachiman’ın kendisini sürekli iyi şekilde görmesini istiyor. Yukino bunun tersi: Hachiman’ın kendine zarar vermesini kurtarmak için ona olan hislerini feda etmeye bile razı. Ama Yui bundan pişman oluyor ve böyle bir durum bir daha olursa Hachiman’ı durduracağını söylüyor(LN Vol10,5) ve finalde yaptığı blöf de buydu: Hachiman ve Yukino’nun hislerini öğrendi ve kendi hislerini feda edip onları hareket etmeye zorladı.

LN Vol 10,5:

Spoiler

“…I don’t really like seeing you in pain, Hikki.”(!) 
“Saying that is unfair.” 
Despite my outburst, I could tell how soft my tone was. Perhaps it was my exhaustion. Being told something like that with such a gentle voice along with the shoulder massage only caused my shoulders to relax. Simultaneously, I tensed my shoulders again. For a wonderful girl to give me those kinds of words, this was nowhere near the time to give up and run away. It’s when you were given these kind and sweet words that you mustn’t rely on them and abandon yourself to. That’s why it only gave me less of a choice to resign here no matter how idiotic the circumstances are or how difficult the problem is. 
“You think so…?” Yuigahama stopped her hands and rested them on my shoulders, eventually lifting them up slowly. 
“Oh, uh, it was more like a figure of speech.” 
I chose the wrong words when I called the person who was worried for me unfair. I rotated my chair and turned my body towards Yuigahama. I sat there while digging around for the proper words to tell her. Yuigahama, however, didn’t give me the time and nodded. 
“…Yeah, I think I am unfair!”(!) Yuigahama said, her voice cheerful and as though she was convinced of something. I didn’t quite catch the meaning behind her response, but I wanted to get the right nuance across to her and opened my mouth. 
“I didn’t mean it like that, but uh, in a good way…” 
Yuigahama, however, shook her head and interjected. “I think… I really am unfair… It’s because I can never stop you or even help you.(!) And also… for a bunch of other things.”(!) 
Yuigahama’s words were in a jumble, perhaps because she was trying to think while she talked. But it’s due to that that I felt her words were from the bottom of her heart. In the same way she’d laugh to hide her embarrassment or mumble her words and look away, I’m sure she wanted to play it off somehow. But even so, she looked straight at me, as though wanting to tell me everything.(!) 
“That’s why… That’s why, when something like this happens again, I’ll make sure to do it.”(!) 

(“When something like this happens again” = her actions in the last episode (S2E13).)

 

8 – Hachiman’ın Yukino’yu Öğrenci Konseyi Başkanı olmaktan “Kurtarıp” klübü koruduğu halde Yukino’nun sevinmeyip “Anlayacağını düşünmüştüm” demesinin nedenleri:

Spoiler

-En başta Yukino, Hachiman ve Yui ile ilişkisinin Hayato’nun grubu gibi yüzeysel olmadığını, gerçek olduğunu düşünüyor. Yani Yukino, sadece klüpten ayrılma ile kopacak kadar güçsüz bir ilişkileri olmadığını düşünüyor. Hachiman’ın ikinci sezon başında Hayama’ya dediği şeyi hatırlayın: “Böyle basit birşey yüzünden kopacaksa belki de o kadar yakın değilmişsiniz” ama şimdi aynını kendi ve Yui yapıyor: Yukino’nun başkan olmasının ilişkilerini bitireceğini düşünüyorlar. Yukino ise buna kızgın çünkü ilişkilerinin gerçek ve derin olduğunu, böyle birşeyden etkilenmeyeceğini düşünen tek kişinin kendi olduğunu, en iyi(belki de tek) arkadaşları olan diğer ikisinin buna inanmadığını anlıyor.

-Yukino büyük ihtimalle Meguri’nin hayal ettiği gibi klübü bırakıp ekiple konseyde devam etmek istemişti.

-Son olarak Hachiman Yukino’nun mecburiyetten başkan olmak istediğini zannetti ama daha sonra kendisi de anlıyor ki Yukino gerçekten başkan olmak istiyordu. Belki bir nedeni artık ablasının izlerinden gitmek istemeyip ondan farklı şeyler yapmak istemesiydi.

9 – Hachiman’ın kendini feda etmeye devam etmesindeki en büyük neden:

Spoiler

Kendini sevebilecek birinin olduğuna inanmaması. Kendini feda etmesinin kimseye acı vermeyeceğini düşünüyor çünkü ona göre kimse onu sevmiyor:

fMotA5E.jpg
 

W2aNl5G.jpg
 

dT25OiE.jpg
 

KZaKffN.jpg
 

stdNcPK.jpg
 

1D00k6P.jpg
 

zEO3Maa.jpg
 

TSUKmg8.jpg
 

10 – Kızlar, Hachiman’a bazı şeyleri direk söyleselerdi çok şey değişir miydi?:

Spoiler

Hachiman’ın geçmiş tecrübelerinden dolayı kötü bir huyu var: Her sözün altında başka bir anlam arıyor, özellikle bu söz kendine karşı pozitif bir şeyse. Bunu Watari bir söyleşide direk söylüyor: Bu Hachiman için bir defans mekanizması. Geçmişte yanlış anlaşılmalar yüzünden çok çektiğinden her sözün altında başka anlamlar arıyor, pozitif şeylerin altında ise daha fazla. Bu yüzden Yukino ona başkan olmak istediğini direk söylediğinde buna inanmadı, ya da Yui Hachiman’ın kendini feda etmeden önce kendi hislerini düşünmesini takmadı bile, çünkü buna inanmıyor.

Vol 9:

Spoiler

On top of that, I was plagued with the habit of looking deeper into what people say. So when Yukinoshita declared herself as a candidate for the election, I wouldn’t have taken her words at face value even if she told me straightforwardly that she wanted to do it. I’d try to think of other reasons for her declaration to find what it was that she was truly aiming for and ultimately, I think I’d end up being mistaken. People looked only at the things they wanted to see in the same way of the things they wanted to hear. I was no exception.

Watari Söyleşi:

Spoiler

Up until now, Hachiman has always been using his own logic as a way to make a conjecture about the feelings of others.(!) That’s just how he calculates things.(!) But, feelings are neither logical nor rational. He knows those feelings, but at the same time is mortified by them.(!) Because of Hachiman’s experiences(!), he is very sensitive towards negative feelings(!), and so liable to hypersensitivity. This is why he is always skeptical with respect to any positive feelings.(!) Because of this, as a kind of defense(!), he always has the habit of taking those positive feelings and ascribing them to his own scale.(!) Such thinking is not easily altered just by a few words from anyone.(!)

 

11 – Tamanawa ile Yukino&Hachiman saydırması aslında ikilinin özeleştirisiydi:

Spoiler

İkinci sezon 9. Bölümde toplantıda Hachiman ve Yukino’nun diğer konsey başkanına karşı çıkışları aslında kendilerinin o zamana kadarki davranışlarını eleştirmeleriydi. Hachiman kendi yaptığı hataları, Yukino ise kendininkileri eleştiriyor.

Yukino:

LlhUTbc.jpg
 

R0d67nA.jpg
 

v80ooNI.jpg
 

pGgBAJj.jpg
 

sKO6Ort.jpg
 

xXXiWJQ.jpg
 
27nr9LM.jpg
 

Yukino kısaca Hachiman’la düzgün ve direk şekilde iletişim kur(a)madığından pişman.

Hachiman:

n7N5BXw.jpg
 

4EpkvU6.jpg
 

Jex0mrJ.jpg
 

GRxK7a0.jpg
 

IugVUdd.jpg
 

27KrR9f.jpg
 
FoYZ8Nv.jpg
 

Kısaca yanlış yaptığını kabul edemediği için yalan söylemeye, manipülasyon yapmaya başladığını söylüyor.

12 – “Gerçek Şey”i ilk isteyen kimdi?:

Spoiler

Yukino’ydu, zaten Hachiman da bu yüzden istiyor. Hachiman ikinci sezon 8. Bölümde isteğini yapmadan önce de “Gerçek Şey”i istiyordu. Hem de bunu Yukino ve ikisinin istediğini söylüyor.

5. Bölümde geçmesi gereken ama atlanmış monoloğu:

Spoiler

Those words Yukinoshita said at that time still wouldn’t disappear. 
The illusion of being understood was pleasantly lukewarm. Indulging it would only turn it into an inescapable quagmire. Imagine how comfortable it would be if you could cling onto it for as long as you wanted. 
To understand each other was an extremely cruel illusion. 
Just how much despair you would have to experience upon waking up from that illusion, I didn’t know. 
The slightest of discomfort and doubt would act as thorns and form into unpleasant feelings that would bring everything to ruin. 
I was supposed to notice something like that. 
What I desired wasn’t to get along with someone just for show. 
It was surely the desire for something genuine. Anything else, I didn’t need at all.(!) 
Even if you didn’t voice your words, they would still reach; even if you didn’t do anything, you would still be understood; even if anything happened, nothing would break. 
It was an illusion so beautiful, yet so foolish and detached from reality. 
She and I both longed for something that genuine.(!)

Bu arada bu sahne, Yui Hachiman’ın saçını düzelttiği yerde oluyor. Hachiman o sırada bile Yukino’yu ve ikisinin istediği ortak şeyi düşünüyor. Bu Yui için üzücü olsa da Hachiman hep Yukino’yu düşünüyor.

Peki bunu nereden biliyor? Çünkü daha ilk sezondaki ilk konuşmalarından birinde Yukino bu isteğini söyledi...

Vol 1 Spoiler:

Spoiler

“It’s not as if I have ever wanted to be liked by people though.”(!) She asserted and then added only a few more words. “Otherwise, if people genuinely did like me(!) then that would have probably been a good thing.”(!)

 

13 – Hachiman ikinci sezonda Yukino’yu başkan olmaktan “Kurtarıp” klübü koruduktan sonra(6. Bölüm) Hayama’nın grubunu izleme nedeni:

Spoiler

Onların yüzeysel gruplarını izleyip kendi uygulamak için cevap arıyor. Yaklaşık olarak dediği şey: “Onlara, kırılan bir şeydeki(kendi ilişkileri) çatlakları nasıl yapıştırabileceğimi öğrenmek için bakıyordum”:

nz47A1O.jpg

 

dISV4Kj.jpg

 

14 – Yui’nin acı gerçek yerine tatlı yalanı tercih ettiğini söylediği yerler:

Spoiler

Animede ve LN’de olan Yui’nin günlüğü(Sonunda, “Aslında, bir yalan bile yeterli olurdu” diyor):

5pCPbDr.jpg

 

YgjAm1q.jpg

 

7kWM5au.jpg

 

afkG7HS.jpg

 

b5MVNWV.jpg

 

zOdVfn3.jpg

 

ShnUAEe.jpg

 

gLQlB76.jpg
 

Everyday World(Yui’nin seslendirdiği satır):

Rather than the truth, please give me a gentle lie. (Gerçek yerine, bana nazik yalanı ver lütfen)

15 – Hachiman, monologlarından birinde şifreli bir şekilde(teori değil, kesin) istediği şeyin Yukino’nun kalbi olduğunu söylüyor!:

Spoiler

Hachiman Yukino klübe artık gelmemesini söyledikten hemen sonra içinden hep “Boş Kutu”yu istediğini ama şu anki halinin buna layık olmadığını söylüyor. Peki be bu “Boş Kutu”?

Monolog:

Spoiler

The sound of loafers echoed on the brick stairs. Even in this congestion, I felt like I could hear the sound of the footsteps becoming farther and farther indefinitely. Yukinoshita disappeared into the crowd of people. She wasn’t that far away, yet it felt absurdly distant. As I watched her off unable to say anything, I sat on the stairs of the small plaza. When I noticed, a Christmas song was playing in the nearby store. In the plaza was a Christmas tree that was illuminated and decorated with a present motif ornament. The contents of that box were probably empty.(!) As if it was like that club room. Even so, I still tried to reach out for that empty box.(!) Even though it wasn’t something I was supposed to have wished for.(!)

Cevabı ilk sezonun openinginde(Yukino’nun hislerini anlatıyor):

Spoiler

That small room I kept safe still has that empty space. 
I never knew that I was fine with it being just the two of us.

Evet kapalı da olsa Watari Hachiman’ın en başından beri istediği şeyin Yukino’nun kalbi olduğunu söylüyor.

16 – Yui, Hachiman’ın “Gerçek Şey” konuşmasını anladı mı?:

Spoiler

Yui’nin 8. Bölümde Hachiman’ın “Gerçek Şey”i isteme konuşmasını anlamamış olduğunu Watari söylüyor:

Spoiler

The words that were prepared that in turn became the answer that he gave was sadly destroyed, but even so, he manages to squeeze out some vague words out of himself. It’s something abstract and intuitive. It’s probably something that not even Hachiman himself understands. That is precisely why Yukino, with her current thought system was unable to process it.(!) Hachiman himself probably felt relieved after saying those words. A sense of accomplishment that is similar to a form of acceptance and understanding. However, on the other hand we have Yui who accepts Hachiman’s ambiguous words as they are. Of course, accepting and understanding are two different terms altogether.(!)

 

17 – Animede hiç belli olmasa da Yukino ve Hayama’nın sevgili olduğu söylentileri Hachiman’ı çıldırttı:

Spoiler

Hayama ve Yukino’nun sevgili olduğu söylentisinin Hachiman’ı nasıl etkilediği animede tamamen atlandı: Hachiman LN’de bu söylentiden çok rahatsız oluyor:

Spoiler

“Did you hear? The thing about Hayama-kun.” 
“Ahh, that. Sounds totally real, doesn’t it?” 
The girls that passed by me gossiped about the things they had apparently just learned moments ago. Just like Ebina-san had said in the classroom, it’s likely pieces of information were strung together, turned into a story with some guesswork, evolved into a trend of fun, and dispersed. It wasn’t even a story that involved me at all(!), but a discomfort crawled up my neck(!) that made me want to duck my head in as I was listening to the gossip.

Spoiler

It’s like Isshiki had mentioned in the clubroom the other day. The recent rumor was affecting Hayama’s surroundings. Gossip concerning Hayama and Yukinoshita crept its way around, be it the classroom or the hallway.(!) 

The girls, whose names I wasn’t sure of, continued whispering. 
“But it sure is a surprise. Yukinoshita-san looks like that, but she’s pretty into looks too, huh?” 
“Ohh, I totally get that. They’re dating without even talking to each other. It’s like, she’s literally only after his looks or something?”(!) 
“Huh? Doesn’t that make Hayama-kun the same then?” 
“I guessss?” 
They giggled to each other with quiet voices. It looked like they were at least trying to be considerate with Hayama(!) and the others in the same class in a way so they couldn’t hear. But it was incredibly grating to my ears.(!) 
It was irritating. It really was.(!) 
The grating gossip was like hearing mosquitoes buzz around you as you tried to sleep or like hearing the second hand of a clock ticking on a late, restless night. Just listening made me click my tongue.(!) I had absolutely nothing to do with the rumor and even I was getting irritated.(!) I could imagine the people involved in the rumors were even more so. Completely ignorant people would spout whatever they wanted with their baseless speculation, deduction, desires, and jealousy and carry the story in an amusing direction, jumping on the bandwagon. Perhaps, most of them didn’t mean any harm. Except, their only reason for involvement was because it was fun that way. And you seriously took it up with them in protest? They’d tell you, “It’s just a joke, don’t get so worked up”. It’s because I could see it, no, it’s because I knew those two that I understood for the first time.(!) Yukinoshita Yukino and Hayama Hayato had been living in this kind of environment. For how much expectations and attention that were placed on them for their beautiful appearance and excellent ability, they had to accept the disappointment and envy alone.(!)

Görüldüğü gibi Hachiman dedikodulardan baya rahatsız...

18 – Yukino geçmişte neden Hayama’ya çikolata verdi, yoksa eskiden ona aşık mıydı?:

Spoiler

Yukino’nun eskiden Hayama’ya çikolata vermesinin nedeni ana hikayede anlatılmıyor ama ANOTHER’da söyleniyor: Yukino çikolatayı Haruno istedi/zorladı diye mecburen veriyor yani Hayama’ya geçmişte aşık olduğundan falan değil:

Spoiler

“Come to think of it, Hayato seemed to have received some chocolate from Yukino-chan some time ago?”(!) 
Although she was talking to Hayama, the truth was that the voice could be heard by everyone present. Yukinoshita who had been ignoring her all this time seemed to have reacted to it. She looked at Haruno-san with a confused expression and glared at her without saying anything. Those who couldn’t find their voice was not only Yukinoshita, but also Miura. Even Isshiki shrieked softly. I scratched my head briskly as I smiled bitterly. There was no need at all to say this in front of both Miura and Isshiki. Even Yukinoshita, who had been maintaining her silence up till now, responded. Yukinoshita sighed tiredly, and glared at Haruno-san. A faint smile formed at her lips. 
“Indeed. During my elementary school days. You made me do it.”(!) 
“So nostalgic~.”

 

19 – Yukino Hachiman’a “Bana birgün yardım et, olur mu?” dediğinde, Hachiman’ın hisleri:

Spoiler

Animede burada Hachiman’ın düşünceleri atlanmış. LN’de de birşey söylemiyor ama çok önemli bir monoloğu var: Yukino’nun seslenmesiyle ona ilk baktığında başta nefesi kesiliyor(bu LN’de çok oluyor, Hachiman ne zaman Yukino’ya baksa nefesi kesiliyor neredeyse :) ), sonra Yukino Hachiman’ın kolunu tutunca Hachiman “O anda sanki birşey kalbimi eline aldı gibi hissettim” diyor.

