Jump to content

Yanlış Puanlama


LowesTime

Önerilen İletiler

     Turkanime.tv ailesi hepinize selamlar. Düzenli olarak siteyi kullandığım halde yorum veya forum işleriyle pek ilgilenmiyorum. Ama izlediklerimi işaretlemek ve puanlama yapabilmek adına üyelik açtım ve aktif bir şekilde bu özellikleri kullanıyorum. Sinirimi bozan bir husus var. Umarım turkanime.tv üyeleri bu konuyu okur ve mantıksız davrananlar biraz daha mantıklı davranmaya çalışırlar.

 

     Arkadaşlar şundan 1-2 sene öncesine kadar bir arkadaşım benden anime önerisi istediğinde ben, siteye girdiğinde popüler animeler listesindeki herhangi bir animeyi izleyebileceğini söyleyebiliyordum. Artık şu saçma puanlama şeklinizden bıktığımdan dolayı şu konuyu açma ihtiyacı duydum.

 

    An itibari ile şuan baktığımda en yüksek puana sahip animemiz henüz yeni 3. bölümü yayınlanmış olan "Kami no Tou: Tower of God" isimli animedir. Devamında High School DxD nin ovaları, Noragami ovası, yeni sezonu çıkmış ve hala devam eden seriler veya başka serilerin filmleri gibi animeler mevcut. Eskiden ben popüler animelere baktığımda "Shigatsu wa Kimi no Uso" gibi, "Kimi no Na wa" gibi, "Koe no Katachi" gibi veya "Boku dake ga Inai Machi" gibi kolay kolay unutulmayacak veya kalite yönünden kolay kolay aşık atılamayacak anime ve filmler görürken, şuan sadece o serinin sevenlerinin "AA ovası gelmiş" diyerek, herhangi bir şekilde o klasiklerle aşık atamayacak olan animeleri listede en üst sıralara çıkardığını görüyorum. 

 

    Sevgili puan veren arkadaşlar. Açık konuşmak istiyorum kimse darılmasın. Sadece Rias'ın memesini gördünüz diye tamamen fan servis için yapılmış 1-2 ova bölümünü en iyi ikinci anime yapamazsınız! Daha 3. bölümü yeni yayınlanmış olan bir animeyi ilk sıraya yerleştiremezsiniz. Sitede düzenli vakit geçirmeyen arada bir anime izleyen insanlar o puanlamalara değer verip kendine anime seçiyorlar. İnsanlara boş bölümler izletmeyin.

    Geçen dönemlerde ne oldu hatırlayın. "Tate no Yuusha no Nariagari" Animesini çoğumuz izledik. Adam akıllı ilk defa bir kahraman karakterin hayatının içine edildiğini gördük. Hem kaliteliydi hem senaryosu alışılmışın dışındaydı. Bir anda daha 10. bölümü gelmeden listeye sokuldu. Bilindik isekai tarzından farklıydı ve izleyenlerle beraber tutulduk seriye. Ne oldu ilerleyince? Kaçıncı bölümden sonra bilindik isekai modeline dönüş yaptı? Puanlar coşturuldu daha izlenmeden ama sonrasına baktığımızda o puan fazlaydı. Kaç kişi düzeltti puanını?

 

    Hiç istatistiklere göz gezdiriyor musunuz bilmiyorum. Ben size şuan ki en yüksek puanlı animenin istatistiğini paylaşayım. ( Kami no Tou: Tower of God "9.60/10" Oylama sadece 118 kişi tarafından yapılmış.) 

Puanlama.PNG.a3eaa730546db90650b5be2a5d22a7f9.PNG

Bir inceleyin şu istatistiği. Şu istatistikte ciddi puanlama yapmış olanlar sadece 4-8-9 puanlarını veren kişilerdir bana göre. 1 puan veren kişiler sadece 10 puan veren kişiler yüzünden 1 puan vermektedir. Sadece 9-8 puan verdiklerinde toplam puan yeterince düşmeyecek diye 1 puan veriyorlar. İnsanlar artık kafasındaki puanı vermek yerine, toplam puanı istedikleri puana yaklaştırmak için puan verir oldular.

