Jump to content

Dünyanın ilk Türk mangakası!


gurgumlu

Önerilen İletiler

Umarım konuyu yanlış yerde açmamışımdır :D


Reyhan Yıldırım...

Belki bilenler vardır.Dünyanın ilk Türk mangakası. Almanya'da doğup büyümüş.Bir müzik grubunda davulcu.Aynı grupta ablası da vokalist.Şimdiye kadar 3 şarkılarını dinledim.Üçü de Japonca.Ama benim en sevdiğim şarkıları Kimi Dake.

Dinlemek isteyenler için:




Bir de kendisiyle yapılan bir röportaj var:



"-Merhaba Reyhan, kendini kısaca okurlarımıza tanıtır mısın?

+Ben Reyhan Yıldırım. 20 yaşındayım. Almanya doğumluyum ve orada yaşamaktayım. 3 kardeşim var (biri kız, ikisi erkek). (Resim çalışmaları dışında) boş zamanlarımı müzik dinlemek ve müzik çalışmak, kitap okumak, konsol oyunları (PlayStation, Nintendo, GameCube) oynamakla dolduruyorum. Hayvanları severim. Evimizde bir kedi bulunmakta. Bir tavşanı yalnız olduğu için tavşanları olan başka birine verdik =(. Bir sincabi da hastalığından dolayı -doktora baktırması şartı ile- bir arkadaşıma verdim =(. Almanya`da ”Abitur” (Lise üstü) eğitimi başarı ile bitirdim. Şu anda da sadece kitap ve proje çizimleri ile ilgilenmekteyim.

-Manga ile nasıl ve ne zaman tanıştın?

+Küçük yaşımda resim çizmeye başlamışım. 9 yaşımdan beri de manga çiziyorum. `SAiLOR MOON” dizisi ile bu merakîm başladı. Daha sonra katıldığım çeşitli resim yarışmalarında ödüller kazandım.

-Manga-ka yolculuğunu okurlarımıza kısaca anlatır mısın?

+2002 yılında Carlsen Comics`in düzenlediği ve Leipzig fuarında ödülleri verilen, öncesinde yas sınırı da olmayan ve 3 ülkeden (Almanya, Avusturya, İsviçre) 1400 kişinin katıldığı manga yarışmasında kendi kategorimde 3.lüğü elde ettim. Bu 24 sayfalık hikâye broşür kitap şeklinde ücretsiz olarak diğer kazananların hikâyeleri ile birlikte yayınlandı.
2003 yılında Köln`de yapılan `MANGA MAGIE” yarışmasında 2.liği kazandım (babam benim çizimlerimin 1. olan şahsın çizimlerinden kat kat daha iyi olduğunu söyleyip durur ve kendisine hala yediremez bu haksızlığı). Bu yarışma sonrasında o zamanlar Carlsen Comics`de çalışan Dr. Joachim Kaps 1. olan sahsın değil benim çizimlerimle ilgilendi ve benden bir hikâye istedi.
Bir ara Dr. Kaps ile olan irtibatı kaybettik ve öğrendik ki Dr. Kaps o şirketten ayrılmış. Carlsen Comics benim hikâyemle ilgilenmeyince bu iş olmayacak diye düşündük. Bir süre sonra Dr. Kaps`dan bir e-mail aldık ve öğrendik ki, kendisi TOKYOPOP şirketinin Almanya temsilciliğini kurmuş.
Gelen teklif yine aynı idi ve MANGA FIEBER adı ile düzenlenen projede bir hikâyem yine aynı isimli kitapta yayınlandı. Bundan sonra Dr. Kaps ile bir kitap anlaşmasına gidildi ve 1,5 yıl sonra ilk kitabim `TYLSYM` adı ile piyasaya çıktı. Şu anda 2. kitabın çalışmaları başlatılmış bulunmakta. Ayrıca moda çizimi dalında büyük bir yarışma için şu günlerde hazırlık yapmaktayım. Amacım bu yarışmada başarıya ulaşıp ödülü olan eğitimi kazanmak.

