Jump to content

Japonları daha iyi tanımak için.


Padvox

Önerilen İletiler

Arkadaşlar bu başlıkta Japonları daha iyi tanımak için edinebileceğimiz kitapları veya belgesel filmleri ve alabileceğimiz yeri paylaşacağım.

1.Kitap:Manga Japon Çizgi Romanının Tarihi    Yazar:Paul Gravett

Arka Kapak:

Manga: Japon Çizgi Romanının Tarihi, atom bombasıyla insanlığın en ağır yaralarından birini almış olan bir halkın eşsiz hayal gücünün bir tarihi. Kitap manganın günümüze dek yaşadığı gelişmeyi anlatırken, Japon kültürüyle ilgili zengin bir değerlendirme sunuyor. Mangayı, iri gözlü çocuksu karakterlerden en karanlık çizimlere dek inceleyen Grevett, Japon kültürünün yarım yüzyılda nükleer savaştan cinsel tercihlere, iş hayatından kabuslara, süper kahramanlardan ekolojik sorunlara nasıl yepyeni yaklaşımlar getirdiğini anlatıyor. Osamu Tezuka gibi ustaların hikayelerini, manganın başyapıtlarını, türlerini, film uyarlamalarını 400'e yakın resimle anlatan bu çalışma, bugüne dek yayınlanan en kapsamlı manga rehberi.

2. Kitap:Japon Savaş Sanatı    Yazar:Thomas Cleary

Arka Kapak:

Askeri yönetim ve Samuraylar'ın savaşçı gelenekleri, Japon kültürünü yüzyıllardır, hatta günümüze değin, etkisi altında tutmuştur. Japon insanı savaşçı ruhundan fazlasıyla etkilenmiştir. Bu ruhun bazı düşünür ve davranış biçimleri onların kişisel ve ortak bilinçlerine işlenmiştir. Kitap, Japonlar'ın içine kapanıklık ve gizemliliklerini, geleneksel savaş sanatının eski stratejilerinin uzantısı olarak değerlendiriyor. Zen ve savaş sanatlarıyla ilgili eserlerden ve bazı orjinal Japonlar'ın politik, sosyal, iş ve kişisel yaşamlarındaki tavır ve davranışlarının ardındaki gizli güçleri ortaya çıkarıyor...

Belgesel Film:Japonya    Yönetmen:Various

Film Hakkında:

M.S. 1500 yıllarındaki büyük keşifler, çeşitli ülkeler arasındaki rekabeti ve diyalogu tetikledi ve büyük güçlerin yükselişi başladı.

Birçok tarihçi M.S. 1500 yılını insanlık tarihinde önemli bir kırılma anı olarak değerlendirir. Bu tarihten önce birbirlerinden yalıtılmış ülkelerde, bağımsız hayatlar sürenler , dünyanın düz mü, yoksa yuvarlak mı olduğundan habersizdi ve hemen hepsi dünyanın merkezinde yaşadıklarını düşünüyordu. İşte bu tarihten itibaren, ülkeler arasında süren rekabet, anlaşmazlık ve savaşların yanı sıra, kopuk dünyalar arasında bağlar oluşmaya başlayacak uygarlıkların birbirleriyle tanışmasının da yolu açılacaktı.

Son beş yüz yıl boyunca, birbiri ardına uygarlık tarihinin büyük sahnesine çıkan dokuz süper güçten Japonya,150 yıl önce batılı sömürgecilerin güçlü gemileri ve topları karşısında büyük bir kurtuluş mücadelesi verirken, batıyı yakalamak üzere yeni bir düzen arayışına girecek, uzak doğuda batılı ülkelerin zorbalığından kurtulan ve başarıyla modernleşen ilk ülke olacaktı.

Kendi kaderini tayin hakkı için verilen zorlu mücadeleden, dünyada söz sahibi bir ülkeye dönüşen Japonya'nın iniş çıkışlı yazgısını belirleyen etkenler neydi?

3. Kitap:Japon Kültürü    Yazar:Bozkurt Güvenç

Arka Kapak:

Bozkurt Güvenç’in araştırmaya dayalı Japon Kültürü kitabı, Japon kültürüne bir bütün olarak bakmaya çalışan ilk Türkçe deneme niteliği taşıyor. Bu niteliğiyle bir Japon araştırması sayılan kitapta, daha önce tartışılmış ve yazılmış konulara değinilirken, üzerinde durulan ve yanıtlanmasına çalışılan temel bazı sorunlar da ele alınmış.

Küresel krizi hızla geride bırakan Japonya, Amerika’dan sonra dünyanın ikinci büyük ekonomi sırasını koruyor. Sınırlı doğal kaynaklara sahip olan Japonya yakın gelecekte bu sırasını kaybedebilir; ancak Çin, Hindistan, Rusya ve brezilya gibi yeni büyüklerin yarışacağı ‘Devler ligi’nden çekilmeye hiç niyetli görünmüyor.

