Jump to content

Babylon Etkinlik İncelemesi (Spoiler İçerebilir)


Önerilen İletiler

Etkinlik kurası sonucu çıkan Babylon animesi burada incelenecek.

 

Anime hakkında ön bilgi:  

 

latest?cb=20191010190706

Anime Adı: Babylon


Anime Türü: Psikolojik, Gerilim, Gizem


Bölüm Sayısı: 12


Yapım Yılı: 2019


Anime Puanı: 10/6.85


Özet: Tokyo Bölge Savcılık Ofisi'nde savcı olan Zen Seizaki, bir ilaç şirketi ve bir üniversitenin işin içinde olduğu yasa dışı bir klinik araştırmayı soruşturmaktadır. Soruşturma sırasında, anestezi uzmanı olan Shin Inaba'nın sakladığı bir dosyayı bulur. Dosyanın içinde saçla karışık kan, deri ve F harfi yazılı bir kağıt vardır. Soruşturma sürdükçe Seizaki, olayların içinde büyük bir seçimle bağlantılı bir tezgahın olduğunu fark eder.

 

 

 

Kendi incelememe dönecek olursak;

 

 

Negatif Yönleri:

 

 

Hızlı başlangıç yapıp çabuk donuklaşan bir animeydi. Bazı bölümler o kadar yavaş geçiyor gibi hissettirdi ki animeyi bırakmamak için zorlandım. Genel olarak ağır bir havası var ve ne kadar merak uyandırsa da izlerken duraksatma ihtiyacı duydum. Ortalara doğru ne kadar açılmışsa finali de o kadar kapalı hissettirdi kendine.

 

Final büyük bir hayal kırıklığıydı benim için. Birden animeye dahil olan karakterlerin başından beri animede olan karakterleri harcaması pek hoşuma gitmedi. Başından beri olayla uğraşan biri yerine başkasının kahraman olması izlemek için verdiğim emeğin boşa gittiğini hissettirdi. Onun dışında yan karakterlerden bir diğer savcı olan Fumio’nun çok çabuk harcandığını düşünüyorum. 

 

Ayrıca birçok kültürle yapılan bir anime olmasına karşın bazı hatalar bulunuyor. Hristiyanlıkta intiharın kabul görmemesine rağmen bu kadar üstünde durulması gerçeklikten uzak bir animeye doğru kaymış. Eğer intihar konusunda duygusal bir bireyseniz bu anime pek size göre değil.

 

 

 

Pozitif Yönleri:

 

 

Japonya da intiharın bu kadar fazla olmasının tamamen duygusal olarak değil, ekonomik ve siyasal açıdan da fazlalaştığını anlatan sert bir anime.

 

İntiharın yasallaştığında nasıl bir ülkeye dönüşeceğine fazlasıyla değinilmiş. Bu da başka düşünceleri görme fırsatı veriyor. İyi ve kötü ayrımında uzunca durup sorgulamamızı sağlıyor.

 

Felsefik ve ideoloji açısından doyurucu olabilecek bir anime. Japonya'nın hukuki ve siyasi sistemine de değiniyor. Fakat bunu yaparken bu siyasi ve hukuki sistemi de sorgulatıyor ve eleştiriyor. Son olarak da animasyon açısından gerçekten kaliteli ve güzel çizimli bir anime. Karakter çizimleri kişiliklere fazlasıyla yyyansıyor

 

 

 

 

Seslendirmenler oldukça bilindikler. Ana karakter seslendirmenleri ve diğer seslendirdikleri anime-karakterleri:

 

 

Magase Ai (Yukino Satsuki)- Inuyasha (Higurashi Kagome), Bleach(Shihouin Yoruichi), Gintama(Shimura Tae)

spacer.png

 

 

Seizaki Zen (Nakamura Yuichi)- Clannad (Tomoya Okazaki), Fairy Tail (Gray Fullbuster), Jujutsu Kaisen (Gojou Satoru)

spacer.png

 

 

 

Kujiin Shinobu (Sakurai Takahiro)- Bersek (Griffith), Code Geass (Kururugi Suzaku), Tokyo Ghoul (Uta)

spacer.png

 

 

 

Opening alıştığımız çalgılı sözlü openingler gibi değil anime kadar gizemli ritimleri olan bir opening. Beğenenler için uzun versiyonunu bırakıyorum.

