Jump to content

Japonların Zevkleri Çok mu Farklı ?


Merlin

Önerilen İletiler

Japonların zevklerinin dünyadaki diğer anime severlerden farklılık gösterdiği ilginç bir iddia olurken, veriler de bunu kanıtlar nitelikte. 1969’dan beri devam eden ve hala da Japonya’da en çok izlenen anime olmaya devam eden Sazae-san dünya geneline baktığımızda ise hiç ilgi çeken bir anime olmadığından, artık İngilizce çevirileri bile pek yapılmıyor. Hatta diğ

er anime severler Japonların bu seride ne bulduklarını merak ediyor. Japonya’daki en çok izlenen serilerin başında Sazae-san, Detective Conan ve Doraemon gibi seriler bulunuyor. Dünyada en çok anime severlerin bulunduğu sitelere bakıldığında ise en çok izlenen animelerin aşağıdaki animeler oldukları tahmin ediliyor:

-Death Note (ANN ve AniDB’de dördüncü, MAL’da birinci)

-Bleach (ANN’de ve MAL’da ikinci, AniDB’de üçüncü)

-Fullmetal Alchemist (ANN ve AniDB’de birinci, MAL’da dördüncü)

-Naruto (ANN, MAL ve AniDB’de beşinci)

-Elfen Lied (AniDB’de ikinci, MAL’da altıncı, ANN’de yedinci)

-Code Geass: Hangyaku no Lelouch (MAL’da üçüncü, ANN’de on üçüncü, AniDB’de altıncı)

Japonya ile dünyanın genelindeki farkı açıklayan en iyi örnek ise üç büyüklerin vazgeçilmez serisi One Piece oluyor.

-One Piece: (ANN’de 47. MAL’da 26. AniDB’de 44.)

Aradaki fark animeler kadar olmasa da benzer bir sonuç mangalarda da kendini gösteriyor. Japonya’da en çok satan mangaların başında yer alan One Piece Japonya dışında aylık satış listelerine girmekte zorlanıyor. (Dünyadaki toplam anime sever nüfusun sadece çok az bir kısmının satışlara yansıyor olmasını da burada özellikle belirtmek gerekiyor.) Yine aynı kaynakların verileri değerlendirildiğinde Naruto, Bleach ve Death Note’un ortak olarak en çok okunan mangalar oldukları göze çarpıyor.

Sadece anime ve mangalarda değil, video oyunlarında da Japonların zevklerinin oldukça farklı rakamlara işaret ettiği belirtiliyor. Sonuç olarak ise dünya genelindeki zevklerinin çok büyük farklılıklar göstermesinin, eserlerin çeşitliliğin artmasına ve bu sayede herkesin kendi zevklerine göre eserlere daha kolay bir şekilde ulaşabildiklerine dikkat çekiliyor.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

bence bunun cevabı cok basit gelenekle alakalı bugun genclerin hepsi belli dönemlerinde arabesk-rap fantezi özgün müzik dinlemiştir ahmet kaya dinlemeyen adam bulunmaz derecede azdır mesela ama japonyada kimseye ahmet kaya dinletemezsin yada asi stayla :D (tam ismini bilmiyorum yanlış olabilir) sonuc olarak tamamen yetiştirme tarzı ve aile gelenekleriyle alakalı birşey.......

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

bak o animeyi bende 1 2 bölüm seyrettim çok gelenekçi bir anime tipik bir japon ailesi bizde öyle degilmiyiz arka sokaklar diye dandik bir dizimiz var 5 senedir devam ediyor akasya duragı bana göre berbat bir spartacusun yanından gecemezler kıyaslanamaz bile ama izleyen aileler yine bizim ailelerimiz bana göre o animenin tutmasının sebebide bundan kaynaklı...... yukardaada dedigim gibi büyük ihtimal geleneklere baglı kaldıgından dolayı.....

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 4 ay sonra...

Doğal olarak çok farlı çünkü bir çok açıdan misal ahlak ve düşünce olarak farklılar. Bu farklılıklarını da oraya sonradan gidenler çok iyi fark ediyor. Fakat son yıllarda bu iyice farklılaştı yani bir çok batı ülkesine özenmenin gençler üzerinde ki etkisi arttıkça farklılaşma iyice artmaya başladı. Ve bu etkiler yavaş yavaş anime/manga kültürünü seçiciliklerinde ki etkisinide doğal olarak etkiledi. Söylenecek çok şey var ama hepsini bir kenara koyup satış rakamlarını incelemek bile durumu çok iyi izah ediyor.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.