Jump to content

Death Parade Etkinlik İncelemesi (Spoiler Bulunabilir)


Önerilen İletiler

Anime: Death Parade

Bölüm Sayısı: 12  + 1 OVA

Tür: Psikolojik, Drama, Gerilim, Oyun Gizem

Yapım Yılı: 2013

Stüdyo: Madhouse

IMDB: 7,9/10

MyAnimeList: 8,21/10

Konu: Ne zaman biri ölse, ölüm ile yaşam arasında var olan bir boyuttaki bir kulede yargıç olarak hizmet veren barmenler tarafından yönetilen gizemli barlardan birine gönderilirler. Orada, ruhlarının -insanların cennet veya cehennem olarak bildikleri- reenkarnasyona veya boşluğa gönderilip gönderilmeyeceğine karar veren yargıçlar tarafından yönetilen ölüm oyunları oynarlar. Anime, bu barlardan biri olan Quindecim'in barmeni Decim'i konu alıyor. İntihar etmiş siyah saçlı bir kadının -diğer gelenlerin aksine- aslında ölü olduğunu fark etmesinin ardından Decim, ruhları duygusuz ve hissiz bir şekilde yargılama tavrını sorgulamaya başlar...

 

Pozitif Yönleri:

Çizimleri ve animasyonları tam olarak yerli yerindeydi, hatta çok hoşuma gittiler. Bardaki atmosferden, Quin'in çalıştığı yerin atmosferine kadar... Anime'de genel olarak her bölüm bir veya iki karakterine hayat hikayeleri harika bir şekilde ele alınmıştı . Bu karakterler gerçekte dünyanın herhangi bir yerinde var olabilecek kişilerdi ve onların başlarından geçen olayları o kadar iyi anlatmışlardı ki izlerken gerçekten her biriyle empati kurabildim. Bazı bölümleri ağlatırken bazı bölümleri yine ağlattı, sonra ise hiç beklemezken bir baktım yine ağlıyorum. Ağlarken de bir yandan uzun uzun düşündüm her şeyin üzerine. Neredeyse hepsini ama özellikle son bölümleri izlerken her detayı merakla yakalamaya çalışıp, her sözü de hayranlıkla okuyordum çünkü gerçekten çok güzel yerleştirilip yazılmışlardı. Anime'deki çoğu cümlenin üzerine uzun uzun düşünülebilirdi ve genel olarak düşündürdü de, cümleler tam olarak insanın kalbine hitap ediyorlardı. Tek bölümlük bir karakter bile tek sahnede hayat dersi adı altında geçebilecek bir replik söyleyebiliyordu. Ve biraz da bayağı bağlandığım karakterlerden biri olan Decim'e gelirsek: Decim'in, kukla olduğundan dolayı, kullandığı hissiz yargı yöntemlerinin bu insanları etkileyişi ve içlerindeki kötü yanı çıkarışı aynı zamanda hem merak içinde bekletirken hem de aşırı şekilde gerdi... İzlerken sonunu o kadar merak ettim ki sürekli saçma sapan şeyler uydurdum kafamda. Ama bir süre sonra gerçekten finali umursamayıp gelen karakterlerin hayatlarını ve duygularını anlamaya çalıştım, ilk defa bu tarz bir anime izlediğimden dolayı benim gibilere tavsiyem kesinlikle çekinmeden başlamanız, çünkü gerçekten çok güzeldi. Her yönden harikaydı. 

Sonlardaki bölümlerden birindeki Light Yagami göndermesi de güzeldi.

 

Negatif Yönleri:

Bu bölümde final hakkında konuşacağım o yüzden eğer kalanını okumadıysanız devam etmenizi pek önermem, tabii spoiler sevmiyorsanız. Anime biraz yarım kalmış gibiydi, final bölümlerinde çoğu detayı birleştirince aklınızda hikayenin tamamı oluşuyor ama ben Decim'e o kadar bağlandım ki kalanında keşke yeni haliyle birkaç kişiyi daha yargılamasını izleyebilseydim dedim çok kez. Ama finalinin böyle ufak bir negatif yönü olmasına rağmen yine de çok harika bir şekilde bitti, ağlarken gülümsüyordum bitiş müziği çalarken ve görüntüler geçerken.

