Jump to content

Miyazaki'nin Durmaya Niyeti Yok


masque

Önerilen İletiler

Miyazaki’den hayranlarını sevindiren haber…

Resmi ekleyen

Anime film yönetmeni Hayao Miyazaki, 20 Temmuz’da gösterime girecek olan The Wind Rises (Kaze Tachinu) filminin son çalışması olduğunu yalanladı.

Filmin tamamlanmasının kutlandığı basın toplantısında Hayao Miyazaki, “(Studio Ghibli yapımcısı Toshio Suzuki) bu tarz şeyleri söylemeyi sever. Ben, ona ‘Sen öldüğün zaman arkanda bırakacağın son bir vasiyet olabilir, ama ben uzun bir süre daha yaşayacağımı düşünüyorum.’ dedim.” sözleriyle iddiaları yalanladı.

Usta isimden yeni eserler daha görmek herkesi sevindirecektir, öyle değil mi?

KAYNAK : http://www.animefant...aya-niyeti-yok/

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 3 ay sonra...

Yeni bir başlık açarak forum kirliliğine neden olmak istemedim. Yazının geneli Kaze Tachinu'dan bahsettiği için bu konuyu uygun buldum. Bir iki gün önce bir sinema dergisi olan 'Altyazı'yı okurken gördüğüm yazıyı sizinle paylaşmak istedim. Her ne kadar 2013 animeleri açıklandığında izlemek için heyecanladığım Kaze Tachinu'yu daha izlememiş olmamdan dolayı detaylı bir yorum yapamayacağım. Belki izledikten sonra. Onun dışında yazının genelinde Miyazaki'nin sinemayı bırakmasına farklı bir bakış açısı yakalanmış ve arka planda nelerin olduğu güzel açıklanmış.

HAYAO MIYAZAKI YALNIZLIĞI

Animasyon ustası Hayao Miyazaki'nin sinemayı bırakma kararına üzülmemek elde değil. Ama üstadın nasıl bir dönemde, neler yaşayarak sanatından ayrıldığına da bakmak lazım. Japonya'da Temmuz ayında vizyona giren son filmi Kaze tachinu (The Wind Rises) özellikle sosyal medyada milliyetçilerin şiddetli tepkisiyle karşılaştı. Film, Japon ordusunun, İkinci Dünya Savaşı'nda kullandığı Mitsubishi A6M Zero uçaklarını tasarlayan Horikoshi Jiro'nun hikayesini anlatıyor. Miyazaki, Jiro'yu uçuş tutkusu, sermaye ve ordu tarafından sömürülen bir mucit olarak ele almış. Şöyle diyor bir söyleşide: "Silahlarla işi yoktu. Tek arzusu nadir güzellikte uçaklar yapmaktı." Bir savaş kahramanı mitinin altını oyan bu karakter portresinden rahatsız olan milliyetçiler, bir nevi 'Sabiha Gökçen sendromuna' kapılarak filme nefretle saldırmaya başlamışlar. Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda insanlık suçu işlediğini inkar eden başbakan Shinzo Abe'yi de eleştirmekten geri durmayan Miyazaki'nin filminde Japon askerlerinin tecavüz ettiği Koreli kadınlardan söz açması faşizan tepkileri azdıran bir başka unsur. Animasyonun ustası 2005'te ifade ettiği karamsar görüşleri doğrulayan bir iklimde sinemayı bırakıyor: "Filmlerin daha iyi bir dünyaya katkı sağlama gibi bir gücü olduğunu düşünmüyorum. Sinemanın etkisi ancak vatanseverleri başka bir ulusa karşı kışkırttığında ortaya çıkıyor." #direnstüdyoghibli

Kaynak: Altyazı

Not: Bu konu hakkında tartışmak isteyenler olursa, önce Kaze Tachinu'yu sonra Miyazaki serilerini izlemiş olmalı ve İkinci Dünya Savaşı'nda hakkında geniş bilgi sahibi olmalıdır. Bunun dışında boş tartışmalara girilmesine izin vermeyin arkadaşlar.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.