Jump to content

Türkçe - Japonca Anime ve Manga Terimleri Sözlüğü


Önerilen İletiler

Biraz da benden olsun :9:  Aslında konu hazırlamıştım sözlük gibi değil daha terimsel şeylerden. Bunu görünce buraya ekleyeyim dedim. Aynı olanları çıkardım ama kalan olmuş olabilir  :8:

 

Bara (薔薇): Literatür anlamı "gül" olan kelime genelde eşcinsel mangalarda kullanılır. Kadın görünümlü erkeklere karşıt olarak her iki tarafın da aşırı kaslı olduğu erkeklerin aşkını anlatan türüdür.

Bishie: Kızların deliler gibi peşinden koştuğu güzellik abidesi erkek karakterdir.

 

Chibi (チビ/ちび): Japoncada "minik", "ufak" anlamına gelir. Chibi karakterler çok sevimli bir şekilde çizilir. 

Comiket (コミケット Comiketto): 6 ayda bir Japonya'da düzenlenen dünyanın en büyük doujishi festivali.

 

Dorama (テレビドラマ terebi dorama): Japon televizyonlarında yayınlanan, hikayeleri, romantizm, korku, tarihi, bilim kurgu, dedektiflik hikayeleri içeren televizyon yayınlarıdır.  Genellikle 3 ay sürerler. Bir kaç sezon süre bilir. 

Dōseiaisha (同性愛者): Kendi cinsine aşık olan.

 

Fansub: Fan-subtitled'ın kısası. bir film ya da videonun Japonca seslendirmesinin başka bir dilde yazı şeklinde çevirisidir.

Fundanshi (腐男子): Yaoi hayranı erkeklere söylenir.

 

Gakuran (学ラン): Japonya'da orta okul ve liseliler erkek çocukları için yapılmış üniformadır. Prusya askerleri üniformasından esinlenilmiştir.

Gaiden (外伝): Anime ve diğer Japon tv yapımlarında ana olay örgüsü dışında hazırlanan, devam niteliği ya da geçmişe aitlik taşımayan bölümlerdir. Olay kahramanlar etrafında döner fakat asıl sezonun gelecek ya da geçmişi ile bağlantılı olmayan olay örgüsünü konu alır.

Ganguro (顔黒, ガングロ): Literatür anlamı"siyah yüzlü"dür. Japon kızlar arasında bir bir çeşit modadır. Ağartılmış saçlar, aşırı bronzluk, beyaz ve siyah eyeliner (gözün üstüne çekilen şerittir), takma kirpikler, platform ayakkabılar ve parlak kıyafetlerden oluşan stil.

Gekiga (劇画): Bir manganın tanıtımını amaçlayan ve manganın resimlerinden oluşan videolardır. 

Gothicana: Siyah gül yaprakları gibi tüm katılımcıların siyah giyinmeleri.

Gothloli: Gothik lolita. Gotik giyimli kız çocuklarıdır. genelde 19. yy. dünyasında gibi fakat daha gotik tarz giyinen küçük kızlardır.

 

Haraguro (腹黒 haraguro): Japonca'da "kararmış kalpli", "düzenbaz" ya da "zalim" olarak kullanılır. Dıştan; sevimli, cana yakın, dostane, yardımsever gibi görünen ama içten zalim, kötü, şeytani ya da sadist kişiliği olan karakterlerdir. Bu olumsuz özelliklerine rapmen haragurolar sosyopat değillerdir. Amaçlarına bağlı olarak hareketleri de olayların cidiyetine göre değişebilir. 

Harem (ハーレムもの): Bir kahramanın çevresindeki onun dikkatini çekmeye çalışan üç ya da daha fazla kişiden oluşan aşıklar kadrosu.

 

İmae song: Anime, oyun ya da dorama karakterinin seiyusunun çıkardığı albüm.

Imōto (妹): Küçük kız kardeş

Itasha (痛車): Anime, manga, oyun karakterlerinin araba üzerine çizilmesi ya da arabada dekoratif amaçlı kullanılması. .

 

Juné: Kadınlara özgü erkek aşkına dair mangalardır. Özel sayıları vardır.