 

Ana karakterler, seslendirenleri ve güzel olduklarını düşündüğüm replikleri:

 

Decim (デキム, Dekimu)

Seslendirenler: Tomoaki Maeno (Japonca); Alex Organ (İngilizce)

15. katta bulunun Quindecim barının, ölen ve yargılanması gereken insanlar arasındaki ölüm oyunlarını yöneten barmeni. Hobisi kendisinin üzerinde izlenim bırakan misafirleri temsil eden kuklalar yapmak. Hiç yaşamadıkları veya ölmedikleri için aptal olarak anılan tüm yargıçlar gibi, hiçbir insani duyguya sahip olmaması gerekiyordu ancak riskli bir deney olarak Nona, insan duyguları hakkında öğrenmeye olan ilgisini geliştirmesine izin verdi.

Bence: Direkt olarak favori karakterim. Hem dış görünüş bakımından, hem de etrafına saçtığı hava bakımından harika. Final bölümündeki gülümsemesi geldiğinde çok mutlu olmuştum.

Spoiler

Decim-quotes-death-parade.jpg

 

"Hayat asla adil değildir. Bunun çok iyi farkında olduğuna eminim."

 

Decim-quotes-death-parade-3.jpg

 

"Diyorum ki… insanlar bir gün ölebilsinler diye yaşamıyorlar. Hayatta oldukları için bir gün ölüyorlar. Yaşamanın anlamı yok. Aynı şey yargılama için de geçerli. Yargılama, hem yaşam hem de ölümle birlikte yapılmalıdır. İnsanlarla el ele yapılması gereken bir şeydir."

 

Chiyuki (知幸, Chiyuki)

Seslendirenler: Asami Seto (Japonca); Jamie Marchi (İngilizce)

Başlangıçta hayatı veya gerçek adı hakkında hiçbir anıya sahip olmayan ve kısaca "siyah saçlı kadın" olarak anılan bir insan (黒髪の女, kurokami no onna). Quindecim'de asistan olarak çalışıyor, yargıçların insan ruhlarını yargılamak için kullandıkları yöntemleri öğreniyor ve Decim'in insan davranışlarını öğrenmesine yardımcı oluyor.

Bence: Çok gizemli ve hakkında bir sürü teori üretmeye çalıştığım bir karakter. En sonunda tamamen düşündüğümden farklı biri çıksa da Decim ile olan konuşmalarını sevdiğim bir karakter.

Spoiler

Chiyuki-quotes-death-parade-2.jpg

 

"Herkes işledikleri günahlarla yaşarlar."

 

Diğer yargıçlardan bazıları, seslendirenleri ve güzel olduklarını replikleri:
 

Nona (ノーナ, Nōna)

Seslendirenler: Rumi Ōkubo (Japonca); Jad Saxton (İngilizce)

Decim'in patronu, genç görünüme sahip bir kız. Oculus'a rapor veriyor ve yargıçları yönetiyor, esas olarak 90. katta çalışıyor ve bazen oyunları denetliyor.

Bence: Karakterin dış görünüşü çok hoş ve etrafına güçlü bir hava saçıyor. Karakterin Decim'e olan ilgisi, merakı ve onun hakkında sahip olduğu beklentiler beni daha da kendine çekti.

Spoiler

nona-quotes-death-parade.jpg

 

"İnsanların sahip olduğu en ilkel duygu nedir biliyor musun? Korku."

 

Ginti (ギンティ, Ginti)

Seslendirenler: Yoshimasa Hosoya (Japonca); Robert McCollum (İngilizce)

20. kattaki Viginti Bar'ı işleten yargıç barmen. Ayrıca ölüm oyunlarını da denetler.

Bence: En başta önyargı ile yaklaşsam da sonradan gelen iki karakterle olan iletişiminden sonra ısındığım ve sevmeye başladığım bir karakterdir.

Spoiler

ginti-quotes-death-parade.jpg

 

"İnsanların hepsi aptallar gibi aynı şekilde davranıyorlar. Hepsi bir gün öleceklerini unutuyorlar, bu yüzden ölümle yüz yüze geldikleri anda hayata tutunuyorlar."

 

ginti-quotes-death-parade-1.jpg

 

"Yaşamanın anlamı yok. Sadece bir noktada ölmek için yaşıyorlar, değil mi?"

 

Clavis (クラヴィス, Kuravisu)

Seslendirenler: Kōki Uchiyama (Japonca); Z. Charles Bolton (İngilizce)

Her zaman gülümseyen, her zaman yardımcı olan bir asansör görevlisi.

Bence: Karakter havalı bir görünüşe sahip ve konuşması çok sempatik. Sürekli gülümsemesi de çok hoş, sevdiğim karakterlerden birisi.

Spoiler

11498-1479187927.jpg

 

Quin (クイーン, Kuīn)

Seslendirenler: Ryōko Shiraishi (Japonca); Anastasia Muñoz (İngilizce)

Decim'den önce Quindecim barını işleten bilgi bürosu üyesi, bilgi merkezine taşındıktan sonra Decim onun yerini aldı.

