Jump to content

Japonya’da Anime Sektörü Sona mı Erecek?


Cao Cao

Önerilen İletiler

Evagelion’un Yapımcısına Göre Japonya’da Anime Sektörü Sona Mı Erecek?

hideaki-anno.jpg?resize=660%2C425

Anime deyince ortaya konan işler ve sektörün geleceğiyle ilgili konularda bu yola baş koymuş isimlerin yaptığı ilginç yorumlara şahit oluyoruz. Mesela geçtiğimiz sene üstat Hayao Miyazaki çizim yaparken verdiği bir röportajda, endüstrideki en büyük problemin ne olduğuna dair düşüncelerini dile getirmişti. “Görüyorsunuz, bu şekilde çizebilmek ya da çizememek ya da böyle bir tasarımı kafanızda canlandırabilmek kendinize ‘Evet, böyle bir kız gerçekte de vardı.’ deyip diyememenize bağlıdır. Eğer gerçek insanları izlemezseniz bunu yapamazsınız çünkü daha önce hiç görmemişsinizdir. Bazı insanlar ise kendilerinden başkalarına bakmıyorlar.” şeklinde konuşan Miyazaki, endüstrideki en büyük problemin animelerin işte bu şekilde gerçek insanlara bakmaya bile katlanamayan kişiler tarafından yapılması, yapılan animasyonların gerçek insanların gözlemlenmesine ait hiçbir temel taşımaması olduğunu, bu yüzden de sektörün otakularla dolup taştığını ifade etmişti.

İşte Miyazaki’nin günümüz animeleriyle ilgili yorumu ardından sektörün geleceği ile ilgili oldukça ilginç bir başka yoruma da geçtiğimiz günlerde anime klasiklerinden Neon Genesis Evangelion’un yapımcısı Hideaki Anno imza attı ve Japonya’da anime endüstrisinin sayılı günleri kaldığını söyledi; hatta söylemekle kalmadı Japon animasyonun ömrünün sona ermesine beş ile yirmi yıl arasında süre biçti.

55 yaşındaki Anno, Japonya’da animasyonun zirveye çoktan ulaştığını ve artık düşüşe geçtiğini dile getirirken sonun ne geciktirilebileceğine ne de önüne geçilebileceğine inandığını, sektörün çöküşü ardından bir zaman sonra yeniden dirilebileceğini ancak kendisinin insanların bu yeniden doğuşu bekleyip beklemeyeceğini merak ettiğini söyledi. Bu ölümün animeler için son olmayacağına ve Japonya’da animasyona devam edilebileceğine ilişkin “Japonya’da animasyonun sona ereceğini düşünmüyorum; sadece günümüze kadar yaratıcı işlerin ortaya çıkarılmasına olanak veren koşullar ortadan kalkabilir” yorumunu getiren Anno sözlerine endüstrinin çöküşüyle Japonya’nın egemenliğine de son noktanın konulacağını ekledi.

neon-genesis-evangelion.jpg?resize=660%2

Endüstrinin ölümünün sebepleriyle ilgili de konuşan ünlü animatör, Japonya’da artık daha az animatör olduğunu ve bunu animasyon sektörünü kötü şekilde etkilediğini vurguladı. Bunun yanında giderek zenginleşen Asya’daki diğer ülkelerin kendi izleyici kitleleri için daha fazla yapım ortaya koyacağını ancak Japonya’da bu durumun tersi şeklinde işleyeceğini ve ortada daha az para döneceğini bu durumun da sektörün zayıflayıp çökmesine katkıda bulunacağını ifade ederken Japonya’nın artık dünya animasyonunun merkezi olmayacağını belirtti. “Belki beş yıl içinde bu merkez Tayvan olur” şeklinde sözlerine devam eden Anno, kısa zaman önce Tayvan’a yaptığı bir geziden ve orada tanıştığı oldukça tutkulu ve enerjik animatörlerden de bahsetti. Japonya’da ise animasyonun durağan bir hal aldığını ekledi.

