Jump to content

Fullmetal Alchemist |FC|


TuvaletTerliği

Önerilen İletiler

Burada nasıl Bir FMA FanClubu olmaz dedim ve Kurdum Tüm FMA hayranlarını bu clubte toplayacağım.

Kısaca FMA:

Fullmetal Alchemist (Japonca: 鋼の錬金術師 - Hagane no Renkinjutsuşi, Metal Simyacı), -genelde hayranları tarafından FMA veya Hagaren şeklinde kısaltılır- Hiromu Arakawa tarafından yaratılan ve Aylık Shonen Gangan dergisinde seri halinde yayınlanan mangasıdır. Ayrıca anime serisine de dönüştürülmüştür ve bir de devam filmi çekilmiştir. Yan ürün olarak romanları ve video oyunları da vardır.

Fullmetal Alchemist/Konu

Fullmetal Alchemist, 20. yüzyılın başlarında, alternatif bir dünyada, Amestris isimli bir ülkede geçen bir fantastik mangadır. Bu alternatif dünyada abartılmış bir simya bilimi ağırlıklı olarak kullanılmaktadır ve gerçek hayatta görülmeyen ayrı fantastik bir olgudan bahsedilmektedir. Gerçek hayat simyacılarının daha düşük metalleri altına dönüştürme teşebbüsleri vardı. Dizinin kurgusal dünyasında, simya, dönüşüm çemberleri kullanılarak bir maddeyi başka bir maddeye dönüştürme bilimidir; gerçek-dünya bilimi temel alınarak ve sihir de eklenerek oluşturulan bu simyanın kullanımı sınırsızdır. Yetenekli simyacılar, State Alchemist (Devlet Simyacısı) olup Amestris askeriyesinin Devlet Simyacıları’na katılabilmek için sınava başvurabilirler.

Edward ve Alphonse Elric Amestris ülkesinin Resembool köyünde yaşamaktadırlar. Babaları Hohenheim, yetenekli bir simyacı, Edward çok küçükken ve Alphonse daha bebekken evden ayrılmıştır. Yıllar sonra anneleri Trisha Elric’i ölümcül bir hastalıkta kaybetmişlerdir. Annelerinin ölümünden sonra, onlara simya öğretecek bir Sensei (öğretmen) buluncaya kadar Winry ve onun babaannesiyle yaşarlar. Eğitimlerini tamamladıktan sonra, babalarının notları arasında buldukları dönüşüm çemberi ile annelerini yeniden canlandırma isteği içinde eve dönerler. Bununla beraber, bu girişim başarısız olur, biçimsiz et ve kemik yığınıyla sonuçlanır ve Edward’ın sol bacağına, Alphonse’un da tüm vücuduna mal olur. Kardeşini kurtarmak için ümitsiz bir çabayla Edward, sağ kolunu kurban eder ve kardeşinin ruhunu bir zırha mühürler. Bundan sonra, Edward’ın sol bacağı ve sağ kolunun yerine Automail, bir çeşit gelişmiş protez uzuv, takılır. Aslen Japonca’da “Fullmetal” tabiri inatçı birini tanımlamak için kullanılır. Seride, küçük karakterler tarafından, “Fullmetal” ismi Ed’in automail kolu ve bacağına veya Al’in zırhına yorulur. Altıncı mangada ortaya çıkar ki; bir simyacı Devlet Simyacısı olduğu zaman ona özel bir isim veriliyordur ve Ed’in ki de onu Fullmetal Alchemist (Metal Simyacı) yapan Fullmetal’dir.

