Jump to content

Fansub Yapımı ve Encode


3n4bL3

Önerilen İletiler

  • Yöneticiler

İşlenmemiş  HD Video:

İşlenmemiş HD yani yüksek yoğunluklu ve TV logosu olmayan (delogo ile silinmiş) en az 1280x720 Çözünürlüklü,  en az 16000~2000 Kbps hızında ve günümüz en iyi video sıkıştırmasına sahip olmalıdır. Bit hızı düştükçe kalitenin düşeceğini ve HD standartlarını karşılamayacağını unutmamak gerekir, HD niteliğini sadece çözünürlük kapsamaktadır ve 1280*720 den başlar. Fansub yapılacak videolar; HD yayınlardan, DVD disklerden veya işlenmemiş (RAW) olması gerekir. Kaynak bir DVD/BD ROM ise mümkün olduğunca,  meta bilgisi, Chapter, ses altyazı alınmalıdır.

Kaynak altyazı:

DVD den riplenmiş veya çevrilmiş İngilizce altyazı kullanılmalıdır. Eğer çevrilmiş altyazı kullanılacaksa zamanlaması ve çevirisi düzgün olmalıdır. Opening-Ending kısımları, açıklayıcı bilgiler, Chapter isimleri, sonraki bölüm ve özet kısımları tam olmalıdır.

Altyazı ve Karaoke:

Çevirmenler çevirilerini kaynak altyazı ile aynı satır sayısında yapmalı ve kaynaktaki eksiklikleri de gidermeli, eğer uzun altyazılar varsa ayrı zamanlama yerine kaydırma kullanmalıdır. Gerekli yerlerde açıklayıcı bilgiler eklenmelidir. Tüm fanlarının yaptığı gibi SubRip (.srt) altyazıları bırakıp " Advanced Sub Station

(.ass-.ssa)" altyazılara geçilmelidir. ASS ile tüm altyazılarımızı şekillendirmek sadece 5 dakikamızı alır. Üzerinde çalıştığınız altyazı dosyasının karakter kodlaması mutlaka UTF-8 olmalıdır. Altyazılarda kullanılan fontların yazılan karakterleri desteklediğinden emin olunmalıdır.

Çoklu altyazıların da öneminden bahsetmek gerekir, mümkün olduğunca farklı dilde altyazı sunulmalıdır. Zamanlamasının tam oturduğu bilinen, diğer altyazıları, sesleri, çoklu dil destekleyen (mp4, mkv, ogm gibi) formatlarda sunmak gerekir. Dosya boyutu artabileceğinden,  ses dosyaları harici olarak ta verilebilir.  İzleyecek kişi isteğine göre indirip videoyla birleştirebilir (merge).

Sıkıştırma Genel Bilgi:

Günümüz en iyi video kodlama standardı "MPEG4 / PART 10" dur. Bu standartlarda sağlayan başta ücretsiz x264 ile kodlanır. Codec (Kod Çözücü) ID'si H264, X264, AVC1 olabilir. Genel Codec ID'si "MPEG4/ISO/AVC" dır. Dosya uzantısı ise MP4, MKV, AVI olabilir. Bunların taşıyıcıların hepsi AVC video destekler. Diğer özel ID'ler Encoder (Kodlayıcı) tarafından verilir. Örneğin H264 ve AVC1 lisanslıdır, dosya uzantısı “.mov, . mp4” veya başka özel uzantı olabilir.

Video Standartları ve Kodlayıcılar (Encoder):

Video standartları "International Telecommunication Union" (ITU) tarafından belirlenir. ITU tarafından belirlenen "H263 MPEG4/PART2" (MPEG 4 Visual) standardı ise başta Mpeg2, DivX, XviD, flv videolar vardır. Düşük bit hızında yüksek sıkıştırma sağlar. MPEG4/ISO/AVC standardı ile kodlanmış videolar sistemi yorduğu için ekran kartı üreticileri DXVA kullanmaya başlamışlardır. DXVA şimdilik AVC Level 4.1 e kadar videoları sorunsuz çözebilmektedir. Yakında tüm AVC videolar ekran kartları ile çözülebilecek hale gelecektir. Ama yinde de full HD AVC videolar en az dual core işlemcide sorunsuz oynatılabilmektedir. Son olarak açıklamak gerekirse HD videolar için “MPEG4/ISO/AVC” SD videolar için de “MPEG4 Visual” uygundur.

Aklımız karışmasın diye Codec'leri standartlara göre sınıflandıralım;

H263; Yaygın adı "MPEG4/PART 2" en çok kullanılan video standardıdır, MPEG4 Visual olarak sınıflandırılır. DVD sıkıştırmak için kullanılır, genelde DivX ve XviD ile videolar kodlanır.