Sahne:

NjaGJ7B.jpg  

 

LN Spoiler:

Spoiler

In seeing all of that, Yukinoshita let out a short breath.

“Hey, Hikigaya-kun.”

“Hm?”

Halting my turned gaze was the White Wall Castle, lit with colors of white and blue.

But also lit was the coat of pure white that embraced Yukinoshita, and her smiling visage that was on the verge of bursting into tears.

In gazing at that priceless, yet transient figure, my breath was taken away.

Yukinoshita released her hand from the bar and squeezed the cuff of my coat. In that instant that our hands touched, it felt as though something had taken hold of my heart.

Before long, I was visited with a pleasant floating sensation, a sensation as though I’d continue to fall forever.

“Help me someday, okay?”

Her soft-spoken voice dissipated along with the descending wind, making me unable to reply.

That may have been, I think, the very first wish that Yukinoshita Yukino had ever uttered.

 

Extra: Hachiman ve Yui’nin yalanlarını merak edenler kaynak olarak verdiğim analizin Part 4’ünün 5 ve 6. Sayfalarına bakabilirler.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

ANOTHER Nedir, Ne Anlama Geliyor?

ANOTHER Watari’nin ana hikayeye(Yukino) alternatif olarak çıkardığı seri. Ana hikayede Vol 6-7 gibi başlıyor, buraya kadar olanlar aynı bundan sonra ise genel olaylar aynı olmasına rağmen herşey Yui lehine gidiyor. Ana hikayeden direk alınıp basitleştirilmiş birçok parça var. Kısaca Yukino ile olan romantik parçalar neredeyse yok edilmiş ve yerine Yui gelmiş(örnek verirsek: revirde Yukino ile olan sahne silinip Yui versiyonu geliyor ya da Hayama ile Yukino’nun çıkması dedikoduları değişip Hayama ile hem Yukino hem de Yui çıkıyor deniyor).

Buna rağmen Yui’yi mutlu bir son bekliyor demek yalan olur. Çünkü Watari’nin o zamana kadar yazdığı Hachiman’ın karakteri aynı ve birbirlerine pek uyumlu değiller. En önemli kısmı ise serinin ve Hachiman’ın ana isteği olan gerçek ilişki kurma(Genuine Thing) isteğinden vazgeçiliyor. Hachiman Yui ile bunu yapamayacağını biliyor ya da öyle düşünüyor ama isteğinden vazgeçiyor. Yui ise karakter şarkılarında ve günlüğünde(günlük kısmı animede isim vermeden geçiyor) dediği gibi Hachiman ile olduğu sürece yalana razı.

Bu seride Hachiman ile Yukino arasında geçen romantik anlar neredeyse yok oluyor dedik ama tamamen değil ve Hachiman Yui’yi seçtiğinde monoloğunda çok önemli birşeyi(Yukino) kaybettiğini hissettiğini söylüyor. Yani bunda bile ikili arasında birşeyler var.

Finalde gittikleri yer ise daha beter: Sevgililerin ayrılmasıyla ünlü olan Destiny Land(sanırım bunu direk Hachiman ya da Yui söylüyor).

Diğer Karakterlerin Monologlarını-Düşüncelerini Görebilir miyiz?

Kısaca: Evet!

Bu seride anlamayı zorlaştıran ya da diğer karakterleri yanlış anlamamıza neden olan en büyük şey serinin tamamen Hachiman’ın gözünden, onun zihninden yazılması. Yani onun dışında kimsenin ne düşündüğünü bilmiyoruz. Bu yüzden bazılarına Yukino çok soğuk geliyor, bazıları Haruno’yu kötü biliyor vs.(Gerçi ileriki yerlerde gördüğümüz üzere Hachiman’ın zihninde olmamıza rağmen Hachiman’ın monologlarında bize(kendine) yalan söylediğine şahit oluyoruz, Hachiman başkalarını bırakın kendine bile dürüst olamıyor: ikinci sezonda klübü kurtarmasının asıl nedeninin Komachi’nin isteği değil, kendi “İstediği Şey” olduğunu anlaması baya zaman almıştı)

Ama yazarımız Watari buna değişik bir çözüm veriyor. Diğer çoğu serinin aksine bu serideki ekstra ürünler(karakter şarkıları, anime opening animasyonları vs) hep Watari’nin elinden geçiyor ve tamamen serideki karakterleri yansıtıyor. Yani seride Yukino’nun düşüncelerini göremiyorsunuz evet ama onun ağzıyla yazılmış birden fazla şarkı var ve bunlardan düşüncelerini baya anlayabiliyorsunuz.

Mesela birkaç örnek verirsek:

-İlk Sezon Opening’i, “Yukitoki” – Yukino bakış açısıyla,

-İlk Sezon Ending’i, “Hello Alone” – Yui bakış açısıyla,

-İkinci Sezon(Zoku) Opening’i, “Harumodoki” – Hachiman bakış açısıyla,

-İkinci Sezon(Zoku) Ending’i, “Everyday World” – Bazı parçaları Yukino, bazı parçaları Yui bakış açısıyla yazılmış.

Bunların dışında animede direk geçmeyen, sonradan satışa sunulan(yine Watari’nin elinden geçmiş) karakter şarkıları var ki baya güzeller!

-Yukino için – “Yukidoke ni Saita Hana”(İlk sezon için karakter şarkısı) ve “Kimi no Crescendo”(İkinci sezon için karakter şarkısı)

-Yui için – “Happy End no Soba de”(İkinci sezon karakter şarkısı)

-Hachiman için – “Honmono ga Hoshikereba”(İkinci sezon karakter şarkısı)

 

Yukino, Yui ve Hachiman’ı ilgilendirenleri “Önemli Karakterlerin Şarkı Sözleri” kısmına yazdım...

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Önemli Karakterlerin Şarkı Sözleri

Yine hatırlatayım, bunların hepsi yayınlanmadan önce Watari’nin onayından geçiyor. Yani sözleri belki o yazmıyor ama tamamı karakterlerin iç dünyasını yansıtıyor. Yukino ve Yui’nin(diğer karakterlerinkileri yazmadım) düşüncelerini, iç dünyasını anlatıyorlar.

===Yukino bakış açısıyla söylenenler:

Spoiler

---Yukitoki(İlk Sezon Opening’i):

Romaji:

Spoiler

Hi no michiru kono heya

Sotto toki wo matsu yo

 

Kizukeba fukan de nagameteru hako

Onaji mesen wa naku

Itsu shika kokora wa hakushoku futoumei

Yuki ni ochita hikari mo chiru

Kumo kara koboreru tsumetai ame

Me wo harasu no wa tooi harukaze dake

 

Azarea wo sakasete

Atatakai niwa made

Tsuredashite tsuredashite

Nante ne

 

Shiawase dake egaita otogibanashi nante nai

Wakatteru wakatteru

Soredemo ne

Soko he ikitai no

 

Muzukashii suushiki daremo tayorazu

Toite akashite kita

Atarimae datte omotte ita kara

Nanimo utagawanakatta kedo

Ima kisetsu ga owarou to shite mo

Tsuite kuru no wa jibun no kage hitotsu

 

Kooritsuita michi wo

Hana no ame de umete

Mayowanai you ni chanto

Oshiete ne

 

Kiseki dake de dekita kanzen kesshou wa nai

Dakara sou hitotsuzutsu

Yukkuri to te wo tsunaide iku no

 

Mune ni haritsuita garasu tokete nagareru

Hikari afureru sekai

Mou sugu

 

Hitori de mamotte ita chiisa na ano heya wa

Sukoshi dake aite iru basho ga atte

Zutto shiranakatta nda

Futari demo ii ndatte

Wakarazu ni matte ita ano hi wa mou

 

Yukidoke to issho ni haru ni kawatte iku yo

Toumei na mizu ni natte

Soushite ne

 

Azarea wo sakasu yo

Nagai fuyu no ato ni

Nando demo nando demo

Hi no michiru kono heya no naka de

İngilizce:

Spoiler

I'm in this sunlit room
Waiting for all of it to melt

Without realizing it, I've been looking from high above
With no one to have the same point of view as me
Eventually my heart became white and opaque
And the light falling into the snow dispersed
Cold rain comes down from the clouds
And only the distant breeze of spring can clear it away

Let the azalea bloom
In a warm garden
And take me, lead me, to it...
Or something

This is not like a fairy tale with a happy ending
I know that very well
But even so
I want to go there

I was able to solve
A difficult math problems without the help of anyone
I thought it was natural to do it alone
So I never doubted it...
But now, as the season is about to end
The only one with me... is my own shadow

The frozen pathway
Is buried by the rain of flowers
So properly show me how
Not to get lost

There are no perfect crystals created by miracles
That's why we, one by one
Start to join hands

The glass clinging to my heart melts and streaks down
Into a world filled with light...
And soon...

That small room I kept safe
Still has that empty space
I never knew
That I was fine with it being just the two of us
The day I waited for without realizing

Has already melted away with the snow and soon spring will come
It will become clear water
And then...

It will make the azalea bloom
But even after the long winter is over
I'll always, always
Be in this sunlit room

---Yukidoke ni Saita Hana(The Flower that Bloomed in the Forest)(İlk sezon için çıkartılan karakter şarkısı):

Tamamını bulamadım ama bir kısmının İngilizce’si:

Spoiler

Even if we don't say anything, it seems like we still understand each other.

The time passes by as usual, doing the same thing day after day.

In my own personal space, thinking of something,

I didn't know when it happened, but ever sine I came to know you, my heart started to waver.

I hope that one day, I will be able to tell you how I truly feel

The sky that is stained with vivid colors. It's so beautiful I want to tell you about it.

Even during the times we quarrel, it was surprisingly fun

Rather than read the book I want to read, I want to meet you.

Someday, if you come to know all about me,

I hope to be able to laugh heartily by your side.

I wish to spend time with you, just the two of us

Though troubled, I am happy for the bonds that we forged

Your gentleness that reached me, will brighten up tomorrow.

Hate it or like it,it will be as brilliant as always.

With my feelings that cling on stubbornly, I want to hug you gently.

The time that quietly slips us by, becomes a treasure as well.

You will discover a radiant smile, as beautiful as the flower that blooms after the snow melts.

 

---Kimi no Crescendo(A Crescendo to You)(İkinci sezon(Zoku) için yayınlanan karakter şarkısı):

İngilizce:

Spoiler

It’s the usual tea-time

Even if it is just casual talk

Everything that you have ever said, I remember it all

 

I wasn’t able to be honest

Because of those feelings that I pushed away

All of those are really precious to me

 

The countless times that I looked at that same photo

I break out into a smile ever so naturally

 

Here’s a crescendo to you right now

Bringing out all those feelings that I could no longer hide

Let’s go to the future that I desire.

In that instant when our eyes met

My chest overflows with that gentle scene

That was gently wrapped by the dusk

Probably, the one who’s enchanted by you

is me who is right here (waiting for you)

 

That time when I pulled at your sleeve

I poured my wish into those words, “Someday…”

Something is beginning to change

 

Lapsing into silence unexpectedly

those thoughts that gradually approaches me

That sort of scene is right here too

 

I don’t know, (that’s why) I want to know

I am searching for (what you are) searching for as well

 

A high pitched pizzicato

My heart is clamoring from these unusual expectations

I hugged the stuffed toy tightly

If I can overcome these countless sleepless nights,

I wonder if that means I can go and welcome the future as the new us.

I see you right now

and I feel as though you are right beside me

 

Here’s a crescendo to you right now

Bringing out all those feelings that I could no longer hide

Let’s go to the future that I desire

In that instant when our eyes meet

My chest overflows with that gentle scene

I will never forget it

 

I want to be right next to you

Once these feelings get to you, I wonder what will happen

I want to be just a little closer to you

In the usual place, I pour my feelings into a new cup

So that you will notice me someday

Indeed, I am enchanted by you

(Know that) I am right here (waiting for you)

 

===Yui bakış açısıyla söylenenler:

Spoiler

---Hello Alone(İlk Sezon Ending’i):

Romaji

Spoiler

kirari aoi sora de hikatta

Airplane kanata no sora no kanata made

mune ni tsumatta nanika ga sawaida

 

iitai kimochi wa tojikome

ienai kotoba ni henkan suru

saigo made boku wa sunao ja nakute

tsunagareteta ito o waza to

motsuresasete kirihanashita

 

hikookigumo ga nijinde

kieteshimau mae ni

aitai to ieteta nara wow

owari no nai setsunasa kara mo

nukedaseteita no ka na

mata kimi to futaribotchi

Hello hello, alone

 

tooku waraigoe hibiku

soshite kikoenaku natta kedo

muri ni waratte wasureru yori mo

shizukesa e to shizumikonde

tomatta mama kizutsukitai

 

yuuhi ga umi no hate ni

kieteshimau mae ni

uso da tte tsutaetara wow

ano mabushisugita mainichi o

torimodosu koto dekita?

mata kimi to futaribotchi

Hello hello, alone

 

kotoba wa azamuku shi yasashisa wa urahara de

itsumo taisetsu na toko de

 

jitsu wa nigete bakari ita ka mo

amaesugiteita no ka mo

imasara osoi kedo

 

tomerarenakatta namida

ochiteshimau mae ni

gomen ne to ieteta nara

 

hikookigumo ga nijinde

kieteshimau mae ni

aitai to ieteta nara wow

owari no nai setsunasa kara mo

nukedaseteita no ka na

mata kimi to futaribotchi

Hello hello, alone

İngilizce:

Spoiler

Something shined from the sky.

Airplane, it shined from far in the sky

and something in my heart moved.

 

I swallow the feelings I wanted to say.

They become words I can’t say…

Even until the very end… I couldn’t be honest.

I purposely tangle the thread connecting us

and cut it.

 

The vapor trails are fading,

but before they disappear,

I should have said I wanted to see you. Wow

Did you ever break free

from your endless suffering?

You and I are alone again,

Hello Hello, Alone.

 

I heard laughter from afar,

but I suddenly couldn’t hear it anymore.

I force a smile, and rather than just forget,

I sink into silence.

I want to punish myself for standing still…

 

Before the setting sun

disappeared into the ocean,

I should have at least have said a lie. Wow

Were you able to get those

radiant days back?

You and I are alone again,

Hello Hello, Alone.

 

I deceive my own words and contradict my kindness

at the very most important times.

 

I may have actually just been running away.

I may have been too naive.

But it’s too late now…

 

I should have apologized

before the tears I couldn’t stop

ran down my cheeks.

 

The vapor trails are fading,

but before they disappear,

I should have said I wanted to see you. Wow

Did you ever break free

from your endless suffering?

You and I are alone again,

Hello Hello, Alone.

---Happy End no Soba de(İkinci sezon(Zoku) için yayınlanan şarkısı):

İngilizce:

Spoiler

I hid it behind my usual chatter

These feelings of mine, maybe you have noticed it as well

Because it was just the two of us all of a sudden

The defenseless words, came rushing out of me

 

This important place, you protected it

I know too, that you tried your best

That unkempt hair, that cold voice

I want it to remain like this, for just a little more

 

You are here with me. When I am together with you,

I feel happy, but I am still a little sad.

The happy ending is so near yet I keep going back and forth, never reaching it

Please look this way; It doesn’t matter when you do.

 

At the corridor where the setting sun shone onto

The words that reached me from behind

You remembered our promise

I thought about it for just a little bit, and

 

if you noticed, the time that we have spent together

and our memories too increases day by day

The times when you weren’t honest, that clumsy smile of yours as well

I want it all, but then…

 

I used all my strength yet it still wasn’t enough. My heart is clamoring.

It won’t come true? Even so, I still want to be together

When I am with you, I am extremely happy, but,

I know that the distance between us is beginning to change.

 

Just like that snowy day when we rode the Ferris Wheel

I want it to remain like that forever

I decided then that I wouldn’t give up.

Unfair as it may be, but I won’t do it any other way

 

I want it to become a happy ending.

I don’t want to lose it all

I really want to be the one who’s closest to you

 

You are here with me. When I am together with you,

I am happy but then again, it really hurts just as I expected it to.

I am so close to that happy ending, going to and fro from it.

I noticed this feeling, I will bring it out

(The distance that is) beginning to change. I will cross that distance.

 

===Hachiman’ın bakış açısıyla söylenenler:

Spoiler

---Harumodoki(İkinci Sezon(Zoku) Opening’i):

Romaji:

Spoiler

sagashi ni yukunda soko e

 

kuuran o oe kansei shita teiri

tadashii hazu nanoni

hirarihira karamawaru

 

mirai wa ibitsu de

wazuka na kiretsu kara ikurademo yorete

risou kara soreteyukunda

 

nurumayu ga

sutto sameteyuku oto ga shiteta

 

michi o kaeru no nara

ima nanda

 

konna repurika wa iranai

honmono to yoberu mono dake de ii

sagashi ni yukunda soko e

 

"demo sore wa yoku dekita fearii teiru mitai."

 

kotae no kieta kuuran o mitsumeru

umeta hazu nanoni

doushitemo wakaranai

 

kirei na hana wa daiji ni sodatetemo

enryo nai dosoku de

kantan ni fuminijirareta

 

furitsumoru shiro ni

chiisa na me oowareteku

 

tooi tooi haru wa

yuki no shita

 

mienai mono wa doushitemo

kioku kara usureteshimaunda

sagashi ni yuku basho saemo miushinau bokutachi wa

kidzukazu me o fumu

 

omoide o tayori ni tsukutteta hana wa sugu kareta

ashimoto niwa kidzukazu ni

honmono to yoberu basho o

sagashi ni yuku nowa kitto

 

ima nanda

 

konna repurika wa iranai

honmono to yoberu mono dake de ii

sagashi ni yuku kara kimi o

 

"arigatou chiisa na me mitsuketekureta koto."

