Jump to content

Anime İzleyenlerin Yaşları


Misafir Leffwn

Önerilen İletiler

Hangi animeyi izleyenlerin yaşları ne durumda?

Resmi ekleyen

Anime izleyenlerin yaş dağılımları her zaman ilgi çekmiştir. Japonya’da yıllardır en çok izlenen animeler olan Sazae-san, Chibi Maruko-chan ve Doraemon gibi çocuk kategorisindeki animeler nedeniyle yaş ortalaması küçük olan büyük bir kitlenin olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil.

Yaşça daha büyük anime severleri hedefleyen ve tüm animeleri gece yarısından sonra yayınlayan Toonami ise anime anime yaş aralıklarını takip ediyor. 18-49 yaş arası anime severlerin oranları ise aşağıdaki şekilde açıklandı.

BLEACH %53

NARUTO %43

ONE PIECE %36

SOUL EATER %35

IGPX %31

EUREKA 7 %27

FMA BROTHERHOOD %26

COWBOY BEBOP %25

INUYASHA %26

Toonami ve Viz Media daha önce de türü gereği 13+ olması gereken Bleach’i yetişkin kategorisine almış ve serinin yaş sınırı ile ilgili tartışmaları da beraberinde getirmişti. Bu yüzden aslında sonuç pek de sürpriz olmadı.

Yaş kitlesinden ve reytinglerden son derece memnun olan Toonami animeleri orijinaline oldukça yakın bir şekilde sunsa da bazı animelerde (özellikle Bleach’te) açılış ve kapanışları kırpıp mahvetmesi ile de eleştiri alıyor.

Kaynak AnimeFantastica

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

bu ne dandik dağılım olmuş ha, bu dağılım amerika içindir kesin (gerçi dünyanın çoğuda böyle olabilir, japonya hariç) <_< one piece shonen ile seinen arasında bir yerde hatta seinen'e daha yakın diyebiliriz, o halde naruto nasıl en yüksek çıkıyor, bence naruto bu sıralamada sonlarda olması lazım <_< one piece, bleach... :P one piece'de karakterlerin yaşı,davranışları,konuşmaları,esprileri bile genelde büyüklere yönelik luffy tayfada dahil, animede birçok yaşlı ve orta yaşlı karakterde var ;) bleach'de ise kaptanlar hariç ana karakterler inoue,chad,rukia,ichigo,ishida gibi 18 yaşaltı ama yine naruto'dan büyükler çoğunluk ayrıca kafa ve davranış olarakta büyükler ana karakterler hariç......... chad'e kyoraku bir kadeh içki ikram etmişti,chad; 18 yaşın altındakiler içki içmemeli gibi sosyal mesaj ile ne çocukça bir cevap vermişti orada uyuz olmuştum Bleach'e (18 yaşın altı içki içemez ise orada ne işin var, baban deden yaşında adamlar ile kavga ediyorsun, canını tehlikeye atıyorsun), adam sana ölmeden önce veya kavgadan önce güzellik yapıyor o ise ne yapıyor, one piece'de olsa seve seve içerler gırgır şamata,şakalar ile :lol:

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bence naruto doğru yerde ama one piece daha yüksek olabilirdi. Diğer ülkeleri Türkiye ile karşılaştırma derim helede Japonya adamlar sadece one piece okumuyor veya izlemiyor naruto, bleach ve daha birçok manga okuyor sadece one piece olsa vay halimize...
İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bence Bleach 'İn tutulmasının en büyük sebebi dövüşlerin akla yakın olması..Tamam bu da doğa -üstü bir yapım da biraz daha mantıklı geliyor izlerken...Diğerleri sanki masal kahramanı gibi bana göre..Ha sevmediğimden değil,onlarıda severek izliyorum ama tabi Bleach bir başka benim için. :)

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Anime ise normaldir hacı, mangaya bakarım ben. Naruto bleach opa oranla yaş bakımından, çok düşük oran da. Bleachin yüksek olmasının nedeni beli, abd de animelerin konusuna ve tanıtımlarına bakıca yüksek yaş kitlesine sahip kişiler bleachi sever. Abde seçici olduğundan, japonya da hepsi izlenir. Ben animeleri veya mangalara bakarken konusuna hiç bakmam. Güzel derlerse bakarım, konusu animeyle bir olmaz. Tamamen ters olur hatta.

Cowboy bebop ve Fma nın düşüklüğü bundan diyebiliriz.

Açıkçası baktığımızda bleach tam shoenen. herkes okuyabilir veya izleyebilir. Sınıra gerek yok.

Naruto ise tam tersi, hedef aldığı kitle lise çağındakiler, peki bunu nerden anlıyoruz?

