Jump to content

Tekirdağ Japon Kültürü Tanıtım Haftası


Önerilen İletiler

Resmi ekleyen

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nin düzenlediği Japon Kültürü Tanıtım Haftası adlı program çok ilginçti. (Özellikle Tekirdağ'da böyle bir etkinliğin olacağını beklemiyordum.) Programdaki etkinlikler çok dikkat çekiciydi. Hatta okuldan kaçmama değdi. (İzin alarak kaçtım tabi ^_^) Japon bir bayanla tanıştık. Adı Nana. Kendisi bir Türk ile evli. Bu yüzden bayağı iyi Türkçe konuşuyor. Programda Japonlara yardım ediyordu. Eşi ise programın sunumunda görev aldı. Böyle bir program hazırladıkları için Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Edebiyatı Bölümü'ne teşekkür ediyorum...

Tarih: 22 Mart 2013

Yer: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Piramit Salon

Saat: 10.00 - 12.30 (Sabah programı) ve 14.00 - 16.00 (Öğleden sonra programı)

Sabah Programı:
- Dört Mevsim ve Memleketim Şarkıları:
1. Soshunbu (İlk Bahar Sevgisi)
2. Natsu no Omoide (Yaz Hatırası)
3. Sato no Aki (Sonbaharda Memleketim)
4. Fuyu no Yoru (Kış Gecesi)
5. Furusato (Memleket)
- Seiobo no Tiyatrosu Şarkısı
- Shigin Tarzı Şarkı
- Piyano ve Melodiyon resitali:
1. Tsuki no Sabaku (Ay Çölü)
2. Kaasan no Uta (Annem Şarkısı)
3. Hana (Çiçek)
4. Kosmos (Kozmos Çiçeği)
- Taisho Koto (Geleneksel Japon Müzik Enstrumanı):
1. Sakura-Sakura (Kiraz Çiçeği)
2. Gion Kouta (Gion Şarkısı)
3. Nada Soso (Göz Yaşları)
- Japon-Kore-Çin Geleneksel Kıyafet Defilesi
- Japonca Şarkılar (Koro):
1. Hamabe no Uta (Sahil Şarkısı)
2. Nada Soso (Göz Yaşları)
3. Miagete goran Yoru no Hoshio (Gökyüzündeki Yıldızlara Bak)

Öğleden Sonra Programı:
Eş zamanlı iki tanıtım yapılacaktır.

Büyük Salon:
- İkebana (Çiçek Düzenleme Sanatı)
- Sado (Çay Sanatı)
- Furoshiki (Bohça Sanatı)
- Shodo (Kaligrafi)

Küçük Salon:
- Origami (Kağıt Katlama Sanatı)
- I-Go (Go Oyunu)
- Shogi (Uzakdoğu Satrancı)
- Othello (Othello Oyunu)

Aynı anda 2 program olunca malesef sadece bir tanesine katılabildim ve katıldığımdan da çok memnunum (Büyük salondaki programa katıldım.).

İlk önce çiçek düzenleme sanatını gördük. Bir saksının içinde çubuklar var. Çiçeğin sapının alt kısmının ortasından ikiye ayırıp o çubuklara saplıyorsun. Bu şekilde çiçekler düz durmuş oluyor. Tabi bu geniş ve büyük saksılar için geçerli. Bir de tabağa benzeyen saksılar var. Onlar için de saksının içine çivili tahta koyuluyo ve çiçekleri çiviye saplıyorsunuz.


Resmi ekleyen




Resmi ekleyen

Çay sanatı bana göre içlerinde en güzeliydi. Çay içmeden önce lokum yiyiyorsunuz. (Şeker yerine lokum kullanılıyor, çay şekersiz içiliyor.) Bizim lokumdan farkı kırılabilir yani daha sert bir lokum olması. Binevi şeker gibi. Lokumu ağzınıza attığınızda yumuşacık oluyor. (Tadı çok güzel.) Çayı içmeden önce çay bardığının altından sol elimizle tutup saat yönünde 2-3 defa çeviriyoruz. Sonra 3 yudumda çayı bitirmemiz gerekiyor. Son yudumda biraz şapırdatmalıymışız ki bu onlara çayı beğendiğimizi ifade ediyor. Çay bitince gene sol elimizde bardağın altından tutup içtiğimiz yeri elimizle silip bardağı saat yönünde 3 defa döndürüp masaya bırakıyoruz. İlk bakışta insana biraz tuhaf geliyor ama insan zamanla alışır, değil mi? Bize ikram ettikleri çaya Green Tea diyorlardı. (Yeşil çay anlamına gelse de bizim bildiğimiz yeşil çaya benzemediği için orijinal adıyla kullandım.) Denemenizi tavsiye ederim, çok güzeldi. Ayrıca çayı herkesin önünde bir masaya oturarak içiyorsun. Bu masadaki konuşmaları sizinle paylaşmak istiyorum. (Orada Japoncayı az çok konuşabilen kişilerin ben ve en yakın arkadaşım olduğunu da not edeyim.)