 

kimi wa tsubuyaita.

İngilizce:

Spoiler

I'll go searching, following this path...

 

Filling in the blank space,

I thought this theorem I posed was correct,

But it just ends up lightly treading air.

 

The future is warped,

And from the tiniest crack it twists and twists,

Diverging further from my ideal.

 

This lukewarm water,

Made the sound of growing cold:

 

If I'm planning on changing my path,

Now's the time!

 

I don't want a replica like this -

I'm fine only having things that can be called "real".

I'll go searching, following this path...

 

"But that's just a well made fairy tale."

 

I stare at the blank space where the answer vanished;

I thought I'd buried it here,

But no matter what, I can't figure it out.

 

Even if you carefully raise a beautiful flower,

It will simply be trampled,

By dirty feet lacking hesitation.

 

Under the building white,

A tiny bud is steadily covered up;

 

The far, far off spring,

Is beneath the snow.

 

Things we can't see, without fail,

Always fade from our memories.

As we forget the place we endeavor to search for,

We step upon that bud, unnoticing.

 

The flowers we made while relying on our memories all withered,

Not realized what was there at our feet...

 

The time go searching for,

A place we can call "real",

 

Is surely now!

 

I don't want a replica like this -

I'm fine only having things that can be called "real".

I'll go searching for you:

 

"Thank you for finding this tiny bud for me."

 

You whispered.

---Honmono ga Hoshikereba(İkinci sezon(Zoku) için yayınlanan karakter şarkısı):

İngilizce:

Spoiler

It doesn’t matter if I am a loner

There’s nothing tying me down

I will protect this peace today as well.

「Hikitani-kun is totally serious」

 

I won’t be perturbed by trivial things

I won’t fall for the same trap

My specs is over the top

「You haven’t changed. It’s so like you, Hikigaya.」

 

The trauma that I suffered a long time ago

I have colored it black and thrown it away

As long as you don’t have any hope

You won’t be hurt.

「Be hurt」

「Tobe gibberish」

 

It’s okay if it remains like this (It's OK!)

It’s okay if there’s no change (Keep your way!)

If I persisting along in this manner

it will result in my own superiority

I won’t keep up the facade (It's alright)

I won’t force myself (Stay your way!)

No resistance, no contact with others

That’s how every day is.

 

It doesn’t matter if others hate me

I am not afraid to be hurt by their rumors

I will do things my way.

「Why is it that you have to do things in such a manner?」

 

I wish I could just erase it all

I don’t need your pity

Sacrifice? Don’t give me that crap

「I won’t lose to you Hikitani-kun.」

 

But this resolute belief of mine is starting to crumble

This detestable combination of us, I am already way too used to it. This ruinous result.

「Too used to it~」

「Hayama Riajuu gibberish」

 

Is this really ok? (I don't know.)

I kept asking myself (confusion)

The things that I overlooked and mistook for

My thoughts are being sharpened

I don’t need wishes (It's alright!)

I will keep on wanting (Stay your mind!)

I will shed away the fake things

That’s my daily life yeh!

 

I don’t need words (No more words!)

I just want to understand (Change your way!)

I want something genuine, though I know I cannot get it

It’s alright even if you are afraid (It's alright!)

When we hurt each other (Believe your mind!)

let’s continue to struggle            (1 2 3)

This is our everyday life yeh

 

===Ekstra: Yukino ve Yui’nin birlikte anlatıldığı:

Spoiler

---Everyday World(İkinci Sezon(Zoku) Ending’i):

Romaji:

Spoiler

seifuku mo kyoukasho mo sou

katte ni kaerareru wake janai

tanoshikute chotto kuukyo

jikan no naka oyogitsudzukeru

 

heiseisa o yosoou tame dake

furumaikata no keisanshiki

toite bakari

 

kore ga koi dato shita nara

kodoku to iu tsuyosa nakushisou de

kowareyasui no eburidei waarudo

hamidasu kimochi okubyou na mama

daremomina kizutsuiteku

 

hashiru yo iki kirashite

kimi ni dake mitometehoshikute

nee wake wa tsukitsumezu ni

mata ashita mo tonari ni itai

 

shinjitsu yoru yasashii uso o puriizu

dejabu darake no mirai de...

sore de ii yone?

 

moshimo suki dato tsugetara

ima miteru keshiki wa yume to kiete

mawaritsudzukeru eburidei waarudo

kawaru jibun ni tomadoinagara

daremomina otona ni naru

 

eburidei... eburidei waarudo

 

kimi ga hora hohoemu tabi (Changing world)

namae mata yobareru tabi

antei no pojishon nakushisou na shoudou

kokoro o tataiteiru

 

kore ga koi dato shita nara

kodoku to iu tsuyosa nakushisou de

kowareyasui no eburidei waarudo

hamidasu kimochi okubyou na mama

daremomina kizutsuiteku

kawaru jibun ni tomadoinagara

daremomina otona ni naru

 

eburidei waarudo

İngilizce:

Spoiler

It's not like I can change my uniform,

Or my textbooks at will.

Enjoying myself, but feeling a bit vacant,

I'm constantly swimming through time...

 

Merely to put on a show that I'm relaxed,

I'm constantly trying to solve,

A formula for my behavior.

 

If this is what's called love,

I feel I'm about to lose the strength known as loneliness.

In this easily broken Everyday World,

With feelings overflowing, in our cowardly state,

We hurt one another, on and on.

 

I'll run till I'm out of breath,

'Cause I want you to accept me.

Y'know, without bothering to examine the reason,

I'll desire to be by your side again tomorrow.

 

Rather than the truth, please give me a gentle lie,

In a future filled with Déjà vu...

That's good enough, right?

 

If I were able to tell you I love you,

The scenery I'm seeing now would disappear with my dreams.

In a constantly spinning Everyday World,

While getting lost in our changing selves,

We all become adults.

 

Everyday... Everyday World.

 

You see, as you smile more and more... (Changing world)

As your name is called more and more...

An impulse as if you'll lose your stable position,

Knocks against your heart!

 

If this is what's called love,

I feel I'm about to lose the strength known as loneliness.

In this easily broken Everyday World,

With feelings overflowing, in our cowardly state,

We hurt one another, on and on.

While getting lost in our changing selves,

We all become adults.

 

Everyday World.

 

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yukino ve Yui’nin Karakter Şarkıları(Zoku)’nın Karşılıkları(Reddit Kaynaklı)

Yui:

Spoiler

I hid it behind my usual chatter

This feeling, maybe you have noticed it as well

Because it was just the two of us all of a sudden

The defenseless words, came rushing out of me

This important place, you protected it

I know that you tried your best

 

Burada 5. Bölümde Hachiman’ın klübü korumasına teşekkürünü anlatıyor.

Sahne:

SUfP3Xk.png 

 

That unkempt hair, that cold voice

 

Sahne:

QpeUIRk.png 

 

At the corridor where the setting sun shone onto

The words that reached me from behind

You remembered our promise

 

Burası 12. Bölümde Yui’ye verdiği sözü hatırlayıp çıkma teklif ettiği yer:

GYAfQbV.png 

 

It won’t come true? Even so, I still want to be together

When I am with you, I am extremely happy, but,

This is the beginning of change. I know that there is a distance between us.

Just like that snowy day when we rode the Ferris Wheel

I want it to remain like that forever

 

Bu ve kalan kısımları Yui’nin revir sahnesiyle Hachiman ve Yukino’nun hislerinin farkına varmasını ve aralarındaki mesafenin arttığını anladığını anlatıyor.

Yukino:

Spoiler

The usual tea-time.

Though all of it is just casual talk

I remember everything that you said

I wasn’t able to be honest

Because I kept pushing all my feelings away

 

Seride bazı yerlerde gösterdiği gibi Yukino Hachiman’ın öylesine söylediği sözleri bile hatırlıyor ve bazen ona kendi sözleriyle bile cevap veriyor.

 

How many times have I seen the same photo?

Breaking out into a natural smile

 

===Şimdi burası animede çok hızlı geçti ama 9. Bölümde Hachiman ile bindikleri şeyde resim çekiliyor, Yukino bu resmi Hachiman içecek almaya gittiğinde satın aldı. Animede Hachiman içeceklerle geldiğinde Yukino’nun sakladığı kağıt ikisinin resmi:

QYG2IOn.png 

Yukino sürekli bu resme bakıp gülümsüyormuş :)

 

Here’s a crescendo to you right now

Bringing out all those feelings that I could no longer hide

Let's go to the future that I desire

 

Artık duygularının doruğa ulaştığını, onları gizleyemediğini söyleyip birlikte olacakları geleceğe gitmek istiyor.

 

That time when I pulled at your sleeve

I poured my wish into those words, “Someday…”

Something is beginning to change

 

Sahne:

NjaGJ7B.jpg 

 

In that instant when our eyes met

This chest was overflowing.

Gently wrapped by the dusk

I'll never forget that gentle scene

 

Revir sahnesi; o zamanı asla unutmayacağını söylüyor J

kiaTnnL.jpg 

 

I don’t know, that’s why I want to know

 

“Bilmiyorum, bu yüzden bilmek istiyorum”: Hachiman’ın 8. Bölümdeki isteğine cevabı:

CTxJkul.jpg 

 

Let’s search for what you’re looking for

 

“İstediğin şeyi birlikte arayalım”

 

I hugged the stuffed toy tightly

 

===İlk sezonda atlanan bir sahne: Hachiman Yui’nin doğum günü hediyesini almak için Yukino ile gittikleri yerde Yukino’ya Pan-san oyuncağı kazandı. Yani Yukino Hachiman’dan aldığı herşeyi hazine gibi saklıyor:

cv6AAaG.png 

 

Once I overcome these countless sleepless nights,

I wonder if that means I can go and welcome the future with the new us.

 

Burada büyük ihtimalle aile problemlerinden bahsediyor. Bunları çözdükten sonra Hachiman’la gelecekleri onları bekliyor.

 

I will to be right next to you

Once these feelings get to you, I wonder what will happen

I want to be just a little closer to you

In the usual place, I pour my feelings into a new cup

So that you will notice me someday

Indeed, I am enchanted by you

(Know that) I am right here (waiting for you)

 

Yaklaşık anlamı:

Senin hemen yanında olacağım

Bu hislerim sana ulaştığı anda, ne olacak acaba

Sana birazcık daha yakın olmak istiyorum

Her zamanki yerde, hislerimi yeni bardağa aktardım (Hachiman’a aldığı yeni Pan-san bardağı)

Birgün beni fark et diye

Evet, sana vuruldum

(Bunu bil) Tam buradayım (seni bekliyorum)

 

Yukino fanları coşabilir :D O soğuk görüntünün altında ne duygular yatıyormuş ya!

Bu arada bahsedilen bardak:

zVDLE1C.jpg

ECBKuG5.jpg

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Servis Klübü ve Araba Kazası

Spoiler

Bu kısmın bir bölümü teori ama düşünüldüğünde taşlar gerçekten yerine oturuyor. Hepsi tam olarak doğru olmasa da yüksek oranda doğruluk payı var.

Başta seriyi başlatan kaza ve servis klübü hakkında anime ve LN ile KESİN BİLDİĞİMİZ KISIMLARı yazalım:

---Seri ekibimiz lise ikinci sınıftayken başlıyor, kaza ise liseye giriş sırasında gerçekleşiyor: Yukino Hachiman’a çarpan limuzinde, Yui ise kurtarılan köpeğin sahibi. Hachiman kaza yüzünden 2 hafta okuldan uzak kalıyor ve yine yalnız biri oluyor.

---Hachiman klübe ilk girdiğinde sadece boş bir depoya benzeyen sınıfla karşılaşıyor, Yukino ise bir sandalyede kitap okuyor(hazırlaması 5dk sürmeyecek birşey). Yukino Hachiman’ı kazadan tanıdığı halde bilmediğini söylüyor. İkilinin karşılaşmasından çok süre geçmeden ilk müşterileri geliyor: Yui!

Birden kazayla alakalı olan herkes toplandı, raslantı mı acaba?

---Serinin içinde geçmese de direk alakalı başka birşey: Watari(yazarımız) Yahari’yi “Boku wa Tomodachi ga Sukunai” serisinden esinlenerek yazdığını direk söylüyor ve tahmin edin seride ne var?: Ana karakterlerden biri olan Yozora(Yukino), arkadaş bulmak için klüp kuruyor ama daha sonradan ortaya çıkan gerçek bu klübün aslında Yozora’nın çocukluk arkadaşı Kodaka(Ana karakter, yani Hachiman) ile zaman geçirmek için kurulduğunu gösteriyor. Yahari’yle benzerliği ilginç değil mi?

 

Şimdi yukarıdaki kısımları akılda tutarak teori kısmına geçelim: Yukino ilk yıldan beri Hachiman’ı izliyordu. Kendi hayatını yalnız geçirmesi hoşuna gitmiyordu ve Hachiman’ın bir köpek için hayatını riske atacak kadar iyi olduğunu bildiğinden ve aynı zamanda kendini sorumlu hissetmesinden ona yardım etmek istiyor. Klüp konusunu Yukino ya da Sensei teklif etmiş olabilir pek önemli değil. Asıl kısım klübün başkalarına değil, Hachiman’a yardım amaçlı kurulduğu idi. Bunu destekleyen şeyleri sayarsak:

-En başta bunun herkese yardım eden bir klüp olduğu söyleniyor ama klübün tabelası yok, okulda ise klüpten haberi olan yok. Ulaşmanın tek yolu Sensei’nin öğrencileri oraya yönlendirmesi. Ama her ne hikmetse Hachiman gider gitmez Yui de geliyor.

-İkincisi (bu kısım animede yok) Yui ilk sezonun 5. Bölümünde klüpten soğuduktan sonra Sensei Hachiman’a Yukino ile sadece ikisinin yeni klüp kurabileceğini, yani Yui’nin çok da önemli olmadığını söylüyor. Kısaca önemli olan tek şey Yukino ile Hachiman’ın bir arada kalması.

-Üçüncüsü ise Yukino’nun en baştan beri Hachiman’ı tanıdığını biliyoruz, peki neden “yalan”(teknik olarak yalan değil, kelime oyunu. İlk sezon finalinde Yukino’nun dediği gibi: “Ben yalan söylemem, o zaman seni “bilmiyordum”, şimdi biliyorum”) söyledi? Çünkü Hachiman’ı bildiğimiz gibi gerçeği söyleseydi(“Kazada bende vardım, sana yardım etmek istiyorum” gibi) Hachiman gurur yapıp kabul etmeyecekti(ki Yui’ye aynısını 5. Bölümde yaptı).

Yukino’nun amacı:

L9CAsGv.jpg

pICirzS.jpg

Yani klüp Hachiman için kendini düzelteceği bir sığınak.

 

Teori kısmını geçip kesin olan kısma gelirsek: Yukino Hachiman’ı tanıyor ve ona yardım etmek istiyor. Aslında bu klüp aktivitelerinin hepsinden daha önemli(ikinci sezonda araları bozulduğunda klübe gelen isteklere odaklanamıyordu bile).

===Ayrıca serideki çok önemli bir diğer ayrıntı, Yukino’nun hislerindeki kararsızlığı: Yukino kendini Hachiman’a karşı sorumlu hissediyor, bir nevi Yukino, Hachiman’a yardım etmesi gereken görevli, Hachiman ise buna muhtaç biri. Yukino hem bu yüzden hem de sonraları Hachiman’ı gerçekten sevdiğinden hep fedakarlık yapıp kendi hislerini bile onun iyiliği için feda ediyor. Bu seri boyunca devam ediyor ve Yukino hep bu çizgiyi aşmakta kararsız. Ama araları her bozulduğunda ve Hachiman ona geri geldiğinde buzları daha da eriyor ve en son artık Hachiman’ın “Gerçek Şey”i istemesiyle ikisi de artık defansları birbirlerine tamamen indiriyorlar.

 

===Peki Yukino Hachiman’a yardım etmek istiyorsa ona karşı neden bu kadar kaba?

İlk sezondaki Hachiman’a bakalım: “Değişmem gerekmiyor, yakışıklı sayılırım, Japonca’da okul üçüncüsüyüm vs” inatçı ve kendini beğenmiş. Ayrıca bonus olarak “İyi Kız”lardan nefret ediyor(Bu Yukino için büyük bir artı çünkü herkese soğuk olan Yukino ikinci sezonun son yarısında Hachiman’a açılınca sadece ona karşı şeker birşey haline geldi)

Hem Yukino ağır konuşsa da Hachiman’a karşı bunlar genelde şaka amaçlı, yeri geldiğinde ise ne kadar kalabalık önünde de olsa onu en çok savunan “Şeker Kız” Yui değil, “Soğuk” Yukino oluyor.

