Jump to content

Paradise Kiss İnceleme


Önerilen İletiler

Gokukoku no Brynhildr (Brynhildr in the Darkness) ön incelemesinden sonra şimdi bir Josei olan Paradise Kiss ile yeniden karşınızdayım. Bundan sonra da Seinen/Josei türünde inceleme ve tanıtımlarına devam ediyor olacağız. Onca anime varken neden Paradise Kiss'i incelemek için seçtiğimi sorarsanız bu animeyi atmosferi, gerçekçi ve sıradışı karakterleri (animelerde zaten sıradan karakter var mı ki dediğinizi duyar gibiyim) farklı bulmamdan dolayı şeklinde bir cevap verebilirim. O nedenle inceleyip sizinle paylaşmak istedim. Hızlıca incelememize başlayalım.
 
2lu56rl.jpg,,
 

ANIME

Yönetmen:Osamu Kobayashi

Studio:Madhouse

Kanal: Fuji TV

Yayın Tarihi:

Ekim 13, 2005 – Aralık 29, 2005

Bölüm Sayısı: 12

 

MANGA

Yazar/Çizer: Ai Yazawa

Yayıncı: Shodensha

Demografi:  Josei

Dergi: Zipper

Yayın Tarihi: 1999 – 2003

Cilt Sayısı: 5
 
Paradise Kiss, Ai Yazawa'nın aynı isimli mangasının anime uyarlaması. Konusuna kısaca değinirsek Yukari isimli, hayatından pek memnun olmayan bir lise öğrencisinin,  Paradise Kiss -kısaca ParaKiss diyorlar-  isimli markalarına model arayışı içerisindeki Yazagaku moda okulundan bir grup öğrenci ile karşılaşması -hatta onlar tarafından model olması için kaçırılması diyelim- ve sonrasında gelişen olayları konu alıyor.
 
Yukari ilk başta bu gruba modellik yapmaya o kadar da istekli olmasada bir şekilde fikrinin değiştiğini/değiştirildiğini görüyoruz -neden acaba? :)-.  Kendi adıma Yukari'ye bir türlü ısınamadığımı söylesem yalnış birşey söylemiş olmam karakterini detaylı biçimde aşağıda inceliyor olacağız. Fakat görsel değişiminin harika olduğunu da itiraf etmem gerekiyor.
 
Hikayenin geçtiği evren,  dönem yada karakterlerin tarzlarından edindiğim izlenim doğrultusunda 70/80'leri yansıttığını söyleyebilirim. Tabiki konu moda olunca kostüm ve elbiselere ayrı bir özen gösterilmiş. Sıradışı insanlar için, sıradışı ve dekoratif elbiseler tam anlamıyla göz alıcı. Bu atmosfer araştırdığım kadarıyla Ai Yazawa'nın Gokinjo Monogatari'sinde mevcutmuş. Ayrıca animenin esas oğlanı olan George karakterinin görünüm olarak Velvet Goldmine'in Brian Slade'den esinlendiği de belirtiliyor.
 
Karakterler
Paradise Kiss anakarakterleri için zıt dünyaların çarpışması diyebiliriz. Kimi zaman karakterlerin sinir bozuculuğu onlarla bağ kurmanıza engel olabiliyor.
 
ohmump.jpg
 
Aşağıda kısaca hepsine değinelim.
 
Yukari "Caroline" Hayasaki (Esas Kız)
Ya hep ya hiççi, soğuk, annesinin baskısından bunalmış, ünversite için hazırlanan bir lise öğrencisi. Hayattan beklentisinin ne olduğuna pek karar verememiş bir kişilik, içerisinde bulunduğu durumdan kendisinin de pek memnun olmadığını anlıyoruz. Soğuk ve sıkıcı bir karakter ama Hiroyuki'ye karşı bir takım duygular besliyor (ama?) :). İlk defa bu kadar sinir bozucu bir ana karaktere rastlıyorum. Final bölümdeki öyle son cümleleri ile -olumlu anlamda- kendisi ile empati kurabildim ve bu sayede aklıma kazındı. 
 
Joji "George" Koizumi (Esas Oğlan)
Zengin, züppe, manipülatif ve soğuk, snob, kibirli ve hedonist -bir de centilmen diyorlar- işine geldiğinde gayet centilmen bir karakter. Anime'nin en derin karakteri diyebiliriz. Karizmasından söz etmeye gerek yok. Ayrıca belirtelim kendisi Bi'dir. 
 
Miwako Sakurada
Miwako için söylenebilecek tek şey iyi niyetli, saf bir Lolita olduğu. Ayrıca Caroline demesi beni benden alıyor. Anime'nin en canlı karakteri. Hikayesine dair daha fazla detayı öğrenebilmeyi umarken hayal kırıklığı yaşıyorsunuz. 
 
Arashi Nagase 
Punk terzi. Arashi/Miwako/Hiroyuki bunların hikayelerine daha çok yer verilmesi iyi olurmuş.
 
Isabella/Daisuke Yamamoto
George ile çocukluk arkadaşı. Hikayesini izlemenizi tavsiye derim.
 
