Jump to content

Taiga

Üyeler
  • İçerik sayısı

    79
  • Kayıt tarihi

  • Son ziyareti

  • Kazandığı günler

    1

İtibar Etkinliği

  1. Teşekkür
    Taiga got a reaction from sShoguNn in Japonya'nın Eksileri   
    En onemli konulardan birisini atlamisim.
     
    11- Yemek
    Yemek konusunda 3 sesit olumsuzluk var.
    1. Her sey pahali oldugu icin lezzetli veya sebzesi bol yemek yapmak zor.
    2. Porsiyonlari en kucuk ulkelerin basinda Japonca geliyor ki, Turkiye en buyuk porsiyona sahip ulkelerden. Yani gezerken bir restoranin duvarinda ucuz bir yemek afisi gordunuz, sakin aldanmayin. Cunku karniniz doymayacak. Gerci ben asiri zayif olmama ragmen 150 kiloluk biri gibi yemek yiyorum. Bundan dolayi da kafama takilmis olabilir bu durum. Ama cok yerde japonyadaki porsiyonlarin kucuk oldugunu okumustum.
    3. Dunyada Japon mutfagi Turk mutfagina gore tabii ki daha populer. Ama Japon mutfagi lezzet olarak Turk mutfaginin kiyisina bile yaklamaz. Ben bunu duyar veya milliyetcilik kasmak icin soylemiyorum. Veya helal gida da aramiyorum zira ateistim ben. Once Turkiyedeki Turklerin kisa tarihini hatirlatmak lazim. Biz Otukendeydik, yani simdiki Moglistanda. Kendi yemeklerimiz vardi, genellikle et ve sut urunleri uzerine. Cini yagmalamak icin gide gele cinlilerin bazi yemeklerini aldik. Mesela ramen eriste, gyoza manti veya hingal oldu bizim mutfagimizda. Sonra bati Turkistana goctuk. Bati Turkistanda Iranlilarla komsu oldugumuz icin iran mutfaginin da lezetli yemeklerini aldik. Sonrasinda bir gurup kafkasyaya gitti.Kafkasya mutfagiyla da tanisti. Sonrasinda islamiyetle Arap cografyasi ve afrika mutfagiyla da tanistik. Osmanli zamanin da balkanlara da entegre olup balkan kavimleriyle de kaynastik. Kisaca yol uzerinde ve balkanlar, afrika ve arap ulkelerinden geri gelen Turklerle ayrica anadolunun da kavsak noktasi olmasi sebebiyle o kadar cok milletin mutfagindan guzel yemekleri aldik ki... Tabii ki her milletin guzel yemeklerini menumuze katacagiz. Kim lezzetsiz yemekleri yemek isterki. Ama Japonlara bakiyorsun sadece Cin ve Korelilerden yemek kulturunu almis. O yuzden Japon yemeklerine alismak cok zor. Ozellikle biz Turkler gibi yemekleri guzel bir ulkeden gelen biri icin cok daha zor. Ayrica cok fazla japondan sunu duydum ki bu kisilerin cogu sef veya mutfak calisaniydi: Turk mutfagi Dunyanin en iyi 3 mutfagindan biri. Diger 2 mutfakta Cin ve Fransiz mutfagiymis. Bir onceki postta Japonyadaki doneri anlatmistim kisaca. O doneri bile asiri lezzetli buluyor Japonlar. 
     
    Ben Japonyaya geldikten 2 ay sonra bu durumun farkina vardim. 2 Ayda 67 kilodan 58 kiloya dustum. Yemek yeme istegi gelmiyor insana. Cunku her sey lezzetsiz neredeyse. Ayrica bazi seyler sacma derece yagli. Mesela makarnalar. Bir de domuz kiymasi kullaniyorlar sosunda ki domuz kiymasi da acayip yagli ve bizim gibi domuz eti yememis bir millet icin yiyebilmek imkansiz. Mide sindirmiyor, kusuyorsun. Zamanla mideden bagirsaklara gidebiliyor ama bu kez de bagirsaklarda sikinti cikiyor. Zamanla o da geciyor ama yine de lezzet yok. Annemin sevmedigim yemeklerini Japon yemeklerine tercih ederim. Ama bir sekil de kendinize gore yiyebilecek bir seyler bulabiliyorsunuz. Ama muhtemelen su an Turkiyeye donsem ilk isim 10 lahmacunu yarim saatte gommek olur galiba.
  2. Karmaşık
    Taiga got a reaction from sShoguNn in Japonya'nın Eksileri   
    Ben de deneyimlerimden bir kac sey yazayim. Bilgisayarimda Turkce klavye yok, romaji ile yaziyorum. Kusura bakmayin lutfen. Oncelikle belirtmeliyim ki birazdan Japonyayi kotuleyecek olsam da Japonyada yasamayi Turkiyede yasamaya tercih ederim tabii ki. Donme gibi bir niyetimde yok. Gun gelir de vizemi yenilemezlerse baska ulkeye gecerim.
     
    1- Japonya Teknolojik bir ulke degil. 
    Evet yanlis duymadiniz. Turkiyeyle kiyaslaninca teknolojik degil. Teknoloji dedigin hayatimizi kulaylastirir. Japonyadaki siradan bir insanin hayatini kolaylastiracak teknolojik hic bir seye rastlamadim ben. Hatta Turkiye daha gelismis. Mesela Japonyada edevlete en benzer sistem My Number Card o da kuyakoshuya gitmeden konbiniden bazi belgeleri cikartmaniza yariyor. Banka konusunda cok sikinti cektim ben. Japoncaniz cok iyi degilse memurlar basindan saviyor. Ama bir sekilde banka hesabini herkes actiriyor. Ama kart eline ulastiginda bir bakiyorsun Turkiyedeki kartlarla alakasi yok. Alisveris yapamiyorsun. ATMlerin cogu aksam 7 olunca kapaniyor. Ve icin aci yani Japonlarin azimsanmayacak kadari banka kartini da kullanmiyor. Bankaya hesap cuzdaniyla gidip oyle islem yapiyorlar. Ayrica yabancilarin acabldigi yucho banka hesabi ile havale eft vb. yapamiyorsun. Bankaya her gittigimde bir A4 kagidina bilgilerimi bir a4 kagidina hesap gecmisimin filan ciktisini aliyorlar. Defalarca diger calisanlara soruyorlar, neyin nasil yapildigini anlatan rehberlere bakarak calisiyorlar. Belli sistemleri asiri kullanissiz. Ve tum bunlar Japonyada yasayanlara beklemek olarak yansiyor. Teknoloji insaninin hayatini kolaylastirmak icin yok mu? Japonyadaki teknoloji sadece gosteris. Gundelik hayati kolaylastiran farkli bir sey yok.
     
    2- Burokrasi ve sorumluluk almaktan kacinan memurlar.
    Japonlarada mi boyle davraniyorlar bilmiyorum ama memurlar basindan savabiliyor. Senin japoncan kotu git japoncasi iyi biriyle gel diyorlar. Ben sizin her gun kullandiginiz terimleri nereden bileyim. Su ne demek, bu nedemek diye sorunca da baslarindan saviyorlar. Yukarida banka icin anlattiklarim buradaki belediye ile kaymakamlik arasi bir yer olan kuyakusholar ve shiyakushoar icin de gecerli. Basit bir adres kaydi, sigorta ilgili isler vb. cok uzun suruyor. Ama yigidi oldurup hakkini yememek lazim. Her katta bir suru seni yonlendiren memur var. Ve sen onlari bulmadan onlar seni buuyor. Ne icin geldiginizi sorup once suraya gitmelisiniz diyor. Hatta sizinle gelip siz isinizi halledene kadar yardimci oluyorlar.
     
    3- Asiri icki tuketimi
    Herkes iciyor. Sokakta sizmis birisini gormek oldukca normal. En kotusu de yerde copten cok kusmuk var. 2 ay barda part time calismistim. Herseyi katip karistirip iciyorlar. Sefe diyorum sutle bira karistirilir mi? O da beni isten kartarmaya calisiyor saniyor. Kusmalari normal yani. Hatta son trenlerde hemen her istasyonda sizip kalan, dusen vb. oluyor ve zavalli istasyon gorevlileri onlarla ilgilenmek zorunda kaliyor. Ama yine yigidin hakkini vermek gerekirse baskalarina salca olan kisi sayisi yok denilebilecek duzeyde.
     
    4- Japonyanin asiri abartilmasi
    Japonya dunyada o kadar cok abartiliyor ki, Turkiyede daha da cok abartiliyor. Neymis trenler saniyesi saniyesine geliyormus. Yok oyle bir sey. Manyagin teki atliyor trenin onune sonra 1 saat trenin icerisinde beklemek zorunda kaliyorsun. Yollarda cop de var. Turkiyeye ve diger bir cok ulkeye gore soylenenler dogru olsa da insan ustu bir sekilde hersey tikirinda gitmiyor. Sonucta onlarda insan.
     
    5- Asiri pahalilik
    Burada sadece elektronik ve elektrikli urunler, tasit, bazi alkollu icecekler ucuz. Geri kalan hersey pahali. Hatta yiyecek, icecek ozellikle de sebze, meyve o kadar pahali ki sebze suyu icerek vucudun vitamin ihtiyacini karsiliyoruz. Tek kislik menemen yapmaya kalksan 5 dolardan asagi para harcamazsin. Domatesin tanesi ortalama 1 dolar. Ama sogan domatese gore ucuzdu. Ilk geldigimde Apart gibi bir yerde kalmistim ve sakinlerinin cogu avrupaliydi. Hangi ulkeden gelirse gelsin herkesin dilinde su ortak cumle vardi ; Japonya cok pahali. Mesela burada donerciler doner, lahana, sos kullaniyor sadece. Ayrica ithal urunler daha ucuz oluyor. Ve hani hep Turkler diyor ya pahali ama ona gore de alim gucu var. Japonya o kadar pahali ki alim gucu de Avrupa ulkelerine veya Amerika, Kanada vb. gore cok dusuk kaliyor. Diger ulkelerde bir sey pahaliysa, baska bir sey ucuz oluyor ve bu sayede dengeleniyor. Ama Japonyada kiralar pahali, yiyecek icecek pahali, ulasim pahali, egitim pahali, faturalar pahali. Temel ihtiyac olarak ne varsa pahali.
     
    6- Turistler
    Eger egoist pisligin teki degilsen burada bir kac ay yasayinca duzenine alisiyorsun. Yere cop atmiyorsun, her isikta araba olmasa da bekliyorsun, toplu tasimada telefonla konusmuyorsun, gurultu yapmiyorsun vb. vb. Ama turistlerin cogu kurallara uymuyor. Ve bazi yerler turistler yuzunden asiri kalabalik oluyor.
     
    7- Onunuzu kesen p*zevenkler
    Bunlar genellikle zenci oluyor. Her bro nasilsin diye konusmaya baslayip seni genel ev, pavyon, masaj salonu tarzi yerlere goturmeye calisiyorlar. Bazen cok israrci olabiliyorlar. Gerci ben hizli yurudugum icin radarlarina takilmiyorum. Belliki bunun isi gucu var diye dusunuyorlar. Ama lanet olsun ki vasifsiz elamanlar icin iyi para getiren isler hep bu p*zevenklerin yuvalandigi yerlerin yakininda.
     
    8- Asosyallik
    Japonlarla arkadaslik kurmak cok zor. Isteyken konusuyoruz, guluyoruz, egleniyoruz sonrasinda herkes kendi yoluna gidiyor. Konusmaya calisinca kacanlar bile var. Herkesin samimi oldugu sadece bir kac arkadasi var. Animelerdeki samimi arkadaslik ortamindan eser yok.
     
    9- Intahar
    Gecen ay Cuma sabahi ise gidis saatinde biri trenin onune atlayarak intahar etmis. Parcalarini raylardan toplayacaklar diye 40 dakika fazladan trenin icinde bekledim. Sonraki bir kac saatte olusan yogunluktan oturu trenler gecikti. Yani kabaca 1 milyona yakin kisi bir kisinin intahar etmesi yuzunden etkilendi. Intahar etmenin de bir raconu var. Git herkes gibi haftanin ilk gunleri is cikisi at kendini trenin onune. Bu benim basimdan gecen bir olaydi ama isin ozu su. Ben de dahil olmak uzere burada herkesin cani sikkin, kimse ortam kuramiyor. Ustune bir de Japonlarin sacma sapan is duzenleri var. O yuzden deprasyon ve intihar dusuncesi cogu kiside var.
     
    10- En cok calisip en az is yapan ulke
    Ben sadece parttime amelelik yaptim. Ofiste calisinca bu olay daha bir anlasiliyor diyorlar. Hatta yukaridaki cumleye OECDnin raporunun degerlendirildigi bir makaleyi okurken denk gelmistim. Japonya OECD ulkeleri arasinda en cok calisan ama en az cikti ureten ulkeymis. Japonlarin sacma sapan bir is yapma bicimleri var. Ise gidiyorum. Rapor yaziyorum, Cikiyorum rapor yaziyorum. Yasadigim her problemi rapor ediyorum filan. Lanet olsun benim isim bulasik yikamak. Bir de onlarin mantigina ters ama mantikli bir sey yapinca dakikalarca nutuk atiyorlar. Calisma kosullari hem fiziki hem de mental olarak agir. Yine de Turkiyede calisip evde karisiyla veya kocasiyla tartistigi icin sinirini benden cikartacak mudurlerle calismaktansa Japonyada calismak daha iyi bana gore. Tamam sana nutuk atiyorlar ama seni hic bir zaman kucuk dusurmeye yonelik bir sey yapmiyorlar. Hatta iki ay once benim maas fazla yatmis dedim mudure. Yanlislik yok seninle sozlesmeyi saatlik ucret uzerinden degil gunluk ucret uzerinden yaptik dedi. Hatta onceden ayarlanmis calisma gunleri haricinde cagirdigi icin defalarca ozur diledi. Halbuki bana ilac gibi gelmisti o gunler normal saatlik kazancimin 2 katini kazanmak. Ayrica bos zamaninda oturmak yasak, sigara molasi yasak, bir seyler yemek yasak. Senin bos oldugunu goren ustun sana hemen bir is kitliyor. Ama bana gore Japonyada calismanin kotu tarafi sadece bazi seylerin mantiksiz olmasi, yoksa calismaktan kacan biri degilim. Zaten Turkiye'de de is arkadaslarim dalga gecer gibi o is bizin isimiz degil deyip bana yardim etmeyene kadar hic bir isten kacmiyordum. Ve o benim yaptigim isler aslinda onlarin yapmasi gereken islerdi. Ise basladiklari zaman eleman eksikliginden o isleri ben yaptigim icin oyle bir dusunce olusmus kafalarinda. Ne kadar anlatmaya calissam da islerine gelmedigi icin dinlemediler. Sonucta Turkiyede ne kadar cok calisirsan sirtina o kadar cok is yuklerler. Bak Japonyada bu yok iste. En azindan ben Turkiyedeki gibi ileri duzeyine denk gelmedim. Mudur eleman olmayinca epronu giyiyor kollari siviyor bulasik yikiyor burada.
     
    Aklima simdilik gelenler bunlar. Aslinda daha fazlasi da var. Bu kotu yanlarindan cok daha fazla iyi yani var Japonyanin.
     
  3. Beğen
    Taiga got a reaction from Perfectum in Japonya'nın Eksileri   
    Ben de deneyimlerimden bir kac sey yazayim. Bilgisayarimda Turkce klavye yok, romaji ile yaziyorum. Kusura bakmayin lutfen. Oncelikle belirtmeliyim ki birazdan Japonyayi kotuleyecek olsam da Japonyada yasamayi Turkiyede yasamaya tercih ederim tabii ki. Donme gibi bir niyetimde yok. Gun gelir de vizemi yenilemezlerse baska ulkeye gecerim.
     
    1- Japonya Teknolojik bir ulke degil. 
    Evet yanlis duymadiniz. Turkiyeyle kiyaslaninca teknolojik degil. Teknoloji dedigin hayatimizi kulaylastirir. Japonyadaki siradan bir insanin hayatini kolaylastiracak teknolojik hic bir seye rastlamadim ben. Hatta Turkiye daha gelismis. Mesela Japonyada edevlete en benzer sistem My Number Card o da kuyakoshuya gitmeden konbiniden bazi belgeleri cikartmaniza yariyor. Banka konusunda cok sikinti cektim ben. Japoncaniz cok iyi degilse memurlar basindan saviyor. Ama bir sekilde banka hesabini herkes actiriyor. Ama kart eline ulastiginda bir bakiyorsun Turkiyedeki kartlarla alakasi yok. Alisveris yapamiyorsun. ATMlerin cogu aksam 7 olunca kapaniyor. Ve icin aci yani Japonlarin azimsanmayacak kadari banka kartini da kullanmiyor. Bankaya hesap cuzdaniyla gidip oyle islem yapiyorlar. Ayrica yabancilarin acabldigi yucho banka hesabi ile havale eft vb. yapamiyorsun. Bankaya her gittigimde bir A4 kagidina bilgilerimi bir a4 kagidina hesap gecmisimin filan ciktisini aliyorlar. Defalarca diger calisanlara soruyorlar, neyin nasil yapildigini anlatan rehberlere bakarak calisiyorlar. Belli sistemleri asiri kullanissiz. Ve tum bunlar Japonyada yasayanlara beklemek olarak yansiyor. Teknoloji insaninin hayatini kolaylastirmak icin yok mu? Japonyadaki teknoloji sadece gosteris. Gundelik hayati kolaylastiran farkli bir sey yok.
     
    2- Burokrasi ve sorumluluk almaktan kacinan memurlar.
    Japonlarada mi boyle davraniyorlar bilmiyorum ama memurlar basindan savabiliyor. Senin japoncan kotu git japoncasi iyi biriyle gel diyorlar. Ben sizin her gun kullandiginiz terimleri nereden bileyim. Su ne demek, bu nedemek diye sorunca da baslarindan saviyorlar. Yukarida banka icin anlattiklarim buradaki belediye ile kaymakamlik arasi bir yer olan kuyakusholar ve shiyakushoar icin de gecerli. Basit bir adres kaydi, sigorta ilgili isler vb. cok uzun suruyor. Ama yigidi oldurup hakkini yememek lazim. Her katta bir suru seni yonlendiren memur var. Ve sen onlari bulmadan onlar seni buuyor. Ne icin geldiginizi sorup once suraya gitmelisiniz diyor. Hatta sizinle gelip siz isinizi halledene kadar yardimci oluyorlar.
     
    3- Asiri icki tuketimi
    Herkes iciyor. Sokakta sizmis birisini gormek oldukca normal. En kotusu de yerde copten cok kusmuk var. 2 ay barda part time calismistim. Herseyi katip karistirip iciyorlar. Sefe diyorum sutle bira karistirilir mi? O da beni isten kartarmaya calisiyor saniyor. Kusmalari normal yani. Hatta son trenlerde hemen her istasyonda sizip kalan, dusen vb. oluyor ve zavalli istasyon gorevlileri onlarla ilgilenmek zorunda kaliyor. Ama yine yigidin hakkini vermek gerekirse baskalarina salca olan kisi sayisi yok denilebilecek duzeyde.
     
    4- Japonyanin asiri abartilmasi
    Japonya dunyada o kadar cok abartiliyor ki, Turkiyede daha da cok abartiliyor. Neymis trenler saniyesi saniyesine geliyormus. Yok oyle bir sey. Manyagin teki atliyor trenin onune sonra 1 saat trenin icerisinde beklemek zorunda kaliyorsun. Yollarda cop de var. Turkiyeye ve diger bir cok ulkeye gore soylenenler dogru olsa da insan ustu bir sekilde hersey tikirinda gitmiyor. Sonucta onlarda insan.
     
    5- Asiri pahalilik
    Burada sadece elektronik ve elektrikli urunler, tasit, bazi alkollu icecekler ucuz. Geri kalan hersey pahali. Hatta yiyecek, icecek ozellikle de sebze, meyve o kadar pahali ki sebze suyu icerek vucudun vitamin ihtiyacini karsiliyoruz. Tek kislik menemen yapmaya kalksan 5 dolardan asagi para harcamazsin. Domatesin tanesi ortalama 1 dolar. Ama sogan domatese gore ucuzdu. Ilk geldigimde Apart gibi bir yerde kalmistim ve sakinlerinin cogu avrupaliydi. Hangi ulkeden gelirse gelsin herkesin dilinde su ortak cumle vardi ; Japonya cok pahali. Mesela burada donerciler doner, lahana, sos kullaniyor sadece. Ayrica ithal urunler daha ucuz oluyor. Ve hani hep Turkler diyor ya pahali ama ona gore de alim gucu var. Japonya o kadar pahali ki alim gucu de Avrupa ulkelerine veya Amerika, Kanada vb. gore cok dusuk kaliyor. Diger ulkelerde bir sey pahaliysa, baska bir sey ucuz oluyor ve bu sayede dengeleniyor. Ama Japonyada kiralar pahali, yiyecek icecek pahali, ulasim pahali, egitim pahali, faturalar pahali. Temel ihtiyac olarak ne varsa pahali.
     
    6- Turistler
    Eger egoist pisligin teki degilsen burada bir kac ay yasayinca duzenine alisiyorsun. Yere cop atmiyorsun, her isikta araba olmasa da bekliyorsun, toplu tasimada telefonla konusmuyorsun, gurultu yapmiyorsun vb. vb. Ama turistlerin cogu kurallara uymuyor. Ve bazi yerler turistler yuzunden asiri kalabalik oluyor.
     
    7- Onunuzu kesen p*zevenkler
    Bunlar genellikle zenci oluyor. Her bro nasilsin diye konusmaya baslayip seni genel ev, pavyon, masaj salonu tarzi yerlere goturmeye calisiyorlar. Bazen cok israrci olabiliyorlar. Gerci ben hizli yurudugum icin radarlarina takilmiyorum. Belliki bunun isi gucu var diye dusunuyorlar. Ama lanet olsun ki vasifsiz elamanlar icin iyi para getiren isler hep bu p*zevenklerin yuvalandigi yerlerin yakininda.
     
    8- Asosyallik
    Japonlarla arkadaslik kurmak cok zor. Isteyken konusuyoruz, guluyoruz, egleniyoruz sonrasinda herkes kendi yoluna gidiyor. Konusmaya calisinca kacanlar bile var. Herkesin samimi oldugu sadece bir kac arkadasi var. Animelerdeki samimi arkadaslik ortamindan eser yok.
     
    9- Intahar
    Gecen ay Cuma sabahi ise gidis saatinde biri trenin onune atlayarak intahar etmis. Parcalarini raylardan toplayacaklar diye 40 dakika fazladan trenin icinde bekledim. Sonraki bir kac saatte olusan yogunluktan oturu trenler gecikti. Yani kabaca 1 milyona yakin kisi bir kisinin intahar etmesi yuzunden etkilendi. Intahar etmenin de bir raconu var. Git herkes gibi haftanin ilk gunleri is cikisi at kendini trenin onune. Bu benim basimdan gecen bir olaydi ama isin ozu su. Ben de dahil olmak uzere burada herkesin cani sikkin, kimse ortam kuramiyor. Ustune bir de Japonlarin sacma sapan is duzenleri var. O yuzden deprasyon ve intihar dusuncesi cogu kiside var.
     
    10- En cok calisip en az is yapan ulke
    Ben sadece parttime amelelik yaptim. Ofiste calisinca bu olay daha bir anlasiliyor diyorlar. Hatta yukaridaki cumleye OECDnin raporunun degerlendirildigi bir makaleyi okurken denk gelmistim. Japonya OECD ulkeleri arasinda en cok calisan ama en az cikti ureten ulkeymis. Japonlarin sacma sapan bir is yapma bicimleri var. Ise gidiyorum. Rapor yaziyorum, Cikiyorum rapor yaziyorum. Yasadigim her problemi rapor ediyorum filan. Lanet olsun benim isim bulasik yikamak. Bir de onlarin mantigina ters ama mantikli bir sey yapinca dakikalarca nutuk atiyorlar. Calisma kosullari hem fiziki hem de mental olarak agir. Yine de Turkiyede calisip evde karisiyla veya kocasiyla tartistigi icin sinirini benden cikartacak mudurlerle calismaktansa Japonyada calismak daha iyi bana gore. Tamam sana nutuk atiyorlar ama seni hic bir zaman kucuk dusurmeye yonelik bir sey yapmiyorlar. Hatta iki ay once benim maas fazla yatmis dedim mudure. Yanlislik yok seninle sozlesmeyi saatlik ucret uzerinden degil gunluk ucret uzerinden yaptik dedi. Hatta onceden ayarlanmis calisma gunleri haricinde cagirdigi icin defalarca ozur diledi. Halbuki bana ilac gibi gelmisti o gunler normal saatlik kazancimin 2 katini kazanmak. Ayrica bos zamaninda oturmak yasak, sigara molasi yasak, bir seyler yemek yasak. Senin bos oldugunu goren ustun sana hemen bir is kitliyor. Ama bana gore Japonyada calismanin kotu tarafi sadece bazi seylerin mantiksiz olmasi, yoksa calismaktan kacan biri degilim. Zaten Turkiye'de de is arkadaslarim dalga gecer gibi o is bizin isimiz degil deyip bana yardim etmeyene kadar hic bir isten kacmiyordum. Ve o benim yaptigim isler aslinda onlarin yapmasi gereken islerdi. Ise basladiklari zaman eleman eksikliginden o isleri ben yaptigim icin oyle bir dusunce olusmus kafalarinda. Ne kadar anlatmaya calissam da islerine gelmedigi icin dinlemediler. Sonucta Turkiyede ne kadar cok calisirsan sirtina o kadar cok is yuklerler. Bak Japonyada bu yok iste. En azindan ben Turkiyedeki gibi ileri duzeyine denk gelmedim. Mudur eleman olmayinca epronu giyiyor kollari siviyor bulasik yikiyor burada.
     
    Aklima simdilik gelenler bunlar. Aslinda daha fazlasi da var. Bu kotu yanlarindan cok daha fazla iyi yani var Japonyanin.
     
  4. Teşekkür
    Taiga got a reaction from 007DRACULA in Japonya'nın Eksileri   
    Ben de deneyimlerimden bir kac sey yazayim. Bilgisayarimda Turkce klavye yok, romaji ile yaziyorum. Kusura bakmayin lutfen. Oncelikle belirtmeliyim ki birazdan Japonyayi kotuleyecek olsam da Japonyada yasamayi Turkiyede yasamaya tercih ederim tabii ki. Donme gibi bir niyetimde yok. Gun gelir de vizemi yenilemezlerse baska ulkeye gecerim.
     
    1- Japonya Teknolojik bir ulke degil. 
    Evet yanlis duymadiniz. Turkiyeyle kiyaslaninca teknolojik degil. Teknoloji dedigin hayatimizi kulaylastirir. Japonyadaki siradan bir insanin hayatini kolaylastiracak teknolojik hic bir seye rastlamadim ben. Hatta Turkiye daha gelismis. Mesela Japonyada edevlete en benzer sistem My Number Card o da kuyakoshuya gitmeden konbiniden bazi belgeleri cikartmaniza yariyor. Banka konusunda cok sikinti cektim ben. Japoncaniz cok iyi degilse memurlar basindan saviyor. Ama bir sekilde banka hesabini herkes actiriyor. Ama kart eline ulastiginda bir bakiyorsun Turkiyedeki kartlarla alakasi yok. Alisveris yapamiyorsun. ATMlerin cogu aksam 7 olunca kapaniyor. Ve icin aci yani Japonlarin azimsanmayacak kadari banka kartini da kullanmiyor. Bankaya hesap cuzdaniyla gidip oyle islem yapiyorlar. Ayrica yabancilarin acabldigi yucho banka hesabi ile havale eft vb. yapamiyorsun. Bankaya her gittigimde bir A4 kagidina bilgilerimi bir a4 kagidina hesap gecmisimin filan ciktisini aliyorlar. Defalarca diger calisanlara soruyorlar, neyin nasil yapildigini anlatan rehberlere bakarak calisiyorlar. Belli sistemleri asiri kullanissiz. Ve tum bunlar Japonyada yasayanlara beklemek olarak yansiyor. Teknoloji insaninin hayatini kolaylastirmak icin yok mu? Japonyadaki teknoloji sadece gosteris. Gundelik hayati kolaylastiran farkli bir sey yok.
     
    2- Burokrasi ve sorumluluk almaktan kacinan memurlar.
    Japonlarada mi boyle davraniyorlar bilmiyorum ama memurlar basindan savabiliyor. Senin japoncan kotu git japoncasi iyi biriyle gel diyorlar. Ben sizin her gun kullandiginiz terimleri nereden bileyim. Su ne demek, bu nedemek diye sorunca da baslarindan saviyorlar. Yukarida banka icin anlattiklarim buradaki belediye ile kaymakamlik arasi bir yer olan kuyakusholar ve shiyakushoar icin de gecerli. Basit bir adres kaydi, sigorta ilgili isler vb. cok uzun suruyor. Ama yigidi oldurup hakkini yememek lazim. Her katta bir suru seni yonlendiren memur var. Ve sen onlari bulmadan onlar seni buuyor. Ne icin geldiginizi sorup once suraya gitmelisiniz diyor. Hatta sizinle gelip siz isinizi halledene kadar yardimci oluyorlar.
     
    3- Asiri icki tuketimi
    Herkes iciyor. Sokakta sizmis birisini gormek oldukca normal. En kotusu de yerde copten cok kusmuk var. 2 ay barda part time calismistim. Herseyi katip karistirip iciyorlar. Sefe diyorum sutle bira karistirilir mi? O da beni isten kartarmaya calisiyor saniyor. Kusmalari normal yani. Hatta son trenlerde hemen her istasyonda sizip kalan, dusen vb. oluyor ve zavalli istasyon gorevlileri onlarla ilgilenmek zorunda kaliyor. Ama yine yigidin hakkini vermek gerekirse baskalarina salca olan kisi sayisi yok denilebilecek duzeyde.
     
    4- Japonyanin asiri abartilmasi
    Japonya dunyada o kadar cok abartiliyor ki, Turkiyede daha da cok abartiliyor. Neymis trenler saniyesi saniyesine geliyormus. Yok oyle bir sey. Manyagin teki atliyor trenin onune sonra 1 saat trenin icerisinde beklemek zorunda kaliyorsun. Yollarda cop de var. Turkiyeye ve diger bir cok ulkeye gore soylenenler dogru olsa da insan ustu bir sekilde hersey tikirinda gitmiyor. Sonucta onlarda insan.
     
    5- Asiri pahalilik
    Burada sadece elektronik ve elektrikli urunler, tasit, bazi alkollu icecekler ucuz. Geri kalan hersey pahali. Hatta yiyecek, icecek ozellikle de sebze, meyve o kadar pahali ki sebze suyu icerek vucudun vitamin ihtiyacini karsiliyoruz. Tek kislik menemen yapmaya kalksan 5 dolardan asagi para harcamazsin. Domatesin tanesi ortalama 1 dolar. Ama sogan domatese gore ucuzdu. Ilk geldigimde Apart gibi bir yerde kalmistim ve sakinlerinin cogu avrupaliydi. Hangi ulkeden gelirse gelsin herkesin dilinde su ortak cumle vardi ; Japonya cok pahali. Mesela burada donerciler doner, lahana, sos kullaniyor sadece. Ayrica ithal urunler daha ucuz oluyor. Ve hani hep Turkler diyor ya pahali ama ona gore de alim gucu var. Japonya o kadar pahali ki alim gucu de Avrupa ulkelerine veya Amerika, Kanada vb. gore cok dusuk kaliyor. Diger ulkelerde bir sey pahaliysa, baska bir sey ucuz oluyor ve bu sayede dengeleniyor. Ama Japonyada kiralar pahali, yiyecek icecek pahali, ulasim pahali, egitim pahali, faturalar pahali. Temel ihtiyac olarak ne varsa pahali.
     
    6- Turistler
    Eger egoist pisligin teki degilsen burada bir kac ay yasayinca duzenine alisiyorsun. Yere cop atmiyorsun, her isikta araba olmasa da bekliyorsun, toplu tasimada telefonla konusmuyorsun, gurultu yapmiyorsun vb. vb. Ama turistlerin cogu kurallara uymuyor. Ve bazi yerler turistler yuzunden asiri kalabalik oluyor.
     
    7- Onunuzu kesen p*zevenkler
    Bunlar genellikle zenci oluyor. Her bro nasilsin diye konusmaya baslayip seni genel ev, pavyon, masaj salonu tarzi yerlere goturmeye calisiyorlar. Bazen cok israrci olabiliyorlar. Gerci ben hizli yurudugum icin radarlarina takilmiyorum. Belliki bunun isi gucu var diye dusunuyorlar. Ama lanet olsun ki vasifsiz elamanlar icin iyi para getiren isler hep bu p*zevenklerin yuvalandigi yerlerin yakininda.
     
    8- Asosyallik
    Japonlarla arkadaslik kurmak cok zor. Isteyken konusuyoruz, guluyoruz, egleniyoruz sonrasinda herkes kendi yoluna gidiyor. Konusmaya calisinca kacanlar bile var. Herkesin samimi oldugu sadece bir kac arkadasi var. Animelerdeki samimi arkadaslik ortamindan eser yok.
     
    9- Intahar
    Gecen ay Cuma sabahi ise gidis saatinde biri trenin onune atlayarak intahar etmis. Parcalarini raylardan toplayacaklar diye 40 dakika fazladan trenin icinde bekledim. Sonraki bir kac saatte olusan yogunluktan oturu trenler gecikti. Yani kabaca 1 milyona yakin kisi bir kisinin intahar etmesi yuzunden etkilendi. Intahar etmenin de bir raconu var. Git herkes gibi haftanin ilk gunleri is cikisi at kendini trenin onune. Bu benim basimdan gecen bir olaydi ama isin ozu su. Ben de dahil olmak uzere burada herkesin cani sikkin, kimse ortam kuramiyor. Ustune bir de Japonlarin sacma sapan is duzenleri var. O yuzden deprasyon ve intihar dusuncesi cogu kiside var.
     
    10- En cok calisip en az is yapan ulke
    Ben sadece parttime amelelik yaptim. Ofiste calisinca bu olay daha bir anlasiliyor diyorlar. Hatta yukaridaki cumleye OECDnin raporunun degerlendirildigi bir makaleyi okurken denk gelmistim. Japonya OECD ulkeleri arasinda en cok calisan ama en az cikti ureten ulkeymis. Japonlarin sacma sapan bir is yapma bicimleri var. Ise gidiyorum. Rapor yaziyorum, Cikiyorum rapor yaziyorum. Yasadigim her problemi rapor ediyorum filan. Lanet olsun benim isim bulasik yikamak. Bir de onlarin mantigina ters ama mantikli bir sey yapinca dakikalarca nutuk atiyorlar. Calisma kosullari hem fiziki hem de mental olarak agir. Yine de Turkiyede calisip evde karisiyla veya kocasiyla tartistigi icin sinirini benden cikartacak mudurlerle calismaktansa Japonyada calismak daha iyi bana gore. Tamam sana nutuk atiyorlar ama seni hic bir zaman kucuk dusurmeye yonelik bir sey yapmiyorlar. Hatta iki ay once benim maas fazla yatmis dedim mudure. Yanlislik yok seninle sozlesmeyi saatlik ucret uzerinden degil gunluk ucret uzerinden yaptik dedi. Hatta onceden ayarlanmis calisma gunleri haricinde cagirdigi icin defalarca ozur diledi. Halbuki bana ilac gibi gelmisti o gunler normal saatlik kazancimin 2 katini kazanmak. Ayrica bos zamaninda oturmak yasak, sigara molasi yasak, bir seyler yemek yasak. Senin bos oldugunu goren ustun sana hemen bir is kitliyor. Ama bana gore Japonyada calismanin kotu tarafi sadece bazi seylerin mantiksiz olmasi, yoksa calismaktan kacan biri degilim. Zaten Turkiye'de de is arkadaslarim dalga gecer gibi o is bizin isimiz degil deyip bana yardim etmeyene kadar hic bir isten kacmiyordum. Ve o benim yaptigim isler aslinda onlarin yapmasi gereken islerdi. Ise basladiklari zaman eleman eksikliginden o isleri ben yaptigim icin oyle bir dusunce olusmus kafalarinda. Ne kadar anlatmaya calissam da islerine gelmedigi icin dinlemediler. Sonucta Turkiyede ne kadar cok calisirsan sirtina o kadar cok is yuklerler. Bak Japonyada bu yok iste. En azindan ben Turkiyedeki gibi ileri duzeyine denk gelmedim. Mudur eleman olmayinca epronu giyiyor kollari siviyor bulasik yikiyor burada.
     
    Aklima simdilik gelenler bunlar. Aslinda daha fazlasi da var. Bu kotu yanlarindan cok daha fazla iyi yani var Japonyanin.
     
  5. Beğen
    Taiga reacted to Barış D. Baryshx in Only Webtoon   
    Kolay gelsin  ;)
  6. Beğen
    Taiga got a reaction from Barış D. Baryshx in Only Webtoon   
    2018 Yılı Günceli
    Useful Good-for-Nothing 34. Bölüm eklenmiştir.
    Keyifli okumalar...
  7. Beğen
    Taiga got a reaction from Nones in Sana Bir Şey Sorabilir Miyim? (Webtoon)   
    Sana Bir Şey Sorabilir Miyim? (Webtoon)

    Yazar & Çizer: A. Karabudak (Yani ben)
    Tür: Komedi, Slice of life (Yaşamdan Kesitler), Webtoon, Okul, 4-Koma
    Bölüm Sayısı: 4
    Yayınlanma Tarihi: 2016
    Tanıtım: Kızlarla konuşurken utanan kahramanımıza kendisi gibi utangaç bir kızdan ilginç bir soru gelir. Böylece kahramanımız kendini tuhaf bir durumun içinde bulur.
    Not: Büyük beklentiler içerisine girmezsiniz umarım. Ben bu webtoonu oneshot şeklinde yapacaktım. Ama bitirmek için çaba sarf ettiğimde hep gözüm korkuyordu ve bırakıyordum. Ben de shounen ai ve shoujo ai  Çin webtoonları gibi çok kısa bölümlere bölmeye karar verdim. Bu yüzden çok kısa bir webtoon. Geride yarım kalan bir webtoon bırakmak istemediğim için böyle kısa bir şey yaptım.  Ayrıca fantastik, aksiyon, macera vb. ögeler barındırmıyor. Çizmesi kolay olduğu için komedi türünde bir şey yapmayı uygun buldum. Başka bir çalışmam daha var. Ama o daha da kısa ve çizgi romandan çok karikatür türünde bir şey.  
    Okumak İçin: Manga-Tr
    İndirmek İçin
  8. Beğen
    Taiga got a reaction from Barış D. Baryshx in Sana Bir Şey Sorabilir Miyim? (Webtoon)   
    Sana Bir Şey Sorabilir Miyim? (Webtoon)

    Yazar & Çizer: A. Karabudak (Yani ben)
    Tür: Komedi, Slice of life (Yaşamdan Kesitler), Webtoon, Okul, 4-Koma
    Bölüm Sayısı: 4
    Yayınlanma Tarihi: 2016
    Tanıtım: Kızlarla konuşurken utanan kahramanımıza kendisi gibi utangaç bir kızdan ilginç bir soru gelir. Böylece kahramanımız kendini tuhaf bir durumun içinde bulur.
    Not: Büyük beklentiler içerisine girmezsiniz umarım. Ben bu webtoonu oneshot şeklinde yapacaktım. Ama bitirmek için çaba sarf ettiğimde hep gözüm korkuyordu ve bırakıyordum. Ben de shounen ai ve shoujo ai  Çin webtoonları gibi çok kısa bölümlere bölmeye karar verdim. Bu yüzden çok kısa bir webtoon. Geride yarım kalan bir webtoon bırakmak istemediğim için böyle kısa bir şey yaptım.  Ayrıca fantastik, aksiyon, macera vb. ögeler barındırmıyor. Çizmesi kolay olduğu için komedi türünde bir şey yapmayı uygun buldum. Başka bir çalışmam daha var. Ama o daha da kısa ve çizgi romandan çok karikatür türünde bir şey.  
    Okumak İçin: Manga-Tr
    İndirmek İçin
  9. Beğen
    Taiga got a reaction from Mileydi in Sana Bir Şey Sorabilir Miyim? (Webtoon)   
    Sana Bir Şey Sorabilir Miyim? (Webtoon)

    Yazar & Çizer: A. Karabudak (Yani ben)
    Tür: Komedi, Slice of life (Yaşamdan Kesitler), Webtoon, Okul, 4-Koma
    Bölüm Sayısı: 4
    Yayınlanma Tarihi: 2016
    Tanıtım: Kızlarla konuşurken utanan kahramanımıza kendisi gibi utangaç bir kızdan ilginç bir soru gelir. Böylece kahramanımız kendini tuhaf bir durumun içinde bulur.
    Not: Büyük beklentiler içerisine girmezsiniz umarım. Ben bu webtoonu oneshot şeklinde yapacaktım. Ama bitirmek için çaba sarf ettiğimde hep gözüm korkuyordu ve bırakıyordum. Ben de shounen ai ve shoujo ai  Çin webtoonları gibi çok kısa bölümlere bölmeye karar verdim. Bu yüzden çok kısa bir webtoon. Geride yarım kalan bir webtoon bırakmak istemediğim için böyle kısa bir şey yaptım.  Ayrıca fantastik, aksiyon, macera vb. ögeler barındırmıyor. Çizmesi kolay olduğu için komedi türünde bir şey yapmayı uygun buldum. Başka bir çalışmam daha var. Ama o daha da kısa ve çizgi romandan çok karikatür türünde bir şey.  
    Okumak İçin: Manga-Tr
    İndirmek İçin
  10. Beğen
    Taiga got a reaction from Munteha in Kendi mangamı yapıyorum :/   
    Yayınlama işi kolay eğer okuyucudan bir ücret talep etmeyeceksen tabi. Ama sana bir kaç tavsiye veriyim hikaye çizimden daha önemlidir. Sadece çizime odaklanıp hikayeyi sallama. Genellikle bizimkiler böyle yapıyor. Halbuki çizimi kötü olmasına rağmen heyecanla okunan bir sürü manga var. Çizimini geliştirirken hikaye üzerinde de baya bir uğraşmanı öneririm. Çizgi roman yazar ve çizeri Devrim Kunter'in şu sıralar yazdığı adım adım çizgi romanın ilk yazıları yazarken işine yarayacaktır. Ayrıca sadece çizgi roman ve manga olarak düşünmezsek eğer; Roman nasıl yazılır? Senaryo nasıl yazılır? Tarzı yazılarda işine yarar ama kimin yazdığına bağlı. Bazı temel noktalar var mesela okuyucuya ne vermek veya neyi hissettirmek istiyorsun? Karakterleri yaratırken neye dikkat edilmesi gerekiyor? Hikaye nasıl ilerlemeli? Tarzı konularda en azından kafana bir şeylerin yerleşmesini sağlar bu tip yazılar. Bir de her şeyden önemlisi eğer çok fazla manga okumamışsan ilk başta manga okumanı tavsiye ederim. Çoğu kişi Bakumanı izleyip mangaka olma hayalleri kuruyor halbuki çoğu daha doğru düzgün bir manga okuru bile değil bunların. Şimdi soruyorum size mangada hikayenin panellerde nasıl anlatıldığını veya nasıl farklı yöntemlerle anlatılabileceğini bilmeyen biri manga yazabilir veya çizebilir mi? En önemli nokta da uzun anime ve mangalardan etkilenip uzun bir manga yapma düşüncen varsa vaz geç. Başlarken en iyisi One Shot çizmektir. Ortalıkta yarım kalan çok fazla bu tarz doujinshi var. Yapacağın çalışmanda başarılar, kolay gelsin...
  11. Beğen
    Taiga reacted to armoredisamu in mangAnime Türkiye Anime Film Gösterim ve Atölyeleri (Kesinlikle Göz Atın!)   
    @JohanLiebert ve @Roronoa_Zoro
     
    Adım Burak N. Aydın. mangAnime Türkiye dergisini zamanında kurmuş ekibin ve derginin zamanındaki sahibi olan şirketin kurucusuyum. Sırf bahsettiğiniz telif hakları sorunları yüzünden dergi sadece 2 sayı yayınlanabildi.
     
    Şu andaki mangAnime Türkiye web sitesi ve sosyal medya grubunun kurucusuyum. İsmin kullanım hakları benim elimdedir.
     
    Etkinlikteki filmler kar amacı güdülmeksizin, sadece altkültür çalışması olarak hazırlanmıştır. Etkinlikler ücretsizdir.
     
    Telif sorunları ile ilgili hassas olduğumuzu, zamanında dergi için verdiğimiz kapatma kararından anlayabilirsiniz. Fakat dergi dışında 2000'lerin başında 5 sene boyunca Ankara'da Japon Animasyon Günleri etkinliğini kar amacı gütmeden düzenledik ve 50 civarı anime film gösterimi yapıldı. Sadece 5. JAG zamanında, Türkiye'de haklarına sahip firmalarını bulup, çok az sayıda anime gösterebildik. O zamanki Japon Büyükelçiliği Kültürü Ateşeliği, etkinliğe destek verebilmek için bunu şart koştu. Kendileri ile bu konuyu konuştuk ve onlar da yapacak bir şey olmadığını belirttiler.
     
    Daha sonra uzun yıllar boyu çok çeşitli üniversitelerde benzer ücretsiz gösterimler, sohbetler ve seminerler yaptık. Bunların hiçbirinde gösterdiğimiz filmlerin Türkiye'de haklarına sahip (DVD, Blu-ray veya sinema) kimse bulunmamaktadır. Gösterim hakları için Japonya'daki ana dağıtıcı firmalarına yazdığınızda cevap alamamaktasınız. Türkiye'yi ne yazık ki işe yarar bir pazar olarak görmemekte ve ilgilenmemekteler. Biz de belki durum değişir ve buradaki ilgi anlaşılır diye bu etkinlikleri düzenlemeye devam ediyoruz.
     
    Bilgilerinize, iyi günler dilerim.
    Burak N. Aydın
  12. Beğen
    Taiga got a reaction from Barış D. Baryshx in Only Webtoon   
    Yavaş ve az sayıda webtoon çeviren çeviri grubu. Şu anlık sadece Useful Good-for-Nothing'i çeviriyoruz. Daha doğrusu grup değil tek kişiyim yanıma adam almayı da düşünmüyorum.Ama kafanız esip de bir veya bir kaç bölümün çevirisinde veya editinde yardım etmek isterseniz kapım açık. Veyahut başka bir webtoon için editör arayan bir grup varsa ortak proje yapabiliriz belki (Webtoon hoşuma giderse). Useful Good-for-Nothing'i Aniourya Fansub'da çeviriyordum ama orası kapanınca ben de kendi halimde takılmak istediğimden böyle bir girişimde bulundum. Ayrıntılı bilgi blogta mevcut.
     
    Only Webtoon Blog
     
    Useful Good-for-Nothing'in bölümlerini indirmek veya okumak için
    Noblesse S'i okumak için
    Manga-tr Only Webtoon Sayfası
     
    Herkese keyifli okumalar...
  13. Beğen
    Taiga reacted to Shiba Tatsuya in Wuxia/Xianxia (Fantastik, Dövüş Sanatları) Tavsiye/Tartışma Bölümü   
    Bugünlerde anime, manga ve LN dünyasında baskın olan türlerden sıkılıp farklı şeyler ararken bu türü buldum. En başta yazayım kaynakları Japonya değil Çin. Bu yüzden baya farklılıklar var. Wuxia ve Xianxia’ya genel olarak abartılı dövüş sanatları hikayeleri denilebilir ama farkları var tabii. Hem bilmeyenler için türü tanıtmak hem de tür hakkında tavsiyeler için yeni konu açayım dedim.
     
    Wuxia: Genelde fantastik öğeler barındırmayan abartılı dövüş sanatları. Bu türde uyarlanmış çok sayıda film de var. Karakterler genelde içsel enerjilerini kullanarak çok yükseklere zıplayabiliyor, su üzerinde yürüyebiliyor hatta bazılarında uçabiliyorlar. Büyük bir ordunun fırlattığı ok yağmurunun altında biraz kılıç hareketiyle vurulmadan kalabilen birinin olduğu bir film gördüyseniz bu büyük ihtimalle Wuxia’dır.
     
    Xianxia: Türkçe karşılığı ‘Ölümsüz Kahraman’ demekmiş. Dövüş sanatları ve meditasyon yoluyla evrenin yollarını keşfedip ölümsüzlüğe ulaşmaya çalışan kişileri anlatır. Wuxia’dakinden daha da abartılı dövüş sanatlarına fantastik öğelerin de katıldığı hikayeler. Çok sayıda mitolojik yaratık ve büyü bulunur. Bu hikayelerde genelde her varlık yeterli çalışmayla ölümsüz olabilir. Dövüş sanatlarını çok kullansalar da daha çok taoizmden esinlendikleri söyleniyor. Maymun Kral Sun Wukong’un hikayesi de bir Xianxia’dır.
     
    Wuxia çok ilgimi çekmediğinden fazla bilgim yok ama Xianxia türünde en çok bilinen yazar ‘I Eat Tomatoes/IET’. Bundan sonra gelen 2 yazar daha var ama kitaplarının İngilizce çevirisi maalesef yok(Biri ‘Üç Küçük Bacak’ diğeri de ‘Bitmeyen Patates’ti sanırım. İsimleri çok güzel :lol: ). IET’in 3 kitabının çevirisi SPCNET ( http://www.spcnet.tv/forums/forumdisplay.php/29-Wuxia-Translations ) sitesinde mevcut. Kitapları genelde 20 cilt civarı ve 2 kitabının ilk 10 cildi çevrildi. Diğer yazarlar hakkında pek bilgim yok ama IET’in serilerinde biraz ileriki kitaplarda DBZ güç seviyeleri çocuk kavgaları gibi kalıyor. Yine de dövüş boyutları çok abartılı hale gelmiyor (spoiler vermiyorum).
     
    IET’in çevrilen 3 kitabını kısaca tanıtayım:
     
    Stellar Transformations: Uzak bir galakside içsel teknikleri çalışamama sakatlığıyla doğan bir çocuk ana karakterimiz. Babasının saygısını kazanabilmek için çok daha zor ve acı verici olan dış tekniklere çalışmaya karar veriyor. Yıllar geçtikçe büyüyor ama hayatını asıl değiştiren şey gizemli bir meteorik kristal taş… Meteorik Yaş. Bu taş gencin vücuduyla fark edilmeden birleşiyor ve bedenini muazzam değişikliklere maruz bırakıyor. Oğlundan fazla bir şey beklemeyen babası oğlunun muazzam yetenekleri olduğunu fark ediyor.
     
    18 kitaptan oluşuyor ve şuan 11. kitabı çevriliyor.
    Çeviri(İngilizce): http://www.spcnet.tv/forums/showthread.php/38155-Stellar-Transformations-(%E6%98%9F%E8%BE%B0%E5%8F%98)-by-I-Eat-Tomatoes-(%E6%88%91%E5%90%83%E8%A5%BF%E7%BA%A2%E6%9F%BF)-UNABRIDGED#.VOOE8vmsVmw
    Manhua(Çince): http://www.weiwei123.com/3276/ (8 bölüm çıktı)
     
     
    Coiling Dragon: Kırsal alanda düşük seviyeli bir soylunun oğlu olarak dünyaya gelen Linley’i anlatıyor. Bu hikaye biraz yavaş başlıyor ama sonrası baya iyi(Üçü arasında favorim). Klanı oldukça fakir hale gelmiş ve sürekli aile antikalarını satmak zorunda kalıyorlar. Ailesini bu durumdan kurtarmaya karar veren Linley’in hayatı klanın eski binalarının birinde bulduğu ejder şekilli yüzük ile tamamen değişiyor.
     
    Bu hikayede diğerlerinin aksine batılı isimleri kullanılmış. Ayrıca daha çok büyü ve yaratık var. Çevirisi özellikle aşırı hızlı çünkü bağış sistemi sayesinde çevirmen aylık 10000$ civarı kazanıyor :D çoğunlukla günlük 4 bölümden fazla çeviriyor(20 sayfadan fazla yapıyor).
     
    Çeviri(İngilizce): http://www.wuxiaworld.com/cdindex-html/
    Manhua(Bunun konusunu resmen yeniden yazmışlar tamamen değiştirilmiş önemli yerler var(Mesela hikayede önemli bir yere sahip yaşlı bir eğitmen genç bir kız yapılmış…) ama yine de tamamen renkli olması bir artı)(Çince): http://www.073.cc/mm/PanLong.html
     
     
    Swallowed Star: 2056 yılında geçiyor. Diğer iki hikayenin modern hali denilebilir. Çevirisi daha 4. kitapta ve sonu yarım kalıyor dediklerinden başlamadım ve fazla bilgim yok.
     
    Çeviri(İngilizce): http://www.spcnet.tv/forums/showthread.php/38495-Swallowed-Star#.VOOGqvmsVmw
     
    IET’in kitaplarında güç seviyeleri çok yüksek demiştim. Güç seviyeleri düzenli bir sisteme göre ilerliyor ve seviyeler birbirlerinden keskin çizgilerle ayrılıyor. Yani alt güç seviyesinden biri aşırı nadir durumlar (süper güçlü bir silah gibi) hariç üst seviyeden birine zarar bile veremiyor. Nakama güçlendirmesi ya da ‘çok sinirlendim seni yendim’ durumları yok. Güçlenmek isteyen özel durumlar (genetik dönüşüm gibi) hariç eğitim yapmak zorunda.
     
    Konuyu etkileyecek spoiler değil ama güç seviyeleri genelde ileriki kitaplarda açıklandığından spoilere koyuyorum:
     
    Genel Spoiler(Önemsiz): 


     
    Stellar Transformations Seviyeleri:




     
     
     
    Coiling Dragon Seviyeleri:




     
    Güç seviyeleri dışında IET hikayelerinde eşya seviyeleri de var ve gerçekte olmayan çok fazla malzeme hikayelerinde mevcut. Bunların seviyeleri biraz RPG sistemlerine benziyor
  14. Beğen
    Taiga reacted to Huseyinekrem in (Yeni)Elle çizilen resmi Dijitale Çevirin   
    Ders türü: Photoshop Video Eğitim
    Konu: Çizim Dijitalleştirme
    Ders Sayısı: 5+
    Zorluk seviyesi: Kolay
    Kullanılan Program: Adobe Photoshop CC

    Evet arkadaşlar daha önce açtığım konuya gelen ilgiden dolayı olayı biraz daha geliştirmeyi düşündüm. Olabildiğince kolay bir şekilde çiziminizi dijitale çevirmenizi, renklerini ayarlamanızı ve daha başka bir kaç detayı da sizlerle paylaşacağım. Bir kaç video daha gelecen anlayacağınız. İşimiz bittiğinde kapsamlı bir video eğitim serisi olacak. Eski konuyu kapattığım için burdan sıfırdan başlıyoruz.

    Birazdan yapacaklarımız özellikle kuru boya ile çizilmiş resimlerinizi sanki bilgisayar ortamında çizilmiş gibi bir hale getirmeye yarıyor. Ancak gerek dijital çizimin zorluğu, gerekse pahalılığı, yeteneğiniz olsa bile sizleri onlardan uzak tutabiliyor. Bu sebeple biraz kafa yorarak geliştirdiğim yöntemi sizlerle paylaşıyorum.

    Öncelikle neyden ne elde edeceğimizi örneklerle gösterelim. Bu arada bir kaç tanesini forumdaki çizer arkadaşların konularından arakladım. Rahatsız olan olursa kaldırırım sıkıntı değil.

    Renkli örnekler:






















    Harikalar yaratmıyor olsada, siyah beyaz çalışmalarda da çok etkili sonuçlar alabiliyoruz. Örneğin:














    Eğitim şu şekilde ilerleyecek. Öncelikle iskeleti oluşturacağız yani kabaca işlemin nasıl yapıldığını anlatıp giderek daha özele ineceğiz. Yapması çok zor değil. İşin zorluğu kullanılan çizimin çizilmesinde. Zira örneklerdende anlaşılacaği gibi, çiziminiz ne kadar kaliteli olursa, dijitalleştirme işlemide o kadar etkili olacaktır. Ayrıca çiziminizin fotoğrafını çekerken olabildiğince özen gösterin. Ufak karartıların kalması resmin montajında büyük sorunlar çıkarabiliyor. Derslere buradan ulaşabilirsiniz. Eşi benzeri başka yerde olmayan bir konu olup, işsizlik sonucu keşfedilmiş özel bir çalışmadır kendisi. Yani tek burada var :) Sizde başka yerlere kopyalamayın, ailemize özel kalsın. :)

    Ders 1
    Temel Hatlarıyla Dijital görünüm Kazandırma



    Ders 2
    Renkleri düzeltmek, değiştirmek

     
    Ders 3
    Arada kalan boşlukları gidermek
  15. Beğen
    Taiga got a reaction from Chrome in Fairy Tail Manga Tartışma- Dikkat SPOİLER içerir (Lütfen Yazdıklarınız SPOİLER İçine Alınız.)   
    Bence Luxus dövemezse Natsu hiç dövemezdi Hades'i.  Natsununda dediği gibi "Niye yaptın ben senden daha güçsüzüm" (Tam böyle olmuyabilir). Luxus pataklasa Hadesi daha iyi olurdu bence.
    Batarya benzetmesi tam yerinde olmuş  :)
  16. Beğen
    Taiga got a reaction from Chrome in Fairy Tail Manga Tartışma- Dikkat SPOİLER içerir (Lütfen Yazdıklarınız SPOİLER İçine Alınız.)   
    Demin okudum hem 244'ü hem 245'i. Sevmem Fairy Tail ama bir bakıyım dedim

  17. Beğen
    Taiga got a reaction from mugetsuga in DESTINY Çeviri Ekibi (İptal Edildi.)   
    Dediğim gibi redraw olsun edit olsun ben hallederim. Bölümleri direk yayıncının sitesinden de alırım. Tek sorunum: Font seçiminde çok fazla kararsız kalıyorum. Bloğun temasında sorun yaşarsan bir kaç püf nokta öğretirim. Böylece rahatlıkla html kodlarından düzenlersin.
     
    Batoto ile ben de sorun yaşıyorum şu sıralar o yüzden Manga Tr'yi kullanmaya başladım. Sana da öneririm.
  18. Beğen
    Taiga got a reaction from Byperest in Anime mi, Manga mı?   
    Bence seninde yazdığın gibi alışamadığından oluyor bunlar. Yoksa senin anime için yazdıklarını mangada da yaşaman lazımdı. Bir de şöyle bir şey var çoğu shounen manga da dövüş çizimleri kötü oluyor shounen manhwalar da dövüş sahneleri çok daha kaliteli ve detaylı çiziliyor. Şahsen ben Noblesse'daki savaş sahnelerini hiç bir anime veya mangada göremedim. Bunun nedenini de aksiyonun bol olduğu yerler de Japonlar 1 panel çiziyorsa Koreliler 2 panel çizip hareketi daha detaylı anlatmalarına bağlıyorum. Ha bunu yapan mangalar da var ama shounenler de fazla gözüme çarpmadı bu. Aslında ben senin aksine mangalar da daha fazla duygulanıyorum. Animeler de ses var o duyguyu direk aktarıyor sana ama mangada okuyup karakterin çizimine bakarak nasıl söylediğini düşünmek ve kafanda canlandırmak daha bir hoş ve o duyguyu daha iyi yaşamamı sağlıyor. Bence en önemli şey konu ve olayların gelişimidir. Bu da mangalar da animelerdekinden çok daha iyi. Sana önerim hemen pes etme mangalara bir kaç kere daha şans ver. Ve gidip sadece Naruto, One Piece, Bleach okuma, Berserk, Vinland Saga, Noblesse, Sun Ken Rock, The Breaker, Green Blod filanda oku ki gözün sanat eseri görsün az :D
  19. Beğen
    Taiga got a reaction from DragonSoul in Kendi mangamı yapıyorum :/   
    Yayınlama işi kolay eğer okuyucudan bir ücret talep etmeyeceksen tabi. Ama sana bir kaç tavsiye veriyim hikaye çizimden daha önemlidir. Sadece çizime odaklanıp hikayeyi sallama. Genellikle bizimkiler böyle yapıyor. Halbuki çizimi kötü olmasına rağmen heyecanla okunan bir sürü manga var. Çizimini geliştirirken hikaye üzerinde de baya bir uğraşmanı öneririm. Çizgi roman yazar ve çizeri Devrim Kunter'in şu sıralar yazdığı adım adım çizgi romanın ilk yazıları yazarken işine yarayacaktır. Ayrıca sadece çizgi roman ve manga olarak düşünmezsek eğer; Roman nasıl yazılır? Senaryo nasıl yazılır? Tarzı yazılarda işine yarar ama kimin yazdığına bağlı. Bazı temel noktalar var mesela okuyucuya ne vermek veya neyi hissettirmek istiyorsun? Karakterleri yaratırken neye dikkat edilmesi gerekiyor? Hikaye nasıl ilerlemeli? Tarzı konularda en azından kafana bir şeylerin yerleşmesini sağlar bu tip yazılar. Bir de her şeyden önemlisi eğer çok fazla manga okumamışsan ilk başta manga okumanı tavsiye ederim. Çoğu kişi Bakumanı izleyip mangaka olma hayalleri kuruyor halbuki çoğu daha doğru düzgün bir manga okuru bile değil bunların. Şimdi soruyorum size mangada hikayenin panellerde nasıl anlatıldığını veya nasıl farklı yöntemlerle anlatılabileceğini bilmeyen biri manga yazabilir veya çizebilir mi? En önemli nokta da uzun anime ve mangalardan etkilenip uzun bir manga yapma düşüncen varsa vaz geç. Başlarken en iyisi One Shot çizmektir. Ortalıkta yarım kalan çok fazla bu tarz doujinshi var. Yapacağın çalışmanda başarılar, kolay gelsin...
  20. Beğen
    Taiga reacted to apex7predator in Manga Çizim PDF Arşivi   
    arkadaşlar internette gördüğüm en iyi tutorial arşivli site buldum (bayağı oldu şimdi paylaşıyorum :D )
     
    http://fineartvn.blogspot.com.tr/
     
    http://vk.com/topic-4918594_27696136?offset=0  ( bu hesapta ise ilk verdiğim sitedeki çoğu pdf burdada mevcuttur burda indirmeniz daha kolay olur)
     
    internette bundan daha iyisini bulursanız bana haber verin :D
     
    not: çizeceğiniz kadar indirin arşiv olsun diye hepsini indirmeye kalkmayın ben bir ara çizmekten çok indirmiştim :D
  21. Beğen
    Taiga got a reaction from Celine in Fairy Tail Manga Tartışma- Dikkat SPOİLER içerir (Lütfen Yazdıklarınız SPOİLER İçine Alınız.)   
    Adamın ilk mangasındaki karakterlerle Fairy Tail'in en son bölümlerindeki karakterler neredeyse aynı adam farklı bir manga çizerken bile karakterleri değiştirmemiş. Hangi mangasını okursam okuyum hep aynı karakterler gibi geldi bana. Gerçi Boichi'de her mangasında neredeyse aynı karakterleri çiziyor. Ama bence FT'nin çizimleri güzel. Kötü olan kısmı varsa o da hikaye. Karakterlerin amaçları filan çok çocukça durmadan "Arkadaşlarım için! Lonca için!" bıktık artık. Daha adam gibi bir amaç olsa iyi olurdu. Bir de One Piece'deki Naruto'daki gibi dövüşlerde akıl oyunları fazla olmuyor direk power up'ı dayıyorlar yenilince. Yenilip yerde aciz bir şekilde yatarken power up gelmeden hemen önce hep aynı diyalog geçiyor "Arkadaşlarım için! Lonca için!". Hikayesinin daha önceden çok kullanılmış şeylerle dolu olmasını saymıyorum bile. Hikayesi güzel olsaydı bence One Piece, Naruto ve Bleach'i geride bırakabilirdi çünkü konusu ve çizimleri iyi (Bir de karakterler de iyi). Bu arada hikayeden kastım konuyu nasıl işlediği anlatılan filan falan işte.Yine de okunuyor.
  22. Beğen
    Taiga got a reaction from ErenJeager in Fairy Tail Manga Tartışma- Dikkat SPOİLER içerir (Lütfen Yazdıklarınız SPOİLER İçine Alınız.)   
    Adamın ilk mangasındaki karakterlerle Fairy Tail'in en son bölümlerindeki karakterler neredeyse aynı adam farklı bir manga çizerken bile karakterleri değiştirmemiş. Hangi mangasını okursam okuyum hep aynı karakterler gibi geldi bana. Gerçi Boichi'de her mangasında neredeyse aynı karakterleri çiziyor. Ama bence FT'nin çizimleri güzel. Kötü olan kısmı varsa o da hikaye. Karakterlerin amaçları filan çok çocukça durmadan "Arkadaşlarım için! Lonca için!" bıktık artık. Daha adam gibi bir amaç olsa iyi olurdu. Bir de One Piece'deki Naruto'daki gibi dövüşlerde akıl oyunları fazla olmuyor direk power up'ı dayıyorlar yenilince. Yenilip yerde aciz bir şekilde yatarken power up gelmeden hemen önce hep aynı diyalog geçiyor "Arkadaşlarım için! Lonca için!". Hikayesinin daha önceden çok kullanılmış şeylerle dolu olmasını saymıyorum bile. Hikayesi güzel olsaydı bence One Piece, Naruto ve Bleach'i geride bırakabilirdi çünkü konusu ve çizimleri iyi (Bir de karakterler de iyi). Bu arada hikayeden kastım konuyu nasıl işlediği anlatılan filan falan işte.Yine de okunuyor.
  23. Beğen
    Taiga got a reaction from Toprakezgi in SUÇ DÜNYASI -HANZAİWORLD- (Karakterini Tasarla Ortak Mangada Yerini Alsın)   
    Konu çok uzun ve karışık geldi bana (Manganın konusu değil forum konusu :D). Biraz kısaltma veya düzenleme yapabilirsen konuda daha iyi olur bence. Mesela spoil içine spoil açılabiliyorsa bölümleri bir spoilde hikayeyle ilgili ek bilgileri bir spoilde filan. Neyse en önemli meseleye gelirsek şöyle bir yorumlara baktım ama bahsedene rastlamadım (veya gözümden kaçmıştır). Başkasının tasarladığı karakterlerle manga çizmek her babayiğidin harcı değil zaten en zevkli yönlerinden biri bu. O yüzden takdir ettim seni: Helal olsun :huh:  Bundan sonraki bölümler için bol şanslar diliyorum sana. Bende katılmak isterdim ama kurallar çok uzundu okuma isteğim kaçtı :D Kuralları okursam gelecekte bir gün katılırım :D
  24. Beğen
    Taiga got a reaction from Raion in Noblesse anime olsun   
    İnşallah yaparlarsa eğer bunun gibi 3 boyutlu yapmazlar. 3 boyutlu animelerden bir tek Final Fantasy 7 hoşuma gitti.
    Ama bir de 3.sezonu Kore'de cilt cilt basılırken tanıtım amaçlı yapılmış böyle videolar var:

  25. Beğen
    Taiga got a reaction from Raion in Noblesse anime olsun   
    Shin Angyo Onshi'nin animesi var ama. Ayrıca senaryosu Korelilere ait çizimleri filan hem Japon hem de Korelilere ait bir sürü çizgi film var ki hepisi de anime kategorisinde geçiyor tıpkı Heidi veya adını hatırlayamadığım İsveç'in eski parasında bile resmi olan İsveçin sembollerinden kazın üzerinde uçan çocuğun olduğu animeler gibi (Bunlar da Avrupa-Japon ortak yapımı). Ayrıca animelerin sonuna dikkatle bakarsan çoğu animede Koredeki animasyon şirketleriyle ortak çalışıldığını görürsün bazı işleri Korelilere yaptırıyorlar yani. Veya Japon anime şirketleri Kore de şube açıp orada da çalışıyorlar ucuz iş gücünden midir artık orasını bilemem. Bunları görmek zor değil Korece isimler latin alfabesi ile yazılıyor animelerde. Ve Japonya da inanın bana o yoğunlukta Koreli yoktur.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.