-Manga Türk manga-ka’nın elinden cıkmış olsa da Türkiye’de yayımlanmadı. Okurlarımıza Tylsim’ın hikâyesini kısaca anlatabilir misin?

+Manganın Türkiye`de çıkmaması TOKYOPOP yayınevinin bir muhatap şirket bulamaması veya aramamasından kaynaklanıyor. Babam bu konuda Dr. Kaps ile görüştü. Dr. Kaps kitabı tercüme edip piyasaya sürecek bir yayınevinin bulunması gerektiğini söyledi. Bu konu ile bizzat ilgilenip çözmeye çalışıyoruz.
Hikâyede gizemli bir taşı bulması için başkarakter AURU`ya görev verilir. AURU yolculuğu sırasında çeşitli karakterler ve yaratıklarla karşılaşır. Tabi macera boyunca onu bilmediği sürprizler de beklemektedir…

-Son olarak, Türkiye’deki anime/manga severlere iletmek istediğin bir mesajın var mı?

+Şu anda manga/animenin Türkiye`de ne kadar yaygın olduğunu bilmiyorum. Bildiğim Almanya`daki kadar yaygın olmadığıdır. Fakat zamanla bunun da değişeceğini düşünüyorum.
Manga çizimi yapanlara gelince: Başarının yolu çizmek, çizmek ve yine çizmekten geliyor. Carlsen Comics`ten bir yetkiliye yıllar önce bu konuyu sorduğumda bana verdiği cevap aynen bu idi. Bende bu tavsiyeye uydum ve bugün bulunduğum yeri de bu çalışmaya borçluyum.

Herkese ilgi ve desteğinden dolayı çok çok teşekkürlerimi sunuyorum.
Her şey gönlünüzce olsun…
Hoş ve sağlıcakla kalın."


DİPÇE: sanırım bu röportaj 2008 yılında yapılmış.


Fotoğrafını ve çizimlerini de koydum.


Fotoğrafı: Resmi ekleyen


ÇİZİMLERİ:

Resmi ekleyen

üstteki bu çizimde sağda kendisini bir manga olarak çizmiş.Soldaki karakterin adı Hasan.


Resmi ekleyen

Bu karakter de Yasin.Kolundaki arkdaşı da Shahin :D


Resmi ekleyen



GRUP ÜYELERİNİN MANGALARINI DA ÇİZMİŞ.ONLARI DA KOYDUM.


Resmi ekleyen

Reyhan (Drums)


Resmi ekleyen

Yel (Vocals)


Resmi ekleyen

Sharon (Bass)


Resmi ekleyen

Lex (1. Guitarist)


Resmi ekleyen
Noé (2. Guitarist)

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Yanıtlar 33
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler mesajlar

Umarım konuyu yanlış yerde açmamışımdır :D Reyhan Yıldırım... Belki bilenler vardır.Dünyanın ilk Türk mangakası. Almanya'da doğup büyümüş.Bir müzik grubunda davulcu.Aynı grupta ablası da vokalist.Ş

Tam arıyordum, sağolasın. Bir röportajda ben yapayım B)

Birçok kişi Türkiye'de manganin animenin gelişmeyecegini söylemiş.bence bırakalım kendimizi aşağılamayı.bunun nedenini sorgulayalım. Benim çizimi iyi de manga çizimlerim iyi değil.daha doğrusu karakte

Cidden baya şaşırdım.Bizdende manga çıkarmak isteyenleri veya çizmeye çalışanların olduğunu biliyordum ama bunu faaliyete geçirmek ayrı bir iş.Bilgilendirmen için ve emeğin için çok teşekkürler

Umarım Mangaka nın dediği gibi birgün Türkiyede manga ve mangaka konusunda ciddi gelişim gösterir...

Ps: Eee tabiki Anime konusundada ^_^

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.