Jump to content

Oregairu(Yahari Ore no Seishun Love Come wa Machigatteiru) Analiz, Serideki Gözden Kaçan Şifreler, Karakter Şarkıları ve Merak Edilenler - Tamamlandı(Resimler Yenilendi)


Shiba Tatsuya

Önerilen İletiler

  • Forum Admin

Emeğine sağlık, izlemediğim bir seri açıkca biraz da ön yargım olan bir seri, öyle yok aşk 3geni yok 5geni konusu olan serileri sevmiyorum, ama tanıtımını gördükten sonra bir şans verebilirim sanırım. Tekrar emeklerin için teşekkürler. :fan_by_pineapple_soup-d8ryy5z: 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Yanıtlar 46
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler mesajlar

(Bu resme dikkat edin, neden en başa koyduğumu anlayacaksınız. Kısaca buna animede atlanan en önemli yer diyebiliriz: Hachiman’ın Yukino’yla ilgili monologlarının en önemli kısımları)   Oreg

Animede Atlanan ya da Eksik Kalan Yerler ve Bazı Önemli Sorular İÇİNDEKİLER: 1 – Hachiman’ın ilk sezon finalinde yaptığı şeyin(Sagami’ye çatıda saydırması) kendisine etkisinin gerçek boyut

ANOTHER Nedir, Ne Anlama Geliyor? ANOTHER Watari’nin ana hikayeye(Yukino) alternatif olarak çıkardığı seri. Ana hikayede Vol 6-7 gibi başlıyor, buraya kadar olanlar aynı bundan sonra ise genel ol

Posted Images

Rica ederim :) 

Kesinlikle şans vermelisin bence. Düz romantizm serisi değil, hatta ilk sezonu izleyip de bunda romatizm yok diyen çok kişi gördüm. Bir anda başlamıyor yani. İlişkilere gelince, anime dünyasındaki en gerçekçi karakterlerden bazıları bunda. Hachiman'ın yaptığı felsefeler de gerçekçi ve cidden zekice ama aynı zamanda kendisinin ne kadar yaralı ve kırık bir karakter olduğunu gösteriyor. 

Neyse üçgenden pek çekinmene gerek yok zaten, köşelerden birinin tek işi(animede baya atlanan birşey)

Spoiler

Diğer 2 köşeyi bir araya getirmek ;)

 