Bu animeyi henüz izlemedim, izleyince büyük ihtimal bende severim ve şu an bu animeyi kötülemeye çalışmıyorum bu şekilde çok anime var. Yorumlarından anladığım kadarıyla mangası oldukça iyiymiş millet bekliyormuş. Yani puanı verenlerin %80 i tahminimce mangayı bilen insanlar. 10 puan verenlere soruyorum. Arkadaşlar mangası efsane olup animede batıran kaç tane anime sayarsınız? Bu animenin 10 puan olacağını ve mangasının birebir aynısı olacağını, mükemmel bir anime ortaya çıkarılacağını nereden biliyorsunuz. Farkında mısınız bilmiyorum 10 puanın üzerinde başka puan yok. Yani 10 puan vermeniz o animenin en iyi anime olduğunu, herhangi bir işleniş hatası vs. si olmadığını, senaryosunun kusursuz olduğunu, görselin kusursuz olduğunu yani demek istediğim her yönden mükemmel bir anime olduğunu gösterir bize. Peki size soruyorum. 10 puan verdiğiniz anime parodi dalındaki bir anime olsa, sonra siz farklı bir parodi animesine 10 verseniz? Bu iki anime nasıl kıyaslanır? İkiside çok güzel olabilir ama ikisi de aynı kulvardaysa biri diğerinden daha iyi olmak zorundadır. Her anime için bunu yapar hale geldiniz.

Sorun şurada High School ovalarından örnek vereyim. Onun ovasına; sadece fanservis olan bir ovaya verdiğiniz puanın, o ovayı sevmenize sebep olan sezondan daha yüksek olması veya aynı olması o sezona hakarettir. Beklediğiniz bir bölüm geldi diye 10 puan veremezsiniz. Benim elimde izlediğim animelerin olduğu ve onları puanladığım bir listem var. 253 anime içerisinden daha 9.5 i geçen animem yok. En beğendiğim seri bile 8.9 puan. Çünkü serinin sıkıntıları mevcut görüyorum bunu, mükemmel değil. En düşük seçtiğim "vaktim israfı" dediğim anime 1.8 puan. Her puan var 5 in altındakilere "izlenmeye pekte gerek yok" bakış açısında bakıyorum.

 

Bir düşünün 10 üzerinden 8 düşük bir puan mıdır? Hayır değildir. Ama türkanime.tv içerisinde 8 ve 8 in altındaki animeler dandik gibi görünüyor. Çünkü o kadar çok full puan veriyorsunuz ki aslında 7 puanlık ama güzelce izlenebilecek bir anime gözümüze 1 puanlık anime gibi görünüyor ve izlemiyoruz. Neden 4 puanlık animeler görmüyoruz niye 5 puanlıklar yok. 

 

Herhangi bir "tür" animenin severleri! Sevdiğiniz türdeki her animeyi zirveye taşımaya çalışmayın. O zaman zirve diye bir şey kalmıyor. Puanlama kıyaslamak içindir. Sitedeki tüm isekai animeleri izlemiş bir "isekai sever" bir izleyicinin karşısına yeni bir isekai anime çıktığında sırf isekai türünde anime geldi diye 10 puan vermesin. Gerçekten abartıyorsunuz. Mantıklı düşünün daha yeni başlamış bir devam sezonunu, kalkıp daha üst seviye serilerden yukarıya çıkartmış oluyorsunuz. Yeni sezonların yukarıda olması zaten o serinin sevenleri tarafından gerçekleşiyor. Kişiler sırf yeni sezonu geldi diye mutlu olup iyisi kötüsüne bakmadan yapıştırıyor puanı. Fakat o serinin takipçilerinden başka o seriyi tarafsız izleyip puan yapan insan yok. Seriyi sevseniz de üstüne düşünüp puanlama yapın. İnsanları yanıltmayın. Diğerlerini kötü göstermeyin. Herkes bilinçli bir şekilde puanlama yapsın. Eski animelerin puanlamalarına baktığınızda her sayının bol bol verildiğini görürsünüz (Yine 10 puanlar bol ne yazık ki ama oran çok daha az). Çünkü puan verirken iyisini kötüsünü ayıklayarak o puanı vermişler. Şuan zaten bozulmuş sistemi daha da kötü hale getiriyorsunuz.