Hiroyuki Tokumori (Mülayim)
Yukari'nin sınıf arkadaşı. Zeki, çalışkan ve yakışıklı.  Aslında Yukari'ye talip olur da rekabet eder diye bekliyorsunuz. Ama beklentileriniz boşa çıkıyor.  Herşeyin fazlası zarar zekiliğin de, güzelliğin de :P
 
Görsel Üslup
Görsel tarz karakterlerin alabildiğine avantgart bir gerçekçiliği yansıttıklarını söylemek doğru olur. Karakterler yetişkin formlarında resmedilmiş. Mekanlardaki gerçekçilik ise tam anlamıyla -iyi anlamda- rahatsız edici düzeyde. Renk paleti kullanımınında Atölye daha canlı renkler ile donatılmışken dış dünya ve diğer insanlar (özellikle okul) soluk ve soğuk. (Burada dış dünyadaki sıkıcı ve sıradan yaşama bir gönderme yapılıyor olabilir.)  Bu nedenle cıvl cıvıl bir anime bekliyorsanız size tavsiyem arkanızı dönüp derhal uzaklaşmanız olacaktır. 
 
Müzik
Müziklerin yerinde kullanıldığını ve atmosfere oldukça katkı sağladığını söyleyebilirim. Açılış müziği dinledikten sonra farklı birşeyler olduğunu sezinleyip izlemeye başladığımı hatırlıyorum.
 
 
Fantazi ve doğaüstü olmamasına rağmen Paradise Kiss -animede işlendiği kesit itibariyle- bütününde sıradışı bir ilk aşk hikayesi. Ayrıca Josei türünün tüm niteliklerini en saf haliyle bünyesinde barındırıyor. Gerçekcilik üst seviyede konuda işlenişte kesinlikler yok. Fakat karakter derinliğinin ve gelişiminin daha iyi olmasını beklerdim. Özellikle yan karakterlerin yaşam öykülerinin potansiyeli göz ardı edilmiş. Hiroyuki karakterine yan karakter bile demek güç olur. Keza Arashi de öyle. Miwako seriyi sevimli tutma dışında duygusal olarak en derin karakter olmasına rağmen değerlendirilememiş.
 
Genelde puanlama yapmaktan kaçınırım ama illa bir puanlama olacaksa finalinin hatrına Paradise Kiss 10 üzerinden 6.5'ten kanaat notu ile 7 vermek doğru olur.
 
Son not olarak Josei/Seinen türüne ilgi duyuyor ve deneyimli bir izleyiciyseniz Paradise Kiss'i izlemenizi tavsiye ederim. Karşınızda çok farklı bir dünya ve ilginç karakterler bulacaksınız. İlk defa Josei/Seinen izleyecek animeseverlerin daha rahat bir anieme'den başlamaları tavsiye olunur. Forumdaki Seinen/Josei fan kulüplerinin başlangıç listeleri size yardımcı olacaktır.
 
Şimdilik benden bu kadar umarım incelemeden keyif alırsınız. Bir sonraki incelemeye dek bol animeli günler.
İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Forum Admin

Anime inceleme tarzını çok çok çok sevdim :) anime hakkında bilgi ve spoiler arasındaki ince çizgiyi çok güzel yakalıyorsun :)

 

Paradise Kiss e gelince ben de farklı karakterleri var diye izlemiştim.. Bir de afiş çizimi biraz garip diye merakımı cezbetmişti :) Gerçekten de animenini çizimleri de garip.. Nana ya benziyor.. Karakterler çok zayıf ve uzun :) Hele de Miwako nun dudaklar kızın boyundan alıp dudaklarına vermişler :D

 

Bunun dışında konusu itibariyle bir pembe dizi :) Dediğim gibi animeden çok tanıtımına bayıldım :D

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sonunda yazının tamamını okuyabildim. :D  :)

Josei  serilere hep uzak kalırdım.  :ph34r:  Shojo serilerde esas kız benim yaşlarımda olduğu için daha yakın gelirdi. İncelemeni görünce ön yargılı baktığımı fark ettim.  :lol:

Anladığım kadarıyla esas kız ve esas oğlan sinir bozucu. Yan karakterler pek değerlendirilmemiş. Yine de okudukça çekiyor insanı. :) Farklı bir dünyası ve karakterleri var. Esas kızın final konuşmaları neydi acaba?  :huh:

Josei FC' ye uğrayıp başlangıç seviyesi için olan serilere bakayım hemen.  :lol: Gerçi buna sabredemeyecek kadar seriyi merak ettim. :D  :ph34r:

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

@Songena: Chihayafuru Josei'de tek ve net favorimdir. İzlemiş olabilirsin ama izlemediysen diyebilirim ki ilk iki bölümünü kesin izle beğenmedim diyemeyeceksin. : :) Konusu spor olduğu için içerik olarak haliyle tekrar gibi gelen ve bir oturuşta izlersen sıkılabileceğin bölümleri saymazsan hem spor/duygusallık açısında çok dengeli bir Josei. Hele bir 2.sezon finali var ki. orası sürpriz olsun. :) Hepimizin peşinden koştuğu bir rüya var sonuçta :)

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Forum Admin

animesi olduğunu bilmeden 2011 yılında ilk filmini izlemiştim sonradan bunlara live action dendiğini öğrendim  :ph34r: site de ne var ne yok diye dolaşırken animesine rastladım sanki bunun filmi vardı diye izlemeye başladım benim için, live action ve animenin ne kadar farklı olduğunu, animeden şaşmamam gerektiğini öğreten seri olmuştur  -_- güzel bir inceleme olmuş eline sağlık  ^_^

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • 2 ay sonra...

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.