Roy Mustang isimli bir Devlet Simyacısı, çocukların babalarını aramak hakkında (babalarının dikkatini çekip eve döndürmek ümidiyle) gönderdikleri mektuplara cevaben başarısız geçen insan dönüştürmesi esnasında gelir. (Bu olay mangada farklı gelişir. Mustang, Ishbal’deki katliamdan sonra görevi bırakan birçok Devlet Simyacısı’nın yerine yeni Devlet Simyacıları bulma görevindedir. Askeriye kayıtlarındaki bir baskı hatası Mustang’i 31 yaşındaki Edward Elric’i aramak için Resembool’a gönderir. Onun yerine 11 yaşında sakat birini bulunca dehşete düşer fakat ne olursa olsun asker toplama emrini de yerine getirmelidir.) Çocukların simyadaki yeteneklerini görünce Mustang, amaçlarını başarmanın yolunun Devlet Simyacısı olmaktan geçtiğini söyler ve kendisi için çalışmalarını teklif eder. Adamın teşvikiyle Edward, Devlet Simyacılar’ının kaynaklarından faydalanarak kendisinin ve Alphonse’un kaybettiklerini nasıl geri alabileceklerini araştırabilmek için Devlet Simyacısı olacağını beyan eder. Kardeşler sonradan Felsefe Taşı’nı öğrenirler ve onu araştırmak diğer bir değişle vücutlarını geri kazanabilmek için yola çıkarlar. Yol boyunca Felsefe Taşı’nın hiçbir zaman bilmek istemeyecekleri sırlarını keşfederler ve sonunda kardeşler birbirleri için kendilerini feda ederler acı bişekilde ayrılıkla son bulur.

Fullmetal Alchemist/Karekterler

Elric Ailesi

Edward Elric

Alphonse Elric

Trisha Elric

Van Hohenheim (Köle23 ayrıca ilk animede Light of Hohenheim ve Hohenheim Elric isimleriyle geçer)

Rockbell Ailesi

Winry Rockbell

Pinako Rockbell

Sara Rockbell

Urey Rockbell

Ordu

Albay Roy Mustang

Üsteğmen Riza Hawkeye

Yarbay Maes Hughes

Binbaşı Alex Louis Armstrong

Shou Tucker

Binbaşı Solf J. Kimblee (ilk animede albay)

Binbaşı Giolio Comanche

Binbaşı Isaac McDougal

Dr. Tim Marcoh

Dr. Knox

Führer King Bradley

Orgeneral Gardner

Korgeneral Raven

Korgeneral Grumman

Tümgeneral Olivier Mira Armstrong

Tümgeneral Basque Grand

Tümgeneral Hakuro

Tuğgeneral Fessler

Tuğgeneral Clemin

Tuğgeneral Edison

Albay Frank Archer

Albay Henry Douglas

Albay Genz Bresslau

Yarbay Miles

Binbaşı Buccaneer

Binbaşı Fokker

Yoki

Teğmen Heymans Breda

Teğmen Rebecca Catalina

Teğmen Maria Ross

Teğmen Jean Havoc

Teğmen Henschel

Uzmançavuş Vato Falman

Çavuş Kain Fuery

Onbaşı Denny Brosh

Storch

Yakovlev

Dr. Knox

Karley

Smith

Harris

Gold-Toothed Doctor

Sheska

Juliet Douglas

Gamelan

Humunculus

Father

Dante

Lust

Gluttony

Envy

Greed

Wrath

Sloth

Kimeralar

Bido

Martel

Roa

Dolcetto

Ulchi

Darius

Heinkel

Jerso

Zampano

İşvalliler

Scar

Scar'ın abisi

Rick

Rio

Grandpa

Logue Lowe

Outcasted Ishvalan

Scar'ın ustası

Shan

Xingliler (Şingliler)

Xing İmparatoru

Ling Yao

Lan Fan

Fu

May Chang

Hayvanlar

Alexander

Black Hayate

Den

Xiao-Mei (Şyao Mei)

Diğer Karakterler

Selim Bradley

Izumi Curtis

Sig Curtis

Mason

Bayan Tucker

Nina Tucker

Gracia Hughes

Elicia Hughes

Berthold Hawkeye

Madame Christmas

Rosé Thomas

Lyra

Barry the Chopper (Balta Barry) , sonradan Numara 66.

Slicer Brothers (Dilimleyici Kardeşler), sonradan Numara 48.