Son olarak da Japonya’da animasyonun, yeni bir çevrede üretilecek animelerin daha ilgi çekici olması amacıyla bulunacak bilgisayar grafikleri gibi yeni yöntemlerin adaptasyonuna karşı daha esnek olması gerektiğine inandığını dile getiren emektar isim, “İleride animelerin, genel animasyon kavramı üzerinde büyük etkisi olabilir, kim bilir” dedi.

Anime endüstrisinin şu anki duruşu, sektörün çalışma koşulları ve üretilen yapımlar göz önüne alındığında şüphesiz sizlerin de Hideaki Anno’nun bu düşüncelerine yapacağınız pek çok yorum vardır. Bakalım tecrübeli animatörün bu yorumu -kehaneti- ne kadar doğru çıkacak?

Kişisel Not : Anime Biterse -_- Olmaz

Alıntı :www.animefantastica.com

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Yanıtlar 27
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler mesajlar

Bu sadece Neon için geçerli değil ki. D.Grayman olsun Hellsing olsun Dante's inferno vs..bu tarz kokan anime var. Ama bence sebeb tam olarak o değil. Tam açıklayamasamda çoğu eski yapımın ağızda bırak

Moe, ecchi, harem, shounen, Shoujo, okul... türlerinden ve içeriklerinden bıktık diyor insanlar. Seinen, psikolojik, karanlık, apokaliptik, Ütopik, Distopik v.b. türler önerincede ağız burun kıvırıyor

Yeni Animelerdeki hristiyanlık propagandasını yetersiz bulduğu için de böyle düşünüyor olabilir. Neon Genesis Evagelion baştan aşağı yahudilik ve hristiyanlık propagandası içinde geçtiği için....incil

Yeni Animelerdeki hristiyanlık propagandasını yetersiz bulduğu için de böyle düşünüyor olabilir. Neon Genesis Evagelion baştan aşağı yahudilik ve hristiyanlık propagandası içinde geçtiği için....incil, havva, adem, melekler, isa, meryem ana, havariler uçuşuyordu seride...sembolizm almış başını gitmişti   :blush:

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bu sadece Neon için geçerli değil ki. D.Grayman olsun Hellsing olsun Dante's inferno vs..bu tarz kokan anime var. Ama bence sebeb tam olarak o değil. Tam açıklayamasamda çoğu eski yapımın ağızda bıraktığı tat ile yeni yapımların basitliği bence. Yeni yapımlar insanda taze duygular uyandırmıyor o an ki aksiyon,korku, komedi gelip geçici gibi. Çok bi alt yapı kurmuyor bence. Çoğu kişinin DN,FMA,SNK ıvır.zıvır aklında kalmasıda bu sebebten. Özgün kendine has özellikleri ile farklılık. Gündelik yapımlarda bu farklılık yok.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ben de bir bakıma aynı görüşteyim, son zamanlarda harem ve ecchi bazda serileri revaçta olması insanın aklına bu tarz şeyler getiriyor çünkü.İçe dönük otakuların insana nispeten çok da bir şey katmayan kendilerine göre ütopik kurguları oluyor genelde.Böyle giderse ileride Hayattan kesitler tarzı animelerden çok ecchi ve distopik karanlık temalı animeler göreceğiz.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

 İlginç bir habermiş. Haklı olabilir tabii ki eğer Japonlar bu işi tutkudan çok paraya döndürmeye başladıysa daha bu işte çok ilerlememiş diğer milletler bu işe kendilerini vererek onları geçebilir ama Japonca'daki seiyuular kadar olabilirler mi? En azından başlangıçta olamazlar bence. O değil de HunterxHunter izlememiş olan varsa izlesin.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bu sadece Neon için geçerli değil ki. D.Grayman olsun Hellsing olsun Dante's inferno vs..bu tarz kokan anime var. Ama bence sebeb tam olarak o değil. Tam açıklayamasamda çoğu eski yapımın ağızda bıraktığı tat ile yeni yapımların basitliği bence. Yeni yapımlar insanda taze duygular uyandırmıyor o an ki aksiyon,korku, komedi gelip geçici gibi. Çok bi alt yapı kurmuyor bence. Çoğu kişinin DN,FMA,SNK ıvır.zıvır aklında kalmasıda bu sebebten. Özgün kendine has özellikleri ile farklılık. Gündelik yapımlarda bu farklılık yok.