Ayrıca ilk sezondan beri Yukino Hachiman’ı kendi olarak seviyor. Sevmediği ve düzeltmeye çalıştığı kısımları kendini küçük görmesi ve sürekli kendini feda etmesi:

INPM4pX.png 
 
 

Hachiman’ın burada Yui’ye söyledikleri aynen Yukino için de geçerli:

6n2aWxY.jpg

KpkCXay.jpg

Sq73Ct0.jpg

EvVI429.jpg

McGc4ZH.jpg

NdEUKYb.jpg

Kf7anhF.jpg

Yukino Hachiman’a kazayla bağlantısını söylemiyor ama ilk sezon 8. Bölümün sonunda Yukino’yu almaya gelen limuzin yüzünden gerçek açığa çıkıyor. Yukino ve Sensei’nin suratı direk değişiyor:

JzXbTbk.jpg

oHPcIHU.jpg

Lyk0VMW.jpg

Sonra yaz tatili boyunca Hachiman Yukino’yu görmüyor ama hep onu düşünüyor ve diğer karakterlerle onun hakkında konuşuyor. Nasıl aklındaki ideal Yukino imajının parçalandığını, Yukino’nun da yalan söyleyebileceğini düşünüyor.

Bu seride Hachiman ile Yukino’nun aralarının ilk açılması...

Bir süre ikilinin arası soğuk kalıyor ama hemen ardından kültür festivali başlıyor. Yukino’nun Sagami yüzünden kendini hasta edecek kadar çalıştığını görünce Hachiman dayanamıyor ve sevgili Yukino’sunu kurtarmak için kötü adamı bile oynuyor.

 

===Peki bu olaydan sonra Yukino neden konuyu açıp yanlış anlaşılmayı düzeltmiyor?: Aslında bunu soruyor. Yukino ve Hachiman bu konuda birbirlerine aşırı benziyorlar. Başka konu hakkında konuştuklarını zannettiğiniz sırada birkaç şeyi sorabiliyorlar ve ikisi bu konuda çok iyi anlaşıyor:

Hachiman Yukino için ilk kez festivalde kalabalıkta kalktıktan sonra Yukino “Bundan memnun musun? Bence yanlış anlamayı düzeltmen daha iyi olur” dediğinde hem o olaydan bahsederken hem de kaza olayını konuşalım mı, diye soruyor. Hachiman bunu duyarsa Yukino’dan uzaklaşmak isteyeceğini düşündüğünden durumun böyle kalmasını istiyor ve Yukino bundan sonra bu konuyu hiç açmıyor.

 

===Bu olaylarda Hachiman’ın araları bozulduktan sonra bile Yukino’ya geri dönmesi onun için çok önemli çünkü bu hayatında ilk kez oluyor. İlk kez biri araları bozulduktan sonra gelip ilişkilerini daha da güçlendirmek istiyor. Bu da ilk sezon finalinde Yukino’nun baya açılmasını sağlıyor.

Hachiman ise hep çizgiyi aşıp Yukino’ya daha kişisel sorular sormaya çekiniyor çünkü bulacağı sonucun(Hayama ile geçmişleri gibi) istemediği birşey çıkma ihtimali onu korkutuyor. Seride bunu ilk kez yaptığı yer ise ikinci sezonun 11. Bölümünde revir sahnesi ve burada Yukino bile Hachiman’a şaşırıp: “Bu bana ilk kez kişisel birşey sorman değil mi?” diyor.

Animede fazla anlaşılmasa da LN’de açıkça belli: Yukino, Hachiman için kendisinin layık olmadığı üstün bir insan. Hatta Yukino’ya dokunması gereken yerlerde bile monologlarında hep “Dokunmam problem olur mu, buna layık mıyım” benzeri şeyler düşünüyor.

Sürekli onu kaybetme korkusu olduğundan fazla yaklaşmak istemiyor, çünkü ne kadar yaklaşırsa ayrıldıklarında o kadar acı çekecek.

Hachiman tüm bunları düşünerek seri boyunca sürekli farklı ruh hallerine giriyor: “Yukino hakkında hiçbir şey bilmek istemiyorum” sonra “Yukino hakkında daha çok şey bilmek istiyorum” sonra “Hayır, sınırı aşamam; aşarsam istemediğim şeyler öğrenip şimdiki değer verdiklerimi kaybedebilirim” ve en sonunda(finalde) “Ne olacağı umurumda değil, tek istediğim gerçek birşey”

Kısaca tüm seriyi ve Hachiman’ın “Gerçek Şey”(Genuine Thing) istemesini tek cümleye özetlersek: Hachiman gerçek Yukino’yu herşeyiyle bilmek istiyor.

 

 

Şimdi bu kısmın özeti: Kaza olayı seriyi başlatan şey. Eğer bu olmasaydı Yukino klübü kurup Hachiman’a yardım etmeyecekti(daha doğrusu onun farkına bile varmayacaktı), Yui ona aşık olmayacaktı(hatırlayın klüp kaza yüzünden kuruldu, o olmadan Yui ile Hachiman konuşmayacaktı bile). Kısaca hepsi kaza sayesinde.

 

Part 1’deki en önemli kısımlar:

1-      Klüp Hachiman için kuruldu

2-      Yukino’nun amacı Hachiman’ı “Kurtarmak”. Seri boyunca onu kurtarmaya çalışıyor ve bu yüzden ona çok yaklaşmak istemiyor. Hachiman’ın tamamen açılıp ikinci sezonda “Gerçek Birşey” istemesi olayına kadar bu devam ediyor ama bundan sonra Hachiman’ın “İstek”ini(Yukino :D ) öğrenen Yukino ona ne vereceğini biliyor, isteği kabul etti sonuçta...

3-      Yanlış anlaşılmanın düzelmemesini Hachiman istedi.

4-      Sensei herşeyin farkında ve üçlüyü(aslında ikiliyi) bir araya getirmeye çalışıyor

qD55C7z.jpg

kQDit0C.jpg

kI5B5n8.jpg

Za9w0C6.jpg

TnJcyre.jpg

90kdRdO.jpg

5MoQFV7.jpg

Yukino’nun asıl planı muhtemelen klübü kurup Hachiman’ı belli sürede düzelttikten(yalnızlıktan kurtarmak, sosyalleşmesini sağlamak vs.) sonra işi bitirmekti. Ama işi zorlaştıracak ve uzatacak şeyler oldu:

1-      Yui klübe girmek istedi(Hachiman için)

2-      Yui Yukino ile arkadaş olmak istedi

3-      Yukino Hachiman’a yakınlaştı ve onunla vakit geçirmekten hoşlanmaya başladı

4-      Hachiman Yukino’nun tahmin ettiğinden çok daha inatçı bir vaka çıktı, sonra araları bozuldu daha sonra ise buna rağmen Hachiman kendini feda edip Sagami’ye Yukino için karşı geldi.

5-      Yukino Hachiman’a karşı romantik hisler beslemeye başladı(İlk sezonun finalı ve ikincinin başı)

Yukino, Yui ve Hachiman’la uzun bir ilişkiye gireceğini düşünmemişti. Onun için onlar yardım etmesi gereken insanlardı. Bu yüzden kendisiyle ikisi arasında hep bir çizgi vardı. Animede bu anlaşılmıyor ama LN’de şuraya bakın:

Spoiler

As I let out a deep and heavy sigh, I looked around the window of the now deserted classroom. Yukinoshita had been standing there just a while ago. It wasn’t even two metres between where Yukinoshita had been and the seats Yuigahama and I had been sitting on. Yet for some reason, it was hard to cross that looming distance, and I could sense an unseen line drawn there. It would not be long before the two of us discovered what exactly stood between us ‐ or rather, you could say, the truth. 

It’s because it was Yuigahama’s birthday that it was still vivid in my mind. A momentary break of clear weather in the rainy season. A girl wearing a lonely smile(!), the offensive red glow of the sunset raining down on her from behind. At the time, she had undoubtedly drawn a line.(!) A line indicating that she was different from the two of us, the victims.(!) Exactly what was that boundary line?(!) Now I was finally beginning to understand what it was.(!)[/blue]

 

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hachiman&Yukino

Spoiler
tA9zrm8.png  

Hachiman, Yukino’ya çok büyük ihtimalle ilk görüşte aşık oldu. Bunu kabul etmeyebilirsiniz zaten kesin değil ama animede Hachiman’ın Yukino’ya bakarkenki tepkileri neredeyse yok edilmiş. Yukarıdaki resim Yukino’yu ilk gördüğü anda LN’de yazıldığı gibi ve bundan daha abartılı tepkileri de var. Hachiman’ın kendi zihnine bile çok dürüst olmadığını hatırlarsanız bunun %99 ilk görüşte aşk olduğu anlaşılır. Neyse uzatmadan aşık olmadıysa bile “Hayran kaldı” diyelim.

Yukino ise Hachiman’a kendisine yardım ettiği için değil, ilişkileri engele takıldığında bile onu bırakmak şöyle dursun, Yukino’ya daha da yaklaşmak istediği için aşık oluyor. İlk sezonun sonlarını hatırlarsanız Yukino’nun ona karşı soğuk tavrının değişmesi çatıda Sagami’ye yaptığı şeyden önce oluyor: kurul toplantısında onu desteklediğinde... Yani Yukino’ya gereken şey bir kahraman değil, onu engellere, tartışmalara rağmen bırakmayacak biri yani Hachiman’ın istediğinin aynısı: Gerçek bir ilişki.

 

Serinin çok kısa Hachiman&Yukino özeti:

===Vol 1-3(İlk sezonun ilk yarısı):

Yukino için: “Yabancı”lar>Tanıdıklar>Hachiman’a ısınıp onunla vakit geçirmekten hoşlanmaya başladı

Hachiman için: İlk görüşte aşk(Ya da hayranlık vs)

 

===Vol 4-6(İlk sezonun yarıdan sonrası):

Burada önce ikisi birbirine biraz daha ısınıyor ve hatta Yukino yaz kampında Hachiman’a biraz geçmişinden bile bahsediyor ama dönüşte Hachiman Yukino’nun kazayla bağlantısını öğreniyor ve ilk kez araları bozuluyor. Tüm yaz Yukino’yu düşünen Hachiman yeni okul yılının başında Yukino’ya soğuk davranıyor başta ama onun zor durumda olduğunu görünce hemen affetmekle kalmayıp ona arka çıkıyor, toplantıda onun için konuşuyor. Yukino, Hachiman’la ilişkisinin eskileri gibi olmadığını, onlardan çok daha güçlü ve gerçek olduğunu görünce ona karşı romantik duygular beslemeye başlıyor. Bunu yapmasının nedeni Hachiman’ın ona yardım etmesi değil, ilişkilerinin “Gerçek” olması(Hachiman’ın istediği şey). Buradan sonra direk ona karşı tavrı da değişiyor:

BLZt5r2.jpg
 

AzSkQM7.jpg
 

V2s9Ln5.jpg
 

Yjm6zFS.jpg
 

eszvZ2c.jpg
 

wtlXRqT.jpg
 

MyjWFGT.jpg
 
MqvlyHq.gif  

---Hatta buradan sonra artık Hachiman’ı kıskanmaya başlıyor:

p3dSTyJ.jpg
 

fZ36YOZ.jpg
 

0pKw2zP.jpg
 

azPCZw9.jpg
 

gBsRpwN.jpg
 

KR8GgxNl.jpg
 

YHjXRY6l.jpg
 

gAlJTvRl.jpg
 
a2vxTIRl.jpg
 

Kalabalık arasında onu izlediği anlaşılınca utanıyor:

5wgJ2JP.jpg  

 

---Bu arada ikili ilk sezonun sonuna doğru (Vol 6) birbirlerinin baştaki niyetlerini alıyorlar: Yukino başta sadece Hachiman’ı “Kurtarmak” isterken ona aşık olmaya başlıyor. Hachiman ise Yukino’ya ilk görüşte vurulmuşken sonra onu kurtarmaya başlıyor.

 

===Vol 7-9(İkinci sezonun 9-10. Bölümüne kadarki kısmı):

İkilinin ilişkisi: Birbirlerine karşı hisleri var>Sahte çıkma teklifi yüzünden ikinci kez araları bozuluyor>Klüp grubu Hayato gibi yüzeysel bir ilişki içine giriyor>Iroha meselesi çıkınca Hachiman Yukino’yu kendi ortaya çıkardığı meseleye bulaştırmamak için uzak tutuyor>Yukino, Hachiman kendisi yüzünden yalan söylemeye, manipülasyon yapmaya başladı diye artık klübe gelmemesini istiyor>Hachiman hemen ertesi gün geri gelip Yukino’ya onunla daha da güçlü ve gerçek bir ilişki kurmak istediğini söylüyor>Yukino tamamen aşık oluyor ve ona karşı kurduğu tüm duvarları indiriyor. Buradan sonra ona karşı davranışları çok daha nazik ve sevecen(şarkısında söylediği gibi: “Karlar eridiğinde Hachiman’ın bulacağı şey güzel bir çiçek”).

 

===Vol 10-11(İkinci sezonun son kısmı):

İkili birlikte daha fazla vakit geçiriyorlar ve bazı özel sahneleri oluyor(revir sahnesi gibi). Hachiman serinin başından beri ilk kez aralarına çizdiği çizgiyi aşıp Yukino’ya kişisel bir soru soruyor, Yukino ise hem şaşkın hem de memnun. Tam araları iyi giderken Vol 10’un sonunda(12. Bölümün başı) Haruno geliyor ve Hachiman’a “Yukino’nun hissettiği şey güven değil, çok daha sinsi birşey” diyor ve Hachiman Yukino’nun hislerinin gerçek olamayacağını düşünerek yine araya mesafe koyuyor. Vol 11’in sonuna kadar(12 ve 13. bölüm) Hachiman Yukino’dan kaçmaya, onun hislerine cevap vermemeye çalışıyor(örneğin Yukino’nun kendisine çikolata vereceğini tahmin ettiği için “Hayato için” bahanesiyle çikolata test etme oyununu teklif ediyor). Ama sezon finalinde Yui’nin kendisini ve Yukino’yu zorlamasıyla artık hiçbir şey umrumda değil deyip tekrar “Gerçek Şey”i isteme arzusunu yeniliyor.

 

 

=====İkilinin ilişkisinde bazı önemli yerler:

1 – İkisi de birbirine yardım etmek istiyor ama ters etki yapıyorlar:

-Yukino Hachiman’ı “Kurtarmak”, onu daha sosyal biri yapmak istiyor > Hachiman Yukino’yu korumak için “Kötü Adam” oluyor

-Hachiman Yukino’yu “Korumak” istiyor > Çoğu problemi kendi çözerek(hatta onun tersini istediği öğrenci konseyi başkanı olmasını durdurmak gibi) Yukino’nun özgüvenini tamamen yıkıyor, ona ne kadar güçsüz olduğunu gösteriyor:

f7imnX3.jpg
 
Wj5LV3A.jpg
 

 

2 – İkilinin birbirleriyle konuşmadan iletişim yetenekleri var. Hatta LN’de Hachiman Yukino’nun zihin okuyabildiğinden şüpheleniyor. Ama yine de daha birbirleri hakkında herşeyi bilmediklerinden bazen yanlış anlaşılmalar oluyor, ikinci sezondaki ağır hava da çoğunlukla bu “Gerçek” iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor zaten.

 

3 – İkisi birleştiğinde neredeyse yenilmez oluyorlar ama tek başlarına o kadar da güçlü değiller. İlk sezonda Yukino Sagami olayını tek başına halletmeye başladı ama çok çalışmaktan hasta oldu, Hachiman’ın gelmesiyle herşey düzeldi. İkinci sezonda ise Hachiman tek başına Iroha’ya yardım etmeye çalıştı, birşeyi halledemeyince Yukino geldi ve yine herşey düzeldi.

Kısaca birlikte çok güçlüler, ikili birbirlerinin eksiklerini kapatıyorlar.

 

4 – Çalışmaktan bahsetmişken Hachiman’ı en fazla motive eden şey Yukino: Vol 10,5 da Hachiman’ın bitirmesi gereken bir yazı var ve %80 civarında tıkanıyor. Yukino gelip Hachiman’a Max Cofee veriyor ve Hachiman direk kalan kısmı bitiriyor:

Spoiler

I continued to stare up at the ceiling like a dead battery and there were knocks on the door. With no spare energy to answer, I turned only my eyes towards the door and the person came in the room regardless of a response. 
“Done?” 
The one who came in and asked with a bag over her shoulder was Yukinoshita. 
“…If I was, I would’ve let you know.” 
“That’s certainly true,” Yukinoshita said in agreement. Then, she walked up next to me and took out a printout marked in red from her bag. 
“This is from earlier. There are unfinished sentences in the latter half.” 
“R-Right.” 
I took the printout from her and did a quick scan. Along with unfinished sentences, I came across several errors. I updated the manuscript with the fixes and I could still feel a presence next to me. 
“…Do you need something?” 
“Ah, no… There isn’t anything in particular.” 
Yukinoshita sounded flustered when she spoke and quietly crossed her hands behind her. She then took a step back and pulled out the seat that was beside me. After taking a moment to dig through her bag, she eventually took out a clear file and began working on something. It looks like Yukinoshita came here to work as well as watch over me. The fact that she was here meant that we were in the final stretches before the deadline. 