Spoiler

 

 

Anime hakkında birkaç görsel;

Spoiler

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

 

İnsanların yaşamasına izin vermek neden iyidir?

-Magase Ai

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

3fff9bb2e7773f2fcd925d2fc82161bb8a92cb1c
2019-2020 serilerinin arasında en tuhaf bulduğum serilerden birisi. Hikaye, Zen adında bir Japon Savcının, bir ilaç firma büyüklerinden birinin suçlarını araştırmasıyla başlıyor.

İnceleme Özeti:
Babylon animesini tek kelime ile özetleyecek olsaydım kesinlikle bu kelime “hayal kırıklığı” olurdu, yeni bir stüdyo olan Revoroot yaptığı iş ve animasyon gerçekten kaliteli. Babylon animesi ilk altı bölüme kadar iyi olsa da maalesef sonrası yukarıda belirttiğim gibiydi benim için. Animenin ahlaki düşüncelere sokması ve biz izleyicilerin dış dünyayı nasıl gördüğümüzü sorgulatması gerekir iken bize böyle vasat bir deneyim yaşatmaları üzücü. 
 

Anime’yi izledikten sonra şu sorular kafamda canlandı direkt.

  • İntihar bir suç lakin ötenazi bir suç değil mi?
  • İntiharın evrensel bir yasa olmasına izin vermek organ bağışı sorununu çözecek mi?
  • İntihar evrensel bir yasa olur ise nüfusun toplu intihar etmesinin önüne nasıl geçilecek? 
     

Beğendiğim yönleri:

  • Animenin vermek istediği ambiyansı veriyor.
  • Konuşma içerisinde veyahut ara sahnelerdeki fonlar animenin içeriği ile uyumlu.
  • Görsel/Çizim olarak yılının animelerine göre gayet başarılı.
  • Op/Ed

Beğenmediğim yönleri:

  • Bölüm sayısına göre animeyi çok yavaştan almışlar ve bu serinin akıcılığını bitirmiş.
  • Çok fazla diyalog.
  • Ve eldeki harika bir konuyu berbat etmeleri.
     
Alıntı

What is Evil? - Magase Ai

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Babylon güzel bir başlangıç yapan ama ilerledikçe kötüleşen ve tatmin edici bir finale sahip olmayan bir anime. Gizem-polisiye tarzı bir başlangıç yapıp sonrasında felsefik konular üzerinden ilerlemiş. Genel olarak “İyi ve kötü nedir?” sorusu ile intihar konusu üzerinde durulmuş.

 

Anime görsel olarak güzel. Konusuna ve türlerine uygun bir ambiyans oluşturulmuş. Müzikleri de fena değil.

 

Animenin ikinci yarısında -muhtemelen olayın evrensel etkilerini göstermek amacıyla olsa da- uluslararası bir olay haline getirmek yerine ilk yarısında oluşturduğu çizgiden devam etmesini tercih ederdim. Ülke liderlerinin iyi ve kötünün ne olduğu üzerine felsefe yapmaya çalıştıkları zirve de bana oldukça abes gelmişti.

 

Olumsuz yorumlarını gördüğümden düşük bir beklentiyle başlamıştım, bu yüzden fazla bir hayal kırıklığı yaşamadım. Bittiğinde izlediğime pişman olmadım ama izlemesem de olurmuş diye düşündüm. Bu yüzden özellikle tavsiye edebileceğim bir anime değil ama animenin işlediği konular ilginizi çekiyorsa beklentiyi düşük tutarak izleyebilirsiniz. Sonuç olarak ortalama bir animeydi benim için. Puan: 5/10

 