Bence: Aşağı yukarı havalı birisi, kendisi alkol takıntılısı ve bağımlısı. İlk sahne aldığında heyecanlanmıştım ama mesleği ve görünüşü değişince emekli teyzelere benzedi.

Spoiler

a6caa5e459d9bc1524e4a38468ae9823.jpg

 

Castra (カストラ, Kasutora)

Seslendirenler: Ryōka Yuzuki (Japonca); Morgan Garrett (İngilizce)

Dünyanın dört bir yanındaki ölümleri denetleyen ve hangi ruhların hangi yargıçlara gönderileceğine karar veren kafatası miğferli bir kadın.

Bence: Pek göremedik ama anime'lerdeki genelde havalı gözüken ama sevmediğim karakter tipidir. Elindeki şekerinden belli zaten...

Spoiler

11498-574231637.jpg

 

Oculus (オクルス, Okurusu)

Seslendirenler: Tesshō Genda (Japonca); Jeremy Schwartz (İngilizce)

Tanrıya yakın ve yargıç sistemini yöneten, lotus benzeri sakallı ve saçlı güçlü bir varlık. Boş zamanlarını galaktik bilardo oynayarak geçiriyor.

Bence: Kendisinin korkunç bir havası var ve anime'nin sonlarına doğru iyice saçmaladı.

Spoiler

b4580835f9a7b03aaa08b9660d4a462a.jpg

 

Genel Puanım: 8.5/10

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Herkesin belirttigi bir durum var o da yargilama seklinin adil olmadigi. Ben bunun bilerek yapildigini dusunuyorum ve bunu yaparak dogru ve yanlisin tam olarak ne oldugunun sorgulandigini dusunuyorum o yuzden bu durumu animenin negatif yani olarak konulmasi bence dogru degil. Hatta bir bolumde Chiyuki bu yargilama seklini sorguluyor ve boyle yargilamanin adil olmadigini Decim'e belirtiyor. Kisacasi yargilama kismi ozellikle boyle islenmis kanimca. Animeye gelirsek, bence anime cok guzel bir anime (benim favori animelerimden birisi) ve guzelligi sadece konusunun ilgincliginden, karakterlerinden veya siradisiliginin yanisira asiri felsefik olmasindan geliyor. Kesinlikle izlenmesi gereken bir anime

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

HANIMELY AİLESİ İÇİN ;

Spoiler

 

(ÖNCELİKLE GEÇ YAPTIĞIM İÇİN HERKESTEN ÖZÜR DİLİYORUM. BU SIRALAR KENDİME VE SOSYAL MEDYAYA PEK VAKİT AYIRAMIYORUM. DİĞER ETKİNLİKLERE DE KATILAMAYACAĞIMI BİLDİREREK TEKRARDAN ÖZÜR DİLİYORUM. UMARIM DAHA İYİ BİR ŞEKİLDE TEKRAR ARANIZA KATILABİLİRİM.

TEŞEKKÜRLER. )

:muajajaja__how_funny__onion_by_elcerbero::embarrassed1-onion-head-emoticon::victory-onion-head-emoticon:

 

 

Bilinmeyen bir yerde ikamet eden gizemli bir bar olan Quindecim'e hoş geldiniz. Bir dizi asansörden odaya giren iki yabancı, barmen Decim tarafından karşılanır, buraya nasıl geldiklerini hatırlayıp hatırlamadıklarını sorulur, ancak kimse hatırlayamaz. Decim, daha sonra içinde bulundukları durumun kurallarını açıklar:

 

1. Öncelikle nerede oldukları sorusuna cevap veremeyeceğini söyler.

2. Onlara bir oyun oynatacağından bahseder.

3. Ruletle oyun türünü seçmelerini sağlar.

4. Oyuna hayatlarını yatırmalarını sağlar.

:dandyonionplz:

 

Decim, hakemlik yapar ve oyuna katılanları yargılar ve nihai kararları verir. Ancak bu işi uzun yıllar sürdürmesine rağmen, hem bugüne kadar doğru varsaydığı temeller hem de insan olmanın ne anlama geldiğine dair düşünceleri; simsiyah saçlı, tuhaf, hafızasını kaybetmiş bir kız tarafından sarsılır. Neredeyse her bölüm farklı bir gruba ayrıldı, kısa süre sonra Quindecim barı ve onun tuhaf kuralları hakkında daha fazla şey öğrenirken, aynı zamanda insanlığın doğasına ve ahlakına da yakınlaşıldı. Siyah saçlı kız, Decim'in ruhlara rehberlik etmesine yardımcı olurken anılarını kurtarmak için çalışır ve zaman geçtikçe kendisi hakkında daha çok şey öğrenir.

