Jump to content

çevirmen nasıl olunur?


fugni

Önerilen İletiler

soru-cevap kategorisini seçemediğim için bu kategoriyi seçtim.çevirmen olabilirmiyim diye düşünmeye başladım. Bu konuda neler gerekli veya tavsiye edilecek şeyleri, deneyimli çevirmen arkadaşlar tarafından öğrenmek isterim. Şimdiden teşekkürler.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Forum Admin

Çevirmen olabilmek için öncelikle çok iyi bir Türkçe bilgisinin olması lazım inancındayım.

İngilizce bir şekilde gelişiyor. Ancak Türkçe zayıfsa İngilizce istediği kadar iyi olsun.

 

Tabii İngilizce şart değil. Japonca, Endonezce, İspanyolca, Rusça'dan da çeviri yapan çevirmenler görmüştüm. Orta düzey dil bilgisi gerekiyor işte.

 

Onun dışında çeviri yapılacak programı eğer fansuba başvuracaksanız fansub size nasıl kullanılacağın öğretiyor. Sonra da siz geliştirebiliyorsunuz. Ben zamanlama yapmayı, çerçeve kaydırmayı kendim öğrenmiştim mesela sonrasında.

 

Son olarak sabırlı ve çalışkan olmak lazım. Günümüzde Türkçe dil bilgisinden sonra çevirmenlerın çoğunda eksik olan şey o. Bir hevesle çeviriye başlanıp seriyi ve kendisine emek harcamış fansubu bırakıp gidiyor. Burada bir çevirmenin seyirciye bir borcu yok. Çevirir, çevirmez, bırakır, iyi çevirir, kötü çevirir... Bedava izleyen izleyicinin haddine değil eleştirmek.... Ancak çevirmen kendisine emek harcamış fansub görevlilerin hakkına giriyor. O seriye de saygısızlık yapıyor.

Protesto :tuzkistrokeplz:

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 4 ay sonra...

şu anda dil bölümü okuyorum lisede. ilerideki tek hayalim güzel bir bölüm okumak ünide. hiçbir işe alınmasam bile part time iş+fansub'da gönüllü olarak çevirmen olmak istiyorum. eğer iş bulamazsam hep hayal kurmuşumdur: part time iş+ fansub'da gönüllü olarak çalışmak ama birçok işi birden yapmak(encoder,çevirmen,typesettingci,uploader) umarım hayallerimi gerçekleştirebilirim.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.