Jump to content

Japon Mutfağı


Elis
 Share

Recommended Posts

Resmi ekleyen

Bir zamanlar Batı’da “sukiyaki” ya da daha egzotik bir lezzet olan “sushi” ile bilinen Japon mutfağı, son yıllarda dünyada çok daha fazla tanınmaya ve sevilmeye başlamıştır. Pek çok ziyaretçi Japonya’ya çiğ balık ya da kızarmış karides lezzetlerini daha önceden tatmış olarak gelmektedir. Ancak Japonya’ya ilk kez gelen ziyaretçilerin çok azı geleneksel yöntemlerle hazırlanan lezzetlerin eşsizliğine ve çeşitliliğine hazırdır. Japonya’da yemek yemek, çok zevk alacağınız ve hayatınız boyunca hatırlayacağınız bir deneyim olacaktır.

Japon Yemeklerine Genel Bir Bakış

Her ülkeden her çeşit yiyecek, Japon yaşam tarzını süsler. Japonya sadece eşsiz bir tat olan “sashimi”den sağlık kaynağı eriştelerine kadar çok çeşitli damak zevkleri sunan ve dünyanın en iyilerinden bir tanesi olan mutfağını geliştirmekle kalmamış, aynı zamanda, dünya çapında üne sahip aşçıları kendi benzersiz lezzetlerini ortaya koymaları

için kendisine çekmiştir. Özellikle Tokyo, bir finans ve ekonomi başkenti olarak statüsüne yaraşır biçimde sonsuz lezzet ve çeşide ev sahipliği yapmaktadır..

Resmi ekleyen

sukiyaki

Japon mutfağının sayısız lezzetiyle tanışmaya başlamak için, herhangi bir metro ya da tren istasyonu civarında bir gezintiye çıkın. Buralarda yer alan mekanlar, yerli tatları çok makul fiyatlarla ayağınıza getirir. Bazı restoranlar Japonca bilmeyen müşterileri için, ön camlarına mönülerinde bulunan yemek çeşitlerinin plastikten bir örneğini koyar ya da bu çeşitlerin renkli resimlerinin bulunduğu menüler sunar.

Makul fiyatlarda yemek yiyebilmenin bir diğer yolu ise büyük alışveriş merkezlerine gitmektir. Genellikle bu merkezlerin en üst ya da en alt katları, sadece restoranlara ayrılır. Bazı restoranlarda, müşterilerin yemek almadan önce kasadan ya da satış makinelerinden fiş almaları gerekir. Bu arada, bahşiş vermek Japonya’da uygulanan bir adet değildir.

Japon Mutfağı Denince

Japonya’daki lezzetlerden bir kaçını şöyle sıralayabiliriz:

Sukiyaki, ince kesilmiş etin çeşitli sebzeler, tofu ve pirinç şehriyesi ile bir arada pişirilmesiyle hemen servis masasının üzerinde hazırlanır.

Tempura, büyük karides, mevsim balıkları ve sebzelerin yumurta, su ve unlu bir karışıma bulandıktan sonra kızgın yağda kızartılmasıyla yapılır.

Sushi, bir parça çiğ deniz ürününün bir topak sirkeli pilavın üzerine yerleştirilmesiyle yapılır. Başlıca malzemeleri ton balığı, mürekkep balığı ve karidestir. Salatalık, tuzlanmış turp, ve şekerli yumurta omleti ile de

servis yapılabilir.

Sashimi, soya sosuyla yenilen dilimlenmiş çiğ balıktır.

Resmi ekleyen

kaiseki ryori

Kaiseki Ryori, Japon mutfağının en zarif lezzetlerinden birisi olarak görülmektedir. Yemekler genelde, sebze ve balık ile yapılıp, çeşnilerin temelini deniz yosunu ve mantarlar oluşturur ve tatlarının sadeliğiyle

karakterize edilmektedir.

Yakitori, küçük parçalarda tavuk eti, karaciğer ve sebzelerin bambu şişine dizildikten sonra sıcak kömür ateşinde pişirilmesiyle yapılır.

Tonkatsu, ekmek kırıntılarına bandırılarak derin yağda kızartılan domuz pirzolasıdır. Shabu-shabu, önce yemek çubuklarıyla tutup kaynar suya ve daha sonra da sosa batırılarak yenen yumuşak ve ince kesilmiş sığır etidir.

Soba ve Udon, Japon eriştesinin iki çeşididir.

Resmi ekleyen

Soba, kara buğday unundan, Udon ise buğday unundan yapılır. Genellikle çorba içinde ya da sosa batırılmış olarak servisi yapılan soba ve udonun bunların dışında birbirinden leziz yüzlerce farklı sunum şekli mevcuttur.

sake fıçıları

Japon sakesi, ya da pirinç şarabı, birçok Japon yemeğinin yanına yakışır. Pirinç ve su ile mayalanan sake, eski zamanlardan beri Japonların alkollü içeceği olmuştur. Sıcak içilebildiği için, “hisleri” daha çabuk açığa vurur ve kış aylarında insanın içini ısıtır. Soğuk içildiğinde ise iyi bir sakenin tadı, iyi kalitede bir şarabınkine çok benzer. Ülkenin her bölgesinde, yerel sake imalathaneleri bulunur. Üretim yerine göre belirgin karakteristik lezzetlere sahip olan sakelerin tatları, pirinç ve suyun kalitesi ile mayalama yöntemlerine göre farklılık gösterir.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 11 months later...
  • 1 month later...
  • 7 months later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Sukiyaki muhteşem ya ben kendim yapıyorum youtube'da izlediğim onca 'how to make sukiyaki' videosundan sonra. Tabi domuz eti ile yapıyor onlar ama ben sığır eti ile yapmıştım çok süper, mantar delisiyim zaten. Nom nom nomm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.