I mustered what remained of my willpower and continued pounding away at the keyboard. The digital display at the bottom of the screen would tick by, minute by minute, and the empty space would fill in, line by line. Before long, my hands halted in place, not moving an inch. Unconsciously, I let out a disheartened voice. 
“…It’s over.” 
“Oh, really?” 
Apparently hearing my voice, Yukinoshita had an overjoyed face and was about to stand up. I raised my hand to stop her and slumped over, lying on the desk. 
“It’s over, it’s all over. It’s impossible, I can’t do it. I can’t think of anything. I can’t think of a single word anymore…” 
“That’s what you meant…” Yukinoshita sighed in astoundment and sat back in her seat. “But we can’t have that. We barely have any time left, you know?” 
“Well, yeah, I know that, but…” 
I was so aware of it that I was sick of it. But my brain just wouldn’t function no matter how much I wanted it to.(!) My brain was always resistant to labor, so I was starting to feel nothing could be done at this point. In the same way you’d wring a wet towel until the very last drop, not a single word came to mind. I fell backwards onto my chair and looked up at the ceiling. I’m all out of options… I left my curled hands on the keyboard despite not moving them. With my hands like that and my body facing up at the heavens, I resembled the corpse of an insect.(!) I’m nothing more than an insect(!)… A small and incompetent insect that can’t even make a deadline. Let’s call myself Hachiman the Insect(!) from now on. And let’s cast aside my human shell into the sea… I stared at the ceiling peacefully and Yukinoshita entered my field of vision. As she looked down at me, her face looked somehow anxious. 
“…Here, take this.” 
As Yukinoshita spoke, she quietly set something wrapped in a handkerchief near my chest. I lifted my face and took the wrapped object from her; it was slightly warm. The handkerchief was decorated with an adorable design of cat paws. After unwrapping it, what came out was a can of MAX COFFEE. It looked like she tried her best at keeping it warm. Seeing that brought a smile to my face. 
“Take a breather. You’re not going to get anything done if you’re staring at the screen the entire time. It’d be better if you take a short break,” 
Yukinoshita said, abruptly looking away. She went back to her seat and resumed her work. 
“Thanks…” 
I appreciatively accepted her offering and decided to make use of it. I snapped the tab of the MAX COFFEE can and drank it while watching Yukinoshita’s profile in a daze. In the meantime, Yukinoshita’s hands didn’t stop. She was silent and only the sounds of red pen writing on the paper could be heard. Nevertheless, I felt the frequency of the sounds was a little odd. 
“…Sorry, is it that bad?” 
“Eh?” 
When I asked her, Yukinoshita turned her face towards me. She then dropped her gaze to the paper at her hands, understanding what I meant. While rolling the red pen along her lips, she opened her mouth. 
“…There are mistakes, but they’re at most misspellings and typos. There isn’t anything glaringly wrong, so don’t worry. Rather, it’s the other two who had far more typos,” Yukinoshita said with a teasing tone and chuckled. She looked much more her age like that, taking a much more cherubic appearance. 
“Well, you were making a lot of red marks, so it got me a bit worried.” 
“Oh. You only forgot to add some notes near the words, so I’m just adding those in. I make revisions as I go along.” 
“Sorry for the trouble.” 
I thought I was being casual in stating that, but Yukinoshita stopped her hands and gently set aside her red pen on the table. She then lowered her shoulders in discouragement. 
“…I’m sorry, too. I should’ve checked on your progress when I had the chance. I should’ve known that even you can make mistakes.” 
“Ah, no, it was just a miscalculation on my part. Actually, is that, like, some kind of super high-grade sarcasm…?” I asked. 
Yukinoshita smiled and shook her head. “That’s certainly part of it, but… it essentially means that it was my miscalculation as well.” 
So you really were being sarcastic… Either way, there’s no doubt that the both of us had made the wrong call. Whether it was me, her, or ourselves, we still had yet to come to an understanding. And that was presently like the state of the sky that expanded beyond the window, the sky that belonged to any one person. While you were unable to distinguish between noon and night, the moment you could tell was the moment the color of would change, moment by moment. 

I swallowed the rest of my MAX COFFEE and forcefully put the can aside. The table clanked when the can came in contact with the steel desk. 
“Time to finish up,” I said, and faced the computer once again. 
“…I see. In that case, do your best.” 
As short as her soft words were, they were more than enough to reach my ears. 

It might’ve been because of the quick break, or the sugar from the MAX COFFEE that fueled my brain, but my hands continued typing, aiming to fill the remaining blank space. 

(Oh, it was the break or the MAX Coffee you drank that gave you new inspiration and concentration, sure.)

5 – İkilinin hayata bakış açıları zamanla birbirlerini etkiliyor:

“İnsanların zayıflıklarını böyle kabul etmenden nefret ediyorum”

ErYSXr5.jpg  

“Ama insanların zayıflıklarını böyle kabul etmenden nefret etmiyorum”

lMJXBLV.jpg  

Ama Hachiman’ın Yukino üzerindeki en büyük etkisi Yukino’ya kendini olduğu gibi kabul etmeyi öğretmesi: Yukino’ya “Sen bu şekilde iyisin, ablanın kopyası olmana gerek yok” diyen ilk kişi ve Yukino kendini olduğu gibi kabul etmeye başlıyor:

WRkqnPw.jpg  

 

iyV6vxL.jpg
 

TdyXrsi.png
 

 

WOKJSry.jpg
 

b5RX6qc.jpg
 

QBEtq9D.jpg
 

qvEBAWN.jpg
 

guqESDU.jpg
 

w54tVma.jpg
 

n81nzH4.jpg
 

9gQcQ3z.jpg
 

PJ1eTQd.jpg
 

 

aYw9eWy.jpg
 

62zkaN0.jpg
 

RKU6N7H.jpg
 

ZHLNOyX.jpg
 

ZB4OcBP.jpg
 

 

RIDZBnv.jpg
 

4hkQPv9.jpg
 

VNdK4nI.jpg
 

K6jdp4S.jpg
 

PbwSe62.jpg
 

OzgWJLc.jpg
 

r7e23Hv.jpg
 
BNwCymY.jpg
 

Yukino’nun Hachiman üzerindeki etkisini ise Hachiman direk kabul ediyor:

Vol 6,75:

Spoiler

However, the Miura right now wasn’t cute at all. In fact, you could say that she was scary. She was looking at me, and looked as though she wanted to say something but was holding it back. What? Do you want to ask me if there are rewards for doing this job? But, like, all the jobs are purely on a voluntarily basis. There is not even a gift to show appreciation. The only thing there is, was a thank you. 
“…Erm, sorry, but we are counting on you then.” 
It was very rare from me, but I thanked her nevertheless.(!) This was probably the result of Yukinoshita’s noisy education on mannerisms.(!) Or perhaps I was trained to do so by her?(!)

 

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

“Gerçek Şey” Ne?

Spoiler

NTNx2js.png  

En başta serinin ana teması olan “Gerçek Şey”i sadece ana hikaye(Yukino’nun hikayesi) devam ettiriyor. Yui için alternatif seri olan ANOTHER’da Hachiman bundan vazgeçiyor. Bu isteğin olması için gereken şartlardan bazıları: karşındaki hakkında herşeyi bilmek, kelimelere ihtiyaç bile duymadan karşıdakini anlayabilmek(onu bu kadar iyi tanımak). Ama bu istek Yui Evreni’nde iptal oluyor(ana konuda bu konuşma geçtiğinde Yui bunun ne olduğunu anlamıyor bile ve zaten pek de umrunda değil, o sahnede sadece “Hikki artık bize kendini açtı” diye seviniyor):

 

Bu istek hakkında aslında en önemli şey ise bunu ilk kez kimin söylediği: çoğu kişi bunu ilk kez Sensei’nin Hachiman’a söylediğini sanıyor ama ilk kez bu sözü Yukino Hachiman’la konuşurken kullanıyor hemde ilk sezonun ilk bölümlerinde(Vol 1)!!!Yani serinin ana teması, Hachiman’ın en çok istediği şey de yine Yukino’dan çıkıyor ilk kez...

Vol 1 Spoiler:

Spoiler

“It’s not as if I have ever wanted to be liked by people though.”(!) She asserted and then added only a few more words. “Otherwise, if people genuinely did like me(!) then that would have probably been a good thing.”(!)

Yani Hachiman’ın en çok istediği şey ilk ciltten beri zaten Yukino’nun istediği şey(hatta çok büyük ihtimalle Hachiman’ın bunu istemesinin tek nedeni Yukino’nun da bunu istediğini bilmesi).

===Peki bu ikisinin istediği şey ne?

Hachiman Yukino ile daha derin ve anlamlı bir ilişki istiyor. Uzun süren anlamlı bir ilişki, Hachiman’ın sürekli art niyet aramayacağı, karşısındakinin kendisini herşeyiyle sevdiğini kesin olarak bildiği bir ilişki. Yanlış anlaşılma olmayan, sır saklanmayan, iki tarafın da birbirleri hakkında herşeyi bildikleri ve herşeylerini birbirlerine gönül rahatlığıyla yükleyebilecekleri bir ilişki.

Hachiman aynı zamanda bütün yüklerini pişmanlık duymadan yükleyebileceği birini arıyor(aile üyeleri gibi), çünkü karşısındaki kendini şartsız olarak sevecek:

Vol 6.5:

Spoiler

Those that I could rely on unconditionally were my family members. I could not make that request for others to help me lessen my burden. I didn’t know how to as well. To learn such a method now was extremely difficult. Furthermore, if I were to rely on others with this feelings of guilt, it would be far happier if I were to suffer alone.

Vol 8:

Spoiler

But this was my just desserts. There was no one who I could ask for cooperation. The kind of relationship you were forgiven for being a burden to the other person was something I had not forged up until now with anyone.

Ayrıca böyle bir ilişkinin tüm gücüyle çalışarak kazanılabileceğini, çalışmadan kendisine verilenlerin sahte olduğunu ve birgün kaybolacaklarını düşünüyor:

Spoiler

If what I wished for was granted to me, if what I wanted was given to me. Then, as I thought, I wouldn’t wish for anything nor want anything. Because the things you were granted and the things you were given were surely shams that would one day be lost.(!) 
The things you wished for had no shape and the things you wanted were untouchable. Or possibly, they might be the most wonderful treasures ever that would become nothing if you were to touch them. 
On that shining stage, what my eyes laid upon was the conclusion to that “story”. Here I was, not knowing what happens beyond it. That’s why I will surely continue to search for it for a long time.

Servis Klübü ve Araba Kazası’nı yani klübün kurulma nedenini(Yukino klübü Hachiman’ı “Kurtarmak”, onu sosyalleştirmek ve arkadaş edinmesini sağlamak için kuruyor) okuduysanız Yukino’nun Hachiman’a yaklaşmak istememesi de araya çizgi çekmesinden. Ama Hachiman ikinci sezonda “Gerçek birşey istiyorum” lafı Yukino’nun bu isteğine ret aynı zamanda. Çünkü Hachiman kendisine hazır verilen ilişkileri istemiyor. Hachiman’ın istediği; uğrunda çalıştığı, süreç içinde yavaşça gelişen, engellerden geçtiği halde(2 kez) bozulmayan bir ilişki: yani Hachiman Yukino’yu istiyor.

Hachiman bu konuşmayı seride 2 kez yapıyor: ilkini ikinci sezon 8. Bölümde, ikincisini ise finalde. Ama ikisinin biraz farkı var:

===İlk İsteğinde:

Yukino artık klübe gelmemesini istiyor çünkü Hachiman düzelmek yerine klüp(Yukino) için daha da kötüleşip yalan söylemeye falan başlıyor.

Hachiman Sensei ile konuştuktan sonra tüm gece gerçekte ne istediğini düşünüyor. Neden klübü bu kadar korumak istiyor? Şimdiye kadar kendi dahil herkesi bir neden üreterek kandırmıştı(Klübü Komachi istedi diye kurtardım dediği yeri hatırlayın). Ama asıl neden ne?

Spoiler

Something that could be easily given to someone was surely a fake. Something that could easily be given away was surely something that could easily be taken away by someone.(!) During that student council election, Komachi gave me a reason. I moved with the position that I was doing it for Komachi’s sake, to maintain the Service Club’s ongoing existence.(!) That’s why I was probably mistaken that time.(!) Even though I should have acted with an answer and reason that I found for myself. Even now, I was looking for a reason to act from someone. For Isshiki’s sake, for Rumi’s sake, for the event’s sake.(!) 
Were they all really reasons why I would act?(!) I feel like I’m mistaken about the prerequisites. The point I should be thinking about must be wrong. If I were to correct what’s right or wrong, then I needed to start from the beginning. To this day, what have I been acting for?(!) What was the reason?(!) I’ll trace back the events I had in mind earlier in reverse chronological order. 
The reason the Christmas event needed to be a success was for Isshiki Iroha and Tsurumi Rumi’s sake. And the reason why I was helping directly with the event was because I had pushed the role of presidency onto Isshiki during the student council election. And during that election, why I did that was to keep Yukinoshita and Yuigahama from becoming president. Why did I want to keep those two from becoming president? The reason I received from Komachi was grounds for me to move, but the real reason why I moved was… 
Was because there was something I wanted.(!) 
In the past, it was likely that was the one and only thing that I wanted and that I didn’t need anything else(!), even going as far as to detesting them. But being unable to completely obtain it, I started to think it didn’t exist.(!) Yet, that was because I felt like I had seen it. That I even may have touched upon it. That’s why I was mistaken. I was able to make the question. Now I need to think. About what my answer is. 
I didn’t know how much time I spent thinking. But the night dyed in blue began to dissolve as the sky faintly proceeded to whiten. I was thinking the entire time, yet I couldn’t think of a single way, plan, or strategy. No matter what logic, theory, reason, and sophistry I could think of, nothing came to mind. 
───That’s why, this was probably it. This was probably my answer.

Vardığı düşünce: gerçekte kendi istediği birşeyin olması. Bunun direk ne olduğunu söylemiyor ama ne olduğunu bulmak hiç de zor değil:

-Klübü kendi istediği için koruyor.

-Klüp kendine yakın olan 2 kişiyle birlikte olduğu yer.

-Bu ikisinden biri zaten kendi sınıf arkadaşı(Yui), diğeri ise sadece klüp sayesinde bir araya gelebildiği Yukino.

Şimdi bunlara göre klübü koruma nedeni tabiki Yui değil, Hachiman’ın bu kadar istediği şey Yukino’yu kaybetmemek!

Animede anlaşılmasa da LN’de ve sonradan çıkan mangada(LN ile birebir giden seri) görüldüğü gibi Hachiman büyük ihtimalle Yukino’ya ilk görüşte aşık oldu(bunu kabul etmeseniz bile ona hayran kaldı diyelim).

LN ile birebir giden mangada ilk karşılaşma:

tA9zrm8.png
 

Başta Yukino onun için ulaşılamayacak biriydi. O yüzden hep mesafeyi korudu, hiç umut bağlamadı çünkü Yukino’nun onu sevme ihtimali yoktu.

Ama isteğini yaptığı sırada artık bunlar umrunda olmuyor. Artık Yukino ile arasına çizdiği çizgiyi aşmak istiyor. Yukino ile şimdiki ilişkisinden memnun değil, onun hakkında herşeyi bilmek istiyor.

Konuşmanın bir bölümü(Altlarında anlamı var):

9bSyKXJ.jpg

 

Ama…

KPhDbfu.jpg

 

LaOneoC.jpg

 

Ama…

u6Cc8wR.jpg

 

Ben…

Qc0At4x.jpg

 

Aradığım şey boş sözler değil.

DZM1JRB.jpg

 

Her zaman istediğim başka bir şey vardı.

gorKWov.jpg

 

Karşılıklı anlayış değil,

55TYKBI.jpg

 

arkadaşlık,

hoAGkdZ.jpg

 

ilişki,

s6z0CoA.jpg

 

ya da benzerleri.

1BXPOhY.jpg

 

Anlaşılmak umurumda değil.

G73OKGV.jpg

 

Sadece anlamak istiyorum.

zDLBGD9.jpg

 

Anlamak, bilmek,

Is7uLCt.jpg

 

ve o bilgi ile huzur bulmak-

PVhzDlV.jpg

 

zihnimi rahatlatmak.

ZooInED.jpg

 

İnsanların içini-dışını bilmeyi istemek

d2xhAqR.jpg

 

çünkü karanlıkta kalmak beni korkutuyor

mbxh1BQ.jpg

 

DBJYwwB.jpg

 

egoistik,

JgBFjbr.jpg

 

ve kibirli bir dilek.

Cwic5lX.jpg

 

Tamamen adice ve iğrenç bir şey.

366R2db.jpg

 

Bunun gibi bir dileğimin olması midemi bulandırıyor!

4375OFr.jpg

 

Ama, eğer bu dileği paylaşmak mümkünse-

RzvYWhj.jpg

 

n6azAjj.jpg

 

eğer birbirini o itici kendini tatmin etmeyi(Hayama gibilerin herkesi tatmin etmek için taktıkları sahte gülücük maskelerinden, sahte nazik kişiliklerden bahsediyor) yüklemekten özgür olduğun bir ilişki mümkünse…

YyFpne2.jpg

 

Biliyorum bu söz konusu bile olamaz!

oHtZnUN.jpg

 

Biliyorum bu erişemeyeceğim bir şey!