Naruto kaç yaşın da?

İchigo kaç yaşın da?

Luffy kaç yaşın da?

Bleachin lise ortamını almasının nedeni, liseli olanların ilgisini istemesidir. İchigonun yakışıklı ve karizma yapmalarının nedeni de budur.

Naruto ise fantastik bir dünya da olsa da, çocuk tipli veya ergenliğe yeni giren tiplere sahip. 2 yıl önce olsa deli gibi izlerdim, ama zar zor bitirdim diyebilirim. Sakura, sasuke gibi karakterler ile de, tamamen asosyal bir kitleyi çektiklerini dikat çekerim. Yani japonya da hep aynı reytingleri ve satış oranlarının almasının nedeni bu, kitlesi çok belirgin. Hem de çok.

Luffy ise 17 yaşında başlayıp 19 yaşın da devam ediyor şu an. Tayfanın üyeleri ondan yaşlı. Nami 18-20 robin 28-30 franky(unutum 30u geçkin) Usoop 17-19 Zoro 19-21 Sanji 19-21 Brook 88-90(90 yaşın da luffy ile aynı kafa, absürtlük deniliyor işte) Chooper 15-17

Bleachte kaptanlar falan hep genç ve dinamiktir. İchigo gibi.

Naruto da çoğu kişi çocuk tiplidir. Büyükleri bile çocuk gibi çiziyor(itaçi gibi)

Op ta ise, luffynin bayram da elini öpmesi gereken tipler hep. Zoronun rakipi mihawk 41 yaşın da mesela.

Japonya da her manga takip edilir, her seri izlenmeye çalışılır. Ama abd de ilgi çeken şeyler izleniyor.

Opun düşmemesinin nedeni güç dengesidir ayrıca, japonya da %90'ı +18 olmasının nedenlerinden biride budur.

Narutonun akatsuki üyelerini maymun etmesi, ichigo yu söylemeye gerek yok. Luffy ise crocodille ve gecko moria dışın da hiç bir büyüğü yenemedi. Ki croco onu 3 kere öldürdü. Gecko onu cidiye almadı, öldürmedi attı çöp gibi.

Neyse sonuçlar ilginç, bleach normaldir de, narutonun böyle olması şaşırtı beni...

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Forum Admin

Oranlar beklediğimden farklı çıkmış :mellow: Hem bu tarz bir çalışma Türkiye'de yapılsa Naruto ve Bleachin 18-49 yaş izleyici oranı daha düşük çıkar sanırım :mellow:

Bir de çalışmayı yaparken sorulan soru da önemli.. Uzun süren serilerde özellikle "Şu an bu animeyi izliyor musunuz?" değil de "Bu animeye kaç yaşında izlemeye başladınız?" diye sormak daha mantıklı geldi bana :mellow: Atıyorum ben Narutoya başladığımda 15 yaşındaydım. Belki Naruto ile bugün tanışsaydım beğenmez ve izlemezdim :huh:

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yiğit çok güzel açıklamışsın olayı. :P .İşte budur diyorum. -_- .Bleach tutulmasının sebebi.. ;)

Aslın da 10 dakika düşününce beli olan şeyler, profesyonel bir senarist veya mangaka konusunu işlediği konu yapmaz. Nasıl yani? Fate zero diyorum, konusuyla içeriği bir değil değil mi? Japnonyaya hitap ediyorsan önemli olan içeriktir. Asıl konuya kimse bakmaz, sank shoenen jump dergisin alınca, manganın konusu yazıyor. Türünü bile bilmeden okursun, beğendiklerini işaretlersin, olay budur. Ki muhteşem bir sistemdir, acemilerin şansı profesyonel ile aynıdır.

Abd de öyle değil, abd de konu ve epik sahneler önemlidir. Bir fragman ve açılış müzğü ne kadar iyise, o kadar ilgi çeker. Şimdi esaretin bedelinin fragmanını izlediniz, bir de transformers. Trnosfermers sizi büyüler değil mi? Yılardır süper kahraman filmlerini severek izlememin nedeni budur, etkiye alır seni, konuya falan önem vermezsin.

Şimdi açın bakalım bir op amvsi bi de bleach. Opu izleyen biri o amvlerde duygulanır, etkilenir. Ama izlemeyen biri savaş sahnelerine, karakterlerin karizmasına bakar. Bleachi izledikten sonra amvler pek zevk vermiyor açıkçası ama izlemeyen biri o amvlerden etkilenir.

Kısacası ticari zeka öter bu konular da, toonami de güzel taktikler izliyor. Kısacası işini biliyor...

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.