 

Kemono (獣, けもの, ケモノ): "Canavar" demektir. Geleneksel Japon sanatında karakter tasarımlarından biridir. Hayvan ve insansı özellikleri barındıran bir türdür. 

Kedi-kız (猫娘 Nekomusume): İnsan bedeninde fakat kedi kulakları ve kuyruğuna sahip kadın karakterlerdir. Nadiren erkek karakterlerde de görülür (Yaoilerde çok)

Kodomo/Kodomomuke (子供向け): Anime ve mangalarda çocuk.

Kōkōsei gyaru (kogyaru コギャル ): Japon okul üniformasının kızlarca tarz değiştirmiş hali. Kısa etek, inik çoraplar, boyalı saç ve şal şeklinde giyinilir.

Kyonyū (巨乳): "Dev Göğüsler" G'ye kadar olan ölçüdür.

 

Light novel (ライトノベル raito noberu): Kısaltılmışı ranobe (ラノベ). Genellikle lise civarı gençleri hedef kitle sayan Japon romanlarıdır. Japoncası wasei-eigo'dur. 

 

Mad Movie: AMV benzeri Japon videodur. AMVlerden farkı bir animeye ait müziği farklı anime sahnelerinde de kullanmalarıdır. Yapanlar ayrıca videoya resimler ekleyebilir, araya farklı videolar sıkıştırabilir. Aynı animeye bağlı kalmak zorunda değillerdir, farklı animeleri de kullanabilirler.

Manga music video (MMV): AMVlerin anime sahne ve resimlerinin paraleli olarak manga sayfalarından oluşan müzik eklenmiş videolardır.

Meganekko (眼鏡っ娘): Gözlüklü kız karakter.

Megane: (眼鏡): Literatür anlamında "gözlük" demektir. Fakat gözlüklü erkek karakteri de temsil eder.

 

Otaku (おたく, オタク, ヲタク): Orijinal kelime anlamı "senin evin"dir ama Japon argo anlamı; anime takıntısı olan kişi demektir. Bunlar; işsiz, ev işleri ile ilişkisi olmayan, okul ya da iş ile alakalı bir bağı olmayan ve iş aramayı dahi düşünmeyen kişilerdir. Tüm dünyaları 2D karakterlerdir.

Oyaji (親父, おやじ, オヤジ): "Babalık". Yaşlı erkekler için kullanılan, öğretmenlere ya da etraftaki yaşça orta yaş sınıfına giren erkeklere söylenir. Sık sık baba anlamında da kullanılır.

 

Q-version: Cute kelimesinin Çincedeki İngilizce karşılığı.

 

Slice of life: Günlük deneyimlerin eğlenceli bir şekilde tasviridir.

 

Tsunshun Tsunshun (ツンシュン): Tsundereye benzer ama bunlar soğukluk, utangaçlık gibi karakretistik özelliklerini bir noktadan sonra kabullenir.

 

Zettai ryōiki (絶対領域): Neon Genesisi Evangelion animesinden türemiş bir terimdir, "Mutlak bölge" anlamına gelir. Bu bölge mini etek uzun çorap arasında kalan bölgeye denir. Eteğin kısalığına göre A'dan F!ye kadar derecelendirilir. A en kabul edilir derecedir. Bir başka derece de S derecedir. Özel durumları işaret eder.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Yanıtlar 109
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler mesajlar

JAPONCA OKUNUŞ BİLGİLERİ Japonca'da Hiragana, Katakana ve Kanji olmak üzere 3 tip yazı sistemi vardır. Hiragana ve Katakana'da her harf bir heceyi belirtir. Hiragana genellikle Japonca kökenli, Kataka

Biraz da benden olsun :9:  Aslında konu hazırlamıştım sözlük gibi değil daha terimsel şeylerden. Bunu görünce buraya ekleyeyim dedim. Aynı olanları çıkardım ama kalan olmuş olabilir  :8:   Bara (薔薇):

Gerçekten Helal Olsun Hem Üşenmeden Yazmışsın Hemde Harika Bilgiler Vermişsin :)