Nash Tringham

Russell Tringham

Fletcher Tringham

Halling

Khayal

Lujon

Lydia

Bald

Bobby

Catherine Elle Armstrong

Claus

Father Cornello

Dominic

Ridel LeCoulte

Satella LeCoulte

Garfiel

Mugear

Gold Steiner

Jude

Mrs. Bradley

Paninya

Philip Gargantos Armstrong

Psiren

Truth

Pitt

Dietlinde Eckhart

Alfons Heiderich

Noah

Xerxes Kralı

|}

Full Metal Alchemist /Terminoloji

Simya (錬金術): Fullmetal Alchemist isimli animede simya basitçe üç adımlı bir metoddur. Bu adımlar, analiz (maddenin dönüştürülebilmesi için maddenin yapısını ve özelliklerini anlamak), yıkım/parçalama (maddeyi temel bileşenlerine ayırmak) ve yeniden yapım (maddeyi başka bir şekilde veya özellikte tekrar oluşturmak). Mangada, simyasal gücün kökeninin çoğu simyacı tarafından tektonik tabakanın hareketleri olduğuna inanılıyor. Bununla beraber Mei Chan’ın, komşu ülke Xing’den bir simyacı, kendine göre şüpheleri vardır. Ona göre Amestrian simyası ölülerin ruhlarını da içeriyor gibi görünmektedir (Xing simyası Dünya’nın yaşam nehrini içerirken). Bununla beraber, animede, simyasal tepkimelerin enerjisinin kaynağı Kapı’nın öbür tarafıdır (Kapı’nın öbür tarafındaki dünyada gerçekleşen ölümler olduğu varsayılıyor). Her iki versiyonda da, modern kimyanın tepkime ortamı oluşmaksızın gerçekleştirilen hali şeklindedir.

Automail ya da Otozırh (オートメイル): Metalden yapılan ve vücuttaki sinirlere direkt bağlama yoluyla monte edilen bir çeşit protez. İyi yapılmış bir automail, gerçek bir uzvun gücünü ve hareket kabiliyetini karşılayabilir (hatta daha da iyisini). Automailın bazı formları balistik aletler veya diğer gelişmiş aletleri içerir. Gerçek dünyanın sibernetik araştırmalarının oldukça ilerisinde bir çeşit sibernetik teknoloji gibi görünmektedir. Animede ve mangada Edward tipik olarak, kendi automailını simya ile bıçak şeklinde bir silaha çevirir. Vücuttaki sinirlere doğrudan bağlandığı için takılması çok acıtabilir.

Eşit Takas kanunu (等価交換の原則, “Simyasal Denge” veya “Korunum Kanunu” da denir): Dizide simyacıların, simyanın temeli olarak düşündükleri kural ya da hatta dünyanın temel kanunu: bir şey elde etmek için eşit değerde başka bir şeyi kaybetmek. Serinin temalarından biri de Eşit Takas’ı bir felsefe olarak incelemektir. Eşit Takas’ın bir doğa kanunu mu yoksa yanlış bir ideoloji mi olduğu araştırılır. Örnek olarak, iki kardeş sıklıkla insan vücudunda bulunan kimyasallardan - bu basit kimyasal değiş tokuşun ölmüş birini geri getirebilmek için ihtiyaç olan şey olması gerektiğini düşünerek- sözeder.

İçi wa Zen, Zen wa İçi (一は全、全は一, Bir Bütündür, Bütün Birdir): Simyanın özünü anlatmanın üstü örtülü bir şekli olan bu tümce Izumi Curtis tarafından, Elric kardeşlerin, simya öğretmeye değip değmeyeceklerini sınamak için kullanılır. Buna göre, eğer bir kimse ölürse, dünyayı maddi olarak etkilenmeyecektir. İnsan vücudunu oluşturan temel elementler, öldükten sonra vücudun çürümesiyle doğaya geri döner. Bu elementler, sırayla, bitkilere besin sağlar; bitkiler, herbivorların yiyeceği olur; karnivorlar da daha sonra herbivorlarla beslenir. Bu yaşam döngüsüdür ve tüm döngüyü düşününce bir insanın ölümü önemsizdir. Bununla beraber, bireysel ölümler olmadan döngü sağlanamaz; sonuç olarak bireyler bir bütün olarak döngünün devamı için önemlidir. Yaşam döngüsü asla tersine çevrilemez. Yeni şeyler üretmek için bunu anlamak ve hayatın döngüsü ile uyumlu çalışmak simyayının aslıdır. Diğer bir değişle, Elricler’in kelimelere koyduğu şekliyle, “İçi wa ore, zen wa sekai” (“Bir, benim; bütün, dünya.”).