4qe85VR.jpg

 

Ama yine de,

XGOoqwn.jpg

 

Gerçek(Genuine) bir şey istiyorum!

tK2uldj.jpg
 

 

LN Spoiler:

Spoiler

Just what was I supposed to say? I had already said what I wanted to say, the things I had felt and the things that I thought of. I posed the question so I could start from the top. I was supposed to have thought of the words to make that happen. Now, there was nothing left. I had no more options. ───Ahh, so that’s how it is. The things I tried to say were ultimately, regardless of where I was and regardless of how much I considered, were just my thoughts, my calculations, my measures, and my strategies. But I still continued to look for the words I wanted to say, the words I needed to say despite not having an ounce of understanding after all that thinking. It’s not like they’d understand just because I said something, too. Saying anything would just be pointless. I didn’t want words. But there was certainly something else that I wanted. I didn’t want mutual understanding, friendship, dialogue, companionship; none of those things.(!) I don’t want to be understood. I already know that I’m not and I don’t dare to think I want to be. I wanted something far more cruel and relentless.(!) I wanted to understand. I want to understand. I want to know, I want to gain peace of mind for knowing. It’s because I’m terrified of not knowing these things.(!) It’s terribly self-righteous, egotistic, and arrogant of me to wish for complete understanding. It’s truly wretched and repulsive. It just makes me absolutely disgusted myself for even wanting that. However, what if… what if we felt the same way? What if a relationship where we could force that unsightly self-satisfaction onto each other, a relationship that could allow for that arrogance existed?(!) I know that’s absolutely impossible. I know it’s out of my reach. The grape that my hands couldn’t reach was, without a doubt, sour. But I don’t need fruits that were so unbelievably sweet.(!) I don’t need a sham of an understanding nor do I need a deceitful relationship.(!) What I wanted was that sour grape. Even if it’s sour, even if it’s bitter, even if it’s disgusting, even if it’s poisonous, even if it’s nonexistent, even if it’s untouchable, even if I couldn’t wish for it.(!) 
“Even so…” 
I could tell my voice was shaking. 
“Even so, I…” 
I desperately held in the feeling of wanting to break into a sob. Even though I had swallowed my voice and words, they continued to come out in bits and pieces. My teeth would grind noisily and the words were squeezed out on their own. 
“I want something genuine.”

===Peki Yukino neden cevap vermek yerine kaçtı?

Sahneye Yukino’nun bakış açısıyla bakmaya çalışırsak: Yukino hayatı boyunca ne ailesi tarafından, ne de “arkadaş”ları tarafından “sevilmedi”. Onunla arkadaş olmak isteyenler oldu ama hepsinin bir art niyeti vardı ve en ufak bir problemde onu yüz üstü bıraktılar.

Hachiman farklı olan ilk kişiydi.

Hachiman Yukino ile araları bozulsa bile ona geri dönen ilk kişiydi(Sagami ile olanları hatırlayın, Hachiman Sagami’yi, Yukino için bitirdi). Ama şimdi klüp yüzünden kişiliği kötüleşiyor diye, onun iyiliği için hislerini feda ederek “Artık klübe gelme” diyerek mesafe açmak istedi. Peki Hachiman ne yaptı? Hemen olayın ertesi günü klübe gelip “Yeter, artık gerçek, yüzeysel olmayan bir şey istiyorum. İlişikimizi daha da güçlendirmek istiyorum” dedi. Şimdiye kadar kimseden böyle birşey duymayan ve hep birinden böyle lafları duymak isteyen Yukino, aniden gelen bu direk isteğe hemen cevap veremedi. “Anlamıyorum” diyerek kaçtı. Karakter şarkısında burası aynen geçiyor ve ekstra “Anlamıyorum, bu yüzden anlamak istiyorum” diyor: yani Hachiman’ın isteği kendisine yabancı ve tam olarak ne olduğunu bilmiyor, bu yüzden bunu onunla bulmak istiyor(Hava alıp kendine gelince “İsteğini kabul ediyorum” lafının anlamı bu: “Sana istediğini vereceğim”).

Zaten fark ederseniz tam da bu olaydan sonra Yukino baştan beri Hachiman ile aralarına çektiği Sorumlu-Kazazede çizgisini tamamen siliyor ve ona karşı tüm duvarları indirip gerçek yüzünü gösteriyor(hatta bundan sonra sürekli onunla aile durumlarını paylaşıyor)(Yukino, karakter şarkılarında kendini anlatırken “Karlar eridiğinde güzel bir çiçek bulacaksın” diyordu)

ZTEXQHw.jpg

 

Bb53pfT.jpg

 

fWwIVT3.jpg

 

2Sx60ed.jpg

 

YIbB3kI.jpg

 

f4AljMm.jpg

 

1Ro0vxw.jpg

 

FaJqfuc.jpg

 

J6d9hfc.jpg

 

qU3vmqz.jpg
 

 

Yukino’nun bazı şarkıları(Anlamları altında):

MwtWWnw.jpg

 

Monokrom bir dünyadan ışıldayan dünyaya,

Zgp5dyS.jpg

 

her seferinde biraz daha yaklaşıyorum.

IH0GXOc.jpg

 

Dürüst olamıyorum.

1rb4hdR.jpg

 

Sürekli ağır şakalar yapıyoruz.

3RTMo7s.jpg

 

Ama yine de mutluyum.

Y4z4xyw.jpg

 

Seninle bu duygularla buluşabildim.

00OYYeN.jpg

 

Defterimin köşesine yazdığım hislerim yok olmayacak.

LYDbl23.jpg

 

Eğer minik adımlarla ileyleyebilsem,

8lGrYmM.jpg

 

İlk kez öğrendiğim bu hisler ona ulaşacak.

UR1rBpf.jpg

 

“Eminim bu benim yeni başlangıç çizgim olacak.”

 

Hatta Yukino direk Hachiman’dan istekte bulunuyor:

Yukino’nun karakter şarkısı(A Crescendo to You(Kimi no Crescendo)):

That time when I pulled at your sleeve 
I poured my wish into those words, “Someday” 
Something is beginning to change

Anime:

NjaGJ7B.jpg
 

 

Sonra ise Hachiman&Yukino revir sahnesi ve Hachiman ilk kez çizgiyi geçip Yukino’ya kişisel soru soruyor, Yukino ise hem şaşkın hem de bundan oldukça memnun:

Zw4SKYM.jpg  

lHGjcTQ.jpg
 

iDmhBil.jpg
 

 

Ama sonra Hachiman’ın hiç istemediği ama aynı zamanda olmasından korktuğu birşey oluyor(Haruno Yukino’nun hislerinin gerçek olmadığını söylediğinde Hachiman’ın sinirlenmesine dikkat edin):

6q60LgJ.jpg

 

NzscNsE.jpg

 

z9wj0jD.jpg

 

VTWui47.jpg

 

hl4eYRW.jpg

 

HzEpDan.jpg

 

JrChCwq.jpg

 

Mt1WMhy.jpg

 

meHmfcD.jpg

 

sCTmcGX.jpg

 

QMP1Kc3.jpg

 

FZ3YCIX.jpg

 

jROq95B.jpg

 

5PsV4s2.jpg

 

lwxSVaV.jpg

 

6qJcF26.jpg

 

wLC7z8d.jpg

 

 

Haruno’nun “Bu güven değil, çok daha sinsi birşey” lafı Hachiman’ı yine kabuğuna geri itiyor. Hachiman Yukino’nun kendisine hissettiklerinin aynı ilk sezonda Yui’de olduğu gibi gerçek hisler olmadığını düşünüyor. Ona göre Yukino, Hachiman’ı değil, kendisine her şekilde yardım eden çocuğa karşı hisler besliyor. Buradan sonra(LN Vol 10 sonu, animede 12. Bölümün başı) Hachiman yeniden Yukino’ya biraz mesafe koymaya başlıyor.

 

Valentine Günü’nde ise Hachiman hem Yukino hem de Yui’den çikolata alacağını bildiği için çikolata test etme şenliğini “Hayama için” öneriyor. Ama asıl niyeti Yukino’nun hislerine şimdilik yanıt vermekten kurtulmak, çünkü şüphelendiği şeyden, Yukino’nun kendisine karşı hislerinin gerçek olmamasından korkuyor.

Yui Yukino’yu cesaretlendirip çikolataları verdiriyor ama Hachiman hala korkuyor:

f7QTEUQ.jpg
 

5cSc26L.jpg
 

ljbdaNu.jpg
 

NjDnME1.jpg
 

clYnJGz.jpg
 

2Qa8r3O.jpg
 

IPCV9gl.jpg
 

XZKupnC.jpg
 

vgNAHPm.jpg
 

e30J2vJ.jpg
 

T5gkpVN.jpg
 

6vzy2QY.jpg
 

6uGArqO.jpg
 

bDU0q1g.jpg
 

JZGesOJ.jpg
 

oulyshT.jpg
 

i43Q0Sh.jpg
 

b10I4ax.jpg
 

m7NMqgg.jpg
 

mKgjepg.jpg
 
yFhymki.jpg
 

 

===İkinci İsteği de burada:

Bu kısımda Hachiman korkusundan dolayı hislerini içinde tutuyor ama sezon finalinde Yui ikisini kenara sıkıştırarak içlerini dökmelerini sağlıyor: “Eğer harekete geçmezseniz herşeyi ben alacağım” diyerek Hachiman’a gaz veriyor. Hachiman ise artık bu durumdan bıkarak hislerini gömmeyi bırakıyor ve ikinci kez isteğini tekrarlıyor ama bu kez biraz farklı bir anlamla: “Yukino, beni ben olduğum için sevmeni istiyorum, seni kurtardığım ya da sana yardım ettiğim için değil.”, zaten Yukino’ya en son dediği “Problemlerini kendin çözmelisin” lafı bu yüzdendi. Ona tabiki yardımcı olacaktır ama sürekli kendisine bağlı kalmasını ve hislerinin buna bağlı olmasını istemiyor. Eğer Yukino problemi kendi çözüp yine de Hachiman’a açılırsa, Hachiman bu hislerin gerçek olduğunu anlayacak, istediği bu. Bu yüzden her ne kadar en çok yardım etmek istediği kişi Yukino olsa da ona yardım etmeyecek(en azından direk tüm işi yapmayacak). Final bölümünün ismi ise: “The Spring, buried underneath the snow, begins to sprout.”

---İlk sezonun Openingi(Yukitoki) Yukino tarafından söylenen bir şarkı, onun hislerini anlatıyor. Şarkı kısaca Yukino’nun buzlarını eritip “Gerçek Yukino”yu bulacak, şimdiye kadar koruduğu yer olan kalbinde yeri olacak kişiyi(Hachiman) beklemesini anlatıyor:

Bir bölümü:

Spoiler

I’m in this sunlit room, waiting for all of it to melt. 
… 
Cold rain comes down from the clouds and only the distant breeze of Spring can clear it away. 
… 
The day I waited for without realizing has already melted away with the snow and soon Spring will come. 
… 
That small room I kept safe still has that empty space. 
I never knew that I was fine with it being just the two of us.

8OYFsWK.jpg

 

5veu8IH.jpg
 

 

Diğer bir Yukino şarkısı(The Flower that Bloomed in the Forest(Yukidoke ni Saita Hana))

 

Even if we don’t say anything, it seems like we still understand each other.(!)

 

Hachiman’ın istediği şeylerden biri de karşısındakiyle kelimelere ihtiyaç bile duymadan anlaşabilmeleri, yani Yukino ile yapabildikleri birşey.

 

The time passes by as usual, doing the same thing day after day. 
In my own personal space, thinking of something, 
I didn’t know when it happened, but ever since I came to know you, my heart started to waver. 
I hope that one day, I will be able to tell you how I truly feel 
The sky that is stained with vivid colors. It’s so beautiful I want to tell you about it. 
Even during the times we quarrel, it was surprisingly fun 
Rather than read the book I want to read, I want to meet you. 
Someday, if you come to know all about me,(!)

 

Buradan soğuk görünen Yukino’nun içinde aslında nasıl biri olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca Hachiman’a kendisi hakkında herşeyi anlatmaya hazı görünüyor.

 

I hope to be able to laugh heartily by your side. 
I wish to spend time with you, just the two of us 
Though troubled, I am happy for the bonds that we forged(!) 
Your gentleness that reached me, will brighten up tomorrow. 
Hate it or like it, it will be as brilliant as always. 
With my feelings that cling on stubbornly, I want to hug you gently. 
The time that quietly slips us by, becomes a treasure as well. 
You will discover a radiant smile, as beautiful as the flower that blooms after the snow melts.(!)

 

Evet buzları eridikten sonra Hachiman güzel bir çiçek ile karşılaşacak...

 

Genel olarak Yui ve Yukino’nun Hachiman ile ilişkisini kıyaslarsak hangisinin Hachiman’ın isteğine oturduğu bariz: Yukino.

Yui ile olanda, Yui’nin hisleri Hachiman’ın kahramanlık yapması ve köpeğini kurtarması. Ama Hachiman bunu kim olduğunu bile bilmediği biri için yaptı ve bu onun için “Uğrunda çalışmadığı” bir ilişki. Sonrası ise Yui’nin Hachiman’a yakınlaşmaya çalışması ama Hachiman’ın aynını yapmaması.

Yukino ise tersi, Yukino başta Hachiman’ı “Kurtarmak” istiyor. Hachiman ona ilk görüşte aşık oluyor(ya da hayran kalıyor diyelim) ve seri boyunca ikili birbirleri için herşeyi yapıyorlar: Hachiman Yukino için Sagami’yi bitiriyor vs., Yukino ise animede pek gösterilmese de Hachiman’ı okulun en nefret edilen kişisi olmaktan(zorbalığa bile başlamışlardı), yılbaşı etkinliklerini tek başına alıp becerememesi olayından tek başına kurtarıyor(en baştan beri klübü onun için kurmasını saymıyorum bile). Hachiman zaten Yukino’ya karşı hisler besliyordu, Yukino ise birbirlerini tanıdıkça ve Hachiman’ın her kavgadan sonra yine kendisine gelmesiyle ona aşık oluyor. Yani Hachiman’ın istediği şey: “Uğrunda çok çalıştığı, engellerden geçmiş ve bu yüzden çok güçlü, her engele karşı koyabilecek bir ilişki”.

-Animede geçmeyen kısım olan ikinci sezonda 9 ve 10. Bölümlerde olan yılbaşı etkinliklerini biraz açarsak: bunu direk ilk sezonda Hachiman’ın Yukino için yaptığı fedakarlığın benzerini Yukino’nun onun için yapması olarak görebilirsiniz. Animede sanki olayı Iroha hallediyormuş gibi görünüyor ama LN’de bu olayda en çok çalışan kişi Yukino. Tüm olayı sabahlara kadar planlıyor ve herşeyi hazır şekilde Iroha’ya veriyor, Iroha’nın yaptığı ise yazanlara göre etrafa emir vermek. Kısaca Yukino neredeyse tek başına olayı toparlayıp Hachiman’ın başta tek başına aldığı işi onun için hallediyor diyebiliriz.

 

 

Özetlersek:

-İlk İstek: “Yukino, seninle aramdaki çizgiyi geçmeye hazırım, senin hakkında herşeyi bilmek istiyorum”

-İkinci İstek: “Yukino, beni ben olduğum için sevmeni istiyorum, sana yardım ettiğim için değil”

 

Hachiman’ın isteğinin içeriğine bakarsak yeniden:

1-      Karşısındakini onunla kelimeleri bile kullanmadan anlaşabilecek kadar iyi bilmek istiyor

2-      Tamamen dürüst bir ilişki

3-      Karşısındakine koşulsuz şartsız dayanabileceği, çünkü onun hep kendini kolladığını bildiği bir ilişki

4-      Bozulmayacak aşk, birine yardım ettiği için değil, sevildiği için sevilmek

5-      Elde edebilmek için tüm gücüyle çalıştığı birşey, çünkü basitçe kendine verilenler birgün kaybolacak sahte şeyler ona göre

Tüm engellere karşı gelebilecek kadar güçlü bir ilişki

Yukino - Yui Farkı, Hangisi Hachiman için Daha Çok Şey Yaptı?

Spoiler

Önce söyleyeyim burada yazacaklarım tamamen serinin Yui’yi anlatma şekli(bazı eksikliklerden dolayı animede fazla anlaşılamayan) yani uydurma falan yok, zaten dediğim şeylerin arkasından kaynakları vereceğim. Yui’nin bu kadar “iyi” görünmesinin(hatta çoğu fana göre “Soğuk” Yukino’dan daha iyi zannediliyor ama tam tersi) anlaşılır nedenleri var ve en başta animede eksiklerin olması ve animenin tam anlaşılamaması geliyor.

Genel izleyicinin bakış açısına göre Yui hep Hachiman’ın yanında, ona karşı iyi davranıyor; Yukino ise çok soğuk, hak etmediği halde Hachiman’ı sürekli azarlıyor/trip atıyor. Bu yüzden bu kesime göre Yui kesinlikle Hachiman’ı daha fazla hak ediyor. Ama aslında Yui’nin Hachiman için yaptıklarının Yukino’nun onun için yaptıklarının yanına yaklaşamayacağını söylesem çoğunuz inanmayacak belki de.

Bunu çok özetle söylecek olursak: Yui’nin Hachiman’ın iyiliği için yaptığı şey ikinci sezonun 2. Bölümünde yaptığı sahte çıkma teklifinden sonra bunu yapmasını bırakmasını söylemesi. Ama bundan sonra Yukino’nun aksine olayın üzerinde fazla durmadı ve Hachiman ile tartışmadı. Animede fazla belli değildi ama başkanlık seçimi sırasında Hachiman birçok kişiye sürekli yalan söylemeye başlıyor ve Yui bunda ona yardım ediyor. Yukino ise buna hep karşı ve hatta Hachiman’ın daha da kötüye gittiğini görünce(burası cidden animede anlaşılmıyor ama Hachiman bu arc herkese yalan söylemeye, insanları manipüle etmeye(Iroha) başlıyor, bu ise eskisinden daha da kötüleştiğinin göstergesi) ve bunu yapma nedeninin klübü koruma olduğunu anlayınca(aslında asıl neden klüp değil, direk Yukino ama buraya geleceğiz) Hachiman’ın iyiliği için kendi duygularını feda edip ona klübe artık gelmemesini söylüyor. Yani animede geçen Yukino’nun Hachiman’a soğuk davrandığı sahnelerin hepsi aslında Hachiman’ın iyiliği için olan sahneler ama yapılan iyilikler çoğu kişinin Yukino’dan nefret etmesine neden oluyor. Yukino’nun neden soğuk davrandığına gelirsek: bunu direk seriden bulamazsınız ama karakter şarkısında kendi bakış açısıyla anlatılıyor. Kısaca bu hale gelmesinin baş sorumlusu annesi.