Spoiler

Afişinde karakterlerin ölüm şekillerine gönderme yapılması da hoş olmuş. (Yorumları okuduktan sonra fark etmiştim ben de. )

102707.jpg

 

Spoiler

3fec027412508bd5b204cb2501151e7ebbbbda26

 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Öncelikle @ChaneLaforet kapak resmindeki aydınlanma için teşekkürler. :D Benim de hiç dikkatimi çekmemiş. :)

 

Anime aslında değişik bir başlangıç yaptı ve Fumio'nun intiharı bu olayı tetikledi. Başlangıcı enteresan ve güzel olsa da bu heyecanı bence de tam koruyamamış. Anime genel manada intiharın serbest olup olmamasını ve bunun arkasından iyi ve kötünün ne olduğunu açıklamaya çalışıyor. Sonda iyi ve kötü için bulunan anlam bana göre olmamış.

İyi = Sürdürmek.

Kötü = Son vermek.

Burada bir kaç sorun var, öncelikle "sürdürmek" yerine "sürdürtmek" daha daha doğru olur. (belki de bir çeviri hatası vardır) Çünkü hayatı boş beleş şekilde sürdürmek iyi bir şey olamaz, hani bir tabir vardır oksijen israfı diye onun gibi bir şeye varıyor. Sadece kendi varlığını sürdürmek ne iyi ne de kötüdür. Onun yerine başkalarının sürdürmesine olanak sağlaman veya yardım etmek iyi olarak nitelendirilebilir. İnsan zaten sosyal bir varlık olarak yaratılmıştır ve bu yüzden birbirine yardım eder. 

Bir diğer aklıma takılan, sadece sürdürmek iyiyse o zaman kötünün varlığını sürdürmesi iyi bir şey mi? Mesela bir katil var bu katil varlığını sürdürüyor yani iyi birisi anlamına çıkıyor. İyi olduğu sürece kötü de devam edecektir buna bir şey demiyorum, çünkü bir şeye "iyi" sıfatını verebilmek için "kötü" diye bir kavramında olması lazım öbür türlüsü normal olacağı için "iyi" diye bir şey olmaz. Bu yüzden kötünün varlığı hep sürecektir ve bu animede denilen şeye göre kötü bir şey aslında iyi oluyor. :)

 

Zirve toplantısının abesliğine bende katılıyorum, tamam "iyi" ve "kötü" kavramlarını tartışıyorsunuz ama arkadaki geçişler çok saçmaydı. Normal oturdukları yerden gösterselerdi daha iyi olurdu. 

 

Bence animedeki en büyük sıkıntı ana karakterin hiçbir işe yaramaması. Zen ne İtsuki ve Magase'yi yakalayabildi ne de intihar edecek birisinin önüne geçebildi. Başından beri hiçbir şey yapamadı. Bu yüzden beklentileri karşılayamıyor.

 

Zen neden Amerikan başkanını vurdu sorusunu gelecek olursak çünkü başkanın intihar etmesini engellemeye çalıştı. Başkanda zaten bunun için teşekkür etti. İntihar yasasına karşı çıkarken intihar etmiş olsaydı büyük bir tezatlık olacaktı ama birisi tarafından öldürüldüğü için intihar etmemiş oldu. 

Zen neden Magase'yi vurmadı? Zen'in ateş açtığını duyduk ama kimi vurduğunu görmedik. Eğer kendisini vurduysa bunu Magase yüzünden değil kendisini başkanı vuran kötü birisi olduğu için kendi sonunu verdi. 

Noveline gelecek olursak, novel ile anime hemen hemen aynı bitmiş ama farklılıklar şunlar; 

1-) Zen ateş açamamış ve başkan intihar etmiş.

2-) Magase sonda Zen'in oğlu ile karşılaşmıyor.

Novel'de de Zen'in kimi vurduğu belli değil ama Magase yine yaşıyormuş. Hikayenin devamını yazması için baskı yapsalarda yazar burada bitirmekte kararlıymış yani yarım kalan bir hikaye değil.