Şimdi telefon ile girdim, evdeyken Olmayanları eklerim, olanlarında fazladan açıklama varsa eklerim, çok tenkyu Janset  ;)

Konu var mı yok mu bakmadan oturup geçen tüm akşam bunları çevirdim... Sonra -dere diye bi konuda senin "anime sözlük" konusu açtığını söylediğin bir mesaja denk geldim. Biraz kahroldum tabii... rice-ball-smiley-02.gif?1302020563 Nihayetinde o kadar şeyi boşa çevirmiş gibi oldu ama sonra bi bakayım belki olmayan bir şeyler vardır diye... Neyse ki bir iki şey buldum rice-ball-smiley-09.gif?1302020563 Eline sağlık. Ben de denk geldikçe bakar ekleme yaparım...

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Konu var mı yok mu bakmadan oturup geçen tüm akşam bunları çevirdim... Sonra -dere diye bi konuda senin "anime sözlük" konusu açtığını söylediğin bir mesaja denk geldim. Biraz kahroldum tabii... rice-ball-smiley-02.gif?1302020563 Nihayetinde o kadar şeyi boşa çevirmiş gibi oldu ama sonra bi bakayım belki olmayan bir şeyler vardır diye... Neyse ki bir iki şey buldum rice-ball-smiley-09.gif?1302020563 Eline sağlık. Ben de denk geldikçe bakar ekleme yaparım...

 

Kaçar mı benden, bu animelerde geçen kelimeleri, benim yaptığım gibi topluca japonya hariç başka hiçbir yerde göremezsin, o derece iddaalıyım bu konuda :P Google baksan beni bulursun, öyle oldu değil mi, google'dan denk geldi :D Japonca Sözlüğüm ve yarım yamalak ingilizcem sağolsun, birde halk Kütüphanesindeki japonya ve japonca ile ilgili kitap  ;)

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kaçar mı benden, bu animelerde geçen kelimeleri, benim yaptığım gibi topluca japonya hariç başka hiçbir yerde göremezsin, o derece iddaalıyım bu konuda :P Google baksan beni bulursun, öyle oldu değil mi, google'dan denk geldi :D Japonca Sözlüğüm ve yarım yamalak ingilizcem sağolsun, birde halk Kütüphanesindeki japonya ve japonca ile ilgili kitap  ;)

Yok vallahi geçen bir forumda takılıyordum Anime Terimleri diye konu hazırlamışlar. Animelerde kullanılan kelimeler değil de sektöre yönelik. Animeler ile ilgili yayınlarda en çok kullanılan terimsel kelimeler diye açıklama yapıp bu piyasada kullanılan terimleri açıklamışlar. Resimli hem de... Resimlerin bazıları +18 ama olsun. Senin kelimeleri kazıdım kafama. Farklı bir şeye denk gelirsem hemen buraya eklerim :D

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

 

Yok vallahi geçen bir forumda takılıyordum Anime Terimleri diye konu hazırlamışlar. Animelerde kullanılan kelimeler değil de sektöre yönelik. Animeler ile ilgili yayınlarda en çok kullanılan terimsel kelimeler diye açıklama yapıp bu piyasada kullanılan terimleri açıklamışlar. Resimli hem de... Resimlerin bazıları +18 ama olsun. Senin kelimeleri kazıdım kafama. Farklı bir şeye denk gelirsem hemen buraya eklerim  :D

 

Benim ki karışık...hem Japonya,  hemde anime ve mangalarda geçen kelimeleri ve terimleri içeriyor. Daha çok anime izleyicileri ve manga okuyucularına hitap ediyor doğası gereği tabii  :P

 

Katkılarını beklerim,  daha da iyi bir hale getirmek için  ;)

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 2 ay sonra...

Shishou - Usta  Suzuki - Devam diye biliyorum yanlısımmı var ? 

 

Shisho usta demek doğru, sensei'de aynı zamanda usta anlamına geliyor, yani sensei şeklinde de ifade edilebiliyor shishou -_-

Suzuki değil o, Tsuzuki olacak "devam" kelimesinin anlamı :P

 

Dalga geçmek için mi sordun bunları, yoksa ciddi mi sordun  :ragecomic28:

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.