H264; Yaygın adı "MPEG4/PART 10" en yeni ve yaygın standarttır, AVC (Advanced Video Codec) olarak bilinir. "MPEG4/ISO/AVC" de aynı şeydir. x264 Encoder (Kodlayıcı) en bilinen kodlayıcıdır. HDDVD ve BlueRay Sıkıştırmada kullanılır.

Anime sıkıştırma hakkında:

Encoding (Sıkıştırma) Anime de farklıdır. Örnek verecek olursak. BMP formatlı sıkıştırılmamış bir resme şekiller çizin ve. jpg olarak kaydedin. Sonra tekrar başka bir dosya açın ve aynı şekilden GIF olarak kaydedin. Sonra bu üç dosyanın boyutlarını ve renk bozulmalarını inceleyin. BMP de yaptığımız grafiğin anime olduğunu düşünürsek GIF sıkıştırma algoritmasının daha uygun olduğunu görürsünüz. GIF formatının özelliği düz renklere optimize edilmiş olması ve bu oranda daha fazla sıkıştırma sağlaması. JPEG algoritması ise renkli yani daha çok fotoğraflara ve gerçek renklere optimize edilmiştir. her iki düzeyde orantılı sıkıştırma sağlayan format ise PNG' dır. Bunları Örnek olarak verdim dosya formatları ile Codec'leri karıştırmayın anime için ayrı bir Codec yoktur. Ama örneğin x264 ve XviD Codec'i Anime için göre optimize edilebilir.

Peki, buna benzer algoritma videolarda nasıl oluyor; aynı hareketsiz karelerden oluşan bir video düşünün, örneğin ekran kaydedici ile kaydedilen videoların 2mb a kadar ZIP ile sıkıştırılmış haline rastlamışsınızdır. Bunun nedeni video da aynı kareden çok sayıda olmasıdır. Ama neden Video sıkıştırma metodu yerine ZIP formatında sıkıştırılmış derseniz. Sebebi ekrandan kaydedilen görüntü sabit ve grafik biçimli olduğundan dosya verisinde aynı kodlar çok kez tekrar edilir. Bu sebeple algoritma kullanmadan video olarak sıkıştırılırsa video görüntüsü bozulur ve kodlar benzersiz olmaya başlar. Eğer zip ile sıkıştırılırsa; zip kayıpsız bir dosya sıkıştırma formatı olduğundan bozulma olmayacaktır ve mümkün olan en iyi sıkıştırmaya sahip olacaktır. Ama videolar ne kadar düz, grafiksel ve hareketsiz bir görüntüye sahip olsa da yüksek oranda zip ile arşivlenmezler. Çünkü elinizde daha önce hiç sıkıştırılmamış anime benzeri videoya sahip olmalısınız ki bu da imkânsız çünkü sıkıştırılmamış görüntü ancak stüdyoda bulunur. HD video sıkıştırmadan bilgisayara aktarıldığında 25 dakikalık görüntü 300gb yer kaplayabilir. ZIP ile sıkıştırırsanız çok zaman kaybedersiniz ve izlemek için arşivden çıkarmanız gerekir, bu sebeple pratikte kullanılmaz.

Anime benzeri videoları sıkıştırmak encoder programın sıkıştırma algoritmaları optimize edilebilir bırakmışlardır. Daha çok bu algoritmaları uzmanlar kullanır. Bir aksiyon filmi ile anime tam zıt özellikler taşır. Bu sebeple ayrı algoritmalar ile sıkıştırılmalıdır. Ancak bazı özel efektli karmaşık aksiyonlu anime videolar istisnadır. Bu karakterdeki videolar için ayrı filtre ve algoritma kullanmak en mantıklısı olacaktır.

Taşıyıcı:

Taşıyıcı olarak Matroska MKV kullanmanızı tavsiye ediyorum. Hangi encode programını kullanırsak kullanalım taşıyıcı format mutlaka MKV olmalı, Neden? MKV en başta Softsub destekler, biden fazla altyazı ve dublaj destekler, Chapter destekler, sınırsız meta bilgisi destekler.

Chapter Nedir; Chapter, bir videonun kısımlarını belirler örneğin Opening, konu, özet, sonraki bölüm gibi noktalarda Chapter oluşturulur. Bu Chapter dosyası da MKV ye eklenir. Chapter başlıkları eklerken diğer dilleri de eklerseniz, eklediğiniz ses altyazı ve Chapter'lerin dil seçimini yapmışsak, oynatıcı programın yapılandırıldığı varsayılan dildeki altyazı, ses veya chapter oynatılacaktır.

alıntı : tranime.net

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 2 sene sonra...
  • 6 sene sonra...

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.