Devlet Simyacısı (国家錬金術師): Başkomutanın doğrudan emri altında ordunun özel bir koluna hizmet eden simyacıdır. Devlet Simyacıları bir dizi sınav sonucu seçilirler ve en güçlü ve yetenekli simyacılar olarak kabul edilirler. Devlet Simyacısı’nın pozisyonu hatırı sayılır bir otoriteyi ve etkiyi elinde tutar, (otomatik olarak Binbaşı rütbesini alırlar). Bununla beraber, Devlet Simyacıları halk tarafından küçümsenir, çoğu zaman “askeriyenin köpeği” diye çağrılırlar –özel yetkiler kazanabilmek için ruhunu askeriyeye satan insan anlamında.

Tabu (タブー): Simyada yasak hareket veya hamle; örneğin, genellikle cezasıyla birlikte gelen İnsan Dönüştürmesi. Edward ve Alfonse, annelerini hayata geri döndürmeye teşebbüs etmişlerdir ve Al vücudunu ve Ed de kolunu ve bacağını kaybederek cezalandırılmışlardır.

Dönüştürme Çemberi (リバウンド): Dönüştüme çemberleri, simyasal tepkimelerde katalizör görevi görür ve herhangi bir dönüştürme için gereklidir; bununla beraber, bazı simyacılar, Edward Elric gibi, çembere ihtiyaç duymadan dönüştürme yapabilirler. Çember, enerjinin sabit akışını simgeler; desenler, dönüştürme işleminin ne gibi etkileri olacağına karar verir. Bir çember; yere çizilebilir, bir giysi parçasının üzerine işlenebilir veya simyacı kendi üzerine dövme şeklinde bile yaptırabilir. Dönüştürme çemberleri, tebeşirden kana, izi çıkan herhangi bir maddeyle çizilebilir.

Felsefe Taşı: Sahibine, Eşit Takas prensibini tamamen safdışı bırakma izni veren efsanevi taştır. Tüm getirileriyle beraber, bir Felsefe Taşı oluşturmak için hammadenin harcanması gerekmektedir ve bunun için gerekli olan hammadde de insan hayatıdır.

Kırmızı Taş veya Tamamlanmamış Felsefe Taşı (Jp: 赤い石 Akai İşi): Tamamlanmamış veya bozuk Felsefe Taşı’na genelde Kırmızı Taş denir. Tamamlanmış bir taşa göre gücü oldukça az olmasına rağmen, bir Kırmızı Taş, bir simyacı için güçlü bir yükselteç görevi görür. Alakalı maddesi (sadece animede görülür) insanlar için zehirliyken damıtılarak Kırmızı Taş’a dönüştürülen Kırmızı Su’dur.

Kan Mührü (血文字): Bir kimsenin ruhunu bir cisme (ör: zırh) bağlayan özel bir çeşit dönüşüm çemberidir. İsminin de işaret ettiği gibi kanla yazılmalıdır; ruh, kana bağlanır ve kandaki bir elementin cismin kendisiyle bağlanması gerekmektedir. Bu tipik olarak sadece zırh üzerinde işe yarar çünkü kandaki demir zırh ile bağlanır. Böylece kan; ruh ile cisim arasında vasıta görevi görür. Eğer bir kan mührü yok edilirse, ruh daha fazla cisme bağlı kalamaz ve Kapı’dan geçer.