Resmi ekleyen


Çay içtikten sonra
Arkadaşım: Honto ni oishi des. Arigatou Gosaimasu.
Nana: Oww... Sugoii!

Çay içtikten sonra
Ben: Oishii!!
Seyirciler: Alkış.

Resmi ekleyen


Eski Japon başkanlarından Hosokova Monihiro tarafından yazılmış bir yazı. Japonlar için çok değerli. (Orada da pek elletmediler.) Anlamını tam olarak çeviremiyorlar. Fakat kısaca "Doğada bulunan tüm varlıklar eşittir." diyebiliriz.


Bohça sanatında ise kare bir örtüyle yapılabilecek çantaları gösterdiler. Hem kullanışlı hem de sevimli bir çanta yapıyoruz.


Resmi ekleyen

Kaligrafi de ise Japoncada 3 alfabe olduğunu ve bu 3 alfabeye göre yazı örnekleri gösterdiler. Japonlar, Türkiye'ye Toruko diyorlar. (Çok sevimli!!) Bu yazıları yazarken çok sakin olmamız gerekiyormuş ve kaligrafideki yazıları yazmak için kömür ile suyu karıştırıyorlar. İsteyenler kaligrafi yazan bayana gidip istedikleri yazıları yazdırdılar. (Ben de onlardan biriyim.)


Resmi ekleyen


"Türkiye" yazıyor.


Program sonunda isteyenler kimono deniyebiliyordu. Ben de giymezsem olmaz. Kimono çok rahattı. (Bel kısmına bağlanan kemer hariç.)

Resmi ekleyen
Soldan en baştaki kıyafet Kore'nin geleneksel kıyafeti, ikinci ise Çin'in geleneksel kıyafeti, geri kalanlar ise Japonların kimonoları.


Not: Bu yazıyı yazmam biraz uzun sürdüğü için özür dilerim. Cuma günü yazamadım, çok yorgundum. Dün bilgisayara geçemedim, sınav vardı. Öğrenci hayatı işte. :D


Bu programı kaçırdım diye üzülen varsa erkenden söyleyemediğim için özür diliyorum...


Resmi ekleyen

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Piramit Salonunda 27 Mart 2013 tarihinde "Japon Geleneksel Müziği Koto - Shamisen ve Çello Konseri" olacaktır. İsteyenler katılabilir.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Forum Admin

I can't believe that :o seni şu an çok kıskandım Resmi ekleyen ben de böyle bir etkinliğe katılmak istiyorum Resmi ekleyen Senin adına çok sevindim. Umarım böyle etkinlikler tüm ülke genelinde yapılır biz de görme fırsatı buluruz ^_^ ^_^

Paylaşım için teşekkürler... :D

Edit: Geleneksel şarkılarından bir tek Sakura Sakura'yı biliyorum. İlkokulda müzik kitabında vardı :D

Sakura Sakura ya yo ino soro wa.. :D :D

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Tüh ya İstanbul'da da olsaydı keşke. Giderdik. :( Kimono denemişsin ne kadar güzel. Ben Kore kıyafetini de giymek isterdim. O da çok hoşuma gidiyor benim. İstediğinizi yazdırabildiğiniz bölüm ve çanta bölümü hoştu. Of keşke ben de olsaydım. :( Neyse iyi vakit geçirmene sevindim en azından. :D
İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

kıskanıyorummm ben de öyle bir programa katılmak istiyorum Resmi ekleyenResmi ekleyenResmi ekleyen

Aslında bu tanıtıma animeyi de koyacaklarmış da nasıl anlatacaklarını bilemedikleri için koymamışlar. Söyleseler ben oraya çıkar 5 saat boyunca hiç susmadan anlatırdım :lol:

özel istek alıp gönüllü oalrak katılabilirdin :D

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.