 

Mangasında ise Sekuro kaçırıldıktan bir süre sonra Zen Magase'yi bulup öldürüyormuş ve burada bitiyormuş.

 

Olaylar bittikten sonra intihar yasasına ne olduğunu açıklamamaları da animeyi kötü yapan şeylerden birisi. Konu biraz heba edilmiş bence.

 

Şimdi gelgelelim "Babil Fahişesi" olayına. Anime bittikten sonra bu konu hakkında araştırma yaptım. Birde şunu söylemeliyim Babylon = Babil imiş ve bunu araştırırken fark ettim. (Bilmiyorum sizler biliyor muydunuz?) 

Bir diğer adıyla Büyük Babil Kitab-ı Mukaddes'te 17'inci bölümde geçen bir olay. İngilizcesi;

Spoiler

1 And there came one of the seven angels which had the seven vials, and talked with me, saying unto me, Come hither; I will shew unto thee the judgment of the great whore that sitteth upon many waters:

2 With whom the kings of the earth have committed fornication, and the inhabitants of the earth have been made drunk with the wine of her fornication.

3 So he carried me away in the spirit into the wilderness: and I saw a woman sit upon a scarlet coloured beast, full of names of blasphemy, having seven heads and ten horns.

4 And the woman was arrayed in purple and scarlet colour, and decked with gold and precious stones and pearls, having a golden cup in her hand full of abominations and filthiness of her fornication:

5 And upon her forehead was a name written, MYSTERY, BABYLON THE GREAT, THE MOTHER OF HARLOTS AND ABOMINATIONS OF THE EARTH.

6 And I saw the woman drunken with the blood of the saints, and with the blood of the martyrs of Jesus: and when I saw her, I wondered with great admiration.

7 And the angel said unto me, Wherefore didst thou marvel? I will tell thee the mystery of the woman, and of the beast that carrieth her, which hath the seven heads and ten horns.

8 The beast that thou sawest was, and is not; and shall ascend out of the bottomless pit, and go into perdition: and they that dwell on the earth shall wonder, whose names were not written in the book of life from the foundation of the world, when they behold the beast that was, and is not, and yet is.

9 And here is the mind which hath wisdom. The seven heads are seven mountains, on which the woman sitteth.

10 And there are seven kings: five are fallen, and one is, and the other is not yet come; and when he cometh, he must continue a short space.

11 And the beast that was, and is not, even he is the eighth, and is of the seven, and goeth into perdition.

12 And the ten horns which thou sawest are ten kings, which have received no kingdom as yet; but receive power as kings one hour with the beast.

13 These have one mind, and shall give their power and strength unto the beast.

14 These shall make war with the Lamb, and the Lamb shall overcome them: for he is Lord of lords, and King of kings: and they that are with him are called, and chosen, and faithful.

15 And he saith unto me, The waters which thou sawest, where the whore sitteth, are peoples, and multitudes, and nations, and tongues.

16 And the ten horns which thou sawest upon the beast, these shall hate the whore, and shall make her desolate and naked, and shall eat her flesh, and burn her with fire.

17 For God hath put in their hearts to fulfil his will, and to agree, and give their kingdom unto the beast, until the words of God shall be fulfilled.

18 And the woman which thou sawest is that great city, which reigneth over the kings of the earth.

 Türkçesi;

Spoiler

1 7 yedi tası taşıyan yedi melekten biri gelip bana şöyle dedi: “gel, bol sular üzerinde oturan büyük fahişeye verilen hükmü sana göstereyim.

2 dünyanın kralları onunla fuhuş yaptı ve yeryüzünde yaşayanlar onun fuhuş şarabıyla sarhoş edildiler.”
3 sonra beni alıp ruhun etkisiyle bir çöle götürdü. yedi başı, on boynuzu olan, küfürlü isimlerle kaplı kızıl bir canavarın üzerine oturmuş bir kadın gördüm.

4 kadın, erguvani ve kırmızı giysiler içindeydi. altın, değerli taşlar ve incilerle süslenmişti; elinde, yaptığı fuhşun iğrençlikleri ve pislikleriyle dolu altın bir kâse vardı.