 

Ölüm, reenkarnasyon ve insanlık durumu gibi konulara giren Death Parade, senaryosunda çok fazla olgunluğa sahip olsa da, hikaye her zaman heyecan verici ve ilgi çekici kalmayı başardı. Neredeyse her bölümün sonunda da "Keşke devamını görebilseydik." de dedirtti.

:desperate1-onion-head-emoticon:

 

Artıları:

İlginç karakterler;

güzel animasyon;

orijinal hikaye.

 

Eksileri:

Bazı hikaye eksiklikleri; yeterli bölüm sayısı olmaması. 

 

Negatif yanlarına gelirsek; ortaya atılan ancak hiç tamamen bitirilmeyen birkaç olay var ve bence bazı karakterlerin arka plan hikayeleri biraz daha detaylı anlatılabilirdi. Sonuç olarak, drama, gizem ve sürükleyici hikayeye sahip bir anime izlemek istiyorsanız, Death Parade kesinlikle isteğinize uyuyor ve sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

:good-job-onion-head-emoticon:

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

En sevdiğim animeler listemden bulunuyor. Fantastik felsefi ve psikoloji  türlerini benim gibi seven birinin de hoşuna gidecek bir anime konusuna değinecek olursak:

Quindecim adı verilen bir barda uyanan insanlar oradan çıkmanın tek yolunun decim adındaki barmenin onlara oynatacağı oyunu oynamak olduğunu öğrenirler. Oyunun bir kazanananı bir de kaybedeni olacağı söylenir. İçinde bulundukları durumun şaşkınlığıyla ve oyunu kaybederlerse ölecekleri düşüncesiyle oyunu oynamaya başlayan insanlar oyun gidikçe bu durumun gerçek olduğuna inanarak kazanmak için gerçek duygularını ve kişiliklerini ortaya döker. Aslında bir yargıç olan decim gerçekte ölü olan oyuncuların davranışlarına göre onların boşluğa yada rearkarne  olmaya gönderir.

 

dizide asıl anlatılmak istenense insanları yargılamanın ne kadar doğru veya adil olabileceğidir bu olaylar sırasında duygusuz olması gereken decimin de değişimine tanık oluyoruz.

 

Anime sorgulamamızı ve bazı sorular sormamızı sağlıyor:

1.Bir kişiyi tam anlamıyla anlamadan onu yargılamak doğru mu/mümkün mü?

2.Yaşamak bir ödül mü?

3.Hayatın amacı nedir neden boşluğa gitmek istemeyiz(yok olmak)?

4.Hayat hepimiz için adil miydi?

5.ve en önemlisi Yaptıklarımız için yargılanmamız adil mi?

 

                                                                

Animede merkata bırakılan şeyler var mesela bir konuşmada yargıçlardan biri tanrı eskiden burdaydı ama gitti dedi peki nereye gitti neden gitti ? ayrıca yargıçların nasıl var oldukları ve kendi hikayeleri de merak konusuydu oradaki sistemin işleyişi de. yargıçlar kendilerinin yaşamadıklarını söylüyorlardı burada yaşam kelimesi de biraz sorgulanıyor neye göre kime göre yargıçlar da kendilerini bir bebek olarak görüyorlardı duyguları olamazdı ve tek amaçları görevlerini yerine getirmekti ki decim bunu yıktı ve burada aynı zamanda ruh kavramı da sorgulandı. Chiyuki sayesinde decim de sistemi sorgulamaya başadı ki bu aslında Nona'nın planıydı ama ben bunu nasıl planladığını da görmek isterdim. Bu merak öğeleri aslında animenin kötü yanlarından değil iyi yanlarından bile görebiliriz çünki bu soruların bilinçlı bir şekikde açıklanmadığını ve izleyicinin kendi cevaplarını bulmaları beklenmiş yani izleyicinin sorgulaması bekleniyor ve bu animenin amacına uyuyor seyirciye ip uçları bırakılmış. Chiyuki Decimi shipledik romantik an bekledik ama hikaye kısa bir zaman dilimde geçiyordu ve sondaki gülüşler de yetti ve içimizi burktu bizde bir yer etti.

 

Ve elbette o muhteşem müzikleri benim için animeyi izlerken en önemli etkenlşerden birisi de müzikleri açlış müziği "FLYERS" en trol op müziği dendiğini de duydum ve kapanış müziği "LAST THEATRE" harikalar hala kafamda çalıyorlar.

 

"Decim bile dedi ölüm bile adil değil yaşam neden olsun"

puanım: 10/9

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.