 

Biraz uzun sürdü farkındayım. Okuyan, okumayan veya yarıda bırakan herkese teşekkür ederim. İnşallah bir kaç kişi dahi olsa insanların daha düzgün puanlama yapmasını sağlayabilirim diye yazdım bunları. Daha çok dert yanma gibi oldu hakkınızı helal edin. Umarım derdimi düzgün açıklamışımdır ve düşüncelerinize ufak da olsa bir etkim olmuştur.

 

Not: Forum kuralları hakkında çok bilgim yok. Kural çiğnemişsem mazur görün acemiyim. 

 

Hayırlı geceleriniz olsun. 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

 Kesinlikle haklısın çoğu kişinin puanlama sistemine  senin kadar hassas baktığını sanmıyorum ben uzun zamandır puanlama sistemine hiç bakmıyorum çünkü genellikle ecchi veyahut isekai serilere inanılmaz puanlar veriliyor seninki haklı bir serzeniş olsa da düzeleceğini sanmıyorum.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

DaiSahir, 17 dakika önce yazdı:

 Kesinlikle haklısın çoğu kişinin puanlama sistemine  senin kadar hassas baktığını sanmıyorum ben uzun zamandır puanlama sistemine hiç bakmıyorum çünkü genellikle ecchi veyahut isekai serilere inanılmaz puanlar veriliyor seninki haklı bir serzeniş olsa da düzeleceğini sanmıyorum.

 

Bu üyelerin düzelteceği bir şey zaten. Dediğim gibi bir kaç kişi dahi olsa yine iyidir. Eskisi kadar oy kullanan kalmadı zaten. Bende isekai severim ama isekai animeler o kadar benzerler ki, milletin 10 verdiğine ben 7-8 maksimum veriyorum çünkü onlar gibi anime çok var zaten. Tür olarak hep aynı tarz yapılıyor. Aralarından "Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu" veya "Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo!" gibiler farklı şeyler yaparak sıyrılıyorlar işte. Ha yetkililer bir şey yapmaya kalksalar belki oy miktarı az olan animelerin etkisini azaltabilirler bilmiyorum neler yapılabilir. 120 kişiyle 1. sıraya oturtabiliyorsun animeyi oldukça saçma bir durum. 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Uzun zaman önce site puanlamasına katılmayı ve bakmayı bu sebeplerle bırakmıştım. Bir seri ecchi ise neredeyse 9 ortalama puandan aşağı puan alma ihtimali yok. Alternatif puanlama sitelerinden birini kullanıyorum bu iş ve kişisel kütüphanemi yapmak için.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sorun sadece ecchi ile ilgili değil ki. High School örneğini şuan listede olduğu için verdim. Dxd yi kötülemek için konuşmam bende tüm serilerini izledim zaten. Genel olarak isekai izleyicisi isekai geldiğinde, ecchi animeci ecchi geldiğinde, polisiyeci polisiye geldiğinde, komedi, yaşamsal kesit vs. tüm türlerde kişi beğendiğinde 10 puan vermesi gerekiyormuş gibi davranıyor. Beğendiyseniz beğendi butonu var ona basın geçin arkadaşlar. Puanlama beğendiğinizi göstermeniz için durmuyor orada. Benim listemde 8 üstü ecchi anime çok. Anime ecchi diye düşük olması gerekiyor diye birşey yok. Dengeyi kurmuş ecchi animelerde son derece keyifli oluyor zaten. Ama ilgi gösterdiğiniz herşeye 10 puan verip üste taşımaya çalışmayın arkadaşlar. Tek şikayetçi ben değilim bu konuda. 13-14 yaşında kuzenlerim başlıyor anime izlemeye sitede en iyiler içindeki animeleri izlemelerini şuan istemiyorum. Kaliteli olsun izlesin ama fanservis izletmek istemiyorum ben.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Forum Admin