5 alnının üzerinde sır dolu bir isim yazılıydı: “büyük babil, fahişelerin ve dünyadaki iğrençliklerin anası.”

6 kadının, kutsal kişilerin kanıyla ve isa’ya şahitlik edenlerin kanıyla sarhoş olduğunu gördüm. onu görünce büyük bir şaşkınlığa düştüm.

7 bu yüzden melek bana şöyle dedi: “neden şaşırıyorsun? şimdi sana kadının sırrını ve onu taşıyan yedi başlı on boynuzlu canavarın sırrını söyleyeyim:

8 gördüğün o canavar önceden vardı, fakat şimdi yok; ancak dipsiz derinliklerden çıkmak üzere ve yok edilecek. yeryüzünde oturanlar, canavarın bir zamanlar varken şimdi olmadığını ve yine ortaya çıktığını görerek hayretler içinde kalacaklar. o kişilerin adları hayat kitabına yazılmamıştır; dünya kurulduğundan beri bu böyledir.
9 işte bu, akıl ve hikmet gerektirir: yedi baş kadının üzerinde oturduğu yedi dağdır.

10 yedi kral vardır: beşi düştü, biri duruyor, diğeri henüz gelmedi, fakat geldiği zaman kısa bir süre kalmalıdır.

11 önceden var olan ve şimdi olmayan canavar ise sekizinci kraldır; yedi kraldan çıkar ve yok olmaya gider.
12 gördüğün on boynuz henüz krallık almamış on kraldır. fakat onlar canavarla birlikte bir saatliğine de olsa krallık yetkisi alırlar.

13 bunların düşünceleri aynıdır. bu nedenle kendi güçlerini ve yetkilerini canavara verirler.

14 bunlar kuzuyla savaşacak, fakat, efendiler efendisi ve krallar kralı olduğu için kuzu galip gelecek. ayrıca onun yanındaki çağrılmış, seçilmiş ve sadık kişiler de galip gelecek.”
15 melek bana şöyle dedi: “fahişenin üzerinde oturduğunu gördüğün sular; halklar, topluluklar, milletler ve dillerdir.

16 gördüğün on boynuz ve canavar, fahişeden nefret edecek, onu çıplak bırakıp perişan edecekler. etlerini yiyecekler, onu yakıp kül edecekler.

17 çünkü tanrı’nın yüreklerinde uyandırdığı arzuyla, kendi düşüncelerini gerçekleştirmek üzere, tanrı’nın sözü yerine gelene dek krallıklarını canavara verecekler; böylece tanrı’nın düşüncesini gerçekleştirecekler.

18 gördüğün kadın dünyanın kralları üzerinde krallığı olan büyük şehirdir.”

Büyük Babil'in tasviri;

Spoiler

1280px-Bougival_%C3%89glise_Notre-Dame_V

Zaten animede Büyük Babil karakterini Magase'ye benzetiyorlardı. Magase Büyük Babil gibi herkesi baştan çıkarma yeteneğine sahip birisi. Yedi tepeden kasıt Roma diye bahsediliyor ama bazı kaynaklarda da Kudüs'ten bahsettiği söyleniyor. (Çünkü buralarda yedi tane tepe varmış.) 

 

Benim farkettiğim bir durum, animenin sonunda 7 yer intihar yasasını kabul ediyor. Bu sayıyı yazar bilerek yapmıştır diye düşünüyorum.

 

Araştırdığım sıra bir başkasının yaptığı yorum dikkatimi çekti. Şimdi 10. madde de 5 tanesi düştü, 6. duruyor (düşüyor diye de çevriliyor), 7. kısa bir süreliğine duracak. 

1-) Fumio

2-) Kujiin

3-) Sekuro

4-) FBI arkadaşı

5-) Amerikan başkanı

Bunlar düştüler.

6-) Zen, bu da düşüyor.

7-) Zen'in oğlu, bu da kısa bir süreliğine duracak. 

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.