Kimera (合成獣, キメラ): Kimera, iki veya daha fazla farklı türün simya ile tek bir varlık halinde birleştirilmesidir. Bu yaratıklar halk tarafından canavar olarak görülürler çünkü simya iki yaratığı alıp tek bir yaratık oluşturmak için birleştirmiştir. Simyacının bir kimera oluşturmak için bir insanı kullandığı durumlar da vardır, örneğin; Shou Tucker, ilk önce eşini sonra da kızını kullanarak bu şekilde iki kimera oluşturmuştu. Bu kimeralar oluşturulduktan kısa bir süre sonra öldüler. Bununla beraber, diğer durumlar (5. Laboratuvar’da meydana geldiği gibi) daha deneyimli simyacılar tarafından yoğun miktarda Kırmızı Taş’ın kullanımıyla gerçekleştirildi. Bu kimeralar, insanlar kullanılarak oluşturulmuştu fakat arada büyük bir fark vardı: insan şeklindeydiler ve birleştirildikleri hayvanın yeteneklerini kazanmıştılar.

Simyanın Kapısı (練成陣, “Gerçeğin Kapısı” veya sadece “Kapı” da denir): Kapı, bütün simyasal gücün kaynağıdır. Mangada ve ikinci animede, Kapı’yı gören bir simyacı, bu deneyim sırasında kazandığı bilgiyle herhangi bir çember olmadan simyayı icra edebilir. İlk animede denir ki simya için enerji çağrılışının her seferinde Kapı ileri doğru savrulur, herkesin içinde bir Kapı vardır ve Kapı’ya ulaşmak için gerekli olan tek şey nasıl yapacağın bilgisidir. Ayrıca denir ki vücut, akıl ve ruh arasında Kapı diğer bir değişle ölüm denen ince bir bağ vardır. İlk animenin ileri sürdüğü üzere bir bebeğin vücudu, aklı ve ruhu arasında ince bir bağ vardır bu nedenle bebek kullanarak Kapı’yı çağırmak kolaydır. İlk animede kapı Rodin’in heykeli “Cehennemin Kapısı”na benzer fakat mangada ve ikinci animede daha çok Kabbala’nın Hayat Ağacı’nı andıran bir dikili taşa benzer.

Gerçek (真理): Her simyacının nihai amacı. İlk animede sadece Ed’in Kapı’da ne bulduğu tanımlayan bir bakış açısıdır. Mangada ve ikinci animede, Kapı’da varolan her şeye gücü yeten tanrı benzeri bir varlık olarak gösterilir (Eşit Takas kanununu uygulattıran da odur).

Rentan Jutsu (錬丹術, sadece manga ve ikinci anime): Doğu ülkesi Xing’de kullanılan bir çeşit simyadır. Kökleri tıbba dayanır ve Xing’in insanları dönüştürme çemberlerinden “arındırma çemberleri” diye sözeder. Amestris simyasına (Xing insanları “Renkin Jutsu” diye bahseder) benzemekle beraber enerjisinin kaynağı farklıdır. Rentan Jutsu, dünyanın heryerinde bulunan ve “Lungmei” denen bir gücü kullanır. Mei Chan isimli karakterin kullandığı simya Rentan Jutsu’dur. Scar’in dövmesi Renkin Jutsu ile Rentan Jutsu karışımıdır.

İnsan Kurban: Mangada ve ikinci animede Homunculusların, Kapı’yı açan ve Gerçek’i gören simyacılar için kullandığı bir terimdir. İnsan Kurbanlar, Homunculuslar’ın ve “Baba”nın Planı’nın önemli bir parçasıdır fakat sonu bilinmemektedir.

İnsan Dönüştürme (人体錬成): Ölmüş bir insanı canlandırmak için teşebbüs edilen yasak yöntemdir. Bununla beraber, onu uygulayan insandan bir şey alır (ör: kol, bacak veya organ) fakat insanı yaratmak yerine simyacıyı vazgeçtiği şeyle orantılı olarak bilgi elde ettiği Kapı’ya götürür. İlk animede, insan dönüştürme girişiminin son ürünü bir Homunculus’tur.