Maksimum 200 kişinin oylaması yerine myanimelist gibi daha kapsamlı sitelerin puanlamalarına bakarım genelde. Myal gibi sitelerde bir animeyi yüzbinlerce kişi oyluyor. 100 kişinin içinde zevkleri seninle uyuşan insan olmayabilir ama yüzbinler içinde illa ki çok sayıda vardır ortaya daha objektif bir değer çıkıyor diye düşünüyorum.

 

Gerçi ben çok puana da bakmam konusu ilgimi çekiyor ise şans veririm 3 bölüm. 3 bölümde beni sıkmıyorsa animeye devamqe :onion_yep_by_7anime7drawer7:

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Amygirl, 2 saat önce yazdı:

Maksimum 200 kişinin oylaması yerine myanimelist gibi daha kapsamlı sitelerin puanlamalarına bakarım genelde. Myal gibi sitelerde bir animeyi yüzbinlerce kişi oyluyor. 100 kişinin içinde zevkleri seninle uyuşan insan olmayabilir ama yüzbinler içinde illa ki çok sayıda vardır ortaya daha objektif bir değer çıkıyor diye düşünüyorum.

 

Gerçi ben çok puana da bakmam konusu ilgimi çekiyor ise şans veririm 3 bölüm. 3 bölümde beni sıkmıyorsa animeye devamqe :onion_yep_by_7anime7drawer7:

 

Tabii ki öyle. Belli bir miktar anime izleyen kişiler bir yerden sonra kendi kendine anime seçebilir istediği türü bulabilir hale geliyor zaten. Deneme yanılma yapıyoruz onda problem kalmıyor. Ama bu bizim için geçerli bir şey. Az anime izleyen veya yeni başlayan insanlar nasıl seçim yapacaklar. Doğal olarak sitedeki listeleri inceleyecekler. Listelerde sadece o animenin fanlarının vermiş olduğu full puanlardan ve tarafsız olmayan yorumlarıyla dolu. Benim düzenli anime izlemeye başlama şeklimde aynı şekilde oldu. Seçecek durumda olmadığım için iyilerini seçmek amacıyla popüler animelerde baştan sona ilerlemiştim. Ama şuan onu gerçekleştirmek imkansız gibi bir şey artık.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

LowesTime, 16 saat önce yazdı:

 

Tabii ki öyle. Belli bir miktar anime izleyen kişiler bir yerden sonra kendi kendine anime seçebilir istediği türü bulabilir hale geliyor zaten. Deneme yanılma yapıyoruz onda problem kalmıyor. Ama bu bizim için geçerli bir şey. Az anime izleyen veya yeni başlayan insanlar nasıl seçim yapacaklar. Doğal olarak sitedeki listeleri inceleyecekler. Listelerde sadece o animenin fanlarının vermiş olduğu full puanlardan ve tarafsız olmayan yorumlarıyla dolu. Benim düzenli anime izlemeye başlama şeklimde aynı şekilde oldu. Seçecek durumda olmadığım için iyilerini seçmek amacıyla popüler animelerde baştan sona ilerlemiştim. Ama şuan onu gerçekleştirmek imkansız gibi bir şey artık.

 

Sitenin altında mal en iyi 500 var, oradaki sıralamaya bakmak lazım. Bizim sitenin puanlama sistemi gidik, daha önce de çok söylendi bu konu zaten.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 2 hafta sonra...

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.