İlk baskısı 1980’de gerçekleşen Japon Kültürü’nün ‘Türkiye’de Japonya 2010’a denk gelmesi gurur duyulacak bir kültür olayı. Son 30 yılda dünya ile birlikte Japonya da değişti. Oysa, çağdaşlaşma sorunlarından bunalan Türkiye’de, ‘Japonların hiç değişmeden kalkındığı’ söyleminin gerçekliğine inanılır. Dünyada ‘Japon Mucizesi’ olarak bilinen efsane de budur: Değişmeden gelişim!

Her değişim bir gelişim değildir ama, her türlü gelişim için değişim bir ön şarttır. Bütün toplumlar ve kültürler gibi Japonya ve Japon kültürü de değişti, değişiyor ve değişecek…

Bu değişime rağmen Çin Mucizesi’nin gölgesinde kalmaya başlayan Japon Mucizesi’ni araştıran Bozkurt Güvenç, kitabında bu konuyu yorumluyor.

4.Kitap:Japon Mutfak Sanatı Sushi&Sashi    Yazar:Rosalba Gioffre

Arka Kapak:

Japon Mutfağı; kendi türünde farklı düzeylerde etkili olan benzersiz bir deneyim sunar ve yalnızca damak tadımıza değil, kusursuz güzellikte bir yemek servisi, tabaktaki renk uyumu ve dengeli olarak hazırlanmış garnitürlerle estetik beğenilerimize de hitap eder. Güzel görünüşüyle gözümüze hitap eden mönüler dayanılmaz bir şekilde iştahımızı kabartır.

Güzel bir yemek dediğimizde göze hoş görünen bir yemek anlarız ve güzellik de detaylara dikkat, tabakların ve yemek takımlarının dikkatli bir şekilde seçilmiş ve özenle dizilmiş olması anlamına gelir. Her yemek tabakta kimlik kazanır ve her bir hareket, yemeğin hazırlanışını antik bir ritüele dönüştüren kusursuzluğa erişene kadar tekrarlanır. Nitekim bir Japon gibi yemek, Japon Mutfağı'nın temelini oluşturan Budizm bağlamında dinsel ve felsefi bir kavrayış gerektiren kültürel bir deneyimdir.

Bu kitapta eşsiz lezzetleriyle birlikte Japon kültürü, nezaketi ve inceliğinden örnekler bulacaksınız. Güzellik ve biçimselliğin, Japonya'da geleneksel ve gündelik yaşamın mutfakta bile önde gelen parçası olduğunu da deneyimleyerek öğrenebileceksiniz.

Budizmin mutfağın temeline kadar etkilediği bu kültürün doğayla doğrudan ve güçlü ilişkisine de tanıklık edeceksiniz.

5.Kitap:Duyduğum ve Gördüğüm Japonya    Yazar:Neslihan Sağlam

Arka Kapak:

Bir Japon dostu ve gönüllü bir kültür elçisi olarak, 2010 yılının "Türkiye'de Japon Yılı" ilan edilmesi nedeniyle bize çok uzak, ama aynı zamanda çok da benzer kardeş Japon kültürünün Türkiye'de tanınmasına katkıda bulunmak üzere kaleme aldım. Yazdıkça Japon kültürü hakkında incelenmesi ve üzerinde çalışılması gereken ne kadar çok detay olduğunu da siz sayın okuyucularıma aktarmak istedim.

Uzun yıllar seyahat ederek değişik kültürlerde yaşamak, bana insanların değer yargılarının kültürleriyle ve dilleriyle doğru orantılı olarak değiştiğini, inanç ve değerlerin kültürlere göre farklılıklar gösterdiğini ve özellikle bir dil bilimci olarak değişik kültür ve dillerle iç içe olmanın o kültürlerin öğretilmesinde ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Kitabımın, Japonları ve Japonya'yı tanımak isteyenlere, yabancı dil öğretenlere ve kültürel antropoloji'ye meraklı kişilere katkıda bulunmasını arzu ediyorum.

Bu kitapları veya belgeselleri

http://www.dr.com.tr/ adresinden  veya  D&R Music Book Stare mağazalarından edinebilirsiniz.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

2. kitabı arasam bulur muyum ki acabaa. *-*

Çok sağol, güzel konu olmuş Padvox. ^^

Teşekkürler :D

Kitabı net üzerinde sipariş etmek istersen

http://www.dr.com.tr/Kitap/Japon-Savas-Sanati/Thomas-Cleary/Felsefe/Bilgelik/urunno=0000000068702

Not:Yeni kitaplar eklenmiştir.Önceden bilgileri bilgisayara kaydetmişim :D

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.