Homunculus İlk anime serisinde Homunculuslar, insan fiziği ve aklı kazanmış, üretilmiş yapay varlıklardır. Bununla beraber, ruhları yoktur ve varlıkları, sayısız ruh kullanılarak yapılan Felsefe Taşı ile bir dereceye kadar değiştirilebilir. Acımasız ve kararlı bu yaratıklar, Fullmetal Alchemist serisindeki başlıca kötü karakterlerdir. Çıkarcıdırlar, olayların arkasından ipleri çekenler çoğu zaman onlardır ve daha fazla işlerine yaramayacağını bildikleri kişileri hemen yok ederler. İkinci seride ve mangada ise Homunculuslar Baba'dan doğmuş çekirdek olarak bir Felsefe Taşı taşıyan insan görünümlü yaratıklardır. Babalarına mutlak itaat içindedirler ve kendilerini insan evriminin bir sonraki aşaması olarak görürler.

Full Metal Alchemist / Resim-Video

Resmi ekleyen

Resmi ekleyen

Resmi ekleyen

Resmi ekleyen

Resmi ekleyen

Video için Baryshx'e teşekkürler.

Full Metal Alchemist / Müzikler

Açılış Müzikleri

Porno Graffitti - Melissa (bölüm 2-13)

L'Arc-en-Ciel - Ready Steady Go (bölüm 14-25)

Cool Joke - Undo (bölüm 26-41)

ASIAN KUNG-FU GENERATION - Rewrite (bölüm 42-51)

L'Arc~en~Ciel - Link (Fullmetal Alchemist: Conqueror of Shambala)

YUI - Again (Brotherhood 1-14 Bölüm)

Nico Touches The Wall - Hologram (Brotherhood 15-26)

Sukima Switch - Golden Time Lover (Brotherhood 27-38)

Chemistry - Period (Brotherhood 39-50)

Sid - Rain (Brotherhood 51-64)

Bitiş Müzikleri

Porno Graffiti - Melissa (Bölüm 1)

Nana Kitade - Kesenai Tsumi (Bölüm 2-13)

YeLLOW Generation - Tobira no Mukou e (Bölüm 14-24)

Crystal Kay - Motherland (Bölüm 26-41)

Sowelu - I Will (Bölüm 42-50)

L'Arc~en~Ciel - Lost Heaven (Fullmetal Alchemist: Conqueror of Shambala)

Sid - Uso (Brotherhood 1-14)

Miho Fukuhara - Let It All Out (Brotherhood 15-26)

Lil'B - Tsunaida Te (Brotherhood 27-38)

SCANDAL - Shunkan Sentimental (Brotherhood 39-50)

Shoko Nakagawa - Ray of Light (Brotherhood 51-62)

Sid - Rain (Brotherhood 63)

Nico Touches the Walls - Hologram (Brotherhood 64)

Full Metal Alchemist/Ovalar

Fullmetal Alchemist OVA - Chibi party

Fullmetal Alchemist OVA - State Alchemists vs the seven homunculi

Fullmetal Alchemist OVA - Kids

Fullmetal Alchemist: Brotherhood OVA - Blind Alchemist

Fullmetal Alchemist: Brotherhood OVA - Simply People

Fullmetal Alchemist: Brotherhood OVA - Tales of the Master

Fullmetal Alchemist: Brotherhood OVA - Revisions of a god

Full Metal Alchemist |FC| - Üyeler ve Kurucu

Kurucu:

Forumazıplyanpire

Üyeler:

Baryshx

yanki_99

Grkmvc

kzsill

darkreaper07

Hagaren

SiyahBeyaz

EndEverAfter

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Yanıtlar 33
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler mesajlar

Burada nasıl Bir FMA FanClubu olmaz dedim ve Kurdum Tüm FMA hayranlarını bu clubte toplayacağım. Kısaca FMA: Fullmetal Alchemist (Japonca: 鋼の錬金術師 - Hagane no Renkinjutsuşi, Metal Simyacı), -genelde

Güncellendi Resim Eklendi.

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.