Neyse asıl kısma geçmeden Yukino ve Yui arasındaki farkı tek cümleyle özetleyecek olursak: Yui’nin amacı Hachiman’ın kendine aşık olması, bunun için gerektiğinde onunla birlikte yalan da söyleyebiliyor çünkü ona karşı gelmek istemiyor. Yukino ise tam tersi; asıl amacı Hachiman’ın kusurlarını gidermek, bu yüzden gerektiğinde ona direk karşı çıkıyor hatta uç şartlarda ona karşı olan hislerini bile Hachiman’ın iyiliği için feda edebiliyor. Tabi asıl olay bu olmasına rağmen Yukino’nun yaptıkları kötü, Yui’ninkiler ise iyi olarak görünüyor.

Yine söylüyorum buradan Yui şeytan dediğim falan anlaşılmasın, Yui sadece biraz bencil aşık bir kız, kötü biri falan değil. Ama asıl fedakarlığı yapanın Yukino olmasına rağmen birçok izleyicinin “İyi Kız” olarak Yui’ye görmesi, üstüne Yukino’nun Hachiman’ın iyiliği için yaptığı tartışmaları “Bencilce Tripler” olarak görmeleri TAMAMEN HAKSIZLIK.

Ayrıca Yui Yukino ile şartlı arkadaş(Hachiman’la Yukino arasında birşey olmamasına bağlı) ama Yukino Yui ile her şartta birlikte. ANOTHER(Yui kazanıyor) finalinde Yukino ikiliyi terk etmiyor ama ana konuda(Yukino kazanacak) Yui neredeyse kesinlikle(tüm animasyonlar, kapak resimleri şarkılar bunu gösteriyor(hepsi Watari tarafından kabul edilenler)) ikiliden ayrılacak(Aslında ilk sezonda ikilinin sevgili olduğunu sanınca klübü bırakmak üzereydi hatırlarsanız).

 

Artık asıl kısma geçelim:

===Yui’nin hikayedeki etkisi ne?

Hachiman ile Yukino’yu bir arada tutmak(bunu pek açıklamaya gerek yok, ne zaman ikilinin arası soğusa Yui aralarını yapmaya çalışıyor ve animasyonlarda(opening/ending) hep ikilinin arasında)

Ayrıca ismindeki kanjinin anlamı: Yapıştırmak/Birleştirmek!!!

---En başta Yui Hachiman’ın kendisini hep iyi kız olarak görmesini istiyor bu yüzden onunla tartışmıyor. Bu konuşmaları birinci sezon 10. Bölüm(LN Vol 6) da geçiyor. Bu önemli çünkü ikinci sezonda Hachiman’la birlikte insanlara yalan söylemelerinin nedeni, Yui’nin ona karşı gelmeyip iyi görünme isteğinden kaynaklanıyor. Ama tabi bu sahte ideal yüz oluşturma Hachiman ve Yukino’nun ortak olarak istediği gerçek ilişkiye tamamen ters...

LN Vol 6:

3jgvdvO.png
 

PowfyDQ.png
 

CktZ4YH.png
 
jwtivkh.png
 

ANOTHER’dan Yui monoloğu: Yui Hachiman’ın sadece iyi Yui’yi görmesini istiyor:

t1QE4Rm.png  

 

===İlk sezonun 6. Bölümünde Yui ikiliyi sevgili sanınca klüpten ayrılmanın eşiğine geliyor:

fzWF5RU.png
 
gLiMuAm.jpg
 

LN:

Spoiler

“…what are you gonna do?” I asked Yuigahama, sensing that she was on our heels and wanting to make sure of it just in case. 
As a club member, she hadn’t turned up for some days now(!), and as things were, I had no way of knowing whether she would come this time either. If she was bent on fading away from the picture like this, then for her sake, we were better off not forcing her to come with us. 
“I‐I’ll go…” Yuigahama said, gripping her own arms tightly. “I’ll go, but… hey, Hikki, do you have a girlfriend?”(!) 
“Nah, I don’t.” 
“What a foolish question, Yuigahama‐san,” Yukinoshita said as she knocked Yuigahama lightly on the head in admonishment. “It is impossible for this young man to even have normal relations with either gender.” 
“Leave me alone. I don’t need a girlfriend. To me, there’s nothing more agonizing than having my time stolen from me. If she rang me crying or something in the middle of the night while I was sleeping, I’m confident I’d break up with her on the spot.” 
“Whoa, you’re the worst…” Yuigahama said disgustedly. But weirdly enough, her eyes were smiling.(!) “Ah. B‐but you know. Weren’t you going out with Yukinon and stuff? What was that about?”(!) 
“It was the Cats and Dogs Show, so we just happened to bump into each other at the time,” said Yukinoshita. “Komachi‐san invited me to come along, that’s all. Did I not tell you, I wonder?” 
“W‐wait just a minute,” Yuigahama insisted. “So you two weren’t dating or anything like that?”(!) 
“As if…” 
This chick really did have a misunderstanding… that would be impossible if she had just looked at how we normally were. She ought to get a clue. 
Yukinoshita had an open look of revulsion on her face. “Yuigahama‐san, you know there are things that even I get angered by?” The cold fury came out in her words. 
“Oh, my bad! It was nothing. N‐now let’s go, okay?” An impatient Yuigahama ran up to the door. As she knocked on it smartly, her glowing demeanour(!) was the very antithesis of Yukinoshita’s sour expression.

Bundan sonra Yui Yukino’nun romantik bir rakip olmadığını anlıyor(zannediyor).

 

Vol 3’ten bir resim:

6SFq0O4.jpg  

Yani Yui Vol 3 veya daha önceden beri Hachiman’a aşık. Yukino ise “Böyle olduğum için sana bunu anlatamadım. Ama seninle düzgünce konuşabilmek istiyorum” diyor(Yukino’nun tüm karakter şarkıları hislerini düzgünce anlatamamasından bahsediyor)

 

Yui’nin Yukino ile arkadaşlığı Hachiman’la aralarında ilişki olmamasına bağlı ve Yui için Hachiman>>>Yukino. Animede böyle sahne pek yok ama ekstra olarak verilen hikayelerde(hepsi Watari tarafından yazılı ve ana hikayeye dahil) Yui Hachiman olmazsa Yukino ile neredeyse hiç vakit geçirmiyor.

Yui’nin Hachiman&Yukino arasını öğrenmesiyle olan:

bL6fVyA.jpg
 
rt11f1d.jpg
 

“Hislerimizi öğrendiğimizde, bu son kez böyle bir arada olabilmemiz olacak”

9ghELjI.jpg
 
7mvkMse.jpg
 

 

 

=====LN’de Hachiman’ın Yui ve Yukino ile ilgili monologlarında büyük bir fark var. Animede Yui kısmı gösterilirken Yukino gerçekten anlaşılmıyor. Hachiman Yui’nin vücudunu çekici buluyor ama bu monologlarında genelde tek cümleyle geçiyor. Yukino ile olan sahnelerde ise Hachiman’ın çoğunlukla nefesi kesiliyor(!) ve Yukino’yu şiirsel bir şekilde en az 1 paragraf anlatıyor(peri gibiydi vs...)

 

ANOTHER’da(Yui serisi) finalde Yui&Hachiman sevgili oluyorlar ama Hachiman onu sevdiğini kesin olarak söyleyemiyor. Ayrıca Hachiman ikinci sezon 8. Bölümde istediği tek şeyden (gerçek ilişki) vazgeçiyor:

qYabKHF.png  

 

Nedeni ise seriye genel olarak bakıldığında anlaşılabilir: Yui ve Hachiman arasında olan sahneler hiçbir zaman sebepsiz olmadı. Çoğunlukla sebebi Yukino’ydu(doğum günü vs). Onun dışındaki ise ya Hachiman’ın Yui’ye verdiği sözden(ilk sezondaki ballı ekmekler için çıkma sözü) ya da Komachi’nin oyunuydu ama bunlarda bile birbirleri hakkında konuştukları şeyler çok çok az.

Yui ise yalana razı(Yui’nin günlüğü):

Spoiler

There’s something I want. It’s something that probably means a lot to me. There are other things I find important, but lumped together, you could say they were necessary. The thing I want isn’t tangible, so I really don’t know if that’s the right idea or not. I do have an idea of its shape, but I’m not that good at thinking nor am I diligent, so I’m not confident I’m on the right track. Maybe if I was smarter or purer, I could come up with an answer that would convince myself and those around me. If only I could properly explain and convey what I wanted. If only I could engross myself in it to the point that nothing else mattered to me. In the end, I’m not the smartest person around, and I’m unfair, so I could come up with only one answer. It’s just one, yet my idea of something genuine somehow doesn’t feel realistic. That’s why, it doesn’t matter if I understand it, if I don’t understand it, if I’m dumb, if I’m unfair and cruel, I keep thinking of one idea after the other about what that genuine thing truly is. But it feels like no matter which one I choose, I’d be completely wrong. The thought that I could possibly end up with the wrong answer and be unable to take it back makes me incredibly scared.(!) I don’t want to be wrong. I don’t want to lose it. It doesn’t have to be right because I want to take those hands.(!) But I’m sure that’s not the answer that they want.(!) What I want and what they want are so similar, yet why are they so different?(!) But if that’s the only answer I can come up with, then I want to make sure I understand it no matter how hard it is. If it’s for that, I think I can hang in there. But I get scared that the more I try, the more it’ll get farther away from me.(!) The truth is, I’d be fine with a lie.(!)

Yui de Yukino gibi Hachiman’ın kendini feda etmesinden hoşlanmıyor ama bunun için birşey de yapmıyor. Hatta Hachiman Yui’nin sadece iyi yönünü görmeye devam etsin diye ona yalanında yardım bile ediyor. Yukino ise Hachiman’ı bu huylarından kurtarmak için onunla ilişkisini feda etmeye bile razı. Yui, “Ben düşündüğün gibi iyi bir kız değilim” derken yalan söylemiyor. Buraya kadarki şeylerden aslında hangisinin Hachiman’ı daha çok düşündüğü anlaşılır. Ama tekrardan söyleyeyim yanlış anlaşılmasın: Yui, şeytandır falan demiyorum; Yui, en kötü ihtimalle biraz bencil, aşık bir genç kız. Ayrıca finalde kendi hislerini feda edip Hachiman’la Yukino’yu harekete zorlaması gerçekten takdirlikti.

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

===Semboller/Şifreler===

Bu bölümde animeyi izlerken ya da LN’yi okurken birçoğumuzun fark bile etmediği ama seri sonu hakkında direk ipucu veren tonla sembol/motif/işaret var. Yine tekrarlayayım: Bunlar rastgele yapılmış şeyler değil, animenin animasyonları dahil hepsi Watari’nin elinden geçiyor. Zaten bu kısmı okuyunca bunların rastgele yapılmadığını anlarsınız.

 

SEMBOL İNDEXİ:

Spoiler

=HACHIMAN = PAN-SAN, YUKINO İSE MAX COFFEE

=KARAKTERLERİN HAYVANLARLA BENZERLİKLERİ

=KARAKTERLERİN BİRBİRLERİNE UZAKLIKLARI

===DERGİDE GÖSTERİLEN YUKINO/YUI KARŞILAŞTIRMASI

===KARAKTERLERİN RENKLERİ

===SEZON SONU PENGUEN SEMBOLÜ(ÖNEMLİ!!!)

=YUI VE HAVAİ FİŞEK MOTİFİ

===SERİNİN ALTERNATİF SONLARI VE OLACAKLAR

===YILDIZ - TOP MOTİFİ VE PAN-SAN’IN BAKTIĞI YÖN

=ACI – TATLI ÇİKOLATA

=2. SEZON OPENİNGİ

=YUKİNO’YA PEMBE, YUİ’YE MAVİ TOKA

===İKİNCİ SEZON OPENİNGİNDE “IDEAL REPLICA” – “GENUINE THING” FARKI

=HACHIMAN = PAN-SAN, YUKINO İSE MAX COFFEE

Spoiler

Seride birçok yerde benzetme yapılıyor, ilk sezonda ise resmen Hachiman bir panda diyorlar :D (Pan-san oyuncağının gözlerinin Hachiman gibi olması (ölü gözler))

t9ORRwV.jpg1.jpg

Yukino ise resmi twitter hesabında atılan birçok resimde Hachiman gibi Max Coffee içiyor

DP3DbZS.jpg
ccuILvj.jpg

Ayrıca Hachiman ve Max Coffee ile ilgili önemli bir ayrıntı: Hachiman, Yukino ile araları bozulduğunda (İkinci Sezon’un neredeyse yarısı) Max Coffee içmiyor çünkü “Birşeyler yanlış görünüyor”. Onun yerine hiç sevmediği siyah acı kahveyi kullanıyor.

mRchqvo.jpg
Yv6uSWT.jpg
UUYJ8bA.jpg
a8bYQLt.jpg
iDAY4fx.jpg

Araları düzeldikten sonra ona ilk Max Coffee verense Yukino.

ds5BFdn.jpg

Seri finalindeyse Hachiman 2. Kez “Gerçek birşey istiyorum” isteğini yaptıktan sonra Ending Kartı’nda Hachiman ve Yukino Max Coffee içiyorlar. Bölüm ismi ise “Spring, Bound Beneath the Thick Snow, Begins to Sprout.”. Yani artık kar altına gizlenmiş Yukino’nun hisleri gün yüzüne çıkacak.

ccuILvj.jpg

=KARAKTERLERİN HAYVANLARLA BENZERLİKLERİ

Spoiler

Yukino herkesin bildiği gibi kedileri seviyor ve köpeklerden korkuyor, Yui köpekleri seviyor ama kedilerle sorunu var:

LN Spoiler:

Spoiler

“That’s what it was like for kids who live in an apartment! You can’t keep a pet in an apartment, y’know? So I kept a stray cat without telling my parents. But at some point, it went away…” Yuigahama trailed off. 
And thus, she got bad at handling cats. Yuigahama laughed in her usual sheepish way. I wondered what her younger self had thought of that separation. Perhaps she had thought it was such a cute cat and they got along so well, so she might have been at a loss over why it ran away. It must have felt like a betrayal. But the girl she was today knew why. I heard that a cat leaves its owner when it’s about to die. Given that, I wondered how the grown Yuigahama looked back on her parting regrets. Perhaps she was full of regrets.

Hachiman kendisine sorulduğunda ya karar vermediğini söylüyor ya da ikisini de sevdiğini ama monologlarından kedileri daha çok sevdiği çıkıyor(ayrıca kendisinin de kedisi var)

LN Spoiler:

Spoiler

“My brother likes both cats and dogs. It’s just people that he hates…” 
Am I the first underworld detective or something…? 
But well, Komachi wasn’t necessarily wrong. It’s true that I didn’t hate dogs or cats.(!) If anything, it’s certain breeds that I liked.(!) It’s just cats in particular were what I liked.(!) Gentlemen, I liked cats. Gentlemen, I loved cats.(!) I liked American shorthair cats. I liked toroiseshell cats. I liked Sphinx cats. I liked ragdolls. I liked American curl cats. I liked Scottish holder cats. I liked Persian cats. I liked Singapuras. I liked Russian Blue cats. Back alley, cat beds, cat tower, the top of a refrigerator, under the bed, on the rail of the veranda, inside a cardboard box, in a paper bag, on a person’s back, and in a futon. I loved all the cats who were all over the place.(!) …Actually, it’s the bastards who abused cats that I couldn’t forgive. I wanted people who didn’t cherish life to die. I absolutely hated people who didn’t cherish life!

 

=KARAKTERLERİN BİRBİRLERİNE UZAKLIKLARI

Spoiler

Hem coğrafi olarak hem de opening/ending animasyonlarında Hachiman&Yukino birbirlerine daha yakınlar:

hMmlwoU.md.jpg

AcWVFPp.md.jpg

V4qC0lj.md.jpg

===DERGİDE GÖSTERİLEN YUKINO/YUI KARŞILAŞTIRMASI

Spoiler

 

WAaKnrC.md.jpg

Bu kimsenin dikkatini çekmemiştir ama ilk sezonun 4. Bölümünde Komachi’nin okuduğu dergi birkaç saniyeliğine görünüyor ve yazının başlığı: “Erkekleri Kapan ve Kapamayan Kızlar(!)”(Sağ sayfa kapan kızları anlatıyor ve tamamı Yukino’nun özelliği, sol ise Yui’nin)

leO1j4j.md.jpg 

1)      Uzun Çorap(Yukino) – Kısa Çorap(Yui)

VcKJ9fs.jpg

uyVb3O0.md.jpg
NxyvGsT.md.jpg
aNmVBzM.png
0FS2t6j.md.jpg

2)      Çanta Tipi

BlMBEsp.jpg
Zc1Uk4x.jpg
Sbp62Lq.md.jpg

3)      Dağınık Saç – Parlak, Düz Saç

uwHOJGB.jpg
rF7EA4P.jpg

4)      Yahallo – Düzgün Selamlaşma

LN Spoiler:

Spoiler

“Happy New Year and yahallo!” 
“What’s with that greeting…? Happy New Year,” I answered, flabbergasted.

“…Happy New Year,” said Yukinoshita, burying her face in her scarf. Well, formally doing New Year greetings was embarrassing in one way or another. I found myself fiddling with the ends of my scarf as well. 
“Ahh… Yeah, right. Happy New Year.”

A7ZvCV7.jpg
rHTJMOZ.jpg
91PLB3W.jpg
64VGfeS.jpg
TeNzs1x.jpg

5)      Acıtan Vücut Teması

LN Spoiler:

Spoiler

Yuigahama sent a quick chop right into my throat. The clean hit, right to my Adam’s Apple, sent me into a coughing fit. Then Yuigahama stared off into the distance and asked me a question, sounding serious.

pNNPLMt.jpg
I6PcWP6.jpg
jbfEJnC.jpg

6)      Zorlu Vücut Teması – Doğal Vücut Teması

Bu baya önemli çünkü Watari seride bunu bariz ayırıyor. Hachiman&Yui temasları ilkine girerken Yukino ile olanlar hep ikinci kategori:

0gbiiyx.jpg
in7LIPf.jpg
hwq2Yxj.jpg
IEtMXZv.jpg
4hXXRvK.jpg
Q2Eg8zE.jpg
euY9P4q.jpg
U4RTEg8.jpg
Zw4SKYM.jpg

Ayrıca animede neredeyse hiç belli olmasa da novelde Hachiman Yukino’ya baktığında çoğunlukla nefesi kesiliyor ve Yukino’yu şiirsel şekilde anlatıyor:

LN Spoiler:

Spoiler

Within the cluster of trees stood a girl whose long hair reached towards the ground. That scene in particular was divorced from reality, like I was looking at some kind of spirit or fairy. I had to be hallucinating. When the moonlight shone gently upon her, her pale skin came clearly into view. When the breeze danced, her swaying hair danced along with it. As this fairylike girl bathed in the moonlight, she began to sing - softly, oh so softly. In the chilly darkness of the forest, her quiet singing voice felt unusually pleasant to my ears. For my part, I merely gazed at the scene. If I took one step, I might destroy this world where only she existed. With that thought in my mind, I stood back and admired the music.

7)      Pan-san!!!

Açıklamaya gerek yok en önemlisi :D

8UmCoos.jpg
U6jRMH0.jpg
ZzuVYgx.jpg
GysNfDt.md.jpgGysNfDt.jpg
en08FwR.jpg
fhaFoqS.jpg
7Wu1hU8.jpg

===KARAKTERLERİN RENKLERİ

Spoiler

Anime openinginde ve ilk çıkan Oregairu ürünlerinde; Yukino mavi, Yui pembe, Hachiman ise yeşil. Ayrıca opening sonundaki sandalyenin üstünde yeşilin(Hachiman) maviye(Yukino) daha yakın olduğu belli.

bAuUYm8.jpg
kLUUucE.jpg
f5NGesQ.png
RAQAEB4.png

2016’da Hachiman’ın doğum gününde resmi Yahari twitter sitesinden alınan resim(mavi olmuş):

1u63uWo.jpg

Watari’nin verdiği bazı resimler(Yukino mavi, Yui pembe, Hachiman çoğunlukla yeşil):

NmlSvRS.png
xsOM86D.png
oocVXyO.jpg
o7BP2yD.png

Diğer karakterlere de renk veriliyor ama bunlar sıklıkla değişiyorlar.

Yeşilin psikolojik manasına bakarsanız şöyle birşey çıkıyor:

“Green is an emotionally positive color, giving us the ability to love and nurture ourselves and others unconditionally. A natural peacemaker, it must avoid the tendency to become a martyr.(!)”

Son cümleye bakarsanız direk Hachiman’ın başkaları için kendini feda etmesine uyduğunu görürsünüz!

--2015 kış civarı Watari ve ekibi Yahari’nin reklamını yapmaya başladılar ve birçok sevinçli/gülen Yukino kullanıldı.

gjMl6o8.jpg

Bu reklamlar çıktığı sırada Yukino’nun rengini maviden mora, Hachiman’ın ise yeşilden maviye çevirdiler(Yui aynı)

h2P9PA1.png
BKOnmsg.png
GxwsPaK.jpg
RWz9tp3.png
qzxQFk3.jpg

Resmi Yahari twitter’ından alınan resim(Hachiman’ın 2016 doğum gününde)(Hachiman’da yıldız sembolüne ve maviye dikkat, ikisi de Yukino’ya ait)

F1LpqcJ.jpg
wAZY72o.jpg

Maviyi anladık da mor ne alaka diyecekseniz, bu renk mavi gibi “soğuk renkler” ile kırmızı gibi “sıcak renkler”i birleştirince çıkıyor. Buz gibi olan Yukino artık eriyecek diyebiliriz.

Ayrıca daha sonra Hachiman ve Yukino’nun renklerini değiştirmeye ya da birlikte vermeye başladılar. Hachiman bazen mor, bazen mavi kıyafetli; Yukino bazen yeşil etek giyiyor, ikisi birden aynı gri renkte vs

GcQZWKX.png
nznKwE2.jpg
Phl3a7Q.png
RkeT6s5.png
pdvZLuD.jpg

===SEZON SONU PENGUEN SEMBOLÜ(ÖNEMLİ!!!)

Spoiler

Belki de en önemli sembol bu çünkü Watari bunu serinin en başından beri kullanıyor. Sadece anime izleyenler bunu 2. Sezonun finalinde ilk kez gördüler ama aslında ilk kez Light Novel’ın 3. Cilt’inde çıkmıştı. Ayrıca en önemlisi de “Penguenler eşlerini heryerde direk bulabilirler” yazısından hemen sonra Hachiman’ın Yukino’yu kalabalığın arasından direk bulması... Ayrıca birde eşlerini bulan penguenler ölene kadar birlikte kalırlar sözü.

Q5Rake9.jpg
vok4mqD.jpg
p5WjZxQ.jpg
ZG84dWV.jpg
EuFmHTu.jpg

LN Vol 3:

PrOhUnv.png
88TZejZ.png
JimXykl.png
d3WhhjQ.png

LN Vol 6:

Spoiler

Well, brothers and sisters had a lot going on with them. If the older brother, like me, was just a failed piece of work by general standards, then the little sister unexpectedly had it a lot easier. She wouldn’t have to agonize over being compared to him. However, if I were an exceedingly excellent individual, then how would Komachi see me? The reason I found myself pondering over that might have been because, walking ahead of me, I saw her.(!) Even in this crowd of people, I could tell.(!) Yukinoshita Yukino went to one class to the next, taking her time gazing into them. Her gaze was slightly softer than usual. Regardless of the reasons and details behind the Cultural Festival, it was thanks to Yukinoshita that it was turning out so smoothly. Most likely, she was aware of that, and proud of it. The fact that you tried so hard and something came out of it was definitely something that would cause your gaze to look kinder.

 

=YUI VE HAVAİ FİŞEK MOTİFİ

Spoiler

Yui’nin karakterine havai fişek motifi koyuluyor ve seride Hachiman’la gittikleri havai fişek gösterisi sürekli hatırlatılıyor. Watari ise bu motifin anlamını direk kendisi söylüyor: “Sürdüğü sürece güzel ama ömrü fazla değil”

ANOTHER Vol H:

Spoiler

And, we have finally come to the end of episode 9. The huge fireworks that launches up into the air at the very end. This fireworks are also one of the motifs that light up this series. As this huge flowered lights blossom into its full glory, this flowers also fade away into the darkness of the night. Because these lights are bright and beautiful, once they fall(!), the shadows that they leave behind are dark as well. After all, these shadows are the remnants of his bright youth being sent away.(!)

XQTUEGL.jpg
CNR73ER.jpg
wUq0nIp.jpg
H9PLbPb.jpg
uJszDPd.jpg
mm2EYMr.jpg

===SERİNİN ALTERNATİF SONLARI VE OLACAKLAR

Spoiler

Burası önemli ama aynı zamanda Yui fanları biraz kızabilir. Bildiğiniz gibi ana serinin devamı daha gelmedi ama onun yerine Watari “ANOTHER” denen alternatif sonu olan bir seri çıkardı. Sanırım ana serideki  Vol 6-7 gibi başlıyor, buraya kadar olanlar aynı, bundan sonra ise genel olaylar aynı ama herşey Yui lehine ilerliyor. Sonu ise Hachiman ve Yui’nin sevgililerin ayrılmasıyla ünlü Destiny Land’da havai fişek izlemesiyle bitiyor(evet galiba kendi serisinde bile Yui’yi pek parlak bir gelecek beklemiyor.)

Ayrıntıya inmeden finalden birkaç şeyi hatırlayın:

-Hachiman gerçek bir ilişki istiyor: ne kadar acı da olsa, birbirlerini kırsalar da rol yapma, yalan söyleme gereği olmayan; hiç sır saklanılmayan ve birbirleri hakkında herşeyi bildikleri bir ilişki. Yui ise “Tatlı bir Yalan”ı “Acı bir Gerçek”e tercih edeceğini söylüyor(animede anlaşılıyor ama söylemiyor, karakter şarkısında ve novelda geçen günlüğünde ise direk yazıyor). Yani istedikleri farklı.

---Yui son sahnede çok önemli birşey söylüyor: “Hislerimizi öğrendiğimizde artık aynı şekilde birlikte kalamayız!” bunu tek başına anlamamış olabilirsiniz ama ANOTHER, Yui karakter şarkıları ve ilk sezonda olan Yui’nin Hachiman ve Yukino’yu çıkıyor sanması olayına bakıldığında anlaşılıyor:

Yui’nin Yukino ile arkadaş olmasının bir ön şartı var: Yukino ile Hachiman’ın birbirlerine karşı romantik birşey hissetmemesi. İlk sezonda ikisi arkadaş olmasına rağmen bu yanlış anlaşılmadan sonra Yui klübe gelmeyi bırakıyor. Ayrıca ana konuda(Yukino’nun kazanacağı) animasyonlarda, karakter şarkısında Yui hep Hachiman ve Yukino’ya veda ediyor. Buradan direk Yui çıkarcı falan dediğim anlaşılmasın, bunu kırılmaktan korktuğundan yapıyor muhtemelen ama Yui ve Yukino arasında büyük bir fark var: Yukino kendi kazanamadığı alternatif sonda bile ikisini bırakmıyor. Acı çekse de arkadaşıyla birlikte. Yine bunu da animasyonlarda açıkça gösteriyor(2. Sezon Ending’inin tamamı çok önemli, mavi kısımlar(yıldızlı) ana hikaye; pembe kısımlar(toplu) Yui’nin hikayesi)

Ana hikayenin BD’si: Yukino sevinçli, Yui ise bize veda ediyor:

1Yfa5R5.png

Bu ise endingde ana hikaye: Yui bizimkilere veda edip Miura grubuna gidiyor:

JVjCzMT.jpg

 

Şimdi de ANOTHER Finali: Yukino Yui’nin ana konuda yaptığının aksine ikiliye veda etmiyor ikisi birlikteler:

cL5K8CG.jpg

Bu ise endingde Yui kısmı, fark edeceğiniz gibi Yukino kısmı mavi, yıldızlıydı(diğer bir sembol birazdan geliyoruz), Yui ise pembe ve top motifli. Yui burada Yukino’yu da almış Hachiman’ın peşinden gidiyor, yani kendi sonunda Yukino da ikiliyle beraber:

NQZ3xgA.jpg

===YILDIZ - TOP MOTİFİ VE PAN-SAN’IN BAKTIĞI YÖN

Spoiler

Yukino her zaman yıldızı, Yui ise topu alıyor. Hatta ikilinin birlikte Pan-san(Hachiman) tuttukları tüm resimlerde yıldızlı göz hep Yukino’ya gelirken top olan Yui’ye geliyor. Önemli bir diğer ayrıntıysa Pan-san(Hachiman)’ın gözleri HEP Yukino’ya bakıyor(Evet ANOTHER finalinde bile!)

JZWKlV8.jpg
AjfEt20.jpg
r4d85A2.jpg
WbE1rcy.jpg

Hachiman ve yıldız(resmi twitter hesabından):

wAZY72o.jpg

Pan-san(Hachiman)’ların gözlere ve yıldıza dikkat:

lPUwGgB.jpg
r4d85A2.jpg

=ACI – TATLI ÇİKOLATA

Spoiler

12. Bölümde animede geçmemesine rağmen novelde Hachiman Yui ve Yukino’nun çikolatalarını test ediyor. Yui’ninki fazla tatlı, Yukino’nunki ise acı(her seferindeki karşılaştırma gibi: Yui=Tatlı Yalan, Yukino=Acı Gerçek)

=2. SEZON OPENİNGİ

Spoiler

Openingin sonundan Hachiman solda dururken Yukino onun tarafına, Yui ise ters tarafa(ikisinden uzağa) yürümeye başlıyor(Yui yere bakıyor, Yukino ise direk karşıya(Hachiman)):

ZrYWqiq.jpg
RFddvyo.jpg
E6ck6xA.jpg
VbMzV3O.jpg
DL0VpZH.jpg

Bu sahne ikinci sezondaki bir bölümle aynı yerde:

63VOXNH.jpg

Önceki parçalarda söylediğim gibi, bütün işaretler Yui’nin ikiliden ayrılacağını gösteriyor(hatta finalde direk “Birbirimizin gerçek hislerini öğrendiğimizde bu şekilde birlikte kalamayız” dedi)

Ayrıca bir ipucu daha var: openingin o sahnesinde kar yağıyor: finalde olan kısımda ise(novelin son cümlesi) yılın ilk karı düşmeye başlamıştı. Yani olaylar sona yaklaşıyor...

=YUKİNO’YA PEMBE, YUİ’YE MAVİ TOKA

Spoiler

Hachiman yılbaşında Yukino ve Yui’ye saç tokası alıyor. Yukino’nunki pembe, Yui’ninki ise mavi(pembe sevgiliye, mavi ise arkadaşa verilen bir renkmiş). Yukino, Hachiman’ın hata yapmış olabileceğini, pembenin Yui’ye daha iyi gidebileceğini söylediğinde Hachiman buna harşı gelip pembenin Yukino için olduğunu söylüyor. Ayrıldıklarında ise içinden “Açıklayamadığı bi sebep”ten dolayı Yukino’ya pembe verdiğini söylüyor. Sonra Yukino Hachiman arkasını dönmüş giderken sesleniyor, yolun ortasında tokayı saçına takıp Hachiman’a “Mutlu Yıllar” diyor:

LN Spoiler:

Spoiler

“Yuigahama’s blue while mine’s, pink…? I feel like this should’ve been the opposite.” 
“No, that’s good, or at least I think…” 
Just why I decided to do it that way, I wouldn’t have been able to explain it properly at all. I was at a loss even if I was asked. However, I felt that it was surely right, because it was something I considered in my own way; a conclusion that only I arrived at. It’s fine even if I didn’t understand it. I think gifts were just those kinds of things.

İlki LN’den, diğer ikisi fan yapımı çizimler. Ama sondaki ikisindeki sahne gerçek, sadece resmi fan yapımı.

eE5wNgx.png
mlMbicA.jpg
XxRTESl.md.jpgXxRTESl.jpg

===İKİNCİ SEZON OPENİNGİNDE “IDEAL REPLICA” – “GENUINE THING” FARKI

Spoiler

Başta hatırlatayım: serinin opening/ending animasyonları, karakter şarkıları vs hep Watari’nin elinden geçiyor yani hiçbiri rastlantı değil.

İkinci sezonun ilk iki bölümünün(LN Vol 7) openingi kalanından farklı: Yui sahnesinde “Genuine Thing” çıkıyor, Yukino da ise “Ideal Replica”. Bunun nedeni büyük ihtimalle bu kısımda(LN Vol 7) hikayenin daha çok Yui odaklı olmasından dolayı ama buna rağmen animenin BD satışlarında ilk openingi tamamen silip orijinal olanı koymuşlar yeniden. Orijinal olanda(3. Bölüm ve sonrası) ise “Ideal Replica” olarak Yui, “Genuine Thing” olarak Yukino gösteriliyor.

Vol 7 Kapağı:

2FyVmlu.jpg

İlk Opening:

Kjl0rxa.jpg
DjxcLHB.jpg
2BIxK9U.jpg

Ayrıca ilk openingin sonunda Hachiman tek başına:

kPYYm3F.jpg
5ZvAday.jpg

Bu da orijinal opening:

BjOLBXC.jpg
SnkvVna.jpg
6skYxtE.jpg
kUczMA8.jpg

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

===Soundtrack===

Serinin bulabildiğim şarkılarının en uzun versiyonlarını topladım. Bazılarının kaliteleri belki çok iyi değil ama bunları bulabildim.

İçindekiler:

-İki sezonun da OP, ED ve bunların Yukino ve Yui tarafından söylenen Solo versiyonları

-İki sezonun OST’leri(bu eksik olabilir belki)

-Animede verilmeyen, iki sezon için ayrı çıkan “Karakter Şarkıları”

Sonuncusu özellikle önemli çünkü hepsi animedeki karakterler tarafından seslendirilip, ses veren kişinin duygularını anlatıyor.

Klasör Listesi:Opening & Ending, Oregairu ED Single - Hello Alone, Oregairu OP Single - Yuki Toki, Oregairu S1 Character Song(CharaSon), Oregairu S1 Original Soundtrack, Oregairu S2(Zoku) Character Song(CharaSon), Oregairu S2(Zoku) Original Soundtrack, Oregairu Zoku ED Single - Everyday World, Oregairu Zoku OP Single – Harumodoki

Link: https://mega.nz/#F!A950zIIR!4OJtB9tkGM-LjmJRsf5PWQ

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.