Konuyu seriyi bitirmeden okuma öyleyse. Bitince soru olursa seve seve cevaplarım. 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Öncellikle ellerine sağlık mükemmel bir yazı hazırlamışsın bolca bilgilendiriyor ve anlaşılmayan her şeye açıklık getiriyor sırf teşekkür edebilmek için hesap açtım :D İlk sezonu izlerken ilk bölümlerin birinin dolmasını beklerken forum başlıklarında şans eseri görmüştüm ve animeye devam ettiğim için merak ettim kaydettim bitince okurum diye. Daha en başında animede yatan anlamın görünenden daha derin ve insanı etkileyen türden bir şey olduğunu anlamıştım bu yüzden seriyi kısa sürede bitirdim sırf yazını okumak için. Anlamadığım kısımlar, eksik gelen şeyler vardı ve sen resmen hepsinin cevabını burada belirtmişsin ellerine sağlık tekrardan. Seri bende baya bir etki bıraktı ve bu okuduklarımdan sonra kolay kolay unutamayacağım sanırım. En başta belirtmiştin genelde herkesin Yui'yi sevdiğini ve Yukino'nun gerektiği ilgiyi görmediğini. Aslına dikkatli izlenecek ve Hachiman'nın düşünceleri (sadece animede geçenler) üzerinde düşünecek olunursa da aslında Yukino'nun daha fedâkar olduğu anlaşılıyor tabii bu benim düşüncem. Animede çok eksik var ama kesinlikle yüzeysel geçilmemiş Yukino'nun mimikleri, sözleri, Hachiman'a davranışları olsun bence Yui'den daha samimi ve içtendi. Yanlış anlaşılmasın kesinlikle Yui de iyi biri fakat kendi çıkarları ve iyiliği daha ön planda. Eğer böyle olmasaydı sınıfta bile Hachiman'ın arkadaşı olur ve onu tek bırakmazdı ki, Hachiman da onun bu rahatsızlığının farkında ve Yui'yi sınıfın dışında beklediği sahnelerde onun sınıfta kendisi ile beraber görülmemesini sağlamak içindi. Ayriyetten diğer karakterler (özellikle Haruno benim için anlaması çok zor biri olmuştu animede fazla sinsi ve sinir bozucu gösterilmiş) için verdiğin bilgilerde çok iyiydi ve diğer karakterlerle ilişkilerin anlaşılmasını kolaylaştırmış. En önemlisi ise şarkı sözleri ve semboller kısmı olmuş hatta sembol kısmında şaşırdığım baya şey oldu benim gibi sadece animeyi izleyenler için epey bilgilendirici olmuştur. Gerçek Şey ve Hachiman'ın Yukino hakkındaki düşencelerine bolca yer verdiğin içinde teşekkürler animede gerçekten bunlar eksikti bu yüzden çok fazla sinirlenip "Bu kadar kısa olamaz!" ya da "Bu böyle olamaz!" diye sövdüğüm yerler olmuştu. Uzun lafın kısası muazzam bir yazı yazmışsın ve okuduktan sonra gerçekten seri, Hachiman ve Yukino'nun kendi aralarında ki konuşmalar, Yui'nin amacı, animede de geçen 'satır arası' şeyler, karakterler, olay örgüsü, karakterlerin beklentileri ve akıllarındakiler daha rahat anlaşılıyor. Tekrar ve tekrardan ellerine sağlık :D Sayende çoğu soruma cevap buldum :D 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Rica ederim :) foruma da hoşgeldin bu arada. 

Aslında böyle bir konunun 2 sene önce 2. Sezon bittiği sıralarda açılması lazımdı, baya geç kalındı ve şimdi de bitmiş seri hakkında olunca fanların çoğu konuyu görmeyecek bile. Bunu yazmaya iten en büyük neden site yorumlarında Yukino'nun 2. Sezon davranışlarını bencilce ve soğuk görmelerini söylemeleri oldu. Birçoğu da Yui'nin Hachiman için daha çok şey yaptığını falan düşünüyor. Dediğin gibi mimikleri falan yeterince almışlar ama animede Yukino'nun Hachiman için yaptığı 2 büyük şey atlanıyor:

1) İlk sezon finalindeki olaylar(Hachiman’ın Sagami karşısında kötü adamı oynaması) animede olduğundan çok daha kötü etki bırakıyor(Hachiman’ın dolabına çöp koyup ayakkabılarını parçalamaya kadar). Yukino, animede durumu sakin karşılayıp şaka bile yapıyor hatırlarsan. Ama bu sataşmalar başlamadan önce. Olayın gerçek boyutunu öğrenince Hachiman’ın "Takmıyorum, umurumda değil" vs laflarını umursamadan bunu düzeltmesi. Ayrıca bunun için de baya uğraşıyor. Tek amacı Hachiman’ın kurtulması. 2. Sezon başında ise bu olaylar tam yeni çözülmüşken Hachiman yine kötü adamı oynamak isteyince Yukino'nun verdiği tepki çok anlaşılır birşey. 