 

Eski animelere baya severim ama böyle göndermeler ile dolu olunca, insanın ağzında buruk bir tat bırakıyor. Doğru d.gray man'da akıyor bu konuda, ayrıca Hellsing Osmanlıyı da baya bir aşağılıyor, Padişahı pedofili gösteriyor, Osmanlıyı naziler ile işbirliği içinde gösteriyor, yani her seride sayacağımız şeyler var da, Neon Genesis Evangelion bu konuda aşmış bir seri bence :rolleyes: Yönetmen Hideaki Anno'nun akıl hastanesinde yatmasının önemli sebeplerinden biride kafayı din ve ezoterizm ile bozmuş olması büyük olasılık, çünkü akıl hastanesinden çıkınca Neon Genesis Evangelion'u yaratmış arkadaşıyla  :lol:

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yeni serilerin kalitesinin düşmesinin bir sebebinin de orijinallik arayışı olduğunu düşünüyorum.Örnek;

Bir dövüş mangası çizmeyi planlıyorsunuz.Şöyle kaslı mı kaslı,havalı mı havalı bir ana karakter çizdiniz."Yok,bu Goku'ya çok benzedi.Biraz değiştirelim"

Sonuç:Ana karakter sıska,çelimsiz,ezik bir kişi.

Şimdi sıra senaryoda.Ana karakterimiz çelimsiz olmasına rağmen pes etmiyor,dünyanın en iyi dövüşçüsü olmayı hedefliyor ve karşısına çıkan engelleri azmiyle aşıyor."Yok,bu Naruto'ya çok benzedi.Biraz değiştirelim.

Sonuç:Ana karakterimiz sıska olmasına rağmen dünyanın en güçlü dövüşçüsü olmayı hedeflemektedir.Birden bir yerden güç kaynağı bulup powerup yaparak dünyanın en güçlü dövüşçüsü olur.Son.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Açıkçası ikisine de katılıyorum. Boşu boşuna bu işte üstad değiller ve çok doğru tespitler yapmışlar. Gerçekten izleyip de "İste bu bir sanat" diyebileceğim çok az anime var 2000 li yıllardan sonra yapılan. Yada 2005 falan diyelim ama gerçekten çoğu animede fikir yok kurgu yok sadece fanların istekleri üstüne kurulmuş bir endüstri var. Her karakter, her özellik bir başkasını andırıyor orijinallikten eser kalmadı. Mesela geçen yaz Cowboy Bepob izlerken patlama sahneleri beni benden alırdı çünkü her karenin elde çizildiğini bilirdim. Ama şimdi basit bir programdan basit bir efekti koyuyorlar "Alın size patlama" bu mudur?

Havalı kız istersen koyu kısa saç, güçlenecek başrol önce mutlaka ezik olacak...

Gerçekten keşke daha fazla iyi anime yapan çıksa zira her yıl en fazla 5 iyi anime çıkıyor bana göre.

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Anime manga sektörü bitmez yani daha da zirveye koşucaktır bence.Günümüz ortamı daha da sanala kaymaya devam ettikçe bu durum böle olucaktır.Yani bana kalırsa boş konuşmuş.Neden böle konuşmuş derseniz günümüz 

anime sektöründe eski sektördekilere pek iş çıkmıyor olabilir buna yoruyorum ben

Ne kadar beğenmeyen kesim olsada bu sektör aldı başını gidiyor binlerce kişi bazı sebeplerden bu sektörden çıkıyorsa yazar olsun izleyen okuyan olsun yüzbinlercesi giriyor bence

Ayrıca asya ülkeleri konusunda ben onların başarılı olacaklarını düşünmüyorum açıkcası.Japonlar kadar tutmaz bu saaten sonra kimse

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 üye

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli bilgi

Forum kurallarımızı okudunuz mu? Forum Kuralları.