2) 2. Sezon 8. Bölüm sonunda Hachiman’ın meşhur konuşmayı yapıp gerçek bir ilişki istemesinden sonra Yukino&Yui'nin yardıma gelip diğer okulla yaptıkları yılbaşı etkinliğini halletmeleri. Şimdi burası daha önemli çünkü LN'yi okuyan fanlar bunun Hachiman’ın ilk sezon finalinde Yukino için yaptığının, Yukino versiyonu diyorlar: İlkinde Hachiman sırf Yukino'nun harcadığı emekler boşuna gitmesin diye(Klübün(Yukino'nun) kabul ettiği istek Sagami'nin başarılı bir başkan olmasıydı, Hachiman onu ağlatarak beceriksizliğinin nedenini kendine çekti) kötü adam olup olayı tek başına çözdü. Yukino'nun yaptığı ise animede tamamen yanlış anlaşılıyor: animeye göre onlar yardıma gelince başta Yukino tartışmayı sertçe bitiriyor ama kalanı yok. Devamını sanki birlikte planlamışlar ve işi asıl yapan Ishiki Iroha gibi. Ama aslında neredeyse tüm işi Yukino tek başına(Hachiman’ın onun için yaptığı gibi) planlıyor hatta bunun için sabaha kadar uyumuyor. Planları ise Iroha'ya verip emirleri onun vermesini sağlıyorlar. 

 

Bu ikisi kısa geçen olaylar da değiller, yaklaşık 1 cilt sürüyor ikisi de ama animede atlanmış. Zaten biraz da bunlar yüzünden Yukino hakkettiği bir tepkiyi almıyor çoğu izleyiciden. 

Sanırım konuda yazmadığım bir ayrıntı geldi aklıma ilk sezonla ilgili. Hachiman'ın Yukino'ya nasıl farklı baktığıyla ilgili:

Spoiler

Sanırım 5. Bölümde Hachiman’ın Yui'nin köpeğini kurtardığı kişi olduğunu öğrenip arkadaşlıklarını bitirmeye çalıştığı yer... Sonra doğum günü için hediye alıp barışmasının asıl nedenini animede söylemiyor, evet Yui'nin ona acıdığından yaklaşmaya çalışmadığını anlaması nedenlerden biri ama asıl neden bu değil:

LN'de Yui onun yüzünden klüpten ayrılınca Hachiman Yukino'nun kazandığı ilk arkadaşını kaybetmesiyle üzüldüğünü görüyor ve bunu düzeltmek istiyor. Yani Yui ile barışmasının altında yatan asıl neden bile yine Yukino... Hatta daha sonra monologlarında defalarca bu ikisinin arkadaşlıklarının nasıl düzeldiğini, olması gerektiği yere döndüğünü söyleyip duruyor. 

Son olarak seride en sevdiğim şeylerden biri Watari'nin yazış tarzı: Şifreli ve muğlak ama serinin tamamında bu yapbozu çözmek için ipuçları var. En başta seri tamamen Hachiman’ın bakış açısıyla yazılmış ve diğerleri tamamen onun gözlemleri ile bize sunuluyor, iç dünyalarından haberimiz yok(karakter şarkılarını vs saymazsak). Hatta onları geçtim, Hachiman bile çoğunlukla kendine dürüst olmadığı ve duygularını inkarda olduğu için zihninde gerçeği duyamıyoruz. Bu gibi yerlerde ipuçları ve davranışının değişmesi yardımcı oluyor. Semboller kısmında geçen Max Coffee gibi. Hachiman Yukino ile arasını bozduğunda monologlarında herşey normalmiş gibi devam ediyor ama büyük değişlikleri de var. Mesela artık birşeylerin yanlış olduğunu ve Max Coffee'yi hak etmediğini söyleyip acı kahve içmeye başlıyor(hatta animede dikkat edin, bu süre boyunca Hayato ve Sensei'nin ona verdiği içecekler bile siyah kahve). Üstüne seri boyunca sürekli söylediği klüp odasında duyduğu 'Huzur Verici' çay kokusunu(Yukino'nun çayı) duyamamaya başlıyor. Araları düzeldiğinde ise bunlar eski haline dönüyor(bu arada düzelmenin ardından ilk Max Coffee'yi veren yine Yukino).

Kısaca seri bu tür ufak ayrıntılar, semboller ve ipuçlarıyla dolu ve bunlar olmadan baya karışık görünüyor. 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Doğruluğu daha kesinleşmedi ama büyük ihtimalle bu sefer doğru gibi görünen bilgi geldi. Belki biliyorsunuzdur Hachiman fanlar tarafından 8man şeklinde kısaltmasının nedeni Japonca'da 'Hachi' nin 8 anlamına gelmesi. Ayrıca 8man'ın doğum günü de 8 Ağustos(8.8 yani, adamın herşeyi 8). Dün(8 Ağustos) Japonca'daki birçok novel satış sitesinde 2 yıldır beklenen, serinin 12. Cildi ön satışa çıktı. Şimdilik satışa girme tarihi 20 eylül olarak belirlenmiş ama daha önce de ertelenme olduğu için hala şüpheler var. Sitelerden birine sordular ve cevap tarihin doğru olduğunu söylüyor ama bekleyip göreceğiz. Ayrıca Watari bir twitte seriyi bu sene bitireceğini söylemiş ama 12. Cilt gelse bile tek ciltte o kadar olay biter mi bilmiyorum. 

Aslında içimden bir ses 2 senedir tek cildi çıkarmamaları bir süpriz hazırlığı olabilir diyor ama bilmiyorum. 2. Sezonu verirlerken daha vol 11 çıkmamıştı o yüzden herkez vol 10 sonuna kadar yapılmasını bekliyordu ama vol 11 çıkmadan önce animeye uyarlayıp kitabı sonra çıkardılar. Şimdi de aslında birkaç cilt birden yazılmış ve 3. Sezon hazırlanmaya başlamış olsa 2 senelik bekleyişi bir anda unuttururlardı. Ama biraz boş bir bekleyiş olur gibi :) 

Neyse inşallah bu sefer yine ertelenmez de vol 12 gelir artık

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Usta, hikayeyi çok güzel açıklamışsın eksik kalan kısımları filan epey işlemişsin. Bende az çok LN serilerinin tam olarak (yani bazı olayların es geçildiğini) animelerde işlenmediğini biliyorum ama bu seferki çok fazla olmuş gerçekten sinirim bozuldu bu kadar güzel kısımları nasıl atabilmişler hala şaşkınlık içerisindeyim. Bu şekilde yarım yapacaklarına animeyi hiç onları uğraştırmayıp biz LN yi internetten okusak daha iyimiş ;( . Epey kızdım çünkü bendd senin gibi Yukino fanıyım, en azından bu konuda bilgilerini paylaştığın çok teşekkür ederim

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Önemli değil :) 

Dediğin gibi atlanan çok önemli yerler var ama aynı zamanda LN'de olmayan birçok sembol/şifre vs de anime de geçiyor. Hatta yapımcı şirket bir twitte Watari'den şikayet ediyordu: çalışılabilecek en gıcık yazar; animedeki her sahneye, yapılan tüm animasyonlara hatta yayınlanacak tüm şarkılara karışıyor demişler. Yani LN'den alamayacağımız birçok ipucu anime ve şarkılarda. Özellikle 2. Sezonda çok sembol var dikkat edildiğinde. Karakter şarkıları da diğerlerinin hislerini anlamak için önemli.

Konuya sadece Yukino ve Yui'nin şarkılarını ekledim ama diğer alakalı karakterlerin de şarkıları var, aratıp bulamazsanız paylaşabilirim. Bu arada belki merak eden vardır; Iroha'nın şarkısında onun 8man'a karşı romantik hisleri olmadığı söyleniyor, Iroha hala Hamaya'ya takmış kafayı. 8man ile ilgili romantik tek kısım şu satırlar:

My heart throbbed for just that instant... But even so

Once I've calmed myself down, it's still a no as always. 

Yani 8man ona anlık heyecan yaşatıyor bazen ama o an geçip Iroha sakinleşince Hayama fangirl zihniyeti geri dönüyor. 